powstała mieszanka kuchni polskiej i włoskiej:) Sos wyszedł bardzo aromatyczny i smaczny. Polecam! Inspiracją był przepis ze strony All recipes składniki (4 porcje) 225 g suchego makaronu penne Omnomnom sos ok 300 g surowej białej kiełbasy, osłonki usunięte 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę 3 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka kaparów pokrojone 400 g pomidorów z puszki(...)Dodać pozostałe przyprawy, pieprz i sól. Doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień do minimum. Gotować na wolnym ogniu 45 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje. Makaron ugotować al dente, zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzić, zachować trochę wody z gotowania - można nią rozcieńczyć sos jeżeli uznamy, że jest za gęsty. Gotowy sos wyłożyć na ugotowany
Stare GarySKŁADNIKI (4 porcje) 320 g makaronu penne 200 g fasolki szparagowej 2 żółte cukinie 2 czerwone cebule 2 ząbki czosnku s ó l, pieprz oregano, bazylia oliwa z oliwek **** INGREDIENTI (4 persone) 320 g di penne 200 g di fagiolini 2 zucchine gialle 2 cipolle rosse 2 spicchi d'aglio sale, pepe origano, basilico olio(...)aglio tritati finemente. Aggiustate di sale, pepe e origano. Dopo 2 minuti aggiungete i fagiolini e le zucchine tagliate a rondelle. Continuate la cottura per circa 5 minuti. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię z podsmażon ą fasolk ą i cukini ą . Całość dokładnie mieszamy. Na sam koniec makaron dekorujemy startym parmezanem i listkami bazylii. **** Scolate
La grande e la piccola cuocaSkładniki: 300-400 g filetu z łososia 400 g makaronu-penne lub farfalle 400 g szpinaku mrożonego w liściach sok z 1 cytryny gałka muszkatołowa, sól, pieprz, pieprz cytrynowy, tymianek łyżka sosu sojowego 50 ml białego wina 300ml mleka 50g masła+ łyżka do smażenia 120ml śmietany 18% 1 cebula 2-3 ząbki czosnku starty ser żółty 4 łyżki mąki pszennej(...)dokładamy do szpinaku. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie wlewamy mleko i cały czas mieszając doprowadzając do wrzenia. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz, gałkę i mieszamy. Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Wszystkie składniki mieszamy razem i wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez pół godziny pod przykryciem i 15 minut
Czerwona Porzeczkafeta ok. 150g 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 4-5 łyżek oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku 1 paczka makaronu penne (400g) Danie zaczynamy od przygotowania bakłażana. Kroimy go na plasterki, które płasko rozkładamy i każdy z osobna solimy. Zostawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie dokładnie(...)Całość dusimy na średnim ogniu około 10-15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy oliwki (kilka zostawiamy do dekoracji wierzchu zapiekanki). Próbujemy czy mięso nie wymaga jeszcze doprawienia. Makaron gotujemy w osolnej wodzie do momentu, aż będzie al dente i odcedzamy. Mieszamy go z uduszonym mięsem i przekładmy stopniowo do naczynia do zapiekania na zmianę
Simple Dishpółwytrawnego, białego wina (można pominąć i dodać kolejne 2 łyżki wody) pół łyżeczki papryki słodkiej i kurkumy szczypta mielonej ostrej papryki chili świeżo zmielona sól i pieprz - do smaku + makaron penne, spaghetti lub kokardki ( w ilości w zależności od potrzeby) Przygotowanie: Cukinię dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w półplastry. Patelnię rozgrzewamy, umieszczamy na niej półplastry cukinii oraz drobno posiekany(...)jednolitą, spójną masę. Pesto przekładamy do słoiczka lub małej wielkości miski, podlewamy oliwą i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut aby smaki miały szansę przegryźć się. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wedle przepisu na opakowaniu. Na porcję makaronu dodajemy 2-3 łyżki domowego pesto, dekorujemy świeżymi ziołami lub innymi dodatkami z przepisu i delektujemy się! Ekspresowo prawda? Smacznego
Symfonia SmakówProsty i smaczny sposób na pyszne danie obiadowe. Malutkie klopsiki wieprzowe zapiekane z makaronem, w pomidorowym sosie z dodatkiem zdrowego brokuła. Fantastyczne danie dla dzieci. Będą się nim zajadać. SKŁADNIKI: KLOPSIKI: 500 G MIELONEGO MIĘSA WIEPRZOWEGO 2 ZĄBKI CZOSNKU GARŚĆ KOPERKU GARŚĆ ZIELONEJ PIETRUSZKI 1 JAJKO 1 ŁYŻKA KECZUPU 1 MAŁA CEBULA 2 -3 ŁYŻKI BUŁKI TARTEJ 1 ŁYŻKA MAJERANKU(...)ŚREDNI BROKUŁ 2 ZĄBKI CZOSNKU 6 ŁYŻEK STARTEGO CZEDARU 2 ŁYŻKI STARTEGO PARMEZANU 4 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK 1 ŁYŻKA OREGANO SOL I PIEPRZ DO SMAKU POTRZEBNY BĘDZIE RÓWNIEŻ MAKARON PENNE 250 G ZAPRASZAM DO OBEJRZENIA FILMU WYKONANIE: PRZYGOTOWAĆ KLOPSIKI: CEBULE OBRAĆ I POKROIĆ W BARDZO DROBNA KOSTKĘ. PIETRUSZKĘ I KOPEREK DROBNO POSIEKAĆ. CZOSNEK ZETRZEĆ NA TARCE. WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Pani M - kuchnia smakowitakolejny, metodą prób i błędów, powstał pikantny sos w kolorze pomarańczowym, choć ni marchewki, ni pomarańczy w nim się nie uświadczy. ;) 1 średnia, podwójna pierś kurczaka 1 szklanka makaronu penne 6 łyżek słodkiej śmietanki 30% 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku pół sporej cytryny sól morska i pieprz czarny (świeżo mielone) 1 łyżeczka pieprzu cayenne 2 łyżki słodkiej papryki(...)sosie, z wlaną już śmietanką powinno pogotować się jeszcze parę chwil, a w trakcie gotowania należy wszystko kilka razy przemieszać. Pod koniec gotowania, danie doprawiamy sosem sojowym według uznania. Makaron najlepiej ugotować oddzielnie i podawać z pomarańczowym sosem. Smacznego
Kuchenna Kontrrewolucyapolecam do tego dania pieczarek, które nie dadzą tego samego aromatu, co grzyby leśne. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram piersi z kurczaka, 350 gram pełnoziarnistego makaronu penne, 200 gram suszonych borowików, 1 średniej cebuli, 2 ząbków czosnku, 400 ml śmietany 18%, 50 gram masła, 30 gram parmezanu, 2 łyżek białego octu winnego, 3 łyżek oliwy, 1 łyżeczki suszonego rozmarynu(...)nadmiar płynu, po spróbowaniu doprawiłem go białym pieprzem, nie doprawiałem natomiast solą z uwagi na zamiar posypania gotowego dania tartym parmezanem, który ma słony smak. W osolonej wodzie ugotowałem makaron al dente i odcedziłem go. Przed włożeniem do sosu makaronu dodałem na patelnię 50 gram zimnego masła oraz posiekany drobno pęczek świeżego oregano (pozostawiając kilka listów do dekoracji). Następnie dodałem
Wyprawy kulinarnegotowaniu nie ma już czasu na krojenie, siekanie i zastanawianie się nad składnikami. Penne ze szpinakiem w sosie śmietanowym PRZEPIS (dla 3-4 osób) Składniki 250 g dowolnego makaronu, np. penne (ja preferuję makarony pełnoziarniste ze względu na ich bardziej zdecydowany i ciekawszy smak) 1 duża cebula 250 g pieczarek 3-4 połówki suszonych pomidorów z oliwy 3 ząbki czosnku
coolinarnastrefa.blogspot.comkolację móc zjeść coś lżejszego, nie obciążającego żołądka na noc. Poniżej znajdziecie ponad 100 przepisów na dania na kolację. Wśród nich jest dużo lubianych przeze mnie sałatek, makarony czy tarty. Zapraszam do oglądania i gotowania! A jeśli podoba Wam się tez zbiór przepisów zjedźcie na sam dół i oceńcie go za pomocą gwiazdki Będę zobowiązana Naleśniki z tuńczykiem Pieczone(...)PARZE PASTA Z KURCZAKA PASTA Z SOCZEWICY TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA SAŁATKA Z BURACZKAMI I KOZIM SEREM TACOS Z WIEPRZOWINĄ SAŁATKA Z KURKAMI NALEŚNIKI PEŁNOZIARNISTE Z SEREM I JAGODAMI MAKARON PENNE W SOSIE ŚMIETANOWYM Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ SAŁATKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ I OSCYPKIEM CARPACCIO Z POLĘDWICY Z CZOSNKOWĄ BAGIETKĄ PLACKI Z ZIEMNIAKÓW I MARCHEWKI Artykuł 80 przepisów na dania
nietylkopasta.plDzisiaj przypada Światowy Dzień Makaronu - z tej okazji zapraszam do zakładki po moc pysznych inspiracji - prawie 50 makaronowych dań :) Przepisy tu: KLIK! KLIK! Zapraszam do
Moje Kuchenne Rewelacjepapryki Zapraszam po inspiracje na bułeczki domowe: Słodkie bułeczki – przepis Drożdżówki z serem i malinami Drożdżówki z ananasem Drożdżówki piernikowe Proste drożdzówki z makiem Drożdżówki z dżemem Dzień 3: makaron penne pełnoziarnisty ugotowany al dente ( przepis ) szynka domowa ( przepis ) – grube plastry wycięte foremka w kształcie serca banan pomidorki ser żółty wycięty foremką w kształcie serca Dzień 4: buła
Dorota SmakujeMakarony uwielbiam - najczęściej wybieram pełnoziarniste , ugotowane al dente - można szaleć z dodatkami - mam dla was prawie 50 inspiracji - korzystajcie - przepisy KLIK! KIK! Zapraszam do polubienia
Moje Kuchenne RewelacjeZapiekanka makaronowa z łososiem i szpinakiem – chodziła za mną już od jakiegoś czasu :) Jest banalnie prosta, a makaron z kawałkami świeżego łososia, szpinakiem oraz śmietanowym
Kulinarne Przeboje