Dania chińskie mają to do siebie że robi się je szybko a smakują wyśmienicie. Makaron ryżowy nie trzeba nawet gotować, on mięknie na patelni a warzywa pokrojone wszystkie w takie same słupki tez nie wymagają specjalnej obróbki cieplnej. Zachęcam zatem do skosztowania mojej wersji dania chińskiego. Chińszczyzna z owocami morza. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieserem wegańskim, lub wykorzystać do tego dynię . Okres jesienno zimowy to idealny czas na eksperymentowanie właśnie z tym produktem. Listę potrzebnych składników oraz przepis przedstawiam poniżej. Składniki: 250 makaronu spaghetti lub chińskiego 1 szklanka puree z dyni 4 łyżki płatków drożdżowych 2-3 ząbki czosnku ( w zależności od gustu) 1 średnia cebula 160 ml mleka roślinnego Sól, pieprz, oregano łyżeczka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!miałam okazję użyć mieszanki groszek-kukurydza z firmy Jamar i miło się zaskoczyłam. Smak i konsystencja, chrupkość bez zarzutu. Idealnie wpasowały się w moją sałatkę. Składniki: 2sztuki makaronu z „zupek chińskich” 1 puszka mieszanki groszku z kukurydzą Jamar 30dag ulubionej wędliny kawałek białej części pora 1 czerwona papryka 1 ogórek zielony 4-5 małych ogórków konserwowych 2 twarde
W garach u Gosibrokuł – około 300 g * 1/2 pora (jasna część) * 2 ząbki czosnku * 2 łyżki startego imbiru (około 3-4 cm) * 2 łyżki sosu sojowego * Do podania: 2 ugotowane jajka, makaron ryżowy lub chiński. WYKONANIE: Brokuł dzielimy na mniejsze cząstki. Por kroimy w plasterki. Imbir i czosnek trzemy na tarce. Bulion gotujemy około 5 minut z dodatkiem imbiru, czosnku i sosu sojowego
Mohiellawieprzowiny (u mnie schab) 2 łyżki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego 1/4 szklanki bulionu 1-2 łyżeczki mąki kukurydzianej do sosu 1 łyżka cukru makaron ryżowy lub chiński Wykonanie: Brokuły blanszujemy (zalewamy wrzątkiem) przez minutę, odcedzamy na sitku. Mięso kroimy w centymetrowe plastry, a następnie w podłużne paski. Przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy(...)sojowym, cukrem i 2 łyżeczkami mąki kukurydzianej. Zalewamy nim mięso i podgrzewamy chwilę, aż zgęstnieje. Jeśli sos będzie za gęsty dodajemy troszkę bulionu. Podajemy makaronem lub ryżem
Kulinarne przygody GatityWitajcie :) Dziś na chwile chcemy wrócić do Chin. Nasza propozycja to prosty przepis na makaron Chow mein z warzywami. No najbardziej rozpoznawalne chińskie danie na świecie(...)Można je kupić na ulicach całego świata. Chcielibyśmy pokazać Wam jak łatwe jest przygotowanie chow mein. Chow Mein z warzywami : (3-4 osoby) 1 opakowanie makaronu chow mein 1 opakowanie mieszanki chińskiej 1 papryczka chili przyprawa 5 smaków sos sojowy (grzybowy) pieprz tymianek Warzywa dusimy do miękkości na oliwie z oliwek, dodajemy pieprz, przyprawę 5 smaków, tymianek drobno posiekana papryczkę
vegetaniePatelnia pełna gorącego i aromatycznego jedzenia uszczęśliwi chyba każdego. Jeśli przygotujecie wszystkie składniki, możecie cieszyć się nią już za 10 minut. Przepis na makaron smażony z
Kulinarna Polskajeden z naszych ulubionych obiadów :) S zybki rewelacyjny i pyszny makaron który przygotujecie w jakieś pół godzinki czyli szybko, smacznie, syto... Na 2 porcje 100 gram makaronu do dań chińskich 250 gram mieszanki warzyw chińskiej 1 duży filet z kurczaka ok 300 gram Na sos teriyaki 2 łyżki oleju (najlepiej sezamowego ,ale zwykły też może być) 5 łyżek(...)łyżka imbiru świeżego( starty na tarce o małych oczkach) 1 łyżeczka czosnku (przeciśnięty przez praskę) Można też kupić w marketach już gotowy sos ,lecz ja zdecydowanie polecam zrobić samemu) Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu ,polecam dodać do wody pół łyżeczki kurkumy,makaron będzie miał ładny kolor i dodatkowy aromat. Na dużą patelnię lub do woka dajemy odrobinę wody ,miód
Andzia Pichcipiersi z kurczaka 4 jajka 1/2 kapusty pekińskiej 1 opakowanie kiełków słonecznika 1 pęczek szczypiorku 600 ml bulionu 2 łyżki pasty miso (opcjonalnie) 1 łyżka sosu mirin (opcjonalnie) makaron japoński lub chiński (pszenny) 2 cm imbiru sól i pieprz 4 łyżeczki pokruszonych suszonych alg (opcjonalnie) olej do smażenia Wykonanie: Piersi z kurczaka skropić olejem i oprószyć solą. Usmażyć na patelni(...)wrzącej wody. Ostudzić szybko i delikatnie obrać. Kapustę pociąć na średniej wielkości kawałki i podsmażyć krótko ze startym imbirem (1 cm), posiekanymi jasnymi częściami szczypiorku i solą. Ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu i odcedzić. Ułożyć w głębokim talerzu lub miseczce makaron, na nim kurczaka pociętego w plasterki, połówki jajka, kapustę i kiełki. Dodać posiekane zielone części szczypiorku. Oprószyć obficie
zadanie-gotowaniewiem ile ma wspólnego ma to danie z prawdziwą kuchnią chińską i zawsze mam obawy przed publikowaniem takich przepisów, bo nie czuję się ani ekspertem ani wystarczająco mocna w takich daniach. Co nie zmienia faktu, że bardzo lubię kuchnię azjatycką :) Może gdybym miała woka, to ten makaron smakowałby jeszcze lepiej? Tak czy owak, danie weszło na stałe do naszego(...)marchewka pokrojona w wąskie słupki, groszek cukrowy. Można dodać gotowe pokrojone warzywa z mrożonej mieszanki chińskiej (zawsze to trochę mniej roboty). Zostawiam przepis poniżej. Do przetestowania najpierw na patelni a może kiedyś w woku? Składniki: na dwie porcje ok. 100-150 g makaronu chow main (pół paczki) 2 plastry schabu ok. 100 g pokrojonych pieczarek (1,5 szklanki
bistro mamapapier ryżowy 100 g makaronu ryżowego 250 g mięsa mielonego 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 20 g grzybów mun sos sojowy sól pieprz cukier chili
Gotowanie jest łatweCzasami coś by się zjadło niezdrowego w sumie bardzo niezdrowego i do takich produktów zdecydowanie należy zupka chińska. Ale nie da się ukryć, że taki makaron z takiej zupki jest całkiem dobry i nadaje się idealnie do wszelkiego rodzaju sałatek. W sałatce wyczuć można delikatnie chrupiący makaron, bo nigdy nie zdąży zmięknąć. Składniki: 2 zupki chińskie 2 piersi kurczaka mała(...)pieprzem i usmażyć na patelni. Paprykę i ogórka pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Kapustę drobno poszatkować, a kukurydzę odsączyć z zalewy. Makaron połamać i dodać do reszty składników. Doprawić przyprawami z zupek chińskich oraz solą i pieprzem. Dodać majonez i dobrze wymieszać
Pysznie & Pięknierodzaju boczku, dodaję różnie - raz wędzony, innym razem surowy. Co prawda ma to wpływ na smak, ale w obu wersjach potrawa jest niezwykle smakowita. 100g makaron do dań chińskich (nie z zupek) 100g boczku surowego/wędzonego (wg gustu) 6 pieczarek (średnich) 1 cebula (mała) 1/3 białej części pora (małego; ok 7 cm) 2 ząbki czosnku 2 łyżki prażonej cebulki(...)się tłuszczyku wrzucić pieczarki, cebulę oraz pora. (W razie potrzeby dolać oleju i lekko posolić - jeśli boczek był surowy.) Dodać drobno posiekany czosnek i ugotowany (w osolonej wodzie) makaron. Całość zalać jajkiem rozmieszanym ze śmietanką. Następnie wymieszać i podsmażyć przez dodatkowe 2-3 minuty. Danie doprawić do smaku i posypać tymiankiem, natką pietruszki oraz prażoną cebulką
Di gotujeKaczka po chińsku Moja rodzina nie lubi pieczonej kaczki, dlatego postanowiłam zrobić inaczej. Musze przyznać, że danie wyszło bardzo dobre, mięso soczyste, kruche z dodatkiem warzyw i makaronu. Polecam. Składniki: · 2 filety z kaczki · 2 łyżki przyprawy do kurczaka · Sól(...)łyżki sosu sojowego ciemnego · Fix do potraw chińskich · 300 ml wody · Szczypta chili · Opakowanie makaronu Tagliatelle Sposób przygotowania: 1. Mięso obieramy ze skórki, kroimy w paseczki i doprawiamy przyprawą z kurczaka oraz solą. Prużymy
Kulinarna Chwilakilkoma fajnymi nutkami innych smaków. Taka ciekawa wegetariańska wariacja na temat zupy Ramen. Zobaczcie jak pięknie wygląda. Składniki : 1 pęczek grzybów Shimeji (brązowe lub białe) 1 opakowanie makaronu w typie chińskim 1 jedna kapusta Pak Choi lub 2-3 młode kapustki 1 garść suszonych grzybów Mun (Black fungus) 2-3 suszone algi morskie (Kelp Slices) 4 szalotki kiełki fasoli(...)fajny ostrawy posmak. Teraz czas na pozostałe składniki. Uruchamiamy wok-a i przesmażamy wszystkie składniki szybko i konkretnie. W tzw. międzyczasie gotujemy wodę i wrzucamy na 4 minuty makaron. My użyliśmy makaronu z zielonymi algami. Nie jest to jednak konieczne. Używajcie makaronu o najwyższej jakości :) Następnie wrzucamy do rozgrzanego wok-a z olejem kukurydzianym: grzyby Shimeji, kapustę Pak Choi oraz
vegetanie