łyżki oleju 3 jajka 1 płaska łyżeczka curry (opcjonalnie) przyprawy: łyżeczka soli, pieprzu i słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki curry, szczypta kminu rzymskiego, szczypta cynamonu, szczypta chilli garść słonecznika i maku do posypania Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, gotujemy. Wsypujemy soczewicę i gotujemy przez 15-20 min, mieszając od czasu do czasu, aż soczewica będzie miękka. Pod koniec gotowania dopiero
Przepysznik - BLW i nie tylkocytryny i posypujemy cynamonem i mieszamy.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia w osobnej miseczce. Przestudzoną masę z rondelka przekładamy do miski i miksujemy. Dodajemy jajka i po trochu maki z proszkiem do pieczenia oraz łyżeczkę olejku migdałowego. Wszystko miksujemy na dużych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy jabłka i mieszamy łyżką. Jabłka przed dodaniem
Kulinarna Patilogiapróbowałam i nawet o których nigdy wcześniej nie słyszałam. Kilka z nich opiszę Wam poniżej :) "Obecnie głównymi produktami jakie oferujemy do sprzedaży są: bakalie, fasole, groch, kasze, mak, orzechy, rośliny strączkowe oraz produkty zdrowej żywności. Wyżej wymienione produkty oferujemy w różnych klasach jakości, w opakowaniach zbiorczych jak również konfekcjonowane w opakowaniach detalicznych." Warto zaznaczyć, że zamawiane produkty przychodzą bardzo
Zdrowie na języku :PDrożdżowe ciastka z makiem w sam raz na świąteczny stół. 500 g mąki 250 g margaryny 5 dag drożdży 3 duże łyżki cukru pudru pół szklanki gęstej śmietany 1 jajko 1 opakowanie cukru wanilinowego Ponadto: Masa makowa - opakowanie 850 g. żółtko cukier puder do posypania Margarynę posiekać
Praktyczna plwcześniej lub godzinę później ale starajmy się dokarmiać co 24h Link do filmu z przygotowania zakwasu : https://www.youtube.com/watch?v=wnEJyu6NLvc Dzień I i II – Stawianie zakwasu Będziemy potrzebować : 250 g maki pszennej ( użyłam chlebowej typ 650 ) 250 g jogurtu naturalnego słoik lub miska ( użyłam słoika 1,5L ) Przygotowanie : Do miski wsypuję mąkę dodaję jogurt i łączę składniki dłonią , gdy wstępnie połączę
Uwaga Babcia Piecze Chlebcukru kryształ (3 łyżeczki) 10 g soli (1 łyżeczka) do posmarowania ciasta przed złożeniem : 100 g masła o temperaturze pokojowej woda do pomalowania bułek sezam lub biały mak do pospania mąka do podsypania blatu Link do filmu z przygotowania: Duńskie bułeczki https://www.youtube.com/watch?v=dKF9iLoRak8 Przygotowanie: Ciasto na bułki można przygotować ręcznie lub za pomocą miksera , robota . Ja tym razem
Uwaga Babcia Piecze Chlebtofu. Zdrowa kutia z amarantusa lub kaszy bulgur. Ravioli z ciecierzycą. Gołąbki wigilijne z kaszą gryczaną. Bigos wigilijny z orzechami i ciecierzycą. Desery Sernik na bazie tofu z makiem. Pierniczki. Śnieżne kuleczki fasolowe. Domowy makowiec. Keks z bakaliami z siemieniem lnianym. Do picia Kompot z suszu
Przepysznik - BLW i nie tylkozazwyczaj robię , ciasto kruche jest zdecydowanie lepsze niż sklepowe herbatniki ,trochę roboty z tymi paskami ale myślę ,że następne będą ładniejsze :) Składniki : na ciasto kruche : - 250 g maki pszennej typ 480 ( może być od 450 do 600) - 130 g masła - 100 g cukru pudru ( ja miksuję cukier zwykły na niby puder w młynku do kawy ) - 1 jajko - kilka kropel
Wypieki Renejabłka żurawinę. Posypujemy 3 łyżkami cukru i przygotowaną kruszonką. Pieczemy w 170 stopniach, około 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Posypujemy grubo cukrem pudrem. Kruszonka: 140 g maki pszennej 50 g cukru trzcinowego szczypta soli 55 g masła, rozpuszczonego Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Palcami łączymy, uzyskując konsystencje kruszonki. Posypujemy nią surowe ciasto i pieczmy. The post Ucierane Ciasto
Made By Mom And Sonkształcie choinek . Ciastka w połączeniu z lukrem są bardzo dobre ponieważ same ciastka nie są zbyt słodkie . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 11 choinek 600 g maki pszennej (użyłam poznańskiej) 200 g masła o temperaturze pokojowej 60 g kakao ciemnego 100 g cukru pudru 130 g miodu płynnego 3 jajka 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka
Uwaga Babcia Gotujebiałka 4 łyżki oleju 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 5 żółtek 320 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej (około 40g) 3 łyżki maki ziemniaczanej (około 43g) 150 g masła 120 g cukru kryształ 2 łyżeczki cukru waniliowego warstwa truskawkowa: 2 galaretki truskawkowe 700 ml wrzątku około 300 g truskawek Użyłam tortownicy o średnicy
Uwaga Babcia Gotujesmakowite ciasto czekoladowe z pomarańczą, ciasto jest proste w przygotowaniu. Po upieczeniu ciasto czekoladowe jest wilgotne i ma przyjemny posmak pomarańczy a dodatkowo ładny aromat. Będziemy potrzebować: 250 g maki pszennej – użyłam poznańskiej 150 g cukru pudru 50 g kakao 3 jajka rozdzielone białka od żółtek 150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 100 g roztopionego masła lub margaryny
Uwaga Babcia Gotujepierniczki??? Oto jest pytanie:) Mam nadzieję,że nasze z przepisu pani Haliny będą Wam się podobać:) Dobrej zabawy przy dekorowaniu:) Składniki: 10 dkg cukru drobnego Diamant, 30 dkg maki, pół szklanki miodu, łyżeczka przyprawy korzennej, łyżka masła, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka. Lukier: 10 dkg cukru pudru Diamant z aromatem waniliowym
Anioły w kuchniwąską deskę a spokojnie można rozwałkować ciasto na prostokąt dłuższy a węższy i będzie więcej rogalików :) Składniki na 9 sztuk dość sporych rogali : ciasto razowe : - 300 g maki razowej typ 1850 - 12 g świeżych drożdży - płaska łyżeczka cukru - 7 g soli (pełna mała łyzeczka ) - 1 duża łyżka oliwy - 100 ml letniej wody - 150 ml letniego mleka - 1 żółtko - szczypta chili
Wypieki Reneblaszkę o wymiarach LxWxH 30x12x10 cm: 1 i 1/2 kostki margaryny lub masła roślinnego 2 szkl. mąki 1 i 1/2 szkl. cukru mały proszek do pieczenia - na 1/2kg maki 3-4 łyżki kakao 6 łyżek mleka 4 jajka szczypta soli 1 olejek rumowy - lub inny w zależności od preferencji W oczekiwaniu na zagotowanie się płynu W garnku podgrzać lekko mleko
Grunt to przepis!