makaron smażony - 5576 przepisów (strona:3/372)

Spaghetti po bolońsku z groszkiem. 141

ząbek czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 mała puszka groszku konserwowego bazylia, oregano lub inne suszone zioła np. prowansalskie sól pieprz 1 łyżeczka cukru olej do smażenia      Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.      Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy jeszcze(...)puszki, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i dusimy pod przykryciem kolejne 10 minut. Po tym czasie dodajemy cukier i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy odsączony groszek, ugotowany makaron i smażymy około minuty dokładnie mieszając. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Pad Thai z kurczakiem 328

łyżką cedzakową na papierowy ręcznik. Wylewamy olej do miseczki zostawiając w woku ok. 2-3 łyżki (tłuszczu nie może być zbyt mało, bo także daje smak). Gdy tofu się smaży, makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (są dwie szkoły – jedna, że makaron namacza się do miękkości w letniej wodzie, druga mówi, że wystarczy zalać go wrzątkiem i zostawić(...)namaczać – najlepiej jednak gdy przygotujecie go tak, jak zalecił producent). Gotowy odcedzamy (gdy był we wrzątku warto go przelać zimną wodą, aby zakończyć proces gotowania – później makaron będziemy smażyć, więc nie chcemy aby się rozgotował). Na rozgrzanym, pozostałym w woku oleju, podsmażamy przez ok. minutę szalotki i białe części dymki, często mieszając. Do cebulek wyciskamy czosnek i mieszamy

Poezja smaku
Makaron chow mein po tajsku 160

woku lub dużej patelni rozgrzać olej kokosowy. Następnie wrzucić czosnek, papryczkę chili i dymkę. Lekko podprażyć. Dodać krewetki i pozwolić im nabrać smaku. Teraz do woka wrzucić makaron i smażyć go przez 5 minut, a następnie dodać groszek i kiełki fasoli mung. Wszystko dokładnie wymieszać. W osobnej miseczce przyrządzić sos z soku z limonki, pasty tamaryndowej, imbiru, sosu rybnego oraz(...)Wlać go do woka i wszystko wymieszać. Następnie makaron odgarnąć na bok, a na środek wbić jajka. Pozwolić im się nieco ściąć, a po chwili dokładnie wymieszać z makaronem.  Smażyć wszystko jeszcze przez 3 minuty. Wyłączyć ogień i dodać orzeszki ziemne, kolendrę oraz szczypiorek. Wymieszać i podawać natychmiast. Gotowy makaron można posypać kiełkami, szczypiorkiem, czy kolendrą. Smacznego

Food Square
Pomidorowo-makaronowe placuszki 240

czegoś podobnego. To był impuls. I muszę powiedzieć , ze bardzo smaczny impuls. Na przyszłość przewiduję robienie takich placuszków jako dodatku np. do gotowanego lub smażonego kurczaka( piersi). Czas: 10 minut Składniki: garść ( 6 łyżek ) ugotowanego makaronu nitki 1 jajko ( małe) 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki masła 2 łyżki oleju z pestek winogron szczypta soli szczypta pieprzu 1 duży pomidor(...)smażyć posypując połową rozmarynu , solą i pieprzem.  Zdjąć z patelni. Chwile poczekać by przestygło. Dodać jajko-dokładnie wymieszać. Umytego pomidora pokroić w grube plastry (6). Na patelni po smażeniu makaronu rozgrzać olej. Ułożyć plastry pomidora - posypać rozmarynem , posolić i posypać pieprzem. Na każdym plastrze ułożyć porcję masy makaronowej. Łopatką przewrócić na drugą stronę i smażyć aż jajko spajające makaron

Buniabaje w kuchni
Warzywa z jarmużem i makaronem 156

sosem. 250 g cienkiego makaronu penne 1 brokuł 2 garście liści jarmużu 2 marchewki 1 garść fasolki szparagowej 2 ząbki czosnku sól i pieprz 3 łyżki oliwy - do smażenia Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Fasolkę ugotować w posolonej wodzie i odcedzić. Brokuł podzielić na różyczki i również ugotować, a potem delikatnie odcedzić. Marchewkę obrać i pokroić na cienkie wstążki(...)pokroić w cienkie paski. Oliwę lekko rozgrzać na patelni i wrzucić jarmuż i marchewkę. Chwilę podsmażać i dodać czosnek oraz fasolkę. Smażyć razem kilka minut, dodać makaron i po wymieszaniu smażyć kilka minut. Na koniec dodać brokuł i delikatnie wymieszać całość. Wszystko razem podsmażać jeszcze 2-3 minuty. Danie podawać na ciepło

Trzeci talerz
Makaron chow mein z kurczakiem i warzywami 224

Zapraszam na chińszczyznę, makaron chow mein. Chiński smażony makaron chow mein z kurczakiem i warzywami to szybkie danie typu stir-fry z jednej patelni, a właściwie wok. Jest to idealna potrawa na obiad w tygodniu, którą można przyrządzić w dosłownie 30 minut. Taka wygoda, a i dostępność składników sprawia, że chow mein przyrządzam często. Najczęściej gotuję je z kurczakiem. Zdarza(...)warzywa, równie cienko pokrojone jak te mrożone. Smaż aż warzywa się zmiękną ale wciąż będą al dente. Dodaj soję i ocet. Następnie dodaj mięso i makaron. Dopraw czarnym pieprzem, grubo mielonym, zamieszaj i smaż przez 2 minuty. Na koniec dodaj pokrojoną kolendrę i zamieszaj. Wyłóż gorący chow mein do miseczek. Smacznego!   The post Makaron chow mein z kurczakiem

codojedzenia
Kiełki fasoli, grzyby shitake... i smażony makaron 142

składniki dla 2 osób * 1/2 opakowania smażonego makaronu * 1 filet z kurczaka * 4 grzyby shitake * 1/3 opakowania kiełków fasoli mung * 1 mała marchewka * 1/2 średniej pietruszki * 1 cebulka szalotka * 1/2 małej żółtej papryki * 2 łyżki groszku mrożonego * 2/3 szklanki zielonej fasolki szparagowej * 2 cm kawałek imbiru * 1 ząbek czosnku * sos sojowy * pikantny sos chili * gotowa przyprawa azjatycka (lub własna kompozycja

Mix smaku
Czarny makaron z tuńczykiem i szpinakiem 224

pokrojoną w piórka dymkę. Smaż przez minutę, po czym dodaj makaron ze szpinakiem. Dopraw solą, pieprzem, wymieszaj i smaż aż szpinak lekko zwiędnie. Odcedź tuńczyka i wymieszaj lekko z makaronem. Smaż tyle aby tuńczyk był ciepły. Tuńczyk staje się szybko suchy, więc nie należy przesadzać z jego smażeniem. Dlatego też lepiej wybrać tuńczyka w oleju niż w zalewie. Jest bardziej

codojedzenia
Stir fry z wołowiną i prażonymi orzechami nerkowca 158

posiadacie, możecie wykorzystać głęboką patelnię. Jeśli więc chcecie przygotować obiad w 15 minut to danie typu stir fry jest idealne. Wystarczy wszystko posiekać i szybko usmażyć. Proponuję dziś Wam makaron smażony z wołowiną, do tego kilka warzyw, które zapewne znajdziecie w swoich lodówkach, uprażone orzechy nerkowca i mamy fajne, pożywne danie w azjatyckim stylu. Kombinujcie z warzywnymi dodatkami i wykorzystajcie(...)kawałek świeżego imbiru 2 garści orzechów nerkowca, uprażonych na suchej patelni 2 łyżki sosu chili 1 łyżka sosu rybnego 3 łyżki sosu sojowego olej do smażenia około 200 g makaronu do  dań z woka Przygotowanie: Oczyszczoną wołowinę kroimy w cienkie plasterki w poprzek włókien mięsa. Paprykę oczyszczamy, kroimy w podłużne paski. Obieramy marchewki i imbir i kroimy w słupki

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa dyniowa z imbirem i prażonym makaronem ryżowym 171

Potrzebujemy: makaron ryżowy olej do smażenia W garnku rozgrzewamy olej. Małe porcje makaronu wrzucamy do rozgrzanego oleju i gdy spęcznieje wyjmujemy go łyżką cedzakową i odkładamy na ręczniku papierowym. Smażenie makaronu trwa kilka sekund, więc musimy być czujni

Smakowity Blog Kulinarny
Orientalne polędwiczki wieprzowe 121

paski papryki i papryczkę chili. Chwilę smażymy, wlewamy sos sojowy, sos rybny, sos ostrygowy, oprószamy cukrem. Cały czas mieszając, smażymy jeszcze 1 min, po czym wrzucamy grzyby i makaron. Smażymy do momentu, kiedy makaron będzie cały pokryty sosem. Podajemy z polędwiczką i posiekanym szczypiorem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Makaron z sosem śmietankowo-borowikowym 146

się zeszklą.  Następnie dodać borowiki i całą papryczkę chilli, smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać wino i skórkę otartą z połowy cytryny. Gdy połowa wina odparuje, dodać serek Almette.  Sos gotować na wolnym ogniu, aby zredukował się i zagęścił. Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem. Makaron ugotować(...)dente w mocno osolonej wodzie. Makaron odcedzić, wymieszać z gorącym sosem. Przed podaniem posypać natką pietruszki i skórką otartą z połowy cytryny. Smacznego Jeśli lubisz pyszne makarony, zobacz również: Smażony makaron ryżowy z kimchi i tofu Makaron z dynią i serem pleśniowym Tagliatelle z sosem brokułowo-serowym Spaghetti z sosem truflowym

Codziennik Kuchenny
Paszteciki w makaronie cannelloni 484

makaronu cannelloni (użyłam Lubella nr 53) 500 g pieczarek 1 duża cebula 200 g kiszonej kapusty sól i pieprz do smaku szczypta kminku 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Makaron ugotować al dente, odlać, opłukać zimną wodą i zostawić do przestudzenia. Kapustę przelać kilka razy zimną wodą (na sitku). Cebulę i pieczarki drobno posiekać i usmażyć na rozgrzanym(...)Zestawić do przestudzenia. Makaron nadziać gotowym farszem (najłatwiej ustawić makaron pionowo i nadziewać przy pomocy małej łyżeczki), a następnie obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Makaron należy okręcać, tak aby usmażył się ze wszystkich stron. Paszteciki najlepiej smakują z czerwonym barszczem

Bullio
Paszteciki w makaronie cannelloni 160

makaronu cannelloni (użyłam Lubella nr 53) 500 g pieczarek 1 duża cebula 200 g kiszonej kapusty sól i pieprz do smaku szczypta kminku 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Makaron ugotować al dente, odlać, opłukać zimną wodą i zostawić do przestudzenia. Kapustę przelać kilka razy zimną wodą (na sitku). Cebulę i pieczarki drobno posiekać i usmażyć na rozgrzanym(...)Zestawić do przestudzenia. Makaron nadziać gotowym farszem (najłatwiej ustawić makaron pionowo i nadziewać przy pomocy małej łyżeczki), a następnie obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Makaron należy okręcać, tak aby usmażył się ze wszystkich stron. Paszteciki najlepiej smakują z czerwonym barszczem

Bullio
Makaron po azjatycku z marynowanym tofu 192

Smażony makaron w słodko - ostrym sosie chilli z marynowanym tofu i warzywami , to prawdziwa uczta smaków, która nie wymaga dużo czasu i wysiłku. Jeśli macie pod rękę kostkę tofu, makaron i warzywa - to ten przepis jest dla Was!  Makaron po azjatycku z marynowanym tofu Przepis na 4-6 porcji Potrzebujemy: kostkę marynowanego tofu 250 g (my użyliśmy gotowego(...)chcemy, aby danie było mocno ostre zostawiamy również pestki, jeśli chcemy nieco łagodne, pestek się pozbywamy. Plastry suszonych pomidorów kroimy w ćwiartki. Makaron zagotowujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy tofu. Smażymy je do czasu, aż się nieco przyrumieni. Teraz dodajmy pieczarki i smażymy, aż odparujemy z nich woda. Gdy pieczarki zbrązowieją dodajemy kalafior

Bananowe Pole