mak - 12131 przepisów (strona:451/809)

Chleb z surowymi ziemniakami. 205

Potrzebujemy 1 kg mąki 650, 1-2 szklanki mąki żytniej 2000, 2 szklanki ciepłej wody, 2 duże ziemniaki,  1/2 kost. drożdży, łyżkę cukru, łyżkę soli, trochę nasion: mak, siemię, słonecznik... Z wody, cukru, drożdży i dwóch łyżek mąki robimy zaczyn. Ziemniaki ucieramy na tarce i dorzucamy  do przesianej mąki,tam też dodajemy sól i nasiona...ja dodałem

chleba naszego
J. HAMELMAN- CHLEB NA ZAKWASIE 175

zaczyn zawsze robię wieczorem przed pójściem spać i rano mogę dalej z nim działać.  ciasto na chleb: - 730 g mąki pszennej chlebowej - 500 g wody - 40 g maki żytniej chlebowej - 20 g soli - 230 g zaczynu wykonanie: Mąkę pszenną chlebową, żytnią i wodę połącz ze sobą, albo w misie robota, albo po prostu łyżką drewnianą. Odstaw

SMYKWKUCHNI
Churros 248

pocieszenie, mimo że  wszystkie churrosy ze zdjęć są kupione, przepis podaję orginalny- kataloński, od kolegi. Dajcie znać jak wyszło. SKLADNIKI jedna szklanka wody jedna szklanka maki ćwierć łyżeczki i soli pół szklanki oliwy z oliwek UWAGA Churros podobnie do sangrii i tortilli, jest takim przepisem, który każdy trochę modyfikuje. Moj przepis nie zawiera cukru

Lubczyk i Wanilia
Krokiety z piersią z kurczaka i warzywami 204

odrazu smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Ja dodatkowo wstawiam do mikrofali żeby środek był ciepły (można też do piekarnika). Potrawa bierze udział w konkursie z Apetiną, polecam ten serek:)   maka, 250 g(ok. 1,5 szkl.) woda 200 ml mleko 400 ml sol, szczypta 1 jajko  2 łyżki oleju   Na farsz : 2 filety z piersi z kurczaka

Kubki smaku
KAWOWY DUTCH BABY Z KARMELIZOWANYMI POMARAŃCZAMI 153

mnie kawa INKA , którą jak widać uwielbiam nie tylko w ulubionym kubku. Dodatek karmelizowanych pomarańczy sprawia, że jest nieziemsko pysznie! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * kawa INKA klasycza – 2 łyżki * maka pszenna – 0,5 szkl * mleko 2% – 0,5 szkl * jajko – 2 szt * cukier – 3 łyżki * wanilia – 1 laska * pomarańcza – 1 szt + brązowy cukier

Ostra na Słodko
brzoskwiniowiec z delicjami 714

papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w 160-170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 3 łyżki maki orkiszowej lub pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (granulki) 200 g masła, miękkiego wykonanie: Ok. 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń oraz

Domowy Smak Jedzenia
Chleb rozmaitości. 134

woda ciepła- 2 szkl.,  cukier- 1 łyżka, sól- 1 łyżka, olej- pół szkl., ocet jabłkowy- 4 łyżki... i dodatki : siemię lniane,  słonecznik, rodzynki, po 3 łyżki i mak do posypania. Zaczynamy od zaczynu drożdżowego, do którego po wyrośnięciu dodajemy mąkę i pozostałe...  Potem wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia i następnie zagniatamy 2 chleby.  Wkładamy do foremek

chleba naszego
Śliwkowa rolada z ricottą i czekoladą 289

olejem. 2. Powstałą lepką papkę wykładamy na papier do pieczenia. Równomiernie rozsmarowujemy na grubość ok. 1 mm. 3. Ser ricotta dokładnie mieszamy z brązowym cukrem i 1 łyżeczką maki kokosowej. Jeśli masa jest za bardzo zbita dodajemy śmietanę. Rozkładamy ją na warstwie ze śliwek. 4. Pozostałe owoce oraz czekoladę (może być dowolna, ja użyłam białej z kawałkami jagód) kroimy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
makowo-jabłkowe ciasto drożdżowe... 147

Składniki: NADZIENIE: jabłka 6 sztuk, mak 1 szklanka, rodzynki 1/2 szklanki, cukier 4 łyżki, mąka ziemniaczana 2 łyżki płaskie, cynamon 1 łyżka, skórka starta z cytryny 1 łyżeczka CIASTO: drożdże świeże 10 dag, mąka tortowa 60 dag, mleko 3/4 szklanki, cukier 3/4 szklanki, jajka 2 sztuki "M", żółtka 6 sztuk "M", margaryna 12,5 dag, sól - szczypta, żółtka 1 sztuka

W Mojej Kuchni Lubię
Wariacje na temat naleśników. Naleśniki bezglutenowe. 141

  Jako że wiosna sprzyja dobrym postanowieniom, postanowiłam bardziej przyłożyć się i częściej urozmaicać podwieczorki dla moich pociech. Bo wiadomo, że rodzice chętnie kupują... The post

MODA NA BIO
Koreczki z ogórka, łososia i twarożku 209

też doskonała przekąska dla osób, które lubią sushi, ale nie chce im się go robić. Podaję podstawowy przepis, ale w ogórka możemy zamówić wszystko, co dodalibyśmy do domowych sushi maków np. awokado, jeszcze jakąś inną rybę, wasabi, ogonki rakowe i co nam się zamarzy. Składniki: ogórek szklarniowy obrany ze skórki 50 g łososia sok z połowy cytryny pół opakowania twarożku

Ugotowane pozamiatane
Szybkie grahamki z miodem na drożdżach 149

dodałam miód, gryczany jak to zwykle u nas bywa, żeby podkręcić jeszcze smak bułeczek. Do posypania wierzchu użyłam czarnuszki, słonecznika, siemienia lnianego. Możecie użyć równie dobrze płatków owsianych, sezamu, maku czy co tam lubicie. Oczywiście, możecie dodać je również do środka. Jak wyszło? Hmm wyszło 10 bułeczek. Tuż po wyjęciu z piekarnika 2 zniknęły…Jak piszę ten tekst, jest

Mieszam w Garnku
Fale dunaju serowo-kokosowe z kremem budyniowym. 201

mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto jasne, na nie wykładamy ciasto ciemne i równo rozprowadzamy. Ser przeciskamy przez praskę, następnie ucieramy z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym i maka ziemniaczaną.Dodajemy wiórki i mieszamy. Na cieście ciemnym układamy w kilku centymetrowych odstępach kopczyki z sera.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st, pieczemy około 35 minut do suchego patyczka. Połowę mleka

Sama słodycz i szczypta chili
Kokosowiec z nutą kawy 196

łyżki kawy dodatkowo : mały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki  Przygotowanie : Biszkopt : Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczypta soli, dodajemy porcjami cukier stale miksując,następnie żółtka. Maki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy.  Wylewamy ciasto biszkoptowe do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 170-180 stopni wkładając biszkopt

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chleb pszenno - orkiszowy z żurawiną pieczony w naczyniu żaroodpornym 163

Wersja oryginalna jest z rozmarynem, ja dałam żurawinę, która psuje mi do niego idealnie. Chleb szybki, prosty, ładnie się wyrabia :-). Polecam i miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki: 480 g maki pszennej typ 650 150 g mąki orkiszowej chlebowej typ 720 u mnie ekologiczna z Podlasia 380 ml letniej wody 2 łyżeczki soli 7 g drożdży instant 100 g żurawiny suszonej

kruche babeczki