makaron po chińsku - 1209 przepisów (strona:34/81)

KREWETKI Z MAKARONEM RYŻOWYM 231

Dziś danie z woka. Małe koktajlowe krewetki smażyłam na maśle z dodatkiem startych  paru ząbków czosnku. Dodałam makaron ryżowy bądź można jakikolwiek inny np

potrawyregionalne
Orientalne Curry z Makaronem Lubella 173

Curry z makaronem Lubella ,na mleczku kokosowym z dodatiem warzyw i kurczaka.   Składniki dla 4 osób: 2 filety z kurczaka 20 dag mrożone mieszanki chińskiej 200 ml mleka kokosowego 150 dag makaronu Mini Lubella 100 ml wody Olej do smażenia 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki chilli 2 łyżki curry Pieprz(...)kurczaka dokładnie myję, osuszam, kroję w kostkę. Doprawiam przyprawami. Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy. Dodaję mięso. Smażę na rumiano. Następnie dodaję mrożoną chińską mieszankę warzyw. Mieszam. Dodaję mleczko kokosowe oraz 50 ml wody. Mieszam. Dodaję makaron Lubella. Zmniejszam ogień i duszę ok 10 min aż makaron zrobi się al'dente. Posypuję natką pietruszki. Smacznego

Gotowanie Patki
OSZUKANY RAMEN 152

without stock. :O (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki (na 1 porcję): 1 łyżka masła orzechowego 2 łyżki tajskiego sosu chilli 1 łyżeczka sosu sojowego porcja makaronu ramen (z „zupki chińskiej”) jajko na miękko („zwykłe” lub marynowane -> PRZEPIS) pieczone pomidorki (PRZEPIS) posiekana kapusta pekińska lub inna chrupiąca sałata/kapusta pokrojona, zblanszowana fasolka jumbo plaster podsmażonego, wędzonego boczku

SandraFrej.com
Chińskie wegetariańskie danie 137

Wegetariański przysmak z serem tofu. Składniki 250 g tofu (u mnie naturalne bio ) 250 g groszku papryki kolorowe, po połówce 200 g makaronu sojowego ( może być

R'n'G Kitchen
FILET Z KURCZAKA PIECZONY Z CEBULKĄ I SMAŻONY MAKARONEM 170

łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej (jeśli lubimy) 5 łyżek suszonej lub prażonej cebulki Makaron 250 g Makaronu Chow Mein 250 g Mieszanki warzyw Chińskich np.mrożonych 1 łyżeczka oleju rzepakowego 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki pieprzu Szczypta soli 1 łyżka papryki czerwonej mielonej  słodkiej 1 łyżka suszonej bazylii(...)Makaron Chow Mein przekładamy do metalowej miski a następnie zalewamy wrzącą wodą i przykrywamy, pozostawiamy pod przykryciem ok 7 min. Makaron odcedzamy. Na patelnię wylewam ok 1 łyżeczki oleju rzepakowego a następnie dodajemy mix warzyw chińskich ja użyłam mrożonych. Dodaję przyprawy oraz sos sojowy. Mieszam. kiedy warzywa będą już chrupiące po ok 2-3 minutach dodaję makaron. Smażę całość

Gotowanie Patki
Sałatka z makaronem z zupek chińskich 133

Składniki: Makaron z 2 zupek chińskich 2x70g Filet z kurczaka 2 Papryka czerwona Kukurydza puszka Ogórek konserwowy 4 sztuki Por biała część ok. 5 cm Natka pietruszki garść Majonez 2 łyżki Jogurt naturalny łyżka Sól Pieprz Filet z kurczaka pokroić w kosteczkę, przyprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do miękkości. Makaron zalać dwiema szklankami wrzącej wody

Kulinarne przygody
Szybkie chińskie danie 218

sosu sojowego jasnego, - 5 łyżek oleju rzepakowego, - przyprawa chińska 5 smaków, - szczypta soli morskiej, - szczypta pieprzu cayenne, - szczypta słodkiej papryki, - szczypta majeranku,  - nitki chilli, - opakowanie makaronu ryżowego. Sposób przygotowania: - mieszankę warzyw chińskich wsypujemy na rozgrzaną patelnię, na którą wcześniej trzeba wlać 3 łyżki oleju, - kroimy paprykę i cebulę i dodajemy je do warzyw - następnie doprawiamy solą morską oraz przyprawą(...)smażymy na patelni pierś z kurczaka, - usmażonego kurczaka dodajemy do warzyw i mieszamy, - makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu - gotowy i ugotowany dodajemy do warzyw i kurczaka oraz mieszamy - najlepiej na patelni dodatkowo wszystko razem podgrzewając. Całość podajemy z natką pietruszki.  Z moim chińskim daniem doskonale komponuje się chińska surówka - przepis znajdziesz -> tutaj .  SMACZNEGO

MintTaste
Penne z dynią i toy choy 198

Skoro dziś mamy Światowy Dzień Makaronu, to u mnie na stole makaron właśnie :) Wśród mieszanki chińskich kapust, które wysiałam w sierpniu, znalazły się małe mocno wybarwione kapustki toy choy. Mają łagodniejszy smak niż kapusty głowiaste białe, np. ditmarska. Poza tym po obróbce termicznej nie tracą koloru. Zestawiłam je z innym sezonowym dodatkiem - dynią odmiany Muscat de Provence o oryginalnej pomarańczowo

Weekendy w domu i ogrodzie
Chow mein z kurczakiem i warzywami 196

Chow Mein jest to rodzaj makaronu używanego w kuchni chińskiej, gotuje się go tylko 3 minuty. Cała potrawa jest w stylu stir-fry (smaż i mieszaj).  I tak po kolei smażymy wszystkie składniki przez około 2 minuty. Na koniec doprawiamy sosem sojowym oraz olejem sezamowym. Danie przygotowuje się szybko, więc jest idealne kiedy mamy mało czasu. Składniki

Moja Galeria Smaku
Klasyka – makaron z sosem pomidorowym 259

Niestety w Polsce przyjęło się, że makaron z sosem pomidorowym musi być przygotowany koniecznie z dodatkiem mięsa mielonego. Jest to bardzo błędne podejście, bowiem klasyczny włoski

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wiosenne spring rolls ze świeżymi warzywami i pełnoziarnistym makaronem kokardki. 196

pierwszego słońca czy ogórki. Wszystko więc znalazło się w tym przepisie. Do całości dodałam pełnoziarnisty makaron Lubella Kokardki, by wzbogacić posiłek o wartości odżywcze - poza tym, ten makaron wygląda całkiem fajniej niż chiński ;-) Wykonanie spring rollsów jest bardzo łatwe i zajmuje dosłownie kilka chwil, bo wystarczy ugotować makaron, zamoczyć papier i pokroić składniki, po czym zawinąć zgrabne rolki. Taki posiłek

Poezja Smaków - blog kulinarny
SAJGONKI 178

Sajgonki są klasycznym daniem kuchni azjatyckiej. Są proste w wykonaniu jednak trochę czasochłonne. Drobno posiekaną cebulę i mielone wieprzowe mięso smażę na patelni. Kroję

potrawyregionalne
Smażone jajka po Chińsku Faceta w Kuchni 124

Smażone jajka w pomidorach to najpopularniejsze danie w Chinach, proste, smaczne i pożywne. Już małe dzieci, ucząc się gotować, zaczynają od tego dania. Choć kuchnia chińska jest jednolita i przepisy są raczej takie same, to jednak mogą się różnić od siebie w zależności od regionu, w jednych są orzeszki ziemne w innych na przykład chili. Jednak jedna potrawa w całych(...)trzech składników, jajek, pomidorów i szczypiorku.Różnica może polegać tylko no konsystencji, czy bardziej odparujemy podczas gotowania sok z pomidorów. Smażone jajka można podawać z ryżem, makaron lub kluseczkami.Zapraszam na chińskie jajka w pomidorach. 👥 – 2 duże 4 mniejsze ⏰ – 15 minut 🇨🇳 – Chiny ✅ Składniki ✅ 8 pomidorów bez skórki pokrojone w ćwiartki ✅ 4 łodygi szczypiorku pokrojone w kawałki ✅ 8 jajek

RafalCook
Makaron Mie z warzywami 175

imbiru 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka syropu klonowego sok z ½ limonki 100 ml bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku 2 cebulki dymki 1 papryczka chili 250 g makaronu Mie 300 g chińskiej kapusty pak choi 3 średniej wielkości marchewki 1 mały brokuł ½ czerwonej papryki 1 czerwona cebula 3 łyżki oleju sezamowego Sezam upraż na suchej patelni do momentu, aż delikatnie(...)małej miseczki i wymieszaj z sosem sojowym, syropem klonowym, sokiem z limonki, bulionem warzywnym i 1 łyżką oleju sezamowego. Dodaj jeszcze przeciśnięty czosnek, drobno posiekane cebulki i papryczkę chili. Makaron Mie przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź, przelej go zimną wodą i pozostaw do odcieknięcia. Pak choi podziel na liście, marchew obierz i pokrój w szerokie plastry, a paprykę

Roślinna - blog wegański
Domowe sajgonki 152

fajnie będzie odtworzyć to danie w domowych warunkach.   Sajgonki z mięsem: 200 g papieru ryżowego 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego ok. 300 g mieszanki chińskiej mrożonej 400-500 g makaronu ryżowego 3 liście kapusty pekińskiej 1 jajko 2-3 łyżki sosu sojowego imbir oraz chilli do smaku sól i pieprz 2 łyżki oleju sezamowego lub oleju z orzeszków(...)akurat kapusty i makaronu, trochę ich brakowało, ale i bez nich było naprawdę smacznie. ;) Zagotowujemy wodę i wrzątkiem zalewamy makaron ryżowy, gdy napęcznieje odcedzamy go i kroimy na drobniejsze paski. Na patelnię wlewamy jedną łyżkę oleju i wrzucamy mieszankę warzyw chińskich, podsmażamy do czasu, gdy się rozmrożą i lekko zmiękną. Przesypujemy je do miseczki i odstawiamy

Cooking Monster