makaron po chińsku - 1209 przepisów (strona:38/81)

Ramen // japoński rosół na wypasie po mojemu 196

twardo jajka poprzekrawaj na połówki. Ogórka pokrój w plastry (razem ze skórą), a szczypiorek posiekaj. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Możesz wykorzystać klasyczny pszenny makaron do ramenu lub dowolny inny w japońskim, lub chińskim stylu, np. undon lub soba. Podanie W okrągłej miseczce umieść makaron, a następnie wszystkie dodatki. Ich ułożenie to już kwestia Twojej inwencji. Następnie zalej wszystko

Food Square
Ramen w 3 minuty – OYAKATA Kurczak po japońsku 246

słowo ‘ramen’ jest japońskim zapożyczeniem chińskiego słowa ‘lamian’. Do końca lat 50-tych XX wieku ramen nazywany był ‘shina soba’ – dosłownie „kluski/makaron po chińsku”. Podstawą tego dania był i jest wywar mięsny lub rybny i makaron. Dzisiaj ramen w Japonii to główny fast food, który możecie spotkać praktycznie na każdej ulicy ale i danie restauracyjne, podawane i chętnie jedzone(...)Zjednoczonych. Jednocześnie z Chin i Azji Kontynentalnej zaczęli powracać japońscy żołnierze – wielu z nich, zaznajomionych z kuchnią chińską, otwierało w całej Japonii chińskie knajpki i restauracje. Ramen stał się bardzo popularnym pożywieniem, a taniej mąki na makaron nie mogło zabraknąć.   Każdy region Japonii ma swój sposób przyrządzania wywaru zależny od najczęściej występujących tam produktów – można spotkać wywar na samym

Karo in the Kitchen
Co podać w Sylwestra? Szybkie przepisy sylwestrowe - zestawienie. 165

zróbcie każdy przepis z połowy porcji.  Oto 5 najczęściej odwiedzanych sałatek na blogu: - sałatka z makaronem tortellini - sałatka ogórkowa ze spaghetti - sałatka z makaronem ryżowym - sałatka z zupek chińskich - sałatka z kurczakiem i ananasem Oprócz sałatek możecie postawić garść przystawek, czyli np. koreczki z żółtego sera i oliwek, talerz szynek, talerz różnorodnych serów. Dobrze sprawdzi się także tutaj pocięta

Poezja Smaków - blog kulinarny
CHIŃSZCZYZNA 178

Lubicie kuchnię chińską? Moją polubicie ;-) A jak zrobicie danie sami-to już na pewno! Składniki: pierś z kurczaka cebula marchewki zielona fasola grzybki mun kiełki sojowe parę koszyczków brokuł i kalafiora makaron sojowy parę łyżek sosu sojowego szklanka bulionu 4-5 ząbków czosnku kurkuma imbir pasta curry czerwona papryka sól,pieprz Pokroiłam na cieniutkie kawałki pierś z kurczaka. W miseczce

potrawyregionalne
Krewetki z sobą i pak choi 171

Kolejne szybkie, proste i smakowite danie. Czas goni ostatnio nawet w kuchni więc takie proste dania to skarb. Użyłam tu makaronu soba czyli makaronu z mąki gryczanej oraz chińskiej kapusty pak choi. Zapraszam gorąco i polecam wypróbować. Krewetki z sobą i pak choi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kurczak w sosie słodko- kwaśnym 1147

chili 2 cm imbiru 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki sosu teryiaki  sok z połowy limonki szczypta soli 4 łyżki sosu słodkiego chili pieprz panierka/ tempura chińska do kurczaka olej sezamowy makaron sojowy lub chow mein + 1 łyżka sosu teriyaki + garść szczypiorku  Do Woka wlewamy olej sezamowy. Siekamy drobno papryczkę chili i imbir. Wrzucamy na jeszcze zimny olej

Mango Papaja
Sos hoisin do sajgonek 99

hoisin do sajgonek, ale też do mięsa , makaronu , ryżu smażonego – generalnie do dań kuchni chińskiej. To sos na bazie śliwek, dokładniej powideł śliwkowych z sosem sojowym, miodem lub syropem ryżowym, czosnkiem. Jest bardzo prosty do przygotowania. Ma bardzo ciekawy słodko – słony smak, lekko pikantny, kto by sie spodziewał że powidła śliwkowe tak dobrze zagrają z sosem sojowym

Dorota Smakuje
Smażona wołowina z kapustą bok choy i makaronem vermicelli... 171

dymką, otóż jak się okazało dzięki temu trikowi zaostrza się apetyt. :) Dosyć już tego gadania weźmy się za robotę! :) Smażona wołowina z kapustą bok choy i makaronem vermicelli... SKŁADNIKI: 4-5 małych kapust chińskich bok choy Garść świeżych kiełków fasoli mung Garść grzybków mun  Kawałek imbiru pokrojony w zapałki Garść świeżej kolendry  1 pęd trawy cytrynowej 3 duże(...)korę cynamonu i kardamon. Następnie dodajemy mięso, sosy i kolendrę. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 min.  Gotowe danie wykładamy na talerze posypujemy dymka i podajemy z makaronem vermicelli lub ryżem. Smacznego

Zainspiruj się kuchnią
Chiński makaron z warzywami. 131

Troszeczkę ją zmodyfikowaliśmy, aby wzbogacić doznania smakowe :) Zobaczcie sami : Chow mein z warzywami, jajkiem i sojowym sosem grzybowym. (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie makaronu Chow mein 1/2 opakowania mieszanki chińskiej 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 papryczka chili 2 jajka kukurydza konserwowa sos sojowy grzybowy sos sojowy pieprz, tymianek oliwa z oliwek Połowę opakowania mieszanki chińskiej wrzucamy(...)przygotowane warzywa wrzucamy na patelnię do duszącej się już mieszanki chińskiej. Teraz wstawiamy jajka do gotowania i po zagotowaniu wody gotujemy ok. 8 min. nie będą super twarde a lekko miękkie w środku. Chyba, że lubicie mocno twarde, wtedy gotujemy ok. 10 min. Teraz wstawiamy wodę na makaron i gotujemy, solimy bardzo delikatnie. Duszące się warzywa doprawiamy pieprzem, tymiankiem

vegetanie
Sałatka z zupek chińskich 89

długi surowy ogórek, 1 czerwona papryka, 1 puszka kukurydzy, pół pora lub mała cebula, 3 łyżki majonezu, 1 łyżka ketchupu, sól, pieprz do smaku.   Makaron pokruszyć, dodać sypkie przyprawy z zupek chińskich, pokrojone w kostkę pomidory, ogórka, paprykę, cebulę (lub pora pokrojonego w półksiężyce), odsączoną z zalewy kukurydzę. Całość wymieszać z majonezem i ketchupem. W razie potrzeby można dodać

Moja kraina smaków
Kurczak po chińsku (stir fry) / Chicken Stir Fry 76

Kurczak po chińsku (stir fry) / Chicken Stir Fry Zobaczcie, jak przygotować prostego kurczaka po chińsku na krótkim filmie: Jeśli nie chcesz przegapić żadnego filmu, kliknij tu, by subskrybować If you don't want to miss any video, click here to subscribe Kurczak po chińsku to pyszny, jednogarnkowy obiad do przygotowania w kilka chwil. To proste danie typu stir(...)mojego słodko-kwaśnego kurczaka po chińsku możecie dorzucić ulubione warzywa. Ja tym razem postawiłam na paprykę, marchewkę i cebulę, ale sprawdzą się chyba wszystkie Wasze ulubione jarzyny. Wypróbujcie na przykład wersji z brokułami - jest równie pyszna. Kurczak po chińsku to doskonały, szybki i nieskomplikowany przepis na domową chińszczyznę. Świetnie smakuje z ryżem lub makaronem ryżowym. Polecam, smacznego:) Przepis na kurczaka

Lekcje w kuchni
MAKARON CHOW MEIN Z FASOLĄ 169

SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB:   🍝500 ml przecieru pomidorowego 🍝250 g makaronu Chow Mein  🍝1/2 puszki czerwonej fasoli 🍝150 g mrożonej mieszanki warzyw chińskich 🍝Sól i pieprz do smaku 🍝1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 🍝1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 🍝1 łyżeczka czosnku mielonego 🍝1 łyżka majeranku 🍝100 ml wody PRZYGOTOWANIE:  Makaron chow mein zalewam wrzątkiem. I trzymam(...)garnka o grubym dnie wlewam ok 100 ml wody i dodaję warzywa mrożone po chińsku. Mieszam. Następnie dodaję odsączoną czerwoną fasolę z puszki oraz przecier pomidorowy. Doprawiam solą i pieprzem, czosnkiem, czerwoną papryką oraz majaerankiem. Mieszam. Duszę ok 2 min następnie dodaję makaron chow mein. Mieszam całość aż wszystko zgęstnieje i się ze sobą połączy. Podaję na ciepło. Smacznego

Gotowanie Patki
Yakisoba i KONKURS 115

Yakisoba to egzotyczna nazwa, która oznacza dosłownie smażony makaron. Choćby taki z zupki tak zwanej "chińskiej". Czyli najtańsze ich źródło. Do tego kiełki, które szybko się psują więc bardzo często można znaleźć je po cenie obniżonej. Składniki: - makaron z zupki - kiełki - sos sojowy do sushi - jest tańszy bo rozrzedzony :) ewentualnie przyprawa do zup w płynie Makaron zalewamy wodą i odstawiamy

Kryzysowa Książka Kucharska
Chińskie danie z makaronem chow mein 186

Dzisiaj mam dla Was pyszne i szybkie do przygotowania danie z wieprzowiną po chińsku. Inspiracją był przepis z gazetki "Gotuj krok po kroku". 250 g makaronu chow mein 300 g schabu 1 czerwona i jedna żółta papryka 1/2 szkl kiełków fasoli mung 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 2 łyżeczki przyprawy do dań chińskich łyżka sezamu 2 młode dymki

Smakołyki Asi
KURCZAK CHOW MEIN 661

stylu chińskim. Do zrobienia na jednej patelni, w niecały kwadrans, co sprawia, że idealnie nadaje się na obiad po pracy, kiedy nie mamy sił i chęci na długie gotowanie. Mięso kroimy w cieniutkie paseczki i marynujemy w sosie sojowym. Później wystarczy je  tylko krótko obsmażyć na dużym ogniu, dodać warzywa, sos sojowy i ugotowany makaron. Mięsko będzie mięciutkie

cool and minty