mak - 12131 przepisów (strona:481/809)

Tort Ptasie Mleczko "Frozen" 209

takie lekkie desery. Koleżanki Oliwki stwierdziły, że na żadnych urodzinach nie jadły tak pysznego tortu ;)     Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1/2 szkl maki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietankowa "ptasie mleczko": 2 szkl zimnego mleka 2 op. śnieżki 2 galaretki niebieskie 500ml śmietanki 30 % 2 łyżki

Smakołyki Asi
Pasta z tuńczyka i avocado po san escobarsku 147

coś do „dziobania” w kuchni. Ot, może takie avocado zmiażdżyć widelcem, albo zaproponować zabawę w ostateczne starcie z jajkiem ugotowanym na twardo, które należy rozkruszyć w drobny mak.. Dziecko szczęśliwe i matka również: ma mniej do krojenia. Dziś takie właśnie przepis Wam polecam: pastę można wykonać na trzy pary zwinnych […] Artykuł Pasta z tuńczyka i avocado

Wiszniówka
Chleb pszenny na zakwasie żytnim 124

Składniki (1 kg chleba): 500 g maki pszennej (najlepiej chlebowej,ale może być dowolna pszenna) 150 g zakwasu żytniego 1 plaska łyżeczka soli 300 g wody 8 g świeżych drożdży olej lub oliwa Sposób wykonania: Wszystkie składniki łączymy, najlepiej za pomocą miksera.Ciasto powinno być gęste. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w cieple miejsce. Następnie przekładamy masę

Menu Zdrowia
Babka pomarańczowa 183

polałam dla wzbogacenia smaku i aromatu ponczem pomarańczowym. Szybko znikła więc musiała być dobra.  Składniki: 1 szkl mąki pszennej  0,5 szkl mąki krupczatki 0,5 szkl maki ziemniaczanej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 1 szkl cukru pudru 4 jajka 0,5 szkl soku z pomarańczy Victoria Cymes skórka z 2 pomarańczy Poncz pomarańczowy

Ala piecze i gotuje
Zebra z jabłkami 117

jajek - 5 szt cukier - 1 szkl maka pszenna - 2,5 szkl woda gazowana - 1 szkl olej - 1 szkl proszek do pieczenia - 2 lyżeczki mąka pszenna - 3 łyżki kakao - 3 łyżki cukier puder jabłka - 4 szt tłuszcz i tarta bułka do formy Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy powoli cukier oraz dodajemy po 1 żółtku. Mąkę

Camilla w kuchni
SZARLOTKA NA CIEPŁO Z JAGODAMI I MALINAMI 207

Masę zagotuj, dodaj maliny. Masę gotujemy około 30 minut, cały nadmiar wody musi odparować. Masę studzimy. Wykładamy na formę wlepioną ciastem. Na ciasto: -  150 g masła - 300 g maki pszennej - 6 żółtek - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka soku z cytryny - 130 g cukru pudru  - opcjonalnie łyżka śmietany ponadto: szklanka jagód i cukier puder Składniki na ciasto

SMYKWKUCHNI
Placki ziemniaczane tradycyjne. 150

smażeniu placków można się rozgrzać nie mówiąc już o jedzeniu :) Polecam. Składniki - 1,5 kg ziemniaków - 1 duża cebula - 3 duże ząbki czosnku - 1 łyżka mąki pszennej - 0.5 łyżki maki ziemniaczanej - 1 jajko - 1 łyżeczka majeranku - 0.5 łyżeczki soli - pieprz mielony Dodatkowo - olej do smażenia - ręczniczki papierowe Wykonanie Ziemniaki, cebulę i czosnek obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach

Kuchnia z widokiem na ogród
Ciasto ,,Błękitna laguna" 107

biszkopt: jajka 5 szt, cukier  3/4 szklanki, m ą ka pszenna 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa: budyń waniliowy 2 szt, mleko 1 L, maka pszenna 3 łyżki, cukier kryształ 4 łyżki, cukier puder pół szklanki, masło 250 g, barwnik spożywczy(niebieski)1 łyżka, ponadto: galaretka(niebieska) 2 szt, woda gorąca

kulinarne odsłony pati
kołduny w rosole 181

gotujemy wielki gar na kilka dni, zjadamy do ostatniej kropli. Dziś chciałam zaproponować przepyszne danie przygotowane z wczorajszego rosołu i rosołowego mięsa: pyszne małe pierożki! składniki: ciasto: 250 g maki pszennej ok 250 ml kefiru (dałam jogurt naturalny) nadzienie: ok 500 g gotowanego mięsa (moje z rosołu: pół na pół drobiowe i wołowe) duża cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz

6niebo
Pierogi z łososiem, szpinakiem i suszonym pomidorem 124

mama. Dlatego jak już to nie ruskie he he. Tym razem ze szpinakiem, łososiem i suszonym pomidorem :-). Zrobiłam około 60 i zniknęły wszystkie :-)). Miłego dnia :-) Składniki ciasto: 500 g maki pszennej sól dość ciepła woda 1 żółtko 1 łyżka oliwy z oliwek Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól. Dodajemy porcjami wodę i mieszamy z mąką, dodajemy żółtko, oraz oliwę

kruche babeczki
Jogurtowe placuszki 268

tego przepisu otrzymasz około 10-12 placuszków. Najlepiej smakują zaraz po przełożeniu na talerz, ciepłe, chrupiące, przepyszne! Jogurtowe placuszki Składniki: 1 jajko 1 szklanka jogurtu naturalnego 3/4 szklanki maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia do podania: wiórki kokosowe syrop klonowy lub miód Przygotowanie: Jogurt przelewamy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę pszenną z proszkiem

Moja smaczna kuchnia
Domowy budyń waniliowy 172

domowe, przygotowane z podstawowych składników w różnych proporcjach. I tutaj znowu możemy przywołać nasze kochane babcie czy mamy, bo one kiedyś tylko takie nam przygotowywały  z mleka, maki ziemniaczanej, cukru i dodatków smakowych. Pyszne i tyle! W podanym przepisie szklanka ma 250 ml. Składniki: 3,5 szklanki mleka  2 żółtka 1 laska wanilii 3 łyżki cukru 3 łyżki

Życie zaczyna się w kuchni
Pełnoziarniste cebularze z czarnuszką 148

Czyli pyszne drożdżowe bułeczki z dodatkiem cebulowego farszu. Te przygotowane poniżej różnią się od tych tradycyjnych lubelskich tym, że zamiast maku zawierają czarnuszkę, a w miejsce zwykłej pszennej mąki występuje tu pełnoziarnista mąka orkiszowa. Jednak najważniejsze elementy pozostają bez zmian – złocista barwa, chrupiąca skórka i wspaniały zapach wydobywający się z ciepłego jeszcze piekarnika. Składniki na 6 bułeczek: Ciasto: 2 ½ szklanki

Roślinna - blog wegański
BROWNIE Z BURACZKAMI, RICOTTĄ I BORÓWKAMI + FILMIK 125

gorzkiej czekolady  200 g margaryny  1 szklanka startych, ugotowanych buraczków (  2 buraczki )  1 szklanka cukru 3 łyżki ciemnego kakao 1 i 1/2 szklana maki pszennej 3 jajka

Kulinarne Fantazje Marioli
Krucho Drożdżowe Koperty Z Serem 187

żółtko skórka z pomarańczy rodzynki 1. Mąkę, cukier puder i masło siekam "dziobie" łyżką w misce aby stworzyła się kruszonka. 2. Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do maki z masłem ( które są już kruszonką ;). Dodaje jajka oraz zapach waniliowy. Zagniatam ciasto. 3. Przygotowujemy teraz nadzienie. Serek mieszamy na gładką masę z cukrem pudrem, skórka z pomarańczy i żółtkiem

Gotowanie...to proste !

Proponowane wyszukiwania