dziś jest wizytówka Sorento, jak i całej Kampanii. Gnocchi alla Sorrentina ma również kilka wariacji, gdzie włoskie kopytka zastępuje się, no oczywiście, że makarenom. Najlepsze do tego są makaron, grube, skręcone, krótkie, gdzie sos i sery ładnie się ze sobą łącza. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi i jakże nudnej wypowiedzi, życzę Ci smacznego z moją wersją dania z Sorento(...)gram Parmigiano Reggiano 30 gram Z pewnością składniki są już gotowe, wiec możemy robić Fusilli alla Sorrentina Przede wszystkim, jeśli wydawało Ci się mój drogi czytelniku, że poprzedni makaron Penne al Baffo był prosty 😉 to Cię zaskoczę, ten jest jeszcze prostrzy. Po pierwsze zacznij od sosu, rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę z oliwek, wrzuć czosnek w całości i chwilę
RafalCookZapraszam na moją kolejną propozycję na danie jednogarnkowe! Tym razem z serkiem topionym i pieczarkami. niewiele składników, zielony dodatek - wyszło bardzo smacznie! Składniki: 400 g makaronu penne 1 duży por 500 g pieczarek 3 łyżki oleju sól, pieprz 200 g serka topionego 600 ml wrzątku 250 g zielonej fasolki szparagowej (u mnie mrożona) Por, pieczarki, obrać, pokroić
coolinarnymięsa mielonego 1 cebula 1 pęczek szczypiorku 1 szklanka bulionu drobiowego - 250 ml przyprawa curry, papryka ostra mielona, papryka wędzona mielona, natka pietruszki, sól 300 g makaronu penne Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na odrobinie oleju, kiedy już nam się zeszkli dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą oraz przyprawą curry - smażymy. Następnie zalewamy mięso Szklanką bulionu, zagotowujemy. Dodajemy serek
Moje-pitraszeniepopatrzenie po szafkach i tak powstała skromna zapiekanka, którą zachwycał się mój mąż. :) Tak więc do dzieła kochani... zapraszam serdecznie :) Przepis: Składniki: (dla 2 - 3 osób) 200 - 250 g makaronu penne puszka fasolki czerwonej puszka kukurydzy 1 pomidor 250 ml sosu pomidorowego - tutaj znajdziecie przepis - Sos pomidorowy sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek, oregano, bazylia, sól ziołowa papryka słodka(...)startego żółtego sera ( wybierzcie swój ulubiony w moim przypadku było to połączenie mozzarelli z serem cheddar, bo taki miałam w domu) Wykonanie: 1. Jeśli używamy makaronu z poprzedniego dnia, przelewamy go tylko wrzątkiem. Jeśli nie, to gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Przygotowujemy sos pomidorowy 2. Pomidor parzymy, obieramy ze skórki, kroimy
Mój pomysł naSkładniki: (na 4 porcje) -450 g makaronu penne -200 g wiejskiego boczku wędzonego -120 ml śmietany 18% -100 g sera żółtego gouda -3 ząbki czosnku -2 jajka -sól, pieprz -garść posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy (bez tłuszczu) na głębokiej patelni, aż się ładnie przyrumieni. Wytopiony tłuszcz odlewamy, lub - jeśli chcemy, można go trochę zostawić
KasiekGotujetuńczyka. O delikatnym aromacie cynamonu i bazylii. Z dodatkiem ostrej papryczki chili. W nim zatopione rurki makaronu. A całość oprószona startym parmzeanem. Aromatyczny, inny, pyszny! Polecam! Składniki: 250 g makaronu penne; Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g); Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju (waga netto, po odcedzeniu 130 g); 1 średnia, czerwona cebula; 1 mała, ostra papryczka chili (u mnie
Gospodyni MiejskaMakaron z bobem i groszkiem cukrowym to klasyczne letnie danie. Zawsze w sezonie na bób i groszek, który niestety trwa zbyt krótko, staram się zrobić coś pysznego z tych zielonych warzyw strączkowych. Tym razem postanowiłam zrobić lekki letni obiad na bazie makaronu. Jego przygotowanie zajęło mi mało czasu, a efekt na talerzu bardzo smakowity. Serdecznie Wam polecam 💚. Kulinarne inspiracje(...)fasolką szparagową zielony hummus, pasta z bobu jajko w koszulce z bobem razowy makaron z bobem i fasolką Makaron z bobem i groszkiem cukrowym Makaron z bobem i groszkiem cukrowym Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1/2 opakowania makaronu penne 3 ząbki czosnku 1 mała czerwona cebula 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu 2 garści
Kulinarne przygody Gatitypiersi kurczaka 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka rozmarynu 5 pieczarek 1 zielona papryka 1 łyżka śmietany 18% 3 łyżki sosu remulada duńska Folwark (klik) 300 g makaronu penne Filet z piersi kurczaka kroimy w drobna kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka i rozmarynem. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobina oleju. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w kosteczkę. Dokładamy
VioletoweKucharzeniesobą zabrać. Tym razem makaron w towarzystwie wędzonego na zimno łososia, zielonej cukinii i kaparów w kremowym śmietanowym sosie. Przygotowanie tej potrawy zajmuje naprawdę niecałe 30 minut, a takie dania to ja lubię najbardziej ;) Makaron z łososiem, cukinią i kaparami w kremowym sosie Składniki: 1) 250 g makaronu penne(...)łyżek kaparów 10) sól, pieprz czarny świeżo mielony 11) chili 12) sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: 1. Makaron gotujemy al dente. Po ugotowaniu odcedzamy, ale pozostawiamy trochę wody, w której gotował się makaron (mniej więcej pół szklanki). 2. Cukinię kroimy w cienkie plasterki, a łososia na mniejsze kawałki
Na kulinarnym poligoniemięsem mielonym Bardzo smaczna zapiekanka w stylu włoskim z makaronem i mięsem, oraz dwoma pysznymi sosami a wszystko zapieczone z serem. Zapiekanka jest dosyć prosta w wykonaniu do tego bardzo smaczna i syta, smakiem podobna do lasagne. Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym Składniki na 4 porcje: 350g makaronu penne, 500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 100g sera żółtego Naczynie żaroodporne
Księga-Smakuminut. Składniki: 1 duża cukinia, pokrojona w drobną kostkę 4 duże pomidory, pokrojone w mniejsze części 2 łyżki przecieru pomidorowego łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz 3 ząbki czosnku makaron penne ugotowany na miękko Przygotowanie: W dużym garnku podgrzewamy olej i przekładamy do niego cukinię. Solimy i gotujemy dość często mieszając około 20 minut. Następnie dodajemy pomidory i gotujemy następne
Życie ze smakiempapryką, selerem naciowym i pomidorkami z puszki. Na koniec dodaj szpinak i wszystko delikatnie przemieszaj. Sałatka makaronowa z pesto, suszonymi pomidorami i fetą Składniki / dla 2 osób: 150 g makaronu penne (u mnie razowy) 200 g różyczek brokułu (u mnie mrożony) 2-3 czubate łyżki dowolnego pesto ( domowego bazyliowego , z liści natki rzodkiewki , można też dać do niego szpinak , natkę
Chilli Czosnek i Oliwasmaczna, najlepiej smakuje zaraz po zrobieniu. Godny polecenia jest sos który pasuje do różnego rodzaju sałatek. W przepisie użyłam makaronu MALMA który jest świetny! Składniki: 25 dag makaronu penne rigate 30 dag fileta z kurczaka 10 dag chudego boczku wędzonego ½ brokuła 2 cebule dymki ze szczypiorem ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej Sól i pieprz do smaku Sos: 3 łyżki
Wanilia i KardamonMakaron penne w sosie paprykowym to propozycja na pyszny piątkowy obiad, ale jeśli lubicie możecie dodać do niego kawałki podsmażonego kurczaka lub indyka. Dzięki temu, że cebula i czosnek zostały wcześniej podpieczone w piekarniku lekko się skarmelizowały, a tym samym stały się łagodniejsze i smaczniejsze. Mam nadzieję, że ten przepis przypadnie Wam do gustu. Zapraszam :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Makaron
To co lubię - gotuję i polecam