mak - 12131 przepisów (strona:465/809)

Kluski z makiem 220

Moja propozycja klusek z makiem na Wigilię według przepisu mojej mamy. Ciasto jak na kluski śląskie w ozdobne gwiazdki można wyciąć również w inne dowolne wzory. Masa makowa pachnąca miodem i nadziana bakaliami idealnie współgra z mięciutkimi kluskami. Całość rozpływa się w ustach, po prostu pychotka! Polecam

To co kocham
Szarlotka japońska 153

jabłkami. Obojętnie jak się nazywa, to smakuje tak samo dobrze. Najbardziej lubię to zimową porą, gdyż kojarzy się świątecznie ze względu na obecność maku. Lekkie, mokre i w mojej wersji bezglutenowej trochę rozpadające się ze względu na dodatek orzechów zamiast kaszy manny. Składniki: • 200 g masła • 1 szklanka cukru pudru

To co kocham
Chleb bezglutenowy 7 ziaren 167

mąki gryczanej • 100 g skrobi kukurydzianej • 3/4 szklanki espandowanego amarantusa • 1 łyżka siemienia lnianego • 1 łyżka babki płesznik • 1 łyżka nasion babki jajowatej • 1 łyżka sezamu • 1 łyżka maku • 1 łyżeczka czarnuszki • 1 łyżeczka soli • 1 łyżeczka cukru • 8 g drożdży suszonych • 1/3 szklanki oleju • 500 ml ciepłej wody Wykonanie: • Wymieszać wszystkie suche składniki razem w misce miksera. • Dodać

To co kocham
Snikers pomarańczowy z kajmakiem 216

nikim się nie podzielił, nawet nie przyznał się i zjadł po drodze bez krojenia. Ciekawe, co powie na snikersa Anyi. Składniki: Ciasto miodowe • 600 g maki pszennej • 200 g masła • 1/2 szklanki cukru • 2 żółtka • 2 jajka • 1/2 łyżeczki sody • 1 łyżka octu • 3 łyżki śmietany 18% • 3 łyżki miodu Warstwa orzechów • 300 g orzechów włoskich

To co kocham
Tort orzechowo-karmelowy 183

coś bardziej wykwintnego niż placek, do ciasta z niedzielnych posiedzeń po obiedzie. Do przygotowania tortu potrzeba nam: na ciasto: 7 jajek 8 łyżek mąki pszennej  1 łyżka maki ziemniaczanej 12 łyżek cukru trzcinowego 2 łyżki przyprawy korzennej łyżka soku z cytryny  szczypta sody oczyszczonej na kremy: 3 serki mascarpone 2 śmietany 36% lub 30% 500-550g orzechów

Kuba Gotuje
pijany bakaliowiec - ciasto imprezowe 682

kakao 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika  na krem: 750 ml mleka 40 g mąki ziemniaczanej 40 g maki pszennej 2 żółtka 3 łyżki cukru  200 g masła  na wierzch: słoiczek powideł śliwkowych  łyżka kakao 4 łyżki rodzynek 4 łyżki suszonych śliwek 4 łyżki orzechów włoskich

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pleśniak 232

gramów margaryny (u mnie Kasia) 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia jabłka, powidła, mak lub ser - ja miałam dżem truskawkowy domowej roboty zapach śmietankowy lub 1-2 łyżki śmietany (ja nie daję) Zagniatamy: mąkę, proszek do pieczenia, 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru, margarynę, cukier waniliowy

Szczęśliwa kuchnia
Snikers siostry Anastazji 395

Zach ęcam do wypróbowania tego ciasta, jest pyszne, najlepsze po 3 dniach. Składniki na ciasto kruche; 30 dkg maki 20 dkg masła 5 żó ł tek 1 łyżka kwaśnej śmietany 10 dkg cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie ciasta kruchego: mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia masło rozdrobnione dodajemy do mąki dokładnie  mieszamy sładniki żółtka, cukier, cukier

Gorący kąsek
CIASTECZKA MAŚLANE Z TWAROGIEM 174

wcześnie. Lecz dziś, lekko się tej magii poddałam. Przygotowałam bardzo szybkie i smaczne ciasteczka, które oprócz pierników i pierniczków z pewnością przygotuję na Święta. SKŁADNIKI: 300 g maki tortowej 250 g półtłustego twarogu 200 g miękkiego masła 1 łyżeczka cukru aromatyzowanego cytryną (opcjonalnie) cukier trzcinowy A jak to zrobić: Ser zmiksować lub zmielić. Dodać mąkę, masło i aromatyzowany cukier

Kuchnia w opałach
Cynamonowy placek z jabłkami 229

kuchni zapach przypomina mi o zbliżających się Świętach. Zdecydowanie uwielbiam ten okres i już w mojej głowie zaczynają się układać nowe przepisy Świąteczne :D  Składniki: ciasto 200 g maki pszennej 100 g masła 20 g cukru 2 płaskie łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 jajko nadzienie 2 duże jabłka (obrane bez nasion) 2 łyżki cukru trzcinowego  1 łyżeczka cynamonu

Niezły Młynek
Ciasto pomaranczowe z czekolada i kawa czyli poWeekendowe Lakocie odc.139 167

pudru Masło topimy w rondelku, studzimy. Czekoladę i skórkę siekamy. Mąkę mieszamy z drożdżami. Jajka łączymy z cukrem pudrem, miodem, dodajemy śmietanę i skórkę startą z pomarańczy. Wlewamy do maki i mieszamy na gładkie ciasto. Dolewamy masło i mieszamy. Dorzucamy czekoladę i skórkę i łączymy łyżką. Keksówke o długości 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wstawiamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
moja ulubiona francuska bagietka -pycha 177

Składniki 500g maki 370ml wody 10g drożdży 6g soli 3-4 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie Mąkę ,sól ,wymieszać ,dodać rozkruszone drożdże. Wyrobić hakiem dodając wodę 3/4 całości. W miarę wyrabiania dodać resztę wody. Wyrabiać mikserem z hakiem około 6-8 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę .Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę posmarowaną

w mojej kuchni
Bułeczki na maślance 236

każdej bułce zrobić pośrodku wgłębienie drewnianym trzonkiem od łyżki. Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować jajkiem i posypać np. makiem. Piec w 190 st.C przez 15 -18 minut

Moje domowe kucharzenie
Najlepsze Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie 915

Powidłami Śliwkowymi Ciasto "Pijak" Ciasto "Rafaello" na Biszkopcie "Weselna Dama" z Masą Budyniową Przysmak Szwarcwaldzki Najlepszy Murzynek "Wspaniały" - Ciasto Siostry Anastazji Ciasto "Królewiec" Ciasto "Metrowiec" Ciasto "Szachownica" Kruche z Makiem i Kokosem Siostry Anastazji Ciasto "Snikers" Ciasto Marchewkowe o Lekko Korzennym Smaku Ciasto Marchewkowe Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie Rolada Kokosowa z Masą Śmietanowo-Budyniową Ciasto "3Bit" na Biszkopcie Najlepsza Kremówka

Słodka Strona
Kardamonowe rolowane bułeczki nadziewane domowej roboty masłem orzechowym 190

kardamon i cynamon, ciasto jest bez żadnych sztucznych aromatów. Polecam Wam serdecznie! SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 400 g mąki tortowej - 250 g mąki orkiszowej eko - +około 100-150 g dowolnej maki do podsypywania - 3/4 kubka letniego mleka ekologicznego - 1/2 szklanki cukru - 1/2 kostki margaryny -1/2 kostki drożdży świeżych - 3 jajka wiejskie duże - 2 łyżki miodu - 1/2 łyżeczki kardamonu NADZIENIE

SMYKWKUCHNI