mąkę i proszek do pieczenia. Wlać do przygotowanej wcześniej blaszki o wymiarach 20x 30 cm. Posypać suchą kawą mieloną. Ciasto 2: 6 białek 1 szklanka cukru 5 łyżek maki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem,dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Tak przygotowane ciasto wylać na biszkopt posypany mieloną kawą. Piec
Niespełnione zdolności kulinarnePotrzebujemy 1 kg mąki 650, 1-2 szklanki mąki żytniej 2000, 2 szklanki ciepłej wody, 2 duże ziemniaki, 1/2 kost. drożdży, łyżkę cukru, łyżkę soli, trochę nasion: mak, siemię, słonecznik... Z wody, cukru, drożdży i dwóch łyżek mąki robimy zaczyn. Ziemniaki ucieramy na tarce i dorzucamy do przesianej mąki,tam też dodajemy sól i nasiona...ja dodałem
chleba naszegozaczyn zawsze robię wieczorem przed pójściem spać i rano mogę dalej z nim działać. ciasto na chleb: - 730 g mąki pszennej chlebowej - 500 g wody - 40 g maki żytniej chlebowej - 20 g soli - 230 g zaczynu wykonanie: Mąkę pszenną chlebową, żytnią i wodę połącz ze sobą, albo w misie robota, albo po prostu łyżką drewnianą. Odstaw
SMYKWKUCHNIpocieszenie, mimo że wszystkie churrosy ze zdjęć są kupione, przepis podaję orginalny- kataloński, od kolegi. Dajcie znać jak wyszło. SKLADNIKI jedna szklanka wody jedna szklanka maki ćwierć łyżeczki i soli pół szklanki oliwy z oliwek UWAGA Churros podobnie do sangrii i tortilli, jest takim przepisem, który każdy trochę modyfikuje. Moj przepis nie zawiera cukru
Lubczyk i Waniliaodrazu smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Ja dodatkowo wstawiam do mikrofali żeby środek był ciepły (można też do piekarnika). Potrawa bierze udział w konkursie z Apetiną, polecam ten serek:) maka, 250 g(ok. 1,5 szkl.) woda 200 ml mleko 400 ml sol, szczypta 1 jajko 2 łyżki oleju Na farsz : 2 filety z piersi z kurczaka
Kubki smakumnie kawa INKA , którą jak widać uwielbiam nie tylko w ulubionym kubku. Dodatek karmelizowanych pomarańczy sprawia, że jest nieziemsko pysznie! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * kawa INKA klasycza – 2 łyżki * maka pszenna – 0,5 szkl * mleko 2% – 0,5 szkl * jajko – 2 szt * cukier – 3 łyżki * wanilia – 1 laska * pomarańcza – 1 szt + brązowy cukier
Ostra na Słodkopapierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w 160-170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 3 łyżki maki orkiszowej lub pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (granulki) 200 g masła, miękkiego wykonanie: Ok. 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń oraz
Domowy Smak Jedzeniawoda ciepła- 2 szkl., cukier- 1 łyżka, sól- 1 łyżka, olej- pół szkl., ocet jabłkowy- 4 łyżki... i dodatki : siemię lniane, słonecznik, rodzynki, po 3 łyżki i mak do posypania. Zaczynamy od zaczynu drożdżowego, do którego po wyrośnięciu dodajemy mąkę i pozostałe... Potem wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia i następnie zagniatamy 2 chleby. Wkładamy do foremek
chleba naszegoolejem. 2. Powstałą lepką papkę wykładamy na papier do pieczenia. Równomiernie rozsmarowujemy na grubość ok. 1 mm. 3. Ser ricotta dokładnie mieszamy z brązowym cukrem i 1 łyżeczką maki kokosowej. Jeśli masa jest za bardzo zbita dodajemy śmietanę. Rozkładamy ją na warstwie ze śliwek. 4. Pozostałe owoce oraz czekoladę (może być dowolna, ja użyłam białej z kawałkami jagód) kroimy
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatySkładniki: NADZIENIE: jabłka 6 sztuk, mak 1 szklanka, rodzynki 1/2 szklanki, cukier 4 łyżki, mąka ziemniaczana 2 łyżki płaskie, cynamon 1 łyżka, skórka starta z cytryny 1 łyżeczka CIASTO: drożdże świeże 10 dag, mąka tortowa 60 dag, mleko 3/4 szklanki, cukier 3/4 szklanki, jajka 2 sztuki "M", żółtka 6 sztuk "M", margaryna 12,5 dag, sól - szczypta, żółtka 1 sztuka
W Mojej Kuchni LubięJako że wiosna sprzyja dobrym postanowieniom, postanowiłam bardziej przyłożyć się i częściej urozmaicać podwieczorki dla moich pociech. Bo wiadomo, że rodzice chętnie kupują... The post
MODA NA BIOteż doskonała przekąska dla osób, które lubią sushi, ale nie chce im się go robić. Podaję podstawowy przepis, ale w ogórka możemy zamówić wszystko, co dodalibyśmy do domowych sushi maków np. awokado, jeszcze jakąś inną rybę, wasabi, ogonki rakowe i co nam się zamarzy. Składniki: ogórek szklarniowy obrany ze skórki 50 g łososia sok z połowy cytryny pół opakowania twarożku
Ugotowane pozamiatanedodałam miód, gryczany jak to zwykle u nas bywa, żeby podkręcić jeszcze smak bułeczek. Do posypania wierzchu użyłam czarnuszki, słonecznika, siemienia lnianego. Możecie użyć równie dobrze płatków owsianych, sezamu, maku czy co tam lubicie. Oczywiście, możecie dodać je również do środka. Jak wyszło? Hmm wyszło 10 bułeczek. Tuż po wyjęciu z piekarnika 2 zniknęły…Jak piszę ten tekst, jest
Mieszam w Garnkumieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto jasne, na nie wykładamy ciasto ciemne i równo rozprowadzamy. Ser przeciskamy przez praskę, następnie ucieramy z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym i maka ziemniaczaną.Dodajemy wiórki i mieszamy. Na cieście ciemnym układamy w kilku centymetrowych odstępach kopczyki z sera.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st, pieczemy około 35 minut do suchego patyczka. Połowę mleka
Sama słodycz i szczypta chiliłyżki kawy dodatkowo : mały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki Przygotowanie : Biszkopt : Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczypta soli, dodajemy porcjami cukier stale miksując,następnie żółtka. Maki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Wylewamy ciasto biszkoptowe do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 170-180 stopni wkładając biszkopt
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki