makaron po chińsku - 1209 przepisów (strona:35/81)

Chow mein z kurczakiem i warzywami 169

Chow Mein jest to rodzaj makaronu używanego w kuchni chińskiej, gotuje się go tylko 3 minuty. Cała potrawa jest w stylu stir-fry (smaż i mieszaj).  I tak po kolei smażymy wszystkie składniki przez około 2 minuty. Na koniec doprawiamy sosem sojowym oraz olejem sezamowym. Danie przygotowuje się szybko, więc jest idealne kiedy mamy mało czasu. Składniki

Moja Galeria Smaku
Klasyka – makaron z sosem pomidorowym 226

Niestety w Polsce przyjęło się, że makaron z sosem pomidorowym musi być przygotowany koniecznie z dodatkiem mięsa mielonego. Jest to bardzo błędne podejście, bowiem klasyczny włoski

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wiosenne spring rolls ze świeżymi warzywami i pełnoziarnistym makaronem kokardki. 170

pierwszego słońca czy ogórki. Wszystko więc znalazło się w tym przepisie. Do całości dodałam pełnoziarnisty makaron Lubella Kokardki, by wzbogacić posiłek o wartości odżywcze - poza tym, ten makaron wygląda całkiem fajniej niż chiński ;-) Wykonanie spring rollsów jest bardzo łatwe i zajmuje dosłownie kilka chwil, bo wystarczy ugotować makaron, zamoczyć papier i pokroić składniki, po czym zawinąć zgrabne rolki. Taki posiłek

Poezja Smaków - blog kulinarny
SAJGONKI 153

Sajgonki są klasycznym daniem kuchni azjatyckiej. Są proste w wykonaniu jednak trochę czasochłonne. Drobno posiekaną cebulę i mielone wieprzowe mięso smażę na patelni. Kroję

potrawyregionalne
Smażone jajka po Chińsku Faceta w Kuchni 85

Smażone jajka w pomidorach to najpopularniejsze danie w Chinach, proste, smaczne i pożywne. Już małe dzieci, ucząc się gotować, zaczynają od tego dania. Choć kuchnia chińska jest jednolita i przepisy są raczej takie same, to jednak mogą się różnić od siebie w zależności od regionu, w jednych są orzeszki ziemne w innych na przykład chili. Jednak jedna potrawa w całych(...)trzech składników, jajek, pomidorów i szczypiorku.Różnica może polegać tylko no konsystencji, czy bardziej odparujemy podczas gotowania sok z pomidorów. Smażone jajka można podawać z ryżem, makaron lub kluseczkami.Zapraszam na chińskie jajka w pomidorach. 👥 – 2 duże 4 mniejsze ⏰ – 15 minut 🇨🇳 – Chiny ✅ Składniki ✅ 8 pomidorów bez skórki pokrojone w ćwiartki ✅ 4 łodygi szczypiorku pokrojone w kawałki ✅ 8 jajek

RafalCook
Makaron Mie z warzywami 155

imbiru 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka syropu klonowego sok z ½ limonki 100 ml bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku 2 cebulki dymki 1 papryczka chili 250 g makaronu Mie 300 g chińskiej kapusty pak choi 3 średniej wielkości marchewki 1 mały brokuł ½ czerwonej papryki 1 czerwona cebula 3 łyżki oleju sezamowego Sezam upraż na suchej patelni do momentu, aż delikatnie(...)małej miseczki i wymieszaj z sosem sojowym, syropem klonowym, sokiem z limonki, bulionem warzywnym i 1 łyżką oleju sezamowego. Dodaj jeszcze przeciśnięty czosnek, drobno posiekane cebulki i papryczkę chili. Makaron Mie przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź, przelej go zimną wodą i pozostaw do odcieknięcia. Pak choi podziel na liście, marchew obierz i pokrój w szerokie plastry, a paprykę

Roślinna - blog wegański
Domowe sajgonki 119

fajnie będzie odtworzyć to danie w domowych warunkach.   Sajgonki z mięsem: 200 g papieru ryżowego 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego ok. 300 g mieszanki chińskiej mrożonej 400-500 g makaronu ryżowego 3 liście kapusty pekińskiej 1 jajko 2-3 łyżki sosu sojowego imbir oraz chilli do smaku sól i pieprz 2 łyżki oleju sezamowego lub oleju z orzeszków(...)akurat kapusty i makaronu, trochę ich brakowało, ale i bez nich było naprawdę smacznie. ;) Zagotowujemy wodę i wrzątkiem zalewamy makaron ryżowy, gdy napęcznieje odcedzamy go i kroimy na drobniejsze paski. Na patelnię wlewamy jedną łyżkę oleju i wrzucamy mieszankę warzyw chińskich, podsmażamy do czasu, gdy się rozmrożą i lekko zmiękną. Przesypujemy je do miseczki i odstawiamy

Cooking Monster
Makaron mie z mięsem mielonym i grzybami mun 113

dodatkowo - bardzo szybki w przygotowaniu. Już wiem, że za kilka dni będzie powtórka! Koniecznie sami spróbujcie! (4-5 porcji) 500g mięsa mielonego 1 marchewka 1 cebula 125g makaronu mie (lub innego chińskiego) 15g grzybów mun 1/2 pęczka pietruszki Dodatkowo: 1-2 łyżeczki sosu z czarnym pieprzem lub pasty Tom Yum (wg smaku) sos sojowy sól, pieprz (opcjonalnie) Ponadto: olej(...)delikatnego obsmażenia. (W międzyczasie można dodać odrobinę sosu sojowego i pieprzu.)   Dodać cebulę oraz marchewkę.  Całość przemieszać, przykryć i smażyć około 10 minut. W międzyczasie ugotować makaron - wg przepisu z opakowania, natomiast grzybki mun zalać wrzątkiem i odstawić do momentu, aż zmiękną. Makaron po odcedzeniu, przelać zimną wodą i z grzybami oraz posiekaną natką pietruszki przełożyć do zawartości

Di gotuje
Kwaśne krewetki koktajlowe z makaronem ryżowym 158

postanowiłam przygotować szybkie i smaczne danie obiadowe z krewetkami koktajlowymi w roli głównej :) Do jego przygotowania będziemy potrzebować: Składniki: 250 g krewetek koktajlowych (Indyjskie Kidi) 200 g makaronu  ryżowego w stylu chińskim (Vermicelli) 100 g masła pęczek natki pietruszki 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki słodkiego sosu chili 4 ząbki czosnku 1 cytryna  sól Przygotowanie: Na patelni(...)cytryny i wlewamy na patelnię. Następnie dodajemy 4 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki  słodkiego sosu chili. W między czasie zagotowujemy w czajniku wodę, i zalewamy nią makaron, dodając płaską łyżkę soli. Makaron łączymy z krewetkami. Gotowe ! Smacznego

Taste Therapy
Stir fry z wołowiną i prażonymi orzechami nerkowca 157

Stir fry to pochodząca z Chin technika gotowania, w której produkty wchodzące w skład dania smażone są na mocno rozgrzanym oleju i często mieszane. Składniki w

Smakowity Blog Kulinarny
Pierś kaczki w cytrynie z makaronem chow mein 121

Kuchnia chińska Składniki 600 g piersi kaczki 2 jajka 1 łyżeczka oleju sezamowego Marynata : 100 g świeżego imbiru cebula 1 łyżka wina ryżowego szczypta soli Sos : 350 ml rosołu drobiowego 1 łyżka wina ryżowego 2 łyżki soku z cytryny pół łyżeczki cukru 1 łyżka mąki kukurydzianej Przygotowanie Imbir oraz obrana cebulę posiekałem, wymieszałem z łyżką wody, winem i solą. Mięso(...)winem ryżowym, sokiem z cytryny i cukrem. Doprowadziłem do wrzenia. Przestudziłem, zagęściłem mąką kukurydzianą. Podsmażone mięso przełożyłem do rondla z sosem. Podgrzewałem na małym ogniu ok. 20 minut. Ugotowałem makaron chow mein. Podałem z kaczką

R'n'G Kitchen
Stir fry z mielonego mięsa 89

Duża garść brukselek ½ cebuli 1 ząbek czosnku 2 cm kawałek imbiru 1 łyżeczka miodu Sos sriracha lub inny ostry Sos sojowy 2 łyżki oleju Siekana nać pietruszki Makaron udon, soba, ryżowy, chiński pszenny Przygotowanie: Krok 1 Nastaw garnek z wodą i ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź i przelej zimną wodą. Krok 2 W międzyczasie. Umyj brukselki i rzodkiewki. Zdejmij(...)rozdrobnij szpatułką na mniejsze kawałki i smaż na dość intensywnym ogniu aż zbrązowieje. Dodaj starty imbir, miód i starty ząbek czosnku. Wymieszaj, smaż minutę. Krok 5 Dodaj do mięsa makaron, brukselkę i rzodkiewkę. Dopraw do smaku sosem sojowym i sosem sriracha. Posyp siekaną pietruszką. Podawaj. Smacznego! Artykuł Stir fry z mielonego mięsa pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Czy z tej mąki będzie chleb? 152

zawartość glutenu. G lutenowe: * pszenna – najpowszechniej sza , uzyskiwana z pszenicy, występuje w różnych typach określających zawartość substancji mineralnych (patrz wyżej), * semolina – uzyskiwana z pszenicy twardej, wykorzystywana do produkcji makaronów, * orkiszowa – istnieją takie odmiany pszenicy, których uprawia się niewiele (głównie ze względu na niską wydajność uprawy), dzięki czemu są czyste, pierwotne i zawierają najwięcej wartościowych minerałów i witamin. Do takich rodzajów(...)ryżowa – doskonały bezglutenowy substytut mąki pszennej, znakomita do wypieków, sosów, bardzo powszechna w kuchni japońskiej, * gryczana – wartościowa odżywczo, stosowana w Indiach jako mąka chlebowa, a w kuchni chińskiej używana do wyrobu makaronów, * kukurydziana – mąka, która nadaje potrawom słodkawy smak, powszechnie znana w kuchni meksykańskiej do wyrobu tortilli czy taco. Znajduje również doskonałe zastosowanie do wypieków ciast, ciasteczek, placków, panierowania, zagęszczania

Pyry na Gaz
Menu na tydzień: Proste dania z kilku składników 120

tydzień (nie jest opublikowane bo nie mieliśmy jeszcze wtedy bloga) było zupełnie inne – mieliśmy dużo czasu na przygotowania. Pracochłonne przepisy nie były nam straszne. Robiliśmy ręcznie makaron i tortille, lepiliśmy chińskie pierożki z własnoręcznie ugniatanego ciasta… Ale! To było w erze przed Miłoszkiem, kiedy mieliśmy wyprasowane ubrania, lepsze fryzury, byliśmy na bieżąco z nowymi serialami, w weekendy spaliśmy

Niedzielny kucharz
Najlepsze książki kulinarne 2016 – Top 10 177

Kraju Porannej Ciszy, czyli właśnie w Korei. Ciekawe i przydatne są zasady etykiety stołowej i ciekawostki np. co Koreańczycy jedzą, gdy mają kaca, czy jak powstał makaron do błyskawicznych zupek chińskich.   Autorka: Magdalena Tomaszewska-Bolałek Wydawnictwo: Hanami “Pysznie dla rodziny i przyjaciół” Książka opowiada nie tylko o pasji do jedzenia, ale też pasji do gotowania dla innych i urządzania

Ugotowane pozamiatane