propozycja na pożywny 30-minutowy obiad. Składniki: 300 g makaronu penne 400 g filetu z piersi kurczaka 3/4 szkl. bulionu 150 g szpinaku, 2 łyżki masła, 2 kulki mozarelli, 100 g suszonych pomidorów, 200 ml śmietanki 30%, sól, pieprz, oregano 2 ząbki czosnku Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy osączone z zalewy(...)czosnek przeciśnięty przez praskę, zalewamy bulionem i śmietanką, dodajemy przyprawy oraz mozarellę pokrojoną w plastry, dusimy aż sos zgęstnieje. Dodajemy szpinak, dusimy 3 minuty aż zwiędnie. Podajemy z ugotowanym makaronem
słodki bratekdużych pieczarek ½ puszki kukurydzy ½ świeżego brokułu 1 pęczek szczypiorku ½ pęczka natki pietruszki 100 g kremowego serka topionego 1 szklanka wody Sól Pieprz Liść lubczyku Słodka czerwona papryka 1 szklanka makaronu penne razowego Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka. Pieczarki kroimy w plastry. Brokuł dzielimy na małe różyczki. Szczypiorek i natkę pietruszki siekamy(...)wodę oraz wkładamy kawałki serka topionego. Wsypujemy szczypiorek i natkę pietruszki. Całość dusimy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i liściem lubczyku. Makaron gotujemy w osobnym garnku do miękkości, odcedzamy. Łączymy go z kurczakiem
VioletoweKucharzeniełatwy w przygotowaniu i co najważniejsze pyszny. Makaron z indykiem w sosie serowym to kremowa propozycja na szybkie danie. Makaron z indykiem w sosie serowym Składniki: około 250 g makaronu penne lub fusilli (pół opakowania) 500 g filetu z indyka ulubione przyprawy do indyka (u mnie czosnek granulowany, papryka słodka i ostra, mielone ziele angielskie, pieprz, sól) około(...)koktajlowych świeżo mielony pieprz tarty ser np. parmezan drobno posiekana natka pietruszki Indyka kroimy w kostkę. Doprawiamy ulubionymi przyprawami, solą i pieprzem. Smażymy na złoty kolor na łyżce oleju. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W rondelku o grubym dnie roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Cały czas mieszamy i zasmażamy aż powstanie gładka masa. Następnie stopniowo wlewamy zimne mleko
PatiGotujeżółta 1 mała cukinia 1/2 cebuli 2 filety z kurczaka olej sól (około 1/2 łyżki) pieprz (1/3 łyżeczki) kminek mielony (1/3 łyżeczki) papryka chilli mielona (1/3 łyżeczki) 4 szkl. makaronu penne 5 szkl. mleka 100 g sera żółtego (u mnie gouda) 1 garść posiekanej pietruszki parmezan Do dużego rondla lub garnka wlewamy około 3 łyżek oleju. Smażymy na nim pokrojonego(...)kostkę cukinię. Chwilę dusimy. Dodajemy z powrotem kurczaka. Dodajemy sól, pieprz, chilli, kminek mielony. Mieszamy i dusimy tak około 5 minut. Po tym czasie wlewamy mleko i dodajemy makaron. Gotujemy mieszając od czasu do czasu przez 12-15 minut. Dodajemy starty żółty ser i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i podajemy z parmezanem startym na tarce. Pyyycha !!! Artykuł Genialny jednogarnkowy makaron
MojaQchnia.plSkładniki: 1 pierś z kurczaka 400 g pomidorów krojonych z puszki 1 papryczka chilli papryka ostra mielona, czosnek granulowany, sól, pieprz cayenne 2 ząbki czosnku 250 g makaronu penne (może być każdy inny) Pierś kurczaka kroimy w małe kawałki przekładamy do miseczki i polewamy oliwą, doprawiamy papryką ostrą mieloną, czosnkiem granulowanym i solimy - dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki(...)przez praskę czosnek, mieszamy i miksujemy na gładki sos. Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni, kiedy już nam się zrobi złoty dodajemy przygotowany sos i podgrzewamy około 15 minut. Ulubiony makaron gotujemy do miękkości odcedzamy i mieszamy z sosem. Smacznego
Moje-pitraszeniePołączenie makaronu z pieczarkami, boczkiem i pozostałymi dodatkami sprawdziło się. Wyszło szybkie, smaczne danie. Składniki 400 g makaronu penne 200 g pieczarek 2 ząbki czosnku 4 łyżki przecieru pomidorowego pół szklanki białego wytrawnego wina 100 g chudego boczku 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz 1 łyżka łagodnego ketchupu Przygotowanie Pokrojone pieczarki odparowałem na suchej patelni(...)Osobno podsmażyłem boczek, połączyłem z grzybami, wlałem wino i gotowałem bez przykrycia, aż połowa płynu odparowała. Dodałem przecier pomidorowy, ketchup i bazylię, doprawiłem solą i pieprzem do smaku. Ugotowałem makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedziłem, wymieszałem z pieczarkami. Wyłożyłem na podgrzany talerz i posypałem szczypiorkiem
R'n'G Kitchenzanim się wymiesza. Wczoraj zrobiłam baaardzo dużą porcję, starczyło na obiad dla 4 osób i zostało jeszcze sporo na lunch do pracy. Składniki (ile kto chce, ile kto lubi) Makaron penne (malutkie) Brokuły - najlepiej świeże suszone pomidory w oliwie pierś z kurczaka 2 ząbki czosnku ser feta (tym razem użyłam sera typu feta, który jest bardziej kremowy) sól, pieprz Przygotowanie(...)pokroić w kostkę, posolić, popierzyć i podsmażyć na oliwie (ja użyłam oliwy, którą zalene były pomidory). Pod koniec smażenia dodać pokrojone suszone pomidorki i starty lub przeciśnięty czosnek. Ugotować makaron al dente. Wszystko połączyć, posypać pokruszonym serem feta. A teraz przeróbka:) Zamiast sera feta można dodać pół szklanki startego sera (np. ementalera). Wszystko dobrze wymieszać, posypać startym parmezanem i zapiec
Kulinarne Inspiracjegłodomora więc śmiało możecie je podać na późny obiad. Faktem jest, iż z talerza znika bardzo szybko :-) Makaron z papryką i boczkiem MAKARON Z PAPRYKĄ I BOCZKIEM 400 g makaronu penne (lub innego) 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku boczek wędzony kawałek 5x5x5 cm 4 łyżki natki pietruszki 1/2 cytryny(...)podsmażamy. Gdy wytopi się tłuszcz zdejmujemy z patelni i na pozostałym tłuszczu podsmażamy paprykę, cebulę i czosnek (przez około 5 minut). Doprawiamy i odstawiamy na bok do lekkiego przestygnięcia. Makaron gotujemy al dente (wg wskazań z opakowania), odcedzamy i wrzucamy do podsmażonej papryki. Dodajemy boczek, posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny - mieszamy. Makaron z papryką przekładamy do żaroodpornego naczynia
peggiwkuchnicebule 1 cukinia ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 10 pieczarek sól, pieprz, imbir, rozmaryn, ostra papryka szczypta lubczyku kilka gałązek tymianku 2 pomidory szczypior 150g mielonego mięsa makaron Penne Przygotowanie: Warzywa umyć i osuszyć. Z papryki usunąć gniazdo z pestkami. Pieczarki obrać ze skórki. Obraną i przepołowioną cebulę, paprykę, cukinię i pieczarki ułożyć na tatce posypać(...)Grillowane warzywa przełożyć do miksera, dodać pomidory i 2 łyżki oleju z oliwek. W razie potrzeby doprawić do smaku - I sos gotowy:-). Na patelni spod pomidorów podsmażyć mięso. Ugotowany makaron wymieszać z sosem, posypać mięsem i szczypiorem.................... Smacznego przypraw zawsze dodaję po szczypcie :-) a w razie potrzeby uzupełniam czego mi brakuje do smaku
Gaździnka warzySzybki makaron z patelni Pomysł na szybki, sycący i bardzo smaczny letni obiad z makaronem, wędliną, cukinią i papryką Składniki: 200g makaronu penne 10dkg wędzonego boczku 10dkg szynki lub innej wędliny 1 niewielka cebula pół młodej cukinii pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 2 jajka pół szklanki słodkiej śmietanki 30% sól, pieprz 5dkg żółtego sera *** Cukinie oraz(...)drobno pokrojoną szynkę oraz cebulę i całość zasmażamy *** *** Na patelnie dokładamy pokrojone warzywa, mieszamy, podsmażamy przez chwilę, a następnie dusimy pod przykryciem przez około 5 minut. W tym czasie makaron gotujemy al dente, według przepisu na opakowaniu *** *** Po tym czasie na patelnie dokładamy ugotowany makaron, mieszamy *** *** W miseczce mieszamy jajka ze śmietanką *** *** Całość przelewamy na patelnie i zasmażamy przez chwilę
Blog z Apetytemwersji! :) Przepyszny makaron z grzybami, szynką parmeńską i tymiankiem to idealny obiad dla całej rodziny. Jak zrobić makaron z sosem - wypróbowany przepis krok po kroku. SKŁADNIKI : 4 porcje 300g makaronu penne 1 szklanka oczyszczonych i pokrojonych grzybów leśnych lub pieczarek 1 średnia cebula sałatkowa, drobno posiekana 6 -7 plasterków suszonej szynki parmeńskiej, pokrojona w kostkę 1 łyżka drobniutko posiekanej natki(...)parmezanu do sosu 8 łyżek tartego parmezanu do posypania (po 2 łyżki na porcję) sól do smaku świeżo mielony czarny pieprz do smaku 2 łyżki oliwy PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente (!), odcedzamy. Wkładamy z powrotem do garnka, trzymamy w cieple. Krok 2. Na większej patelni na oliwie podduszamy posiekaną cebulę (nie rumienimy), gdy się zeszkli
Moja Książka Kucharskastała pozycja w menu obiadowym niejednego domu. Dzisiaj stosując podobną recepturę przygotowałam wersję drobiową, lżejszą, szybszą ale tak samo smakowitą. Ten sos idealnie będzie pasował do różnych rodzajów makaronu, penne,farfalle czy fusilli. Składniki na sos: 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 500 gram mięsa z piersi kurczaka sól, pieprz do smaku płaska łyżeczka oregano(...)pieprz, oregano. Mieszamy i smażymy ok. 15 minut. Dodajemy przecier pomidorowy i wodę, gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy ponownie solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu
Życie zaczyna się w kuchniżeby smakowało komuś prócz mnie. No to padło na makaron, córcia lubi, mężuś lubi, a ja ubóstwiam:) Zrobiłam lekki makaron we włoskim stylu w pysznym sosie z pomidorów i śmietankowego serka. Sos wyszedł lekki a zarazem kremowy. Charakteru daniu nadałam dodając zielone i czarne oliwki. 300 g makaronu penne 400 g pomidorów krojonych z puszki 150 g serka(...)podsmażać cebulę, czosnek i suszone pomidory, aż cebula się zeszkli. Następnie dodać pomidory z puszki i przyprawy i dusić przez ok.5-6 minut. W tym czasie wstawić wodę na makaron, makaron ugotować al'dente. Do pomidorów na patelni dodać serek i podgrzewać, aż się zagotuje. Do tak powstałego sosu dodać odcedzony, ale nie płukany makaron. Na patelnię dodać również pokrojone
Krylowa Kuchniawoda 1/2 szkl. schab a najlepiej karkówka 1 kg. olej 2-3 łyżki cząber 1 łyżeczka sól 1 łyżeczka pieprz 1/2 łyżeczki papryka słodka mielona 1 łyżka makaron penne 400 g. Warzywa umyć. Obrać dynię i wyciąć miąższ. Marchew, papryki i pieczarki obrać. Wszystko pokroić na mniejsze kawałki lub zetrzeć na tartce z największym oczkiem. Cebulę i czosnek(...)czasie dodać pokrojoną dynię, marchew, papryki, brukselkę i pieczarki. Dusić jeszcze 15 minut pod przykryciem. Wszystko przerzucić do garnka. Wlać wodę i gotować, aż wszystko całkowicie zmięknie. Makaron ugotować al dente według wskazówek na opakowaniu. Dodać do garnka z warzywami i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem
Kuchnia Paulettesporcji): 1 kg filetu z indyka 1 kg pieczarek natka pietruszki - pęk 1/2 szkl. białego wytrawnego wina 1 łyżka masła klarowanego 200 ml gęstej śmietany 18% 500 g makaronu penne olej, najlepiej arachidowy oliwa z oliwek sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Indyka posypujemy solą, pieprzem, polewamy kilkoma łyżkami oleju i odstawiamy na parę godzin(...)minut polewamy kilkoma łyżkami oleju, a na sam koniec kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. 3. Gdy naszemu indykowi zostało 20 minut do końca, zaczynamy przygotowywać resztę składników. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Pieczarki obieramy, wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię i mieszając drewnianą łyżką, przesmażamy. Dodajemy łyżkę klarowanego masła, mieszamy aż odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy wino
My Culinary Art