mak - 12131 przepisów (strona:505/809)

Bułki z mąki żytniej , pszennej i razowej 267

długo zachowują świeżość , że spokojnie przez 3-4 dni wytrzymują więc polecam robić z całej porcji . Składniki : Na ciasto - 400 g mąki pszennej typ 750 - 200 g maki żytniej typ 2000 - 110 g mąki pełnoziarnistej razowej typ 1850 - 50 g świeżych drożdży - 50 ml oleju ( u mnie ryżowy ale może być rzepakowy ) - 300 ml letniego mleka - 250 ml letniej wody

Wypieki Rene
Bułki z mąki pełnoziarnistej na maślance 179

smakują na ciepło jak i na drugi dzień :)  Z podanej porcji wychodzi 12 sztuk Składniki :  - 250 g mąki pszennej typ 550  - 250 g maki pszennej pełnoziarnistej typ 1850  - 160 g maślanki temperatura pokojowa  - 200 ml letniego mleka  - 13 g świeżych drożdży  - 1 jajko  - 5 g cukru ( mała łyżeczka

Wypieki Rene
Bułeczki na jogurcie i miodzie 136

smaku ,nie ma w nich jajek ani za dużo tłuszczu więc można je potraktować jak dietetyczne :)  Z podanej porcji mi wyszło 13 sztuk małych bułeczek. Składniki : - 450 g maki pszennej u mnie typ 550 - 200 ml letniej wody - 8 g soli - 15 g miodu - 15 g drożdży - 130 g jogurtu naturalnego ,ja daję Zott bo nie ma żadnych zbędnych

Wypieki Rene
Bułki wrocławskie takie z przedziałkiem 150

prawdziwych ...pachnących drożdżami ....chrupiących z wierzchu i naturalnie miękkich w środku :) dlatego możemy zrobić sobie sami w domu a są proste i gdyby nie wyrastanie , szybkie . Składniki : - 500 g maki chlebowej typ 750 - 200 ml letniego mleka - 50 - 100 ml letniej wody - 15 g świeżych drożdży - 10 g soli ( 2 płaskie łyżeczki ) - 9 g cukru ( 2 płaskie łyżeczki ) - 1 jajko

Wypieki Rene
Kolorowa pizza z rukolą 187

robię pizzę ,tym razem na sosie pomidorowym zamiast białego :) i powiem ,że już stęskniłam się za taką wersją smakową. Przepis na ciasto jest w linku ale proponuję zamienić połowę maki na mąkę pszenną razową pamiętając o zwiększeniu ilości mleka do 300 ml ponieważ ciemna mąka pochłania więcej płynów. Przepis jest na dwie cienkie ale duże pizzę . Ciasto na pizzę

Wypieki Rene
Rogaliki ze szpinakiem ,serem blue i fetą 203

widać to smak nadrabia ten brak :)  pulchne i pyszne ... ..........nawet ci co nie lubią szpinaku zjedzą z chęcią :) Składniki : - 400 g mąki pszennej typ 750 - 200 g maki pszennej typ 650 - 24 g świeżych drożdży - 6 g cukru - 10 g soli - 150 ml letniego mleka - 220 ml letniej wody - 1 duża łyżka oliwy do części szpinakowej

Wypieki Rene
Zdrowa szarlotka 274

mocna krucha a jednak rozpływa się w ustach :) nie jest za wysoka a to sprawia ,że bardziej czujemy pyszny mus jabłkowy :) Składniki : - 150 g mąki pszennej krupczatki - 200 g maki pszennej typ 650 - 100 g zmielonych otrąb pszennych - 250 g zimnego masła - 5 dużych łyżek śmietanki 30% - 150 g cukru trzcinowego - 4 żółtka - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wypieki Rene
ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI 184

pewnością przypadnie Wam do gustu.Co najważniejsze...pierniczki nie zmieniają kształtu w trakcie pieczenia więc są doskonałe gdy chcemy zrobić z nich choinki,świeczniki czy ozdoby. Składniki:   2 szklanki maki płaska łyżeczka sody 1 przyprawa do piernika czubata łyżka masła bądź margaryny 1 jajko 1/4 szklanki miodu(może być sztuczny) 3/4 szklanki cukru Miód podgrzewamy z cukrem i masłem.Przesianą

Niespełnione zdolności kulinarne
Piernikowy murzynek z gruszkami 234

odrobiną piernikowych przypraw, gruszkami i orzechami nabiera nowego smaku. Przełożone kremem kajmakowym i śmietankowym staje się wykwintnym ciastem dla ulubionych gości :) Składniki na ciasto (brytfanka 25x35 cm): 2 szklanki maki 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 250 ml mleka 1 i 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 3 gruszki 2 garści orzechów włoskich 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki cynamonu

Trzeci talerz
mięciutkie domowe nadziewane pierniczki 3559

składniki: 150 g maki pszennej 150 g mąki żytniej 45 g cukru 125 g miodu 2 łyżki mleka 50 g masła 1 jajko 1 łyża kakao 30 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki pieprzu, czarnego mielonego dodatkowo: powidła śliwkowe, dobrze wysmażone lub twarda marmolada lukier czekolada, roztopiona w kąpieli wodnej wykonanie: W rondelku na małym podgrzewamy

Domowy Smak Jedzenia
Bezglutenowy chleb proteinowy czyli Niedzielne Śniadanie odc.74 195

upiec chleb wg receptury Jamiego, z jego najnowszej książki. Chleb to niezwykły bo bez glutenu, za to z całym mnóstwem ziaren. Całość dość hummusowa ponieważ zrobiłam go z maki z ciecierzycy :) Zarówno konsystencja jak i smak tego chleba są dość specyficzne. Smakował mi szczególnie z dodatkami o konkretnych smakach i dnia następnego w formie grzanki :) Bezglutenowy chleb proteinowy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Placek drożdżowy 203

Placek drożdżowy to smak mojego dzieciństwa. Taki puszysty z kruszonką. Najbardziej smakuje mi gorący ze szklanką mleka. Składniki:  1 kg maki pszennej 6 żółtek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mleka 2 łyżki masła roślinnego 10 dag drożdży Na początku przygotowujemy rozczyn: drożdże kruszymy do ciepłego mleka  z dodatkiem jednej łyżki cukru i mąki. Mieszamy i pozostawiamy

Salonik smaków
Krokiety z kapustą i grzybami i barszczykiem 374

Jedna z ważniejszych tradycji w mojej rodzinie. U mnie na świątecznym stole bożonarodzeniowym zawsze musi zagościć czerwony barszczyk i krokiety z kapustą i grzybami. Krokiety: 1,5 szklanki maki pszennej 2 szklanki mleka 2 jajka Szczypta soli 0,5 kg pieczarek 3 cebule 300 g kiszonej kapusty Sól Pieprz Do panierki: 2 jajka Bułka tarta Barszcz czerwony

VioletoweKucharzenie
Krucho-drożdżowe koperty / Z jabłkami 567

oprószenia cukier puder do oprószenia ciastek 1. Mąkę, cukier puder i masło siekam "dziobie" łyżką w misce aby stworzyła się kruszonka. 2. Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do maki z masłem ( które są już kruszonką ;). Dodaje jajka oraz zapach waniliowy. Zagniatam ciasto. 3. Jabłka kroje w kostkę i obsypuje cynamonem. 4. Ciasto wałkuje na grubość

Gotowanie...to proste !
Ciasteczka maślane 174

Jednakże nic nie zmieniałam i to był "strzał w dziesiątkę". Ciasteczka wyszły przepyszne - cudownie kruche, maślane i aksamitne w smaku. To jedne z najlepszych ciasteczek!   (18 sztuk) 160g maki pszennej 120g masła 50g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: cukier do obtaczania ciasteczek Mąkę, masło i oba cukry dokładnie wymieszać. (Ciasto powinno być miękkie.) Z ciasta formować kulki (mniejsze

Di gotuje