Zach ęcam do wypróbowania tego ciasta, jest pyszne, najlepsze po 3 dniach. Składniki na ciasto kruche; 30 dkg maki 20 dkg masła 5 żó ł tek 1 łyżka kwaśnej śmietany 10 dkg cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie ciasta kruchego: mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia masło rozdrobnione dodajemy do mąki dokładnie mieszamy sładniki żółtka, cukier, cukier
Gorący kąsekwcześnie. Lecz dziś, lekko się tej magii poddałam. Przygotowałam bardzo szybkie i smaczne ciasteczka, które oprócz pierników i pierniczków z pewnością przygotuję na Święta. SKŁADNIKI: 300 g maki tortowej 250 g półtłustego twarogu 200 g miękkiego masła 1 łyżeczka cukru aromatyzowanego cytryną (opcjonalnie) cukier trzcinowy A jak to zrobić: Ser zmiksować lub zmielić. Dodać mąkę, masło i aromatyzowany cukier
Kuchnia w opałachkuchni zapach przypomina mi o zbliżających się Świętach. Zdecydowanie uwielbiam ten okres i już w mojej głowie zaczynają się układać nowe przepisy Świąteczne :D Składniki: ciasto 200 g maki pszennej 100 g masła 20 g cukru 2 płaskie łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 jajko nadzienie 2 duże jabłka (obrane bez nasion) 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu
Niezły Młynekpudru Masło topimy w rondelku, studzimy. Czekoladę i skórkę siekamy. Mąkę mieszamy z drożdżami. Jajka łączymy z cukrem pudrem, miodem, dodajemy śmietanę i skórkę startą z pomarańczy. Wlewamy do maki i mieszamy na gładkie ciasto. Dolewamy masło i mieszamy. Dorzucamy czekoladę i skórkę i łączymy łyżką. Keksówke o długości 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wstawiamy
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki 500g maki 370ml wody 10g drożdży 6g soli 3-4 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie Mąkę ,sól ,wymieszać ,dodać rozkruszone drożdże. Wyrobić hakiem dodając wodę 3/4 całości. W miarę wyrabiania dodać resztę wody. Wyrabiać mikserem z hakiem około 6-8 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę .Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę posmarowaną
w mojej kuchnikażdej bułce zrobić pośrodku wgłębienie drewnianym trzonkiem od łyżki. Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować jajkiem i posypać np. makiem. Piec w 190 st.C przez 15 -18 minut
Moje domowe kucharzeniePowidłami Śliwkowymi Ciasto "Pijak" Ciasto "Rafaello" na Biszkopcie "Weselna Dama" z Masą Budyniową Przysmak Szwarcwaldzki Najlepszy Murzynek "Wspaniały" - Ciasto Siostry Anastazji Ciasto "Królewiec" Ciasto "Metrowiec" Ciasto "Szachownica" Kruche z Makiem i Kokosem Siostry Anastazji Ciasto "Snikers" Ciasto Marchewkowe o Lekko Korzennym Smaku Ciasto Marchewkowe Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie Rolada Kokosowa z Masą Śmietanowo-Budyniową Ciasto "3Bit" na Biszkopcie Najlepsza Kremówka
Słodka Stronakardamon i cynamon, ciasto jest bez żadnych sztucznych aromatów. Polecam Wam serdecznie! SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 400 g mąki tortowej - 250 g mąki orkiszowej eko - +około 100-150 g dowolnej maki do podsypywania - 3/4 kubka letniego mleka ekologicznego - 1/2 szklanki cukru - 1/2 kostki margaryny -1/2 kostki drożdży świeżych - 3 jajka wiejskie duże - 2 łyżki miodu - 1/2 łyżeczki kardamonu NADZIENIE
SMYKWKUCHNIfajnie spędziłam ten dzień w gronie zaprzyjaźnionych i nowo poznanych blogerów kulinanrych. Było mnóstwo śmiechu i rozmów. Pierwsze miejsce w konkursie zajęła Małgosia z bloga To co kocham. Przygotowała maki z mielonego mięsa z indyka o smaku cytrynowo-miętowym. Bardzo serdecznie dziękuję organizatorom za zaproszenie, a Kasi Szatkowskiej(W krainie smaku) i Markowi Bielskiemu (geminigroip.pl) za fantastyczną atmosferę
Kulinarne przygody Gatitywyobrażam sobie świata bez frytek :) Frytki ultra cienkie i długie jak z Maka, frytki grubo krojone i i króciutkie jak z bugerowni, karbowane, proste, pieczone, smażone, domowe, z fast foodu- możliwości jest masa. Ja dziś zrobiłam frytki - sztos! Smakują jak belgijskie, a są szybsze, a co najważniejsze możemy jeść bez wyrzutów sumienia, bo są prawie bez tłuszczu. Skórka jest chrupiąca
Cook&LoveSkładniki ciasto: 250 g masła miękkiego 150 g cukru (w oryginale 200 g) starta skórka z 1 cytryny 5 jajek L (temp. pokojowa) 150 g mąki pszennej 180 g maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jabłka: 1 kg jabłek (odmiana reneta) 2 łyżki masła 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu sok z 1/2 cytryny Jabłka obieramy, kroimy
kruche babeczkiczasie pieczenia. Marmolada trzyma się dobrze, można włożyć jej całkiem sporo do środka. Drukuj Drożdżowe ciastka rożki, beciki z marmoladą window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 0,5 kg maki 250 g masła 2 łyżeczki cukru 2 jajka + 1 do smarowania 5 dkg droźdży 0,5 szkl. mleka marmolada cukier puder do posypania Sposób przygotowania Mleko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże
Mieszam w GarnkuBardzo cynamonowe i bardzo szybkie w przygotowaniu ciasteczka z maszynki lub pistoletu. Zapach ich roznosi się po całym domu! 300 g maki pszennej 100 g cukru pudru 1 łyżeczka startego cynamonu 1 jajko 200 g masła lub margaryny Marmolada do dekoracji Do miski wsypujemy mąkę pszenną oraz przesiany przez sitko cukier puder. Wbijamy jajko. Dodajemy starty cynamon i posiekaną margarynę
VioletoweKucharzenieszkl. mąki pszennej 650 (ewentualnie 1/4 szkl. mąki więcej) 1 kopiasta łyżka brązowego cukru 1 niepełna łyżeczka soli oraz: ciepła woda do posmarowania bułeczek opcjonalnie – ziarna do posypania bułeczek – mak, sezam, siemię lniane (u mnie – mieszanka wszystkich trzech) Zaczyn: 5 g drożdży rozpuścić w wodzie, dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą i wymieszać. Przykryć folią aluminiową i zostawić na blacie kuchennym
Przepisy na domowy ser i chlebszklanki mąki więcej) 1 kopiasta łyżka brązowego cukru - zrezygnowałam z cukru 1 niepełna łyżeczka soli 2 łyżki oleju oraz: ciepła woda do posmarowania bułeczek opcjonalnie – ziarna do posypania bułeczek – mak, sezam, siemię lniane (u mnie – mieszanka czarnuszki i kminku) 5 g drożdży rozpuścić w wodzie, dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą i wymieszać. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na blacie kuchennym
Weekendy w domu i ogrodzie