mak - 12131 przepisów (strona:491/809)

Korzenne, orkiszowe, odwrocone ciasto z jablkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.137 176

znają tej książki do zapoznania się z nią).  Korzenne, orkiszowe, odwrócone ciasto z jabłkami 6,5 łyżki masła 30 g cukru trzcinowego 1 słodkie jabłko 300 g maki pełnoziarnistej orkiszowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody po 1 łyżeczce mielonego imbiru i kardamonu 2 łyżeczki cynamonu po 1/4 łyżeczki mielonych goździków i pieprzu 1/2 łyżeczki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Warstwowe ciasto drożdżowe 153

powstałe warstwy bardzo łatwo odchodzą i ciasto przez to jest całkiem inne. Składniki: 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżka suchych drożdży ok 650 g maki 100 g masła 2 jajka Mleko podgrzać dość mocno i rozpuścić w nim cukier i sól. Mleko przestudzić i dodać drożdże i jedną łyżkę mąki. Poczekać, aż drożdże zaczną pracować

Ewusiowe Smaki
Pierniczki korzenne 158

TRUDNOŚĆ: łatwe    -CZAS: 30-60 min    -ILOŚĆ: dużo! Pierniczki korzenne 50 dag maki 15 dag margaryny 13 dag miodu 13 dag cukru 3 jajka 15 dag kakao pół łyżki przyprawy korzennej do piernika pół łyżki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia W garnuszki rozpuścić miód z margaryną. Do tej masy (już przestudzonej) dodać utarte jajka

Gotuję Testuję
Muffinki z niebieskim kremem 161

TRUDNOŚĆ: średnie    -CZAS: 30-60 min     -PORCJE: 6 Muffinki z niebieskim kremem CIASTO 1 szklanka mąki 1/4 szklanka maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki wody 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenia MASA 150 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan fix barwnik spożywczy niebieski DODATKOWO owoce, np. brzoskwinia

Gotuję Testuję
Najpyszniejszy cebularz 157

Niestety przepis u na niego brak, ponieważ moja mama robi wszystko na oko. Zostało jej ciasta drożdżowego z pieczonych pierogów, więc zrobiłam cebularza; wystarczyło prz y smażyć cebulę, posypać makiem i upiec. Cebularz sam łamał się w rękach, był tak megaśnie puszysty i chrupiący, że nie było go po 5 minutach. Następnym razem zrobimy same cebularze :) i zdobędę przepis

Gotuj z Agnes
Szarlotka 183

gestej kwaśnej śmietany Nadzienie: 8-10 kwaskowatych jabłek, obranych pokrajanych na polplasterki 1/4 szkl. wody 1 szkl. cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki soku z cytryny Pianka 6 białek 1/2 szkl.cukru 1 budyń bez cukru (proszek) 3 łyżki tartej bułki cukier puder do posypania Ciasto: Mąkę, cukier puder

Moje domowe kucharzenie
ZUPA WIEJSKA 150

1ŁYŻKA MAKI 1 LIŚĆ LAUROWY 1LIŚĆ KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 1 POR 2ZĄBKI CZOSNKU GARŚĆ SUSZONYCH GRZYBÓW 2ŁYZKI SMALCU 1 KOSTKA ROSOŁOWA PO 1/2 ŁYŻECZKI KMINKU,MAJERANKU NATKA PIETRUSZKI NAĆ SELERA SÓL,PIEPRZ `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ WARZYWA OBRANE I UMYTE POKROIĆ W KAWAŁKI.DROBNO POSIEKAĆ CEBULĘ,ZRUMIENIĆ NA SMALCU,DODAĆ WARZYWA I PODSMAŻYĆ .WSYPAĆ MĄKĘ,WYMIESZAĆ.PRZEŁOŻYĆ DO GARNKA I ZALAĆ WODĄ,DORZUCIĆ GRZYBY,ZIEMNIAKI

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
babka marmurkowa z advocatem 166

dodatek alkoholu sprawił, że miała tak wspaniałą konsystencję. Dodatkowo polałam ją lukrem na bazie advocata, żeby jego smak był bardziej wyczuwalny. Rodzince bardzo smakowała.  Składniki: 250 g maki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 7 jajek 270 g cukru 4 łyżki kwaśnej śmietany 30 ml likieru advocat 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 300 g masła skórka otarta

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kostka bounty 260

zniknie błyskawicznie.  Kostka bounty   Składniki : ciasto murzynek : 250 g margaryny 1 czubata szklanka cukru 4 łyżki kakao 125 ml wody 6 jajek 2 czubate szklanki maki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia masa kokosowa : 210 g masła 1/2 szklanki cukru 330 ml kwaśnej śmietany 18% 260 g wiórek kokosowych polewa : 2 tabliczki czekolady mlecznej Przygotowanie : Do garnka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Dedra - produkty z Czech - test nr 2 144

także do ozdabiania talerzy i tac. Ich mycie jest proste i nie sprawia jakichkolwiek kłopotów. Wybrany motyw należy posypać cynamonem, kakao, cukrem, wiórkami - czy innymi dowolnymi produktami. Ja użyłam maku i w ten sposób mój pozornie prosty tort prezentował się naprawdę wyjątkowo!  Przepis znajdziecie tu - klik . 2. Cupakes - foremki na muffinki - 96 sztuk. Jednorazowe papilotki, które są dostępne

Di gotuje
PALUCHY WIEDŹMY 156

kruche, maślane,  przepyszne. Polecam :)  Składniki: * 225 g masła * 1 szklanka cukru * 1 jajko * szczypta soli * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * kilka kropel ekstraktu waniliowego * 3 szklanki maki pszennej * cukier puder i kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego na lukier jako krew * dodatkowo migdały jako paznokcie Wykonanie: Ze wszystkich składników (prócz cukru pudru i barwnika) zagnieść ciasto. Owinąć folią

Zrób to smacznie
Ciasto kruche z jabłkami i budyniową pianką 407

lubimy wszelkiego rodzaju szarlotki. Ciasto super, do jabłek pasuje budyniowa pianka idealnie, lekkie i smaczne. Blaszka 24x34 cm. Polecam Wam bardzo i życzę udanego dnia :-) Składniki:  3 szklanki maki pszennej 5 żółtek 200 g masła 3/4 szklanki cukru trzcinowego 3 łyżki gęstej śmietany 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki pianka: 3 budynie śmietankowe 5 białek 3/4 szklanki cukru

kruche babeczki
Rabarbar zapiekany pod kruszonką 96

odrobinę mąki – 1/5 szklanki cukru – garść płatków owsianych – odrobinę masła – odrobinę wina Przygotować kruszonkę: w misce wymieszać odrobinę masła, pokrojonego w drobną kostkę, cukru, maki i płatków owsianych. Całość zagnieść rękoma, aż utworzy się kruszonka. Rabarbar i jabłka umyć, obrać i pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać masło i wrzucić rabarbar i dusić do miękkości. Dodać

Szybko Tanio Smacznie
Placki z fajerki , sodziaki, proziaki. 176

maki Luksusowej Młynomag 500 ml zsiadłego mleka 1 szkl śmietany 12% 4 łyżki cukru 1 czubata łyżeczka sody szczypta soli 3 jajka Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy luźne ciasto. Wałkujemy lub rozklepujemy na grubość ok pół centymetra, i kroimy na kawałki. Smażymy na smalcu lub oleju lub na patelni żeliwnej zupełnie bez tłuszczu, na złoty kolor

Gotowanie jest łatwe
Szarlotka z dynią i kruszonką kukurydzianą 142

kilograma dyni 0,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy Sok z połowy cytryny 4 łyżki mąki ziemniaczanej Kruszonka: 2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych Lubella 1,5 szklanki maki pszennej 3/4 szklanki cukru 200 gram masła Dodatkowo: Forma 25x40 cm. Papier do pieczenia Sposób przygotowania: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki, dynię obieramy ze skóry, kroimy w kostkę

Bajeczna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania