Składniki: 1/2 kg mąki 1 szklanka mleka 2 jaja 1/3 szklanki oleju, szczypta soli cukier waniliowy zaczyn: 4 dkg drożdży + 1 łyżka cukru + 2 łyżki maki i 1/4 szklanki … Czytaj dalej Drożdżówki z borówkami
czarrna od kuchniSernik czekoladowy to jeden z moich ulubionych. Ser przygotowany z ciemną czekoladą, zapieczony na spodzie oreoo i polany czekoladą. Dodatkowo dekoruje się go maliami. Smakuje
Kulinarne Fantazje MarioliDzisiejszy dzień kojarzy się z rogalami Świętomarcinskimi i gęsiną. Ponieważ nie dotarła do mnie zamówiona porcja białego maku, niezbędnego do nadzienia- rogali u mnie niet. Na pocieszenie przefiltrowałam nalewkę śliwkową, która będzie niezłym dodatkiem na moje jutrzejsze imieninki. Nalewka wyszła pyszna, słodka, ma piękny kolor. Cieszę się, że zrobiłam podwójną porcję, ponieważ amatorów jej smaku jutro u mnie nie zabraknie
Pieguskowa Kuchniaszpatułką. Przełożyć do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą blaszki. Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. Upieczony biszkopt pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Z mleka , budyniu i maki ugotować budyń i do gorącej masy dodać 1/3 pokruszonej chałwy. Na wierzchu przyłożyć folię tak aby dotykała budyniu i wystudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem z pozostałą chałwą i stopniowo dodawać
Pieguskowa KuchniaProste ciasto - baza, które można dowolnie wzbogacić, nie tylko dżemami, konfiturami, także świeżymi bądź suszonymi owocami, dodać mak, sezam, kakao, tartą marchewkę, przełożyć puszystym kremem czy kajmakiem. Wspaniale smakuje też bez dodatków lub np. z esencją waniliową, migdałową, rumową, skórką pomarańczową, do tego śmietankowa gałka lodów i wyśmienity deser gotowy! Ciasto z konfiturą jagodową jest szybkie i co ważne
Zasmakuj Kuchniszczyptami soli. Do masy maślanej dodaj 2 łyżki mąki i mleko, jogurt, ucieraj dalej, dodaj znowu dwie łyżki mąki, sok z cytryny, dalej ucieraj. Dodaj całą zawartość maki i ucieraj. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj masę. Borówki obtocz w mące i dodaj do masy. Foremki wypełnij masą do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp 180 stopni C przez
SMYKWKUCHNIbardzo podejdzie to kreci głową i powtarza nie :-) Placuszki polecam bardzo, bo są pyszne :-) Miłego dnia wszystkim życzę :-) Składniki: 300 g jogurtu greckiego 2 jajka 200 g maki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu/cukru 20 g wiórek kokosowych olej kokosowy do smażenia owoce 1. W misie blendera ubijamy jajka z ksylitolem/cukrem
kruche babeczkitemp 180* około 20min MASA nr 1 SKŁADNIKI: 3-4 żółtka 3-4 łyżki cukru 1 szkl mleka 25 dag masła 3-4 łyżki kawy cappuccino 1 łyżka maki ziemniaczanej WYKONANIE: W odrobinie mleka roztrzepać żółtka i mąkę ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka(z cukrem). zagotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć, dodać zimny budyń oraz kawę cappuccino. MASA
Dziś Ja gotujeSKŁADNIKI SUCHE: - 2 szkl. maki pszennej - 1/2 szkl. cukru - 15g. cukru waniliowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli SKŁADNIKI MOKRE: - 1 szkl. mleka - 1/2 szkl. oleju - 1 jajko DODATKI: -marmolada WYKONANIE: W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej natomiast składniki mokre. Zawartość obydwu misek należy połączyć razem. Z racji ze nie posiadam formy do muffinek użyłam samych papilotek
Dziś Ja gotujeSKŁADNIKI : - 25dag maki - 2 dag drożdży - 5 dag tłuszczu - 2 jaja - 5 dag cukru - 1/4 l. mleka - szczypta soli - olej do smażenia WYKONANIE: Mąkę przesiać. Drożdże z 1 łyżką cukru i 3 łyżkami mąki rozmieszać w 1/2 szkl. mleka (zostawić do wyrośnięcia). Zmieszać mąke, rozczyn, utarte jaja z cukrem, pozostałe mleko, roztopiony tłuszcz (całosć dobrze wyrobić) ciasto powinno mieć konsystencje
Dziś Ja gotujePRZEPIS NA BLACHĘ O WYMIARACH:37cmx38cm SKŁADNIKI: - 4 szkl. maki - 1/2 szkl. oleju - 1 i 1/3 szkl. mleka - 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia - duża szczypta soli, łyżeczka bazylii, łyżeczka tymianku, szczypta pieprzu WYKONANIE: Wszystkie składniki mieszamy w misce aż do uzyskania jednolitej konsystencji , ciasto musi być sprężyste.Ciasto wykładamy na blaszce układamy składniki wedle uznania. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika
Dziś Ja gotujeSKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ: 2 żółtka 3/4 szkl cukru cukier waniliowy 1/2 l. mleka 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej 200g wiórek kokosowych 400g masła 6-7 łyżek ajerkoniaku 2 opakowania krakersów WYKONANIE: W połowie mleka roztrzepać żółtka, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Drugą połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem pudrem. Z całości ugotować budyń
Dziś Ja gotujeżółtka 4/5 szklanki cukru cukier wanilinowy ( 8 g ) 5 łyżek mąki ziemniaczanej 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym dodajemy maki i pozostałe mleko i mieszamy, wlewamy na gotujące się mleko i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Ugotowany budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy
Cynamonowe szczęścieprezentować. Uzyskamy efekt przezroczystości którego nie będzie w przypadku galaretki tradycyjnej. Torcik jest lekki, można dodać do niego takie owoce które lubimy. biszkopt ciemny: 3 jajka duże 3 łyżki maki pszennej typ 450 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukier trzcinowy biszkopt jasny: 6 jajek dużych 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek cukru trzcinowego 1 łyżeczka
wesoła kuchniapełna szklanka maki 1 łyżka kakao 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron 1/2 szklanki maślanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 banan pokrojowy w półplasterki Kilka łyżeczek nutelli Szczypta soli Mąkę wymieszać z kakao, cukrem, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem waniliowym. Jajka wymieszać z olejem i maślanką. Suche składniki
Korniszonki