migdałów. Ten Sernik piekę najczęściej dzień przed Wigilią, gdyż jest najlepszy po 1-2 dniach od upieczenia. 2. Seromakowiec na kruchym spodzie / Seromak- ciasto, które łączy w sobie ser, mak i kruche ciasto. Jeśli ktoś uwielbia serniki lub makowce, to w tym przepisie znajdzie połączenie tych dwóch ciasta, ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość, jest niezwykle smaczne. 3. Sernik królewski
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskładniki na ciasto makowo kokosowe: 5 białek 200 g wiórek kokosowych 100 g maku 90 g cukru dodatkowo: duże opakowanie podłużnych biszkoptów polewa czekoladowa, lub roztopiona czekolada wykonanie: składniki na kerem: 500 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 1 łyża cukru wykonanie
Domowy Smak Jedzeniainnym ulubionym. Tanio i smacznie. Polecam:) Składniki na ok. 8 kotlecików: połowa kalafiora 10 dkg sera żółtego 1 jajko 2 łyżki maki 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól i pieprz + bułka tarta do obsypania i olej do smażenia Kalafiora ugotować (ale nie rozgotować
Maślane ciasteczkokwaśnej śmietany, i na jego powierzchni utworzą się bąbelki). Po tym czasie drożdżową mieszankę dodać do miski z mąką (j eżeli mamy drożdże suche do dodajemy je do maki i dajemy resztę składników, nie robimy zaczynu ), wymieszać, dobrze wyrobić, aby ciasto nie miało grudek i było elastyczne, lekką błyszczące, ciasto będzie się bardzo kleiło dlatego najlepiej wyrabiać w robocie
moj przepis namleka 2 jajka 100 gr masła, rozpuszczonego i ostudzonego 1/2 szklanki cukru 30 gr świeżych drożdży szczypta soli 4 jabłka 2 gruszki 200 gr dżemu u mnie śliwkowy Z maki mąki mleka, cukru, drożdży,soli, jajek wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne i lśniące, ciasto będzie się bardzo kleić, ale nie należy podsypywać mąką, tak ma być. Ja ciasto wyrabiałam przez
moj przepis naświeżych drożdży 400 gr mąki orkiszowej pełnoziarnistej* 100-200 gr mąki żytniej pełnoziarnistej** (ja dałam 100 gr) 300 ml letniej wody 2 łyżeczki soli (ja dałam jedną) Maki wsypać do miski zrobić wgłębienie, wlać drożdże rozpuszczone w 3 łyżkach wody, przykryć ściereczką, odczekać 10 min aż drożdże ruszą. W Pozostałej wodzie rozpuścić sól. Do drożdży (z mąką stopniowo dodawać wodę
moj przepis namiksując na małych obrotach (np. hakiem do drożdżowego). Ciasto ma być gęste, na tyle żeby później można je było rozwałkować. Jeżeli jest bardzo mokre, trzeba dodać np. 1 łyżkę maki. Jeżeli nadal jest mokre, można na 30 min schować do lodówki. Ciasto podzielić na 4 części, stolnicę mocno podsypać mąką*, wałek również. Każdą część rozwałkować na grubość
moj przepis naszybkie wręcz ekspresowe danie. Deser idealny ale także zaspokoi ten największy głód! Placuszki czekoladowo bananowe - przepyszne! Składniki; (na 6-7 małych placuszków) 4 łyżki maki pszennej 1 łyżka cukru kryształu 2 łyżki startej lub drobno połamanej czekolady 2 łyżki kakao 1 jajko 1/4 szkl. mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 banany (najlepiej miękkie) 1 łyżka oleju
Radość kipiąca uśmiechem.białek . Jesteście zainteresowani? Ciasto przepełnione bakaliami z dodatkiem czekolady. Idealne na świąteczny stół. Zapraszam! Składniki na świąteczne ciasto z białek : 10 białek 3 łyżki kakao 150 g maki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju rzepakowego 50 g gorzkiej czekolady 1/2 łyżeczki kandyzowanego imbiru 1/2 szklanki świeżej żurawiny 1/4 szklanki orzechów włoskich 1/4 szklanki orzechów laskowych Sposób przygotowania
Słodkie Przyjemnościrazem zamiast brzoskwiń dodałam mrożone jagody. Masa śmietanowa jest gładka i lekka a po upieczeniu nie da się rozróżnić, że to nie ser. Składniki: na ciasto: 3 szklanki maki 1 szklanka cukru 6 żółtek 250 g masła na masę śmietanową: 4 kubki śmietany 18% ( po 330 g ) 6 białek 1 szklanka cukru cukier waniliowy lub laska wanilii
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKolejny pyszny chlebek wg domowej receptury. Tym razem z marchewki. Pycha! Składniki: 2 szklanki startej marchewki 4 szklanki maki 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżki suszonej żurawiny tłuszcz do formy Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki, dokładnie wyrobić ciasto, przełożyć do przygotowanej formy. Piec w temperaturze 190 stopni przez pół godziny, do zrumienienia
Tradycyjna KuchniaPyszne pierogi z maki pełnoziarnistej z nadzieniem szpinakowo-serowym. Idealne na obiad, kolacje. Przepis banalnie prosty, każdy da radę. Trzy, dwa, jeden START. SKŁADNIKI: Ciasto: 250g mąki pszennej pełnoziarnistej, 3/4 szklanka gorącej wody (wrzątku), 1 łyżeczka soli, 1 łyżka oliwy Szczypta tymianku Farsz: 400g mrożonego 250g odtłuszczonego twarogu 50g sera fety 3 ząbki
Zdrowo i kolorowopolecam na wszelakie uroczystości rodzinne. Wymiary blaszki: 24x29 cm Temp. pieczenia 180 C Czas pieczenia :50 minut Składniki : Ciasto : 5 jaj 120 g cukru 125 ml oleju 200 g maki 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia 6 lyzek kakao Masa budyniowa: budyń waniliowy 500 ml mleka 100 g cukru pudru 300 g masla 4 lyzki rumu Sposób przygotowania: Ciasto : Białka
Słodkości i nie tylkoolej, mleko oraz wodę i dokładnie mieszam łyżką. Obieram i kroję w kostkę. Obrane orzechy i czekoladę siekam (dość grubo). Jabłka, czekoladę i orzechy łączę w miseczce z odrobina maki pszennej, aby nie opadły w cieście. Dosypuję do masy. Blachę (25x35cm) wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Wkładam do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na ok 50 minut
ChilliJemyskładniki na ciasto: 250 g maki 135 g masła 3-4 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/2 łyżeczki soli wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, sól, wodę oraz zimne masło i siekamy nożem. Następnie zagniatamy elastyczne ciasto. Wykładamy nim formę na tartę (26 cm średnicy). Nakłuwamy widelcem i wstawiamy
Domowy Smak Jedzenia