makaron smażony - 5576 przepisów (strona:13/372)

Low-carb pad thai z makaronu z alg morskich z tofu i zielonym groszkiem 120

łyżki sosu sojowego sok z 1 limonki 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca 2 ząbki czosnku kawałek kłącza imbiru garść orzechów arachidowych olej sezamowy do smażenia * PRZYGOTOWANIE Makaron odsącz z wody i porządnie przepłucz pod bieżącą wodą. Tofu pokrój w kostkę. Groszek obierz ze strąków. Przygotuj marynatę: otrzyj imbir i ząbki czosnku na tartce, dodaj masło orzechowe(...)Wymieszaj i część dodaj do makaronu, a część do tofu i odstaw na przynajmniej kwadrans. Na patelni rozgrzej olej sezamowy i przysmaż groszek. Następnie dodaj tofu i smaż chwilę. Na koniec dorzuć makaron. Wymieszaj wszystko i rozłóż na talerze. Posyp orzechami

Food Square
Tagliatelle ze szparagami i boczkiem 137

danie, które nie przysporzy Wam zbyt dużo pracy, a efekt będzie bardzo zadawalajacy.  Składniki:  Ilość poszczególnych składników dostosujcie do swoich potrzeb, podaje orientacyjną ilość na 2 porcje makaron tagliatelle, użyłam pełnoziarnistego około 300 g wędzony boczek 1 duży plaster o grubości około 3-4 mm 4-5 szt. szparagów kilka sztuk mini pomidorków 2 małe ząbki polskiego czosnku(...)paski. Ręcznikiem papierowym usuwamy nadmiar tłuszczu. Dodajemy czosnek, odrobinę masła, pokrojone  szparagi  i cukinie ( polecam użyć obieraka do ziemniaków, aby wystrugać piękne długie cukiniowe tagliatelle) i smażymy. Gotujemy makaron według przepisu z opakowania.  Kiedy makaron będzie powoli dochodził, zalewamy smażone warzywa śmietanką (około 150- 200ml ) i dodajemy starty parmezan ( 2 łyżki) oraz kilka pomidorków. Doprawiamy solą

Rusty Fork
Spaghetti alla puttanesca 184

dojrzałych świeżych) 4 łyżki kaparów 8 filecików anchovy 150g czarnych oliwek 2 duże szczypty pietruszki (użyłam suszonej, ale lepsza będzie świeża) 350g makaronu spaghetti sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Odcedzić. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskęczosnek, smażyć aż cebula zmięknie. Dodać płatki chili, anchovy, kapary i pomidory. Dusić

Codzienne Gotowanie
Pad Thai z kurczakiem 168

Pad Thai z kurczakiem to danie wywodzące się z kuchni tajskiej. To makaron smażony z kurczakiem z dodatkiem jajka i kiełek fasoli mung. Przygotowanie jest niezwykle

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zielone fusilli z gorgonzolą, winogronami i orzechami 186

szklanka mrożonego zielonego groszku 1 garść orzechów włoskich ok. 5 pomidorków suszonych z oliwy 1 ząbek czosnku 1 kiść winogrona sól do gotowania makaronu pieprz olej do smażenia Gotujemy makaron w lekko osolonym wrzątku na sposób al dente, czyli na ząb. Groszek gotujemy w osobnym garnuszku we wrzątku a następnie odcedzamy i hartujemy w wodzie z lodem (by groszek

Bon Appetit Małgorzaty
Łazanki Świąteczne i nie tylko 414

wtedy gdy nie mamy obiadu lub goście zaglądają nam do drzwi :) Zaczynamy Składniki: 2 małe główki białej kapusty 1-1,5 szkl suszonych grzybów 400 gr makaronu łazankowego sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Skroiłam dwie małe główki kapusty, gotuje ją do miękkości, co jakiś czas zmieniając wodę 2-3 razy, około 10 min za każdym razem. Obgotowujemy grzyby(...)Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Kapustę daję do durszlaka i odcedzam . Wrzucam odcedzona I pokrojoną drobno kapustę oraz grzyby na woka z niewielką ilością oleju. W międzyczasie gotujemy makaron łazankowy.) Smażymy na wolnym ogniu, przyprawiając sola I pieprzem. Moja rada - przyprawmy mocniej kapustę i grzyby- ponieważ jak połączymy z makaronem - trudniej jest już doprawić. Podsmażamy około

Smaki Edyty
Pstrąg z ananasem i makaronem soba 148

woda ostygnie. W woku rozgrzewamy olej, dodajemy rybę pokrojoną w kostkę lub podzieloną na części. Dodajemy warzywa i pokrojonego na kawałki ananasa. Smażymy ok. 5 minut. Dodajemy makaron i smażymy kolejne 10 minut. Smacznego

Kucharzyca
Makaron chiński z kurczakiem i warzywami 138

cienkie paski (zapałki). Pieczarki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Papryczkę chili i czosnek drobno siekamy. Makarony, każdy w osobnej misce, zalewamy wrzątkiem i przykrywamy. Po 3-4 minutach powinien być gotowy (powinien być lekko twardy, ponieważ wchłonie później sos podczas smażenia) musimy go odcedzić i przelać zimną wodą. W miseczce łączymy bulion, sos sojowy, ostrygowy i rybny. W woku(...)pozostałe warzywa. Wszystkie warzywa obsmażamy jakieś 3 minuty. Pamiętamy aby o jakiś czas je przemieszać. Do warzyw dorzucamy podsmażonego kurczaka i makarony. Wszystko zalewamy przygotowanym bulionem. Mieszamy i smażymy, aż makaron wchłonie cały płyn. Podajemy z sezamem i natką pietruszki. Smacznego Artykuł Makaron chiński z kurczakiem i warzywami pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Udon noodle w sosie katsu 277

wraz ze szczypiorkiem - 1 łyżka ketchupu - 2.5 łyżeczki sosu worcestershire - 1.5 łyżeczki sosu ostrygowego - 1 łyżeczka cukru - oliwa do woka - sezam Nastawiamy wodę na makaron. Do woka, uprzednio nagrzanego wlewamy odrobinę oliwy, na której smażymy pokrojone w mniejsze części grzyby, do momentu aż zmiękną(...)międzyczasie w miseczce mieszamy składniki na sos katsu (ketchup, sosy oraz cukier). Wrzucamy makaron na osoloną wodę. Do grzybów dodajemy pokrojoną w ukośne paski cebulkę dymkę. Krótko smażymy. Ugotowany makaron, odcedzamy i przekładamy do woka. Mieszamy z grzybami a następnie zalewamy sosem katsu. Całość mieszamy i dodajemy drobno pokrojony szczypiorek z cebulki dymki. Wykładamy na talerze i posypujemy danie ziarnami

W mojej holenderskiej kuchni
Zapiekanka makaronowa z mięsem i brokułami z sosem 4 sery 164

Makaron około 300 gram Mięso mielone wołowe 400 gram 1 brokuł 2 pomidory Natka pietruszki Fix knorr –spaghetti 4 sery lub podobny Ser mozzarella Sól Pieprz Olej do smażenia Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al. dente, podobnie jak brokuł. Mięso mielone smażymy na niewielkiej ilości oleju. Podczas smażenia mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia do zapiekania wykładamy makaron

Smaki Ewy
Sałatka z kurczakiem na trzy sposoby 330

szklanka makaronu np. muszelki 1 pierś kurczaka 1/2 cebuli czerwonej 1/2 papryki czerwonej świeżej 1 ogórek gruntowy 1 łyżka majonezu Ulubione przyprawy do kurczaka Sól, pieprz Olej do smażenia Przepis: Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli oleju, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu, makaron odcedzamy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy pierś kurczaka(...)kroimy w drobną kostkę, doprawiamy i smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu kurczaka pozostawiamy go do ostygnięcia. Następnie w misce łączymy makaron, kurczaka i pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę oraz ogórek. Całość mieszamy, dodajemy majonezu i doprawiamy do smaku. Składniki na sałatkę z warzywami: 1 pierś kurczaka 1/2 cebuli czerwonej 1 papryka czerwona świeża 1 ogórek gruntowy 1 łyżka soku

Emcia Pichci
Spaghetti a`la Bolognese Moje Własne! 229

jeść codziennie - tak mu smakuje.                 Składniki na 5 osób: makaron Spaghetti ( ja użyłam  A`la Italiana Spaghetti Czanieckie Makarony ) 500 g mięsa mielonego 500 g przecieru pomidorowego 1 mały koncentrat pomidorowy 5 łyżek ketchupu najlepiej pikantnego kostka warzywna Kucharek świeżo zmielona sól ziołowa Prymat bazylia suszona Prymat świeżo zmielony pieprz(...)wlewamy przecier pomidorowy, ketchup, koncentrat pomidorowy, wsypujemy pieprz, sól ziołową i cukier i mieszamy dokładnie. Całość trzymamy na małym ogniu i w tym czasie możemy już zacząć gotować makaron. Pod koniec smażenia wsypujemy bazylię. Makaron odcedzamy i nie przelewamy wodą, aby sos mógł łatwiej przykleić się do makaronuMakaron wykładamy na talerze, wykładamy sos i posypujemy żółtym serem startym

Blondynka Gotuje
Makaron carbonara a la Dorota… 498

jeszcze będziemy smażyć. Jak go gotujemy w wodzie wyciągamy go 1-2 minuty przed czasem zanim zrobi się al dente, bo te dodatkowe minuty będziemy go smażyć na patelni. Makaron poprawnie ugotowany al dente nie tylko lepiej smakuje ale jest również dłużej trawiony przez nasz organizm… Mój przepis odbiega nieco od oryginału, ja nie dodaję jajek, jakoś(...)świeżo zmielony) zioła prowansalskie parmezan makaron (ok. 100-120 g na osobę)   1. Boczek drobno pokroić i usmażyć na patelni. Wcisnąć obrany czosnek i chwilę całość smażyć. 2. Dodać ugotowany makaron, doprawić dużą ilością pieprzu i ziół prowansalskich. 3. Wlać śmietanę i całość mieszać 1-2 minuty aż śmietana odparuje i zgęstnieje. Podawać posypane parmezanem. Smacznego Post Makaron carbonara

UgotujmyTo.pl
Tagliatelle ze szparagami w kremowo-serowym sosie 219

Polecam :) SKŁADNIKI 350g tagliatelle  1 pęczek zielonych szparagów 2 małe cebule 200g śmietany 30%  200g tartego sera corregio (lub innego twardego sera) sól pieprz oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na dużej patelni. Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końcówki. Jeśli nie są to  młode(...)małym ogniu przez 15-20 minut. W tym czasie w rondelku podgrzewamy śmietanę z serem do utworzenia gęstego sosu. Na patelnię dorzucamy główki szparagów i smażymy 1-2 minuty. Zalewamy sosem. Makaron odcedzamy (zachowując 5-6 łyżek wody, którą dodajemy do sosu). Odcedzony makaron przekładamy na patelnię. Całość mieszamy. Od razu podajemy. Oprószamy na talerzach świeżo mielonym pieprzem. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
STIR-FRY Z KREWETKAMI I MAKARONEM RYŻOWYM 214

Zdrowe, lekkie i szybkie danie, w którym składniki poddane są jedynie minimalnej obróbce termicznej. Przygotowując je zaczynamy od ugotowania różyczek brokuła oraz makaronu ryżowego. Krewetki smażymy na tartym imbirze, czosnku i cebulce. Pamiętajcie, ż krewetki są idealnie miękkie i soczyste już po kilku minutach smażenia, a zbyt długie trzymanie ich na gazie zadziała na ich niekorzyść. Staną się suche, twarde(...)szalotkę (przez około 3 minuty). Dodajemy czosnek oraz imbir, smażymy razem przez około minutę. Dodajemy krewetki, lekko solimy i smażymy 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodajemy makaron ryżowy i różyczki brokuła. Smażymy mieszając przez 1 minutę.  Przesuwamy składni na bok, lekko przechylamy patelnię i wlewamy sos sojowy wymieszany z miodem i sokiem z limonki. Podgrzewamy, aż lekko zgęstnieje

cool and minty