makaron penne - 1721 przepisów (strona:48/115)

Makaron spaghetti z drobiowym bolognese 79

stała pozycja  w menu obiadowym niejednego domu. Dzisiaj stosując podobną recepturę przygotowałam wersję drobiową, lżejszą, szybszą ale tak samo smakowitą. Ten sos idealnie będzie pasował do różnych rodzajów makaronu, penne,farfalle czy fusilli. Składniki na sos: 1 mała cebulka  1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 500 gram mięsa z piersi kurczaka sól, pieprz do smaku płaska łyżeczka oregano(...)pieprz, oregano. Mieszamy i smażymy ok. 15 minut.  Dodajemy przecier pomidorowy i wodę, gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy ponownie solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu

Życie zaczyna się w kuchni
Makaron w lekkim sosie z pomidorami i oliwkami 100

żeby smakowało komuś prócz mnie. No to padło na makaron, córcia lubi, mężuś lubi, a ja ubóstwiam:) Zrobiłam lekki makaron we włoskim stylu w pysznym sosie z pomidorów i śmietankowego serka. Sos wyszedł lekki a zarazem kremowy. Charakteru daniu nadałam dodając zielone i czarne oliwki.   300 g makaronu penne 400 g pomidorów krojonych z puszki 150 g serka(...)podsmażać cebulę, czosnek i suszone pomidory, aż cebula się zeszkli. Następnie dodać pomidory z puszki i przyprawy i dusić przez ok.5-6 minut. W tym czasie wstawić wodę na makaron, makaron ugotować al'dente. Do pomidorów na patelni dodać serek i podgrzewać, aż się zagotuje. Do tak powstałego sosu dodać odcedzony, ale nie płukany makaron. Na patelnię dodać również pokrojone

Krylowa Kuchnia
JESIENNY KOCIOŁEK Z DYNIĄ 169

woda 1/2 szkl.  schab a najlepiej karkówka 1 kg.  olej 2-3 łyżki cząber 1 łyżeczka sól 1 łyżeczka pieprz 1/2 łyżeczki papryka słodka mielona 1 łyżka makaron penne 400 g. Warzywa umyć. Obrać dynię i wyciąć miąższ. Marchew, papryki i pieczarki obrać. Wszystko pokroić na mniejsze kawałki lub zetrzeć na tartce z największym oczkiem. Cebulę i czosnek(...)czasie dodać pokrojoną dynię, marchew, papryki, brukselkę i pieczarki.  Dusić jeszcze 15 minut pod przykryciem. Wszystko przerzucić do garnka. Wlać wodę i gotować, aż wszystko całkowicie zmięknie.  Makaron ugotować al dente według wskazówek na opakowaniu. Dodać do garnka z warzywami i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem

Kuchnia Paulettes
Weekend u Mamy: Filet z indyka po francusku 225

porcji): 1 kg filetu z indyka 1 kg pieczarek natka pietruszki - pęk 1/2 szkl. białego wytrawnego wina 1 łyżka masła klarowanego 200 ml gęstej śmietany 18% 500 g makaronu penne olej, najlepiej arachidowy oliwa z oliwek sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Indyka posypujemy solą, pieprzem, polewamy kilkoma łyżkami oleju  i odstawiamy na parę godzin(...)minut polewamy kilkoma łyżkami oleju, a na sam koniec kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. 3. Gdy naszemu indykowi zostało 20 minut do końca, zaczynamy przygotowywać resztę składników. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Pieczarki obieramy, wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię i mieszając drewnianą łyżką, przesmażamy. Dodajemy łyżkę klarowanego masła, mieszamy aż odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy wino

My Culinary Art
Pasta z kurczakiem i pomidorami wg Aleex 95

plasterków wędzonego boczku • 3-4 łyżki oliwy z oliwek • 4-5 pomidorów suszonych w zalewie • garść czarnych oliwek • ostra papryczka • sól, pieprz, rozmaryn, czosnek granulowany • 1 parmezan • makaron penne Sposób przygotowania: 1. Pierś kurczaka oczyścić z błon i pokroić w kostkę. 2. Cebulkę posiekać w kosteczkę, obrać ząbki czosnku. 3. Na patelni rozgrzać oliwę. 4. Wrzucić cebulę i czosnek przeciśnięty(...)cebuli na patelni, podsmażyć. 7. Składniki na patelni doprawić solą, pieprzem i rozmarynem. 8. Pierś kurczaka dodać do składników na patelni. Smażyć kilka minut. 9. W tym czasie ugotować makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić, odlewając wodę, a makaron pozostawić w garnku. 10. Do gorącej pasty dodać składniki podsmażone na patelni z częścią rozgrzanej oliwy. Wymieszać. 11. Oliwki

W mojej kuchni
MAKARON BEZGLUTENOWY Z BOCZKIEM I PIECZARKAMI 98

mój ulubiony makaron bezglutenowy -najlepszy jaki do tej pory jadłam,  kukurydziany, zakupiony z Biedronce 3,99) z dodatkami - boczkiem i pieczarkami. Polecam!! :)) PRZEPIS : (porcja dla 2-3 osób) makaron penne (pół opakowania) 200 g boczku (kupuje już krojony w pudełeczku) 6-7 większych pieczarek  cebula 1-2 ząbki czosnku  sól, pieprz, oliwa 4 łyżki śmietany 18% Boczek(...)pokrojone pieczarki (ja kroję bardzo drobno). Smażymy na patelni do momentu, aż z pieczarek odparuje nadmiar płynów. Dodajemy śmietanę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Otrzymany sos Mieszamy z ugotowanym makaronem. Najlepiej smakuje podawane ciepłe. Można posypać pietruszką.  SMACZNEGO

BezglutenowaIzabela
Ośmiornica w czerwonym winie 114

ośmiornica ok 1 kg 4 ząbki czosnku 1 cebula 1 kieliszek czerwonego wina sól pieprz czerwona papryka słodka szczypta chili 1 marchewka kawałek pora świeże oregano i natka pietruszki makaron penne (ilość wedle potrzeby) ok 3/4 op na 3 osoby Ośmiornicę oczyszczamy, wyjmujemy otwór gębowy myjemy i parzymy, następnie wycinamy oczy i dzielimy macki , każdą osobno. Głowę kroimy w kostkę(...)tarce i posiekanego drobno pora. Przyprawiamy do smaku i dusimy, uzupełniając płyny wodą. Kiedy ośmiornica jest juz dostatecznie miękka po ok 30-40 min zestawiamy z ognia i gotujemy makaron, Odcedzony bez płukania dodajemy do sosu i mieszamy. oddajemy posiekane oregano i natkę pietruszki. Podajemy bezpośrednio na talerze

Gotowanie jest łatwe
Pastisio - grecka zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym 82

Pastisio to narodowe danie greckie, podobnie jak lazania we Włoszech czy macaroni cheese w Stanach Zjednoczonych.   Pastisio - grecka zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym Składniki:  Na makaron: 500g makaronu penne białko z 1-2 jajek 100g sera feta Na sos mięsny: 700g mięsa mielonego (wołowiny) 1 cebula 2 - 3 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 liść laurowy(...)oregano 1 łyżeczka cukru sól, pieprz oliwa do smażenia Na sos beszamelowy: 100g masła 100g mąki 500ml mleka garść startego parmezanu duża szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Przygotowanie:  Makaron ugotować al dente. Przygotowanie sosu mięsnego: Przygotowywanie pastisio najlepiej zacząć od przygotowania sosu mięsnego, ponieważ zajmuje to najwięcej czasu.  Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę i przesmażyć

Codzienne Gotowanie
Penne z ciecierzycą i guanciale 110

guanciale) lub bardziej dostępną pancettą i mnóstwem kolendry. To danie przygotowuje się szybko i zawsze gdy nie mam zbyt wiele czasu na obiad, to przygotowuję właśnie to. Składniki: 500g makaronu penne 300g ciecierzycy z puszki 200g guanciale lub pancetty 50ml oliwy z oliwek pęczek świeżej kolendry 1 gałązka rozmarynu dwie szczypty chili świeżo mielony pieprz Z guanciale lub pancetty odcinamy(...)momentu, aż "boczek" ładnie się wytopi. Wlewamy wino, ciecierzycę odcedzamy, dodajemy na patelnię razem z gałązką rozmarynu, smażymy na małym ogniu przez 15 minut aż powstały sos się zredukuje. Makaron gotujemy, mieszamy z zawartością patelni. Kolendrę siekamy, łączymy z makaronem, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i podajemy

Gotowanie i blogowanie
Penne z białą kiełbasą w sosie chrzanowym 128

kiełbasę...myślę ,z czym połączyć?'...otwieram szafkę ,a tam chrzan...fakt ,dawno nie jadłem sosu chrzanowego...Od razu wziąłem się za przygotowanie czegoś szybkiego i smacznego. Składniki 250 g makaronu penne 3 białe kiełbasy 2 łyżki chrzanu cebula łyżka smalcu łyżeczka majeranku łyżeczka suszonego oregano 500 ml bulionu warzywnego 150 ml śmietany 18% sól ,pieprz tarty ser żółty świeże oregano(...)bulionem ,dodajemy chrzan ,majeranek i oregano , zagotowujemy. Sos zestawiamy z ognia   i zabielamy śmietaną. Jeśli jest za rzadki ,redukujemy (cały czas mieszając ) ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente ,odcedzając zostawiamy trochę wody po gotowaniu makaronu. Sos wlewamy do makaronu i przez chwilę podgrzewamy. Danie rozkładamy na talerze ,przed podaniem posypujemy startym serem i świeżym oregano

R'n'G Kitchen
Zdrowa zapiekanka brokułowa z mięsem z indyka 99

tego zaledwie 150 g makaronu (można zamienić na pełnoziarnisty) i pomidorki koktajlowe, wszystko zapieczone w lekkim sosie jogurtowym. Ta zapiekanka jest naprawdę zdrowa, łatwa w przygotowaniu i mega pyszna. Zapiekankę podałam z jogurtowym , domowym sosem czosnkowym.   Na 4 porcje: 1 brokuł ok.500-600 g 300 g piersi z indyka 150 g makaronu penne 10 pomidorków koktajlowych 200 g jogurtu naturalnego(...)dużym garnku nastawić wodę, kiedy zacznie wrzeć posolić ją i wrzucić różyczki brokuła. Ugotować go na półtwardo. Wyłowić łyżką cedzakową do miski, a do wody po gotowaniu brokuła wrzucić makaron, który również ugotować al'dente, a następnie przelać go zimną wodą. W czasie kiedy gotujemy makaron obrać cebulę i czosnek i pokroić w drobną kosteczkę. Pokroić również suszone pomidory. Pierś

Krylowa Kuchnia
Zapiekanka makaronowa z patelni 16292

szybki obiad!  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 g wieprzowego mięsa mielonego 1 nieduża cebula 3 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) 250 g makaronu penne 150 g startego żółtego sera sól, pieprz, ostra papryka w proszku kawałek papryczki chili (opcjonalnie) 1 i 1/2 szklanki wody świeża bazylia lub suszona 2 łyżki oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)dodać mięso mielone. Doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką. Smażyć do momentu, aż mięso zacznie się rumienić. 2. Dodać na patelnię pomidory z puszki. Poddusić 2-3 minuty. Wsypać makaron. Całość zalać wodą. Doprawić ponownie solą, pieprzem. Dodać pokrojoną papryczkę chili. Dusić na małym ogniu pod przykryciem, około 10-12 minut, aż makaron zmięknie. 3. Całość posypać startym serem i bazylią

Danka Pichci
DANIE JEDNOGARNKOWE Z MAKARONEM I KURCZAKIEM 473

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-4 Składniki: 250 g makaronu penne, po 1/2 małej papryki czerwonej, żółtej i zielonej, duża pierś kurczaka, 10 dag tartego sera żółtego, 1/2 większej cebuli, łyżka oleju, 1/2 l mleka, łyżeczka czosnku staropolskiego, sól, łyżeczka papryki słodkiej, szczypta pieprzu cayenne. Przygotowanie: Kurczaka i cebulę kroję(...)słodkiej i pieprzu cayenne. Następnie wrzucam paprykę, smażę jeszcze kilka minut. Wlewam mleko i dodaję przyprawy - łyżeczkę soli, czosnku staropolskiego i papryki słodkiej. Kiedy mleko zacznie lekko bulgotać, dodaję makaron, mieszam i gotuję na wolnym ogniu do miękkości. Na koniec dodaję ser żółty, gotuję do rozpuszczenia, ewentualnie doprawiam do smaku

JejKuchnia
Zupa a’la bolognese 68

się najpierw makaronu, później zupy…kolejny kompromis.   Składniki: 250 g boczku surowego 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 200 ml czerwonego wina wytrawnego 1 litr bulionu wołowego 330 ml passaty pomidorowej z pomidorków koktajlowych 1 łyżka oregano 1/2 szklanki startego parmezanu sól, pieprz D oda tkowo: 250 g makaronu penne Przygotowanie: Normal(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu, odcedzamy. Boczek kroimy w paski, wrzucamy na patelnię, wytapiamy tłuszcz, wrzucamy mięso mielone, pokrojone warzywa, dusimy pod przykryciem. Dolewamy wino, odparowujemy, zalewamy bulionem, dodajemy

R'n'G Kitchen
Makaron z łososiem, papryką w sosie śmietanowym 117

Bardzo prosty i smaczny makaron z wędzonym łososiem, papryką w sosie śmietanowym idealnie sprawdzi się jako szybki obiad lub kolacja. Wyśmienite danie w 20 minut :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250-300 gram makaronu penne ( u mnie pełnoziarnisty) 150 gram łososia wędzonego 1 czerwona papryka 1 cebula 2 duże ząbki czosnku ok 250 ml śmietany 12% pół pęczka natki pietruszki sól(...)oliwie podsmażamy cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gdy się zeszkli dodajemy paprykę, mieszamy i smażymy ok 5 min aż papryka zmięknie, w międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu, gdy papryka będzie miękka dodajemy łososia, mieszamy i smażymy ok 2 min, dolewamy śmietanę, mieszamy, dusimy całość 3-4 minuty, na koniec doprawiamy do smaku solą

Blog kulinarny S9.PL