mak - 12131 przepisów (strona:473/809)

Ciasto z kruszonką z Ziemi Kłodzkiej - śliwkowe 217

Bauch’a (1856–1924). Wypiek ten pieczony był z okazji wszelkich uroczystości rodzinnych oraz wiejskich. Podstawowe ciasto z kruszonką było wzbogacane owocami w zależności od pory roku, natomiast zimą – makiem lub serem. Śląski pisarz Ernst Schenke napisał w gwarze Ziemi Kłodzkiej wiersz pt. „Pflaumakucha”, czyli o cieście z kruszonką i ze śliwkami. Ciasto to było bardzo popularne w przedwojennym Wrocławiu

Passions hobbies life
Pierożki z serem,ziemniakami i jajkiem. 210

powiedzieć że tradycyjne ale z dodatkiem jajek, są przepyszne, kiedy byłam mała moja babcia często takie robiła z ziemniakami i jajkiem, ja dodałam jeszcze ser. Do pierogów użyłam maki pszennej Młynów Stoisław. Wzystkich zainteresowanych produktami zapraszam na stronę internetową  http://www.stoislaw.com.pl/pl/ produkty możliwe do zakupienia również w sklepie firmowym online : http://www.mlynystoislaw.pl/ Młyny Stoisław to długoletnia tradycja

Sama słodycz i szczypta chili
Babka piaskowa 163

lukrem albo oprószyć cukrem pudrem. Spróbujcie, jest naprawdę warta upieczenia :) Składniki: (inspiracja:" Przepisy kulinarne ze zdjęciami ")   4 duże jajka 180 g cukru 75 g mąki ziemniaczanej 150 g maki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowej 200 g rozpuszczonego masła polewa: 90 g czekolady mlecznej rozpuszczonej w kąpieli wodnej + kilka łyżek mleka płatki migdałowe

Simply Food
Bułeczki maślane z krówką 290

delikatne, że wprost rozpływają się w ustach :)  Składniki: ½ torebki suszonych drożdży ½ szklanki mleka 2 łyżki cukru 25 dag maki 2 żółtka jaja ¼ kostki masła 1 cukier waniliowy masa krówkową migdały do dekoracji Wykonanie: Masło stopić i przestudzić. Do miski wsypać mąkę z drożdżami, zrobić wgłębienie i wlać letnie mleko. Następnie dodać żółtka, cukry i wyrobić ciasto dolewając połowę masła

Tradycyjna Kuchnia
Babka czekoladowa 110

wszystko to czego potrzeba. Idealna do ulubionej kawy czy herbaty, oczywiście najlepsza na drugi dzień, o ile dotrwa! Babka czekoladowa Składniki: 1 szklanka oliwy z oliwek 1 1/2 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki wrzącej wody 5 jajek 1/2 szklanki kakao bez cukru 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia polewa: 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki wiórków kokosowych

Moja smaczna kuchnia
Tebirkes - duńskie bułeczki maślane 206

ramach Wypiekania na śniadanie można było upiec także bułeczki duńskie. Bułeczki są przepyszne, mocno maślane i znikają szybciutko. Ja swoje posypałam serem żółtym ale można także makiem, sezamem czy ziołami. Zapraszam na wspaniałe bułeczki. Tebirkes - duńskie bułeczki maślane. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Biszkopt bezglutenowy najsmaczniejszy 154

mące pszennej. Idealny do przygotowania ciast z bitą śmietaną i lekkimi kremami. Inspiracja od Doroty z bloga Moje Wypieki. Składniki: 5 jajek 120 g drobnego cukru  150 g maki bezglutenowej - u mnie Nutrii Free per dolci 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego 15 g (1 łyżka) mąki ziemniaczanej  Wszystkie składniki powinny być

Kuchnia bezglutenowa
Naleśniki bezglutenowe doskonałe 125

także prażonymi jabłkami czy w wersji wytrawnej. Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu oraz naprawdę przepyszne! Składniki: 70 g mąki owsianej bezglutenowej (klik) 70 g mąki ryżowej 20 g maki kukurydzianej 20 g mąki ziemniaczanej 300 g wody 2 jajka szczypta soli  Wszystkie składniki zmiksuj na gładką i jednolita masę. Rozgrzej teflonową patelnie i wylewaj niewielką ilość ciasta - tylko

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowe fantazyjne bułeczki 166

letniej wody 20 g świeżych drożdży  5 g soli  15 g oliwy z oliwek  do smarowania: 1 żółtko+ 1 łyżka wody do posypania: mak, sezam, czarnuszka, siemię lniane, słonecznik,sól himalajska Drożdże rozpuść w wodzie. Do miski wsyp mąkę i dodaj rozpuszczone drożdże, wymieszaj. Następnie dodaj  sól, olej i dokładnie wymieszaj. Ciasto musi być gładkie

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowe pierogi z jagodami 123

pyszne. Ciasto jest elastyczne, sprężyste. Ciasto jest łatwe do wyrobienia i jędrne po ugotowaniu. Do pierogów używam zawsze niezawodna mieszankę Nutrifree Mix per pasta fresca - bez wątpienia to najlepsza maka do wszelkiego rodzaju pierogów, klusek, makaronów i naleśników. Pierogi z jagodami wyszły przepyszne - koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: 300 g mixu do makaronów i pierogów Nutri free (klik)   3 jajka

Kuchnia bezglutenowa
Puszyste ciasto dyniowe bez miksera 175

strony... 3/4 szkl puree z dyni 1/2 szkl oleju 2 jajka 2/3 szkl cukru płaska łyżeczka cynamonu płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1 szkl maki pszennej cukier puder do posypania Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednej misce rozbełtaj składniki mokre, w drugiej suche. Następnie wlej mokre do suchych i wymieszaj łyżką tylko

Smakołyki Asi
Pełnoziarnista słodka bułka 148

oleju kokosowego (płynnego) 20g cukru trzcinowego + łyżeczka do zaczynu 1/2 łyżeczki soli 12g świeżych drożdży do zaczynu 1-2 łyżki ciepłej wody lub mleka do zaczynu *opcjonalnie sezam, mak lub inna posypka Wykonanie: 1 W kubeczku połącz składniki do zaczynu i odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut. 2 W misce odważ mąkę, cukier, wsyp sól i dodaj zaczyn

Blendman
Proste ciasto ucierane ze śliwkami 133

jedno z tych ciast, które można zrobić na szybko, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Robi się szybko i równie szybko znika. ciasto : 1 szkl (150 g ) maki pszennej 0,75 szkl ( 165 g )cukru 115 g masła 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli dodatkowo : śliwki cukier

Polska Zupa