ciepłe placuszki z twarożku z dodatkiem świeżych owoców to doskonały początek dnia każdego dziecka. A dodatkowo robi się je bardzo szybko :) Placuszki: małe opakowanie twarożku ziarnistego jajko 2 łyżki maki pszennej łyżeczka domowego cukru waniliowego Salsa: brzoskwinia kilka malin łyżka jagód masło klarowane do smażenia łyżeczka miodu do polania placuszków Serek odcedzić na gęstym sitku. W międzyczasie rozbełtać jajko
Smakołyki Asizrobiłam w sobotę wieczorem zostało dzisiaj 4 ciastka :-))). Młody już krzyczy, że muszę zrobić kolejne :-). Ciasteczka z przepisu Oli - klik . Miłego dzionka :-)) Składniki na około 20 sztuk: 100 g maki ryżowej 110 g masła (musi być w temp. pokojowej) 80 g cukru trzcinowego 25 gorzkiego kakao 20 g skrobi ziemniaczanej 1 jajko 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g gorzkiej czekolady
kruche babeczkicebule mała cukinia Strąk czerwonej papryki Kolba kukurydzy (zamiennie ½ puszki) 2-3 ząbki czosnku sól, biały pieprz, tymianek łyżka masła + łyżka oliwy do smażenia 2 szklanki bulionu Duża łyżka maki pszennej 500g razowego makaronu Sposób wykonania: Kukurydzę gotujemy w osolonej wodzie z mlekiem (1:1) do miękkości. Odcedzamy. Odcinamy ziarna kukurydzy. Makaron gotujemy al dente wg. czasu na opakowaniu. Odcedzamy
Pyry na GazDoskonałe połączenie delikatnej śmietankowej pianki, soczystych śliwek i chrupiącego kakaowego ciasta. Ciasto naprawdę warte wypróbowania. Polecam :) Ciasto kakaowe: 2,5 szkl maki pszennej 1 i 1/3 szkl cukru 2 op. budyniu czekoladowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 g margaryny 5 żółtek 2 łyżki śmietany 18% Masa śmietankowa: 5 białek 1,5 szkl cukru 500 ml śmietany
Smakołyki AsiNiesamowicie kruche ciasto, puszysta pianki i skąpane w słońcu brzoskwinie. Nie ma nic lepszego do popołudniowej kawki! Przepis znalazłam na ilovebake.pl Składniki: Kruche ciasto: 2,5 szklanki maki tortowej 250 g masła lub margaryny, zimnej 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18% szczypta soli Budyniowa pianka 7 białek
Czerwona PorzeczkaWitajcie:) zapraszam dzisiaj na pyszne ciasto ze śliwkami i migdałową kruszonką. Łatwe w przygotowaniu i szybko znika z talerzyków :) Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki maki typ 550 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g kwaśnej śmietany około 1 do 1 i 1/2 kg śliwek węgierek kruszonka: 200 g mąki 1 cukier
Sama słodycz i szczypta chiliłyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) 300 ml wody Oraz: 1 łyżka cukru 1 żółtko rozbełtane z 1 łyżką wody, do posmarowania sezam, mak i inne ulubione ziarna do posypania Mąkę mieszamy z drożdżami, następnie dodajemy resztę składnik i wodę i wyrabiamy ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni. Formujemy kulę
Cooking Monsterletniej wody 1 łyżeczka soli 3 szklanki mąki pszennej typ 500, 550 do posmarowania chleba: 1 żółtko roztrzepane z łyżką wody do posypania chleba: szczypta czarnuszki (albo maku lub sezamu) W małej miseczce wymieszać letnią wodę z drożdżami, aż drożdże dobrze się rozpuszczą. W dużej misce wymieszać mąkę i sól. Stopniowo dodawać wodę z drożdżami, ciągle mieszając
Przepisy na domowy ser i chlebpełnoziarnistej żytniej łyżeczka soli 30 g świeżych drożdży łyżka mąki pszennej 440 ml ciepłej wody 2 łyżki miodku z mniszka po dużej garści: ziaren słonecznika sezamu siemienia lnianego suchego maku otrębów pszennych ponadto: tłuszcz do blaszki łyżka otrębów łyżka ziaren siemienia lnianego łyżeczka czarnuszki W szklance wody rozpuścić miodek, dodać drożdże i łyżkę mąki pszennej; odstawić na 10 minut. Obie
6niebofirmy Stovit Fruta Uzylam teraz pierwszy raz taki specyfik ,poniewaz nie mialam szans na tarkowanie jablek bo rodzinka chciala ciasto na juz,i bylam mile zaskoczona) Sposób: 1.Margaryna, maka,szklanka cukru ,proszek do piecznia ,smietana i 4 zoltka razem wrzucamy do miski. Oddzielamy bialko,i odbieramy troszke margaryny do posmarowania naszej blachy. 2.Smarujemy rozpuszczona margaryna blache. 3,Podsypujemy bulka
Viola cooks with passionwyglądzie lekko zbliżonym do małych białych koszyczków. Ja karmiłam nie tylko malinami, mój "Młodzieniec" zjadał i maliny i ich opakowanie. Zjadał z upodobaniem ;) Zużyłam: - 4 białka - 200g cukru - łyżkę maki ziemniaczanej - łyżeczkę soku z cytryny - 200ml śmietanki 30% - maliny lub inne owoce Piekarnik praktycznie od razu rozgrzewam, musi osiągnąć 180 stopni. Opłukane maliny odsączam na papierze i czekają
I tu będę miała takie tepodobną strukturę: owoc lub warzywo w dużych ilościach drugi owoc i drugie warzywo zboża np. płatki, nasiona konopii, ryż białka np. orzechy, ser, mięso posypki np jagody goji, mak dressingi np. jogurt, pure z banana Najwięcej jest owoców, dużo mniej zbóż i odrobina pozostałych składników. Przepis składa się z apetycznego zdjęcia, które zrobione jest zawsze na tym samym
Ugotowane pozamiatanenajbardziej o poranku lubię.Polecam. 200 ml.letniej wody 40 dag.maki 6 dag roztopionego masła 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1.5 dag.drożdży lub 7 g.suszonych(instant) mak 1 jajo do posmarowania ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Drożdże rozpuszczamy z wodą i cukrem.Odstawiamy na 5 min.Do miski przesiewamy mąkę pszenną,dodajemy drożdże,sól i roztopione,wystudzone masło.Mieszamy,wyrzucamy na blat i zagniatamy.Wstawiamy do miski
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiKolejna odsłona prostych i smacznych pankejków. Do tradycyjnych placuszków użyłam maki jaglanej i kokosowej. Polane syropem daktylowym to istne niebo w gębie! Składniki: 3 łyżki mąki jaglanej 1 łyżka mąki kokosowej 2 jajka 10 tabletek słodziku szczypta proszku do pieczenia aromat syrop daktylowy Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajmy oba rodzaje mąk, proszek
Truskawkowa Fiestaprzecieru 1 kostka warzywna 1 mała cukinia 1 cebula sól, pieprz, papryka do smaku 5 ząbków czosnku 3 łyżki oleju 350 ml bulionu warzywnego 1 łyżka maki rozmieszana w 1/4 szklance wody
Kulinarne Fantazje Marioli