mak - 12131 przepisów (strona:457/809)

Ciasto krówka 350

lodówki na co najmniej dwie godziny, aby ciasto lepiej się kroiło. Przepis inspirowany ciastem od Pieczarka Mysia Zobacz także: Włoska pokusa Wszystko co dobre w jednym cieście - migdały, czekolada, mak... Czekoladowy tort Pavlovej Tort Pavlovej to beza udekorowana bitą śmietaną i owocami, k... Czekoladowa chmura Gdy podarowałam kiedyś mamie książkę "Nigella gryzie&qu... Sernik z sosem malinowym Sernik

Poezja smaku
Z serii mój pierwszy raz: chleb oliwski (nocny) 129

mąki pszennej 650 150 gram mąki żytniej 720 300 ml wody łyżka oleju rzepakowego łyżeczka suszonych drożdży wierzch ciasta żółtko łyżka mleka łyżka mąki +bułka tarta +olej ziarenka: słonecznik mak sezam Wykonanie: 1. Połącz w misie mąki i drożdże. Wlej letnią wodę i olej. Wyrób ciasto (przez około 3 minuty) 2. Wyrobione ciasto przełóż do keksówki wysmarowanej olejem i obsypanej

U Fiolki
Szybkie brioszki z malinami 518

mleko i wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania partiami dodajemy masło. Dalej dokładnie wyrabiamy. Im więcej ciasto będzie miało pęcherzyków tym będzie pulchniejsze. Gdyby było mocno lejące dosypujemy odrobinę maki. Ciasto odstawiamy, przykryte ściereczką do podwojenia objętości (jedyna faza wyrastania) – trwa to około 40 minut, im cieplej tym szybciej. Po tym czasie dzielimy ciasto na 15 porcji. Każdą „spłaszczamy

Relaxtime
Placuszki cukiniowo-bakłażanowe z sosem kurkowym 141

tylko je dno, pamiętajcie, żeby zjeść dokła dkę ;)   Skła dniki: 1 bakłażan 1 duża cukinia 2 marchewki 1 cebula 1 jajko 5 łyżek mąki sól i pieprz do maku świeża bazylia po 1/2 łyżeczki - zioła prowansalskie, papryka sło dka, papryka ostra Przepis na SOS KURKOWY       Przygotowanie:  Marchewki oraz cebulę obieramy i myjemy razem z bakłażanem

ChilliJemy
Ciasto jogurtowe z owocami 115

waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 500 g owoców (u mnie rabarbar i truskawki) cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Do maki dodać jogurt, olej, jajka oraz cukier. Wszystko wymieszać mikserem do połączenia  się składników. Tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i przełożyć połowę ciasta, Na cieście ułożyć pokrojony rabarbar

Gosia gotuje
Drozdzowe slimaczki z powalajacym nadzieniem daktylowo - pistacjowym czyli Slodki Czwartek odc.138 157

receptura pochodzi z magazynu KUCHNIA 09/2017. Drożdżowe ślimaczki z powalającym nadzieniem daktylowo - pistacjowym ciasto: 125 ml letniego mleka 15 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru trzcinowego ok 350 g maki pszennej 2 łyżki masła (roztopionego) żółtko 1/4 łyżeczki soli masa daktylowa: 200 g suszonych daktyli 100 g niesolonych pistacji (bez skorupek) 2 łyżki soku z cytryny do posmarowania

Dzieje kuchennej Wiewióry
Torcik z malinami 137

skróty to tak naprawdę nadkładanie dodatkowej drogi Torcik z malinami Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm: Biszkopt: – 3 jajka – 150 g cukru – 150 g maki pszennej – 2 łyżki kakao – 1,5 łyżki oleju – 1,5 łyżki wody – 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia – szczypta soli Całe jajka ubijamy wraz z solą

Relaxtime
Placek drożdżowy ze śliwkami i jabłkami czyli poWeekendowe Łakocie odc.156 149

ciasto. Już jesiennie śliwkowe, pachnące cynamonem i bardzo owocowe! Pomysł z wrześniowej KUCHNI, zmodyfikowany oczywiście :) Placek drożdżowy ze śliwkami i jabłkami  ciasto: 350 g maki pszennej 8 g suszonych drożdży 50 g cukru 125 ml ciepłego mleka szczypta soli 50 g masła jajko pół łyżeczki skórki otartej z cytryny 2 łyżki bułki tartej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sos z cielęciną zapiekany z makaronem 176

makaron mogę jeść codziennie…Jestem jed­nak bar­dzo dzi­siaj zajęta, na cho­dzie non stop, więc siłą rze­czy posta­wi­łam na szybki obiad , stąd maka­ro­nowy mara­ton na blogu. Sos z cielęciną to wersja słynnego sosu bolognese . Przyrządzam bolognese na przeróżne sposoby nawet pakuję go w kanapki . Równie dobrze sprawdza się w zapiekance

codojedzenia
Biszkopt z prostymi kremem, owocami i polewą 285

galaretką bardzo pozytywnie mnie zaskoczył Biszkopt z kremem, owocami i polewą Składniki na blachę: 25×40 cm Biszkopt: – 7 jajek (białka i żółtka osobno) – 200 g maki pszennej – 170 g masła – 170 g czekolady gorzkiej – 250 g cukru – 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Najlepiej zrobić biszkopt w pierwszej kolejności. Masło wrzucamy

Relaxtime
Golabki i gesty sos warzywny 127

delikatny, lekko gorzkawy smak. Ze względu na mocny aromat rośliny, potrawy należy przyprawiać niewielką ilością świeżych lub suszonych liści. Przede wszystkim jest to dobry dodatek do wzmacniania s maku zup, sosów, potraw mięsnych i rybnych oraz dań z ryżu i makaronu. Przyprawę  powinno się dodawać pod koniec sporządzania dania, aby zachowała swoje właściwości (zarówno lecznicze jak i smakowe). Jako

w mojej kuchni
Sernik malinowy jaglany bez pieczenia. 287

łyżeczki żelatyny na 80 ml wody cukier z prawdziwą wanilią cukier puder lub inna substancja słodząca np. słodzik do poprawienia smaku i nadanie słodyczy Wykonanie: Ciasteczka rozkruszyć na mak. Masło rozpuścić w garnuszku, po czym dołożyć do ciastek, zmiksować i wyłożyć nimi spód blachy, dokładnie uciskając.  Kaszę dokładnie wypłukać, najlepiej 3-4 razy, po czym odsączyć. W rondlu zagotować

Poezja Smaków - blog kulinarny
Wegański bezglutenowy chlebek kukurydziany 153

dobry 3-4 dni, tj. nie wyschnie na wiór, jeżeli będzie przechowywany zawinięty w ściereczkę. Składniki na keksówkę nie dłuższą niż 25 cm (moja był ciut dłuższa): 500 g maki kukurydzianej 400 ml mleka sojowego + 100 ml octu jabłkowego lub 400 ml wegańskiego jogurtu naturalnego czubata łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia łyżeczka soli 3 łyżki oleju roślinnego 100 g kukurydzy

greenscarf
Placuszki piernikowe 186

Przepis bierze udział w konkursie „Przepis na Kopernika” 🙂 #przepisnakopernika Składniki: 1 opakowanie pierników Katarzynki Kopernik 1 szklanka mleka 4 kopiaste łyżki maki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka proszku do … Czytaj dalej Placuszki piernikowe

czarrna od kuchni
Magiczne ciasto budyniowe 793

należy ściśle trzymać się receptury, w tym przepisie samowolka może zakończyć się zakalcem.     4 jajka 130 g cukru 1 łyżka zimnej wody 125 g masla 125 g maki pszennej szczypta soli 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1/2 l.  mleka  cukier puder do posypania Wykonanie : Rozbić jajka- oddzielić żółtka od bialek. Bialka ubić ze szczypta soli

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania