mak - 12131 przepisów (strona:510/809)

odwrócone ciasto z rabarbarem i kruszonką 125

kruszonkę: 70 g mąki orkiszowej 40 g cukru 4 łyżki masła 1 szczypta soli wykonanie: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy rękami kruszonkę. składniki na ciasto: 200 g maki orkiszowej 170 g masła 180 g cukru 2 jajka 250 ml kwaśniej śmietany 18% 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy skóra otarta z 1 pomarańczy 1 i 1/2 łyżeczki

Domowy Smak Jedzenia
Muffiny pomarańczowe 130

Przepis pochodzi z kuchni żydowskiej. Koniecznie spróbujcie!!! Potrzebujemy: na 12 sztuk:- 2 jajka  1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy  4 łyżki stopionego masła  1,5 szklanki maki  1/2 szklanki cukru  2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli  12 łyżeczek miodu  12 plasterków pomarańczy masło do wysmarowania formy Ubijamy jajka, gdy będą puszyste

WYSPA SZCZĘSLIWA
Waniliowe ciasteczka z suszonymi śliwkami 107

Waniliowe ciasteczka z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi…cudownie kruche…przepyszne! Składniki: 2 szklanki maki pszennej 190 g masła 3/4 szklanki pokrojonej suszonej śliwki 2/3 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich 1 budyń waniliowy 1 jajko + 1 żółtko 1/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać w kolejności:  jajko

WYSPA SZCZĘSLIWA
DROŻDŻOWE Z KONFITURĄ OWOCOWĄ 143

duże jajko 300 ml mleka 6 czubatych łyżek cukru szczypta soli 4 łyżki masła 4 łyżki wody Składniki na kruszonkę: 40 g masła w temp pokojowej kilka łyżek maki kilka łyżek płatków owsianych 3 łyżki cukru (lub mniej) Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, cukier (3 łyżki) , dodać mąkę. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Do dużej miski

WYSPA SZCZĘSLIWA
Makowiec zatapiany w cieście. Pyszne ciasto makowe. 226

Na minione Święta Wielkanocne upiekłam dla bliskich pyszne ciasto makowe. Ciasto jest delikatne, dobrze nadziane masą makową i szybkie w wykonaniu. Nic tylko piec. Taki makowiec

Słodkie okruszki
Słonecznikowiec 151

sięgnięciu po następny kawałek :) W dodatku inne niż większość ciast ze słonecznikiem bo bez masy kajmakowej. Składniki: Biszkopt kakaowy: 8 jajek 1 1/4 szklanki cukru 1 1/4 szklanki maki 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 3 szklanki mleka 3 budynie waniliowe 200 g masła 1/3 szklanki cukru Słonecznik: 300 g słonecznika łuskanego 1/4 szklanki cukru

Na Ciasteczkowych Papierach
NAJPROSTSZE CIASTO Z RABARBAREM 200

kolejności czekają już truskawki i jagody :D SKŁADNIKI: 5 jajek (rozm. L) 1,3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (15 g) 2 szklanki maki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,75 szklanki oleju rzepakowego 4 łodygi rabarbaru WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Formę kwadratową o wymiarach

Słodko-Słony Świat Ilony
Muffinki z cydrem i jabłkami 153

mniej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) 1 jajko 75 ml cydru jabłkowego 50 ml oleju Dodatkowo: 2 jabłka (małe) Kruszonka: 1 łyżka masła 2 łyżki maki pszennej 2 łyżki cukru Opcjonalnie: cukier cynamonowy/cynamon do posypania Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki połączyć - poprzez rozcieranie palcami. (Masło powinno być zimne, a kruszonka ma mieć konsystencję małych piaskowych grudek.) Przygotować

Di gotuje
CIASTO RABARBAROWE Z MĄKĄ PEŁNOZIARNISTĄ 182

Ciasto rabarbarowe z mąką pełnoziarnistą Oprócz rabarbaru na ciasto rabarbarowe potrzebne Ci będzie : ½ szkl. mąki pszennej ½ szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej ½ szkl. maki ziemniaczanej 1 budyń śmietankowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 kostki masła 2 całe jajka 1/3 szkl. cukru brązowego trzcinowego ½ szkl. mleka bułka tarta kilka łodyg rabarbaru   Ciasto rabarbarowe z mąką pełnoziarnistą bardzo smaczne, ale jeżeli

Markowy smak
Ciasto kruche z rabarbarem, truskawkami i kruszonką 310

łyżka mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki cukru  (nadzienie) 1/2 kg rabarbaru 1/2 kg truskawek sok z 1/2 cytryny ok 5 łyżek cukru  (kruszonka) 125g masła 180g maki pszennej 90g cukru 16g cukru waniliowego  Przygotowanie:   Wszystkie składniki na ciasto umieścić na stolnicy i wyrobić nożem (może to potrwać dość długo) lub w misce wyrobić malakserem gładką masę

ChilliJemy
Ziołowe bułeczki na zakwasie z ziarnami 153

Bułeczki z prażonymi ziarnami są bardzo smaczne i mięciutki, możemy upiec je na śniadanie lub kolacje. Bardzo lubię takie ciepłe posmarowane masłem. Składniki: 0,5 kilograma maki pszennej 150 gram aktywnego zakwasu 300 ml. letniej wody 20 gram drożdży 4 łyżki prażonych ziaren Ziołowo Mi Ziarenkowo 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka cukru 1 łyżka soli Dodatkowo: 1 jajko Prażone

Bajeczna Kuchnia
Małe szarlotki w formie muffinek 139

your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na 12 sztuk) 200 g kremowego jogurtu naturalnego 4 łyżki mleka 4 łyżki masła/margaryny 1 jajko klasy L 2 szklanki maki 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 3/4 szklanki cukru pudru szczypta sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 12 łyżeczek musu jabłkowego z cynamonem ze Sklepiku ze Smakiem Przygotowanie Wszystkie składniki powinny

Słodkie okruszki
Czekoladowe ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką 136

oleju 200 g jogurtu naturalnego 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g czekolady białej KRUSZONKA: 50 g masła 1/4 szklanki maki pszennej 1 szklanka wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru brązowego Przygotować kruszonkę. Rozetrzeć w palcach mąkę pszenną z wiórkami, cukrem i miękkim masłem. Odstawić w chłodne miejsca. Jajka utrzeć z cukrem

https:KKuchniaMniam
Tort chlebowy - "Waldorf" 324

masłem orzechowym i obsmarować nim cieniutko boki. Na górze ułożyć połówki orzechów włoskich, cienkie plasterki selera i listki tymianku, a posiekanymi orzechami laskowymi posypać boki i górę. bron:maku

Sztuka gotowania w/g Samiry
Wilgotne ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami i kruszonką. Jedno z łatwiejszych. 189

pozwolić mu choć 15 minut przestygnąć. Składniki na tradycyjną prostokątną blaszkę 25x35: Ciasto: pół kostki drożdży (50 g) 220 ml podgrzanego mleka (ciepłego, nie gorącego) 4 jaja 60 dag maki pszennej typ 500 łyżka cukru + 3/4 szklanki cukru 125 g masła lub margaryny (temperatura pokojowa) Dodatki : 0,5 kg rabarbaru  garść innych owoców, ja dałam mrożone wiśnie

Poezja Smaków - blog kulinarny

Proponowane wyszukiwania