makaron po chińsku - 1209 przepisów (strona:36/81)

Czy z tej mąki będzie chleb? 136

zawartość glutenu. G lutenowe: * pszenna – najpowszechniej sza , uzyskiwana z pszenicy, występuje w różnych typach określających zawartość substancji mineralnych (patrz wyżej), * semolina – uzyskiwana z pszenicy twardej, wykorzystywana do produkcji makaronów, * orkiszowa – istnieją takie odmiany pszenicy, których uprawia się niewiele (głównie ze względu na niską wydajność uprawy), dzięki czemu są czyste, pierwotne i zawierają najwięcej wartościowych minerałów i witamin. Do takich rodzajów(...)ryżowa – doskonały bezglutenowy substytut mąki pszennej, znakomita do wypieków, sosów, bardzo powszechna w kuchni japońskiej, * gryczana – wartościowa odżywczo, stosowana w Indiach jako mąka chlebowa, a w kuchni chińskiej używana do wyrobu makaronów, * kukurydziana – mąka, która nadaje potrawom słodkawy smak, powszechnie znana w kuchni meksykańskiej do wyrobu tortilli czy taco. Znajduje również doskonałe zastosowanie do wypieków ciast, ciasteczek, placków, panierowania, zagęszczania

Pyry na Gaz
Menu na tydzień: Proste dania z kilku składników 97

tydzień (nie jest opublikowane bo nie mieliśmy jeszcze wtedy bloga) było zupełnie inne – mieliśmy dużo czasu na przygotowania. Pracochłonne przepisy nie były nam straszne. Robiliśmy ręcznie makaron i tortille, lepiliśmy chińskie pierożki z własnoręcznie ugniatanego ciasta… Ale! To było w erze przed Miłoszkiem, kiedy mieliśmy wyprasowane ubrania, lepsze fryzury, byliśmy na bieżąco z nowymi serialami, w weekendy spaliśmy

Niedzielny kucharz
Najlepsze książki kulinarne 2016 – Top 10 155

Kraju Porannej Ciszy, czyli właśnie w Korei. Ciekawe i przydatne są zasady etykiety stołowej i ciekawostki np. co Koreańczycy jedzą, gdy mają kaca, czy jak powstał makaron do błyskawicznych zupek chińskich.   Autorka: Magdalena Tomaszewska-Bolałek Wydawnictwo: Hanami “Pysznie dla rodziny i przyjaciół” Książka opowiada nie tylko o pasji do jedzenia, ale też pasji do gotowania dla innych i urządzania

Ugotowane pozamiatane
“Tradycje kulinarne Korei” – recenzja 95

poczuć się jak w Kraju Porannej Ciszy. Ciekawe i przydatne są zasady etykiety stołowej i ciekawostki np. co Koreańczycy jedzą, gdy mają kaca czy jak powstał makaron do błyskawicznych zupek chińskich. Podsumowując: Bardzo ciekawa książka, gdzie naprawdę jest dużo do czytania, a nie tylko zdjęcia potraw. Czytając możemy poczuć się jak w kuchni koreańskiej babci, która opowie nam o tajnikach

Ugotowane pozamiatane
Smażony makaron z kurczakiem w chińskim sosie 134

woka 1 opakowanie filet z kurczaka 1 pojedynczy kiełki sojowe 1 słoik grzyby mun 1 garść kapusta biała 2 garści przyprawa orientalna … Czytaj dalej Smażony makaron z kurczakiem w chińskim sosie

czarrna od kuchni
Chińszczyzna z makaronem ryżowym 154

Makaron ryżowy otrzymuje się z mąki ryżowej, czyli pośrednio – z ryżu. Składa się głównie ze skrobi, nie zawiera glutenu i tłuszczu. Łatwo go przyrządzić, wystarczy zalać

mojewypiekiinietylko
Makaron chiński z kurczakiem 275

Uwielbiam kuchnię chińską, uwielbiam sos sojowy, makaron ryżowy, słodko-kwaśne smaki a przede wszystkim woka. Dlaczego? Bo to najbardziej uniwersalne narzędzie, w którym można przygotować pyszne a jednocześnie szybkie danie. Dziś na pewno go użyję... Składniki: 200 g makaronu błyskawicznego Mi-Xao 1 pierś z kurczaka 15 g suszonych grzybów mun szczypior 1 cebula dymka  2 łyżki jasnego sosu

Bike By Life
Chińszczyzna z kasztanami wodnymi 144

Zamówiłam je w sklepie internetowym nie wiedząc tak właściwie co otrzymam, mówię o kasztanach wodnych zwanych także ponikłem słodkim a dostałam pyszne , chrupiące kulki - kasztany wodne

Moje Małe Czarowanie
Noodle Dan Dan 89

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Chińszczyzna ostatnio dość często gości w moim domu. Do tej pory myślałam, chińskie dania są trudne i dziwne w smaku. …

My Blueberry Corner
Shots from USA: Las Vegas & L.A. 178

coś niesamowitego. I ogromne hotele, które robią wrażenie. Wśród nich bardzo luksusowy hotel Bellagio ze swoją słynną fontanną. Właśnie tam się zatrzymaliśmy na pyszną kolację. Wybraliśmy restaurację chińską, gdzie zamówiłam sobie makaron noodle z wołowiną w sosie słodko-ostrym. Pycha! Na pewno będę próbować odtworzyć to wspaniałe danie :) Oczywiście nie obeszło się bez odwiedzenia kasyna :) A poniżej widać hotel

Zgrabne Gotowanie
Kurczak z makaronem ryżowym 96

sezamu 1 opakowanie makaronu ryżowego olej sezamowy sól pieprz Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim fileta pokrojonego w kostkę. Dodajemy mieszankę chińskich warzyw mieszamy. Dodajemy cebulę i sezam a także sos sojowy. Mieszamy. Makaron ryżowy gotujemy 4 minuty, (na opakowaniu było 5-6 ,minut ale ja gotuję krócej, bo dodaję do mięsa i chwilę jeszcze z mięsem duszę

MojaQchnia.pl
Ramen burger i trendy kulinarne 2015 c.d. 123

coraz bardziej popularna. Samo danie jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, a i sprawia wrażenie zdrowego. Ktoś mógłby zapytać co takiego ciekawego jest z „zupce chińskiej”. Pewnie tyle samo co w makaronie z koncentratem pomidorowym, placku z mąki z kawałkami resztek  czy bułce z parówką. Wszystko to kwestia dobrego marketingu, gdzie wystarczy czasem nadać temu oryginalną nazwę (spaghetti(...)kolejce moich potrzeb kupno drogiego aparatu, brak czasu i szacunek do jedzenia pozostają bez zmian, dlatego to tylko próba :) Składniki: - zupka "chińska" - mąka - bułka - marchewka - szczypiorek Wykonanie: Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plastry wzdłuż. Szczypiorek kroimy drobno. Makaron z zupki zalewamy wrzątkiem. Odsączamy na sitku, dodajemy przyprawy z saszetki i trochę mąki, żeby nam się ładnie kleiło. Formujemy okrągły

Kryzysowa Książka Kucharska
Zupa w stylu azjatyckim. 337

pietruszka 1 nieduży seler 1 por (biała część) 1-2 łyżki sosu sojowego 1 listek laurowy 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka przyprawy do dań kuchni chińskiej 1 szczypta przyprawy 5 smaków sól makaron ryżowy lub inne kluseczki (ja ugotowałam makaron spagetti i pozostawiłam go w tej gorącej wodzie na jakieś 3 minuty, następnie odcedziłam, przez co był mięciutki(...)gotujemy około 20 minut. Po tym czasie dolewamy sos sojowy, przyprawę 5 smaków, doprawiamy solą lub sosem sojowym, lub przyprawa do dań kuchni chińskiej. Gotujemy jeszcze chwilkę, żeby uwolnić magię przypraw i wyłączamy grzanie. Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.      Do miseczki wkładamy porcję ugotowanego makaronu, łyżkę posiekanego szczypiorku, wlewamy zupę, dekorujemy listkami rukoli. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Makaron ryżowy z brokułem pieczarkami i marynowanym tofu 118

życia to piszczenie, a potem mówiłam Miśce, że zabawka się zepsuła (zła, zła matka). Z kolei makaron ryżowy to pewnie z czasów studenckich , gdy jadłam chińskie zupki , co prawda to nie ten sam makaron, ale ten sam czas gotowania- 2 minuty. Jakoś tam u mnie w domu jest, że zawsze mi zostanie mała porcja obiadu, a że ja lubię wszystko

greenscarf
Sajgonki z mięsem, makaronem ryżowym i warzywami 82

zrobiłam podstawową wersję. Zapraszam :) Składniki: Papier ryżowy ( mój ma średnicę 20 cm ) 400 g mięsa mielonego z szynki 1 słoik pędów bambusa około 200 g makaronu ryżowego 1 opakowanie mieszanki warzywnej chińskiej z grzybami ( mun, shiitake) 1 łyżka sosu sojowego chili, pieprz i sól do smaku mały pęczek szczypiorku 2 marchewki olej do smażenia  Wykonanie: W głębokiej patelni rozgrzewamy(...)kroimy w cieniutkie słupki. W głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, przekładamy marchewkę, mieszankę warzyw chińskich, pokrojone w słupki pędy bambusa i posiekany szczypiorek, mieszamy i chwilę smażymy, przyprawiamy do smaku, solą pieprzem, chili i sosem sojowym. Do miski przekładamy, ugotowany i drobno pokrojony makaron ryżowy, zimne mięso i warzywa.Wszystko mieszamy. Do dużego talerza wlewamy ciepłą wodę, namaczamy na chwilę papier

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania