cebuli olej do smażenia sól pieprz Dodatkowo jajko do posmarowania cebulaków Do garnuszka dajemy rozkruszone drożdże, zasypujemy cukrem, dolewamy pół szklanki letniego mleka, mieszamy, dodajemy 3 łyżki maki, mieszamy aby nie było grudek i odstawiamy rozczyn na około 20 minut w ciepłe miejsce. Łączymy ze sobą pozostałe składniki na ciasto, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe
Kuchnia u Bietkitakie ciasta domownicy nie mogą się nigdy doczekać! Ciasto serowo-makowe, idealne na co dzień i od święta. Połączenie maku i sera daje znakomity efekt wizualny oraz smakowy, a masa makowa od Helio sprawia że ciasto robi się w kilka minut dodatkowo jest ona świetnie doprawiona bakaliami i olejkiem migdałowym. Robiłam w formie o wymiarach
Pychotkaaagrzybów leśnych (borowiki, podgrzybki itp.) 1 cebula 3l esencjonalnego wywaru warzywnego 150ml śmietanki 30% 2 łyżki masła łyżka mąki 100ml białego wina wytrawnego sól, czarny pieprz na gwiazdki 200g maki 200ml maślanki sól Sposób przygotowania: Suszone grzyby płuczemy pod bieżąca wodą, zalewamy niewielka ilością buliony i zostawiamy na 24h. Po tym czasie gotujemy. Kiedy grzyby będą miękkie wyławiamy
Pyry na GazŻadne inne ciasto nie pachnie świętami tak, jak piernik. Pełen cynamonu, kardamonu, imbiru, anyżu i goździków… Tym razem mam dla Was przepis na szybki i
Ola la LCHFPrzepyszny makowiec wg przepisu znanego cukiernika Pawła Małeckiego. Kiedy tylko się z nim zapoznałam ( z przepisem oczywiście, nie z panem Małeckim ;), wiedziałam, że będzie to
Opowieści z piekarnikaCoraz bliżej Święta… Na blogu pojawiać się będzie coraz więcej słodkich świątecznych inspiracji. Dziś zapraszam Was na jedną z nich. Dla wielbicieli makowców, idealny na
Słodkie okruszkiSkładniki 1,5 kg maki, 0,5kg cukru, 0,5 kg miodu, 0,25 kg masła,lub margaryny 5 jaj, 5 łyżek cukru na karmel, 1 szklanka mocnej kawy. Przyprawy: 5łyżeczek zmielonych goździków 4 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka czarnego pieprzu, 1 łyżeczka kardamonu opcjonalnie, smażona skórka pomarańczowa lub starta ze świeżej pomarańczy 4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka amoniaku. Wykonanie
w mojej kuchniprzepisie, wyjdą muffinki czekoladowe, ale nie tylko. Wspaniale smakują w wersji cytrusowej, wystarczy dodać tartą skórkę z cytryn lub pomarańczy, zapach migdałowy, wiórki kokosowe lub mak do ciasta, a będzie inaczej. Za każdym razem, z tej samej porcji ciasta można wyczarować inne cieplutkie, pulchne i słodkie muffinki Można fantazjować, eksperymentować, a jak! i dodawać różne dodatki cukiernicze, posypki, polewy, faszerować
Zasmakuj KuchniDziś przygotowałam bułki pszenne ze słonecznikiem i sezamem. Polecam bo, takie domowe pieczywo jest najlepsze. Wyszły pyszne, chrupiące idealne na śniadanie. Składniki: 450 g maki pszennej 300 ml wody 20 g drożdży 1 jajko 3 łyżki oleju 100 g słonecznika 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru dodatkowo 3 łyżki ziaren sezamu 1 jajko Wykonanie
magiczna kuchnia Kasidziurką: mąki pszennej 14 g drożdży 300 ml letniej wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Dodatki: 1 łyżka cukru 1 żółtko + 1 łyżka wody, do posmarowania sezam, mak lub inne ziarna do posypania Przepis na bułki z dziurką. Przepis na bajgle: Przygotowujemy rozczyn z drożdży. Pokruszone drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką cukru. Gdy staną się płynne, dodajemy 1 łyżkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasto do tego kubek gorącego mleka. Teraz ja piekę dla mojej rodziny i znajomych. Składniki: jaj 5 szt drożdże 100g cukier 1 szklanka olej 3/4 szklanki mleko 1 szklanka maka pszenna typ 500 5 szklanek cukier waniliowy 16 g rodzynki 150 g Lukier cytrynowy: sok z jednej cytryny cukier puder 1 szklanka Wykonanie: Do miski wbijam jaja i rozkruszam
Różowa kuchniaprzy nim zbyt wiele pracy, a smakuje o niebo lepiej niż ten z paczki. Składniki: 2 szklanki mleka (500 ml.) 1 żółtko 2 łyżki cukru 1 łyżka maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g. czekolady gorzkiej Wykonanie: W 1/2 szklanki mleka rozbełtać żółtko i dodać obie mąki. Wszystko dokładnie wymieszać żeby nie było grudek. Resztę mleka wlać do garnka
Agusiowe smakołykiteż i wyznacznik życia duchowego. przepis na 2 chałki: 4 dag.drożdży 3łyżki masła 5 i 1/2 szkl.mąki 3 jajka żółtko 1 łyżka soli 1 łyżka maku 1i 1/3 ciepłej wody ``~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Drożdże rozetrzeć z cukrem,wymieszać z ciepła wodą,odstawić na 10min.Roztrzepane jajka ,masło,sól,dodać do drożdży,wymieszać.Dodać mąkę i wyrobić jednolite ciasto.Odstawi
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipestek słonecznika, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Na suchej patelni prażymy słonecznik, studzimy, następnie rozdrabniamy za pomocą blendera. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier, 100 g maki, płatki owsiane i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu, na 15 min do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy, sól, zmiksowany słonecznik i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą mąkę
Moniki SmakołykiWtorek, a ja zapraszam na pyszny tort makowy. Tym samym otwieram nim serię przepisów na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Dotąd torty makowe robiłam z suchego maku. Kto robił, ten wie, ile to zachodu z jego moczeniem i przynajmniej trzykrotnym mieleniem. Dzisiaj jednak użyłam gotowej masy Firmy Helio i wiecie co, to był świetny pomysł. Masa jest bardzo smaczna, świetnie
Gosia gotuje