SKŁADNIKI : 300 g makaronu penne Malma 200 g grzybów 100 g sera gorgonzola 1 cebula 2 łyżki śmietany 18 % + 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka bulionu 3 łyżki masła por, biała część sól, pieprz do smaku przyprawa warzywna do sosu natka pietruszki do posypania parmezan, opcjonalnie(...)mąką i wodą. Na pozostałym maśle podpiekamy pokrojony por, chwilkę aż zmięknie. Doprawiamy do smaku. Sos zdejmujemy z gazu, dodajemy pokruszony ser i parmezan, mieszamy. Makaron nakładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy podpieczonym porem. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliDzień makaronu ? To właśnie dzisiaj! Z tej okazji mam dla Was bardzo smaczną i szybką makaronową zapiekankę z kurczakiem i cukinią z dużą ilością ostrego sera, pożywna i delikatna w smaku, idealna na syty obiad bo pogoda za oknem nie nastraja nas pozytywnie niestety. Składniki: 30 dag makaronu penne 70 dag mięsa z uda kurczaka bez skóry 2 średnie cebule(...)pół szklanki wody i dusić do miękkości, całość zalać słodką śmietanką, dodać serek topiony mieszać aż sos zgęstnieje, zestawić z ognia, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku , odcedzić i gorący wymieszać z sosem serowo-mięsnym. Całość przełożyć do ceramicznej formy do zapiekania, między makaron powciskać pokrojoną na cienkie
Wanilia i KardamonCześć ! Dziś inspiracja obiadowa na szybko. Pół godziny i pyszny obiad gotowy. Któż nie kocha makaronu ?! Z chorizo i suszonymi pomidorami smakuje pysznie ! Składniki (2 porcje): makaron penne 100 ml śmietany kremówki 140 g kiełbasy chorizo 1 łyżeczka oleju roślinnego do smażenia 1 średnia czerwona cebula 2 ząbki czosnku 6 suszonych pomidorów 1 mały pęczek natki pietruszki sól, świeżo(...)czosnek i smaż 1 minutę. Dodaj kiełbasę, suszone pomidory, kremówkę. Dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wędzoną papryką. Smaż 3 -4 minuty. W międzyczasie – ugotuj makaron al dente. Dodaj do produktów smażących się na patelni wraz z posiekaną natką pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj, w razie potrzeby – ponownie dopraw. Wyłóż na talerze i posyp drobno startym
Moja pasja smakumięsnych bitek czy pieczonej polędwicy. Przepis jest prosty i nie zajmuje dużo czasu, bo u mnie go ostatnio za wiele nie ma;) Zapraszam na obiad;) Składniki: 200 gram makaronu penne 2 papryki czerwone 1 cebula natka pietruszki sól, pieprz 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku kawałek boczku o grubości około 1-1,5 cm Przygotowanie: Papryki kroimy(...)czosnek i koncentrat pomidorowy. Dodajemy natkę pietruszki (taką większą szczyptę) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podgrzewamy. Następnie miksujemy na gładki krem. Sos mieszamy z boczkiem i ugotowanym makaronem, natką pietruszki ewentualnie innymi ulubionymi ziołami
Życie zaczyna się w kuchniINDYKA GULASZOWE (porcja dla 5 osób) 1 średnia czerwona cebula, 1 ząbek czosnku, 2 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz gałka muszkatołowa (świeżo tarta) świeżo tarty parmezan MAKARON PENNE PRZYGOTOWANIE: W Tefal Cousine Companion instalujemy nóż do blendowania, wrzucamy cebule pokrojona na ćwiartki i siekamy 1 min z prędkością 12. Następnie zmieniamy ostrze(...)czas do 10 min). Na 5 min przed końcem dodaje 150ml. kwaśnej śmietany 18% a następnie i następnie czekam aż zakończy się wybrany wcześniej program. Osobno w garnku gotuje makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podaje ze świeżo tartym parmezanem. GOTOWE
Bartek Gotujeplany, wtedy wpadamy, gotuję, jemy i wypadamy. I to jest taki właśnie obiad na wpad-wypad. Przygotowanie zajmuje niecałe pół godziny, jedzenie około 12 minut. Polecam. Justyna :) Składniki: makaron penne (ilość wg uznania) 1 podwójna pierś z kurczaka lub 2 pojedyncze ok. 200 g pieczarek 1 cebula 7-8 suszonych pomidorów 2 śmietanki 30 % (w sumie(...)zgęstnieje (ok. 10-15 minut). Do sosu dodajemy pokrojone suszone pomidory (z oleju lub suche), podsmażonego kurczaka i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W tym samym czasie w osolonej wodzie (lub na parze) gotujemy brokuły, powinny być al dente . Na talerze nakładamy makaron, sos z kurczakiem
bistro mamaWyciągnięte z przepisów mojej babci:) Składniki: Makaron (moim zdaniem najlepszy jest makaron penne do sosów), 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego, szklanka mleka, pół dużej śmietany, serek topiony śmietankowy, 2 kostki drobiowe, jajko, łyżka masła, 1 duża cebula, przyprawy: pęczek koperku, sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, ostra papryka. Przygotowanie: 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy ją do mięsa mielonego. Doprawiamy(...)wszystkie składniki się połączyły a serek się rozpuścił 5. Dodajemy do sosu ugotowane klopsiki, doprawiamy do smaku drobno posiekanym koperkiem (w dużej ilości), oraz pieprzem ziołowym. 6. Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Wyjmujemy na talerze, polewamy sosem. Równie dobry sos ten jest z ziemniakmi:) Bon appetit
Kuchnia Pełna PasjiMakaron z klopsikami w sosie szpinakowo – serowym Makaron z klopsikami w sosie to pyszne i proste danie , jedno z tych które ciągle wracają na kuchenny stół . Moja rodzinka lubi takie jednogarnkowe dania , szczególnie sosy Potrawa nie kłopotliwa , uda się każdemu . Najwięcej czasu zajmuje uformowanie malutkich , zgrabnych kuleczek z mięsa mielonego . Cóż , dobre ćwiczenie(...)cierpliwość . Można też wyręczyć się dziećmi , jeśli akurat są pod ręką Dodatek szpinaku wprowadza element zdrowia , a ser ..smaku Zło i dobro w jednym garze Składniki : 1 opakowanie makaronu penne klopsiki : 0,5 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka majonezu 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 płaskiej łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
Ogrodnik w podróżypomidorowym SOS 250 ml gotowego sosu pomidorowego albo: 4 duże pomidory łyżka oliwy, 2 ząbki czosnku pół łyżeczki cukru łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz 3 grube pory 200 g makaronu penne łyżka masła duża garść szpinaku ( ok 100 g) 50 g parmezanu 3 jajka 250 serka ricotta łyżeczka musztardy kromka bułki bez skórki ( może te być kajzerka wydrążona ze środka(...)warstwy pora wrzucić do wrzutka i zblanszować . Wyciągnąć z wody i odsączyć. Resztę pora posiekać i usmażyć ok 5 minut na maśle, odstawić. Ugotować makaron na pół twardo. Do miski przełożyć pora, parmezan, ricottę, szpinak, jajka, musztardę, bułkę, sól i pieprz i całość zmiksować. Do powstałej masy dodać makaron i wymieszać. Wysmarować podłużną formę
Smaczny zeszytfanką makaronów , więc danie było strzałem w 10! Spróbujcie … a gwarantuję , że nawet Ci z Was , którzy od szpinaku uciekają z daleka , zjedzą go z ogromną przyjemnością! SKŁADNIKI : * makaron penne – 300 g * czosnek – 3-4 ząbki * filet z kurczaka – 150 g * ser gorgonzola – 100 g * świeży szpinak – 250 g * papryczka piri-piri(...)zrobi się suche. Wrzucamy grubo pokrojony szpinak i łyżkę świeżego masła. Podgrzewamy przez ok. 3-4 minuty aż szpinak zwiędnie. Doprawiamy solą , pieprzem i gałką muszkatałową. W tym czasie makaron gotujemy al dente , odcedzamy , ale absolutnie nie przelewamy zimną wodą. Na dużej patelni roztapiamy resztę masła , wrzucamy makaron i posypujemy dużą szczyptą niedźwiedziego czosnku. Chwilę razem podgrzewamy. Dodajemy szpinak
Ostra na Słodkowskazane dla osób z dną moczanową, bo niestety przyczyniają się do odkładania kwasu moczowego w organizmie. SKŁADNIKI (dla 4 osób) pęczek młodych zielonych szparagów 400 g makaronu penne lub tagliatelle 100 g plastrów surowego wędzonego boczku 400 ml śmietanki 12 lub 30 % 1 łyżka masła 8 pomidorków koktajlowych sól pieprz parmezan lub inny twardy ser do posypania szczypta szafranu - opcjonalnie(...)się jedynie zblanszowały. Dzięki temu się nie rozgotują. Szparagi i tak będą krojone na kawałki. Gotowe nowalijki przekładamy do naczynia z lodowatą wodą, a do wywaru ze szparagów wrzucamy makaron i gotujemy na pół twardo. Hartowanie w zimnej wodzie pomoże na zachowanie koloru oraz chrupkości i sprężystości warzyw. Na suchej, głębokiej patelni lub w woku przesmażamy pokrojony boczek. Kiedy się
Kuchnia od dwojgapowstała mieszanka kuchni polskiej i włoskiej:) Sos wyszedł bardzo aromatyczny i smaczny. Polecam! Inspiracją był przepis ze strony All recipes składniki (4 porcje) 225 g suchego makaronu penne Omnomnom sos ok 300 g surowej białej kiełbasy, osłonki usunięte 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę 3 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka kaparów pokrojone 400 g pomidorów z puszki(...)Dodać pozostałe przyprawy, pieprz i sól. Doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień do minimum. Gotować na wolnym ogniu 45 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje. Makaron ugotować al dente, zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzić, zachować trochę wody z gotowania - można nią rozcieńczyć sos jeżeli uznamy, że jest za gęsty. Gotowy sos wyłożyć na ugotowany
Stare GarySKŁADNIKI (4 porcje) 320 g makaronu penne 200 g fasolki szparagowej 2 żółte cukinie 2 czerwone cebule 2 ząbki czosnku s ó l, pieprz oregano, bazylia oliwa z oliwek **** INGREDIENTI (4 persone) 320 g di penne 200 g di fagiolini 2 zucchine gialle 2 cipolle rosse 2 spicchi d'aglio sale, pepe origano, basilico olio(...)aglio tritati finemente. Aggiustate di sale, pepe e origano. Dopo 2 minuti aggiungete i fagiolini e le zucchine tagliate a rondelle. Continuate la cottura per circa 5 minuti. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię z podsmażon ą fasolk ą i cukini ą . Całość dokładnie mieszamy. Na sam koniec makaron dekorujemy startym parmezanem i listkami bazylii. **** Scolate
La grande e la piccola cuocaSkładniki: 300-400 g filetu z łososia 400 g makaronu-penne lub farfalle 400 g szpinaku mrożonego w liściach sok z 1 cytryny gałka muszkatołowa, sól, pieprz, pieprz cytrynowy, tymianek łyżka sosu sojowego 50 ml białego wina 300ml mleka 50g masła+ łyżka do smażenia 120ml śmietany 18% 1 cebula 2-3 ząbki czosnku starty ser żółty 4 łyżki mąki pszennej(...)dokładamy do szpinaku. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie wlewamy mleko i cały czas mieszając doprowadzając do wrzenia. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz, gałkę i mieszamy. Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Wszystkie składniki mieszamy razem i wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez pół godziny pod przykryciem i 15 minut
Czerwona Porzeczkafeta ok. 150g 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 4-5 łyżek oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku 1 paczka makaronu penne (400g) Danie zaczynamy od przygotowania bakłażana. Kroimy go na plasterki, które płasko rozkładamy i każdy z osobna solimy. Zostawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie dokładnie(...)Całość dusimy na średnim ogniu około 10-15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy oliwki (kilka zostawiamy do dekoracji wierzchu zapiekanki). Próbujemy czy mięso nie wymaga jeszcze doprawienia. Makaron gotujemy w osolnej wodzie do momentu, aż będzie al dente i odcedzamy. Mieszamy go z uduszonym mięsem i przekładmy stopniowo do naczynia do zapiekania na zmianę
Simple Dishpółwytrawnego, białego wina (można pominąć i dodać kolejne 2 łyżki wody) pół łyżeczki papryki słodkiej i kurkumy szczypta mielonej ostrej papryki chili świeżo zmielona sól i pieprz - do smaku + makaron penne, spaghetti lub kokardki ( w ilości w zależności od potrzeby) Przygotowanie: Cukinię dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w półplastry. Patelnię rozgrzewamy, umieszczamy na niej półplastry cukinii oraz drobno posiekany(...)jednolitą, spójną masę. Pesto przekładamy do słoiczka lub małej wielkości miski, podlewamy oliwą i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut aby smaki miały szansę przegryźć się. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wedle przepisu na opakowaniu. Na porcję makaronu dodajemy 2-3 łyżki domowego pesto, dekorujemy świeżymi ziołami lub innymi dodatkami z przepisu i delektujemy się! Ekspresowo prawda? Smacznego
Symfonia Smaków