cukru, czy słodzacych dodatków. Składniki: (żaroodporna foremka o średnicy około 20cm i wysokości 4cm jest idealna, a 2 foremki o średnicy około 14cm sa nawet lepsze) 1 szklanka maki z proszkiem do pieczenia (self-raising) 1 szklanka drobnego cukru 1 puszka mieszanych owoców (fruit cocktail) z sokiem owocowym dodatkowo: odrobina masła, do posmarowania foremki lody waniliowe albo ubita śmietana
Lejdi of the housetyle szafki foremki do ciasteczek. Przepis z bloga Basi . Składniki: (na 2 blaszki ciasteczek; zależnie od wielkości - nasze były baaaardzo zróżnicowane) 1 1/2 szklanki maki + do podsypywania 100g masła, lub margaryny 180g opakowanie serka kremowego - u mnie Philadelphia garlic & herbs około 1/2 łyżeczki soli Rozgrzej piekarnik do 170stC. Przygotuj 2 blaszki wyłożone papierem
Lejdi of the housemnie, bez dwóch zdań... Przepis z bloga Bazylii . Składniki: (na blaszkę 20/30cm) 5-6 jabłek 1 szklanka drobnego cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka 2 szklanki maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao 1/2 szklanki oleju dodatkowo blaszka do ciasta 20/30cm papier do pieczenia lub odrobina masła i bułki tartej Rozgrzej piekarnik
Lejdi of the housePrzepis z bloga Raspberries and cream . Składniki: (u mnie - foremka silikonowa w kształcie serca, 22cm w najszerszym miejscu) 250g (2 szklanki) maki z proszkiem do pieczenia (self-raising), lub zwykła plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli 100g jasnegobrazowego, miałkiego cukru 100g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 duże jajka 200g (1 szklanka) oleju
Lejdi of the housesztuki, skonsumowane zimowym porankiem w parku... Składniki: (na 10 sporych sztuk, albo 12 mniejszych) 3 jajka, wbite do miseczki 150g masła, lub margaryny do pieczenia 150g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising) 150g drobnego cukru do wypieków (oryginalnie - miałki brazowy) 2 śrenie, bardzo dojrzałe banany, rozgniecione widelcem na papkę Rozgrzej piekarnik do 190stC. Przygotuj blaszkę na muffinki wyłożona
Lejdi of the housepieczenia, najlepiej tak, by papier wystawał poza brzegi foremki - będzie łatwiej wyjać gotowe ciasto. Masło przelej do miski i zmiksuj z cukrem i jajkiem. Proszek do pieczenia wymieszaj z maka i wsypuj powoli do masy, cały czas miksujac. Powstanie bardzo gęste ciasto. Czekoladę wmieszaj w ciasto. Całość przełóż do przygotowanej foremki, wyrównaj wierzch i udekoruj groszkami. Piecz przez około
Lejdi of the housepoważnie zastanawiałam się, czy nie ukryć reszty przed dzieckami... Tylko resztka malutka matczynej uczciwości uratowała mnie przed przestępstwem... :) Przepis z BBC Good Food . Składniki: (na 8 sztuk) 225g maki z proszkiem do pieczenia (self-raisinig) + odrobina do podsypywania 50g masła 4 łyżki drobnego cukru do wypieków 1/4 łyżeczki cynamonu 1 średnie jabłko, obrane, oczyszczone i pokrojone w kosteczkę 125ml
Lejdi of the housebiała czekolada – razem tworzą przepyszne połączenie. Nawet jeżeli nie jesteś fanem ciast kokosowych, ten przepis musisz koniecznie wypróbować! 🙂 Składniki na biszkopt: 5 jajek 140g cukru cukru 10g szklanki maki ziemniaczanej 140g szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy partiami cukier i miksujemy. Przeczytaj cały przepis - Ciasto
AleTorciktypu 00. Nie jest to powszechnie dostępny towar w Polsce, ale można ja już kupić w niektórych sieciach handlowych, u dostawców w Internecie oraz w pizzeriach. Mąka 00, albo maka na pizzę (bo tak bywa nazywana), jest robiona z bardzo drobno zmielonej pszenicy durum, bogatej w gluten, co sprawia, że ciasto jest bardzo elastyczne, ale podatne na rozciąganie. Dzięki temu
Niedzielny kucharzkuchni. Kilka prostych składników, chwila czasu i już możemy cieszyć się pysznym, sycącym daniem. Spróbujcie. Składniki: porcja makaronu – u mnie makaron zwijka z kurkumą Makaron Babuni Eko-Mak 4 pieczarki 1/2 małej żółtej papryki około 2-3 łyżki naturalnego jogurtu 1 łyżka posiekanego koperku szczypta soli ziołowej olej do smażenia 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Przygotowanie
Słodkie okruszkiświątecznym obżarstwie ciastowym miałam takie wrażenie, ze zapchałam się. Niby nie jem mięsa ale jedzenie tylko mąki i maki pod różna postacią sprawia, ze jest mi źle. Zapragnęłam warzyw! niestety jest zima i wybór jest mocno ograniczony ale dałam sobie radę :) marchewki rządzą, jak się okazało p oraz kolejny! Z pomocą znowu przyszła książka "5 składników" Jamiego Olivera
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżeczkę sosu sojowego, troszkę soli, pieprzu 1 łyżkę miodu lub syropu z agawy. Całość zagotuj. W filiżance rozpuść w 80 ml wody 1 łyżeczkę maki ryżowej lub ziemniaczanej, dodaj do gotującego się sosu i ciągle mieszaj. Gotowym sosem posmaruj mięso. Steki podawaj np. z grillowaną bułeczką! Przepis ma domowe bułeczki znajdziesz TUTAJ Smacznego! Poczuliście się chociaż przez
SMYKWKUCHNIskładniki: 250 g maki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru 100 g suszonych fig Helio 60 g orzechów laskowych lub migdałów 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Suszone figi oraz orzechy kroimy n mniejsze kawałki. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz solą. W osobnym naczyniu miksujemy jajka z cukrem
Domowy Smak Jedzeniałyżka cukru waniliowego 300 gram mieszanych bakalii (rodzynki, migdały, orzechy włoskie, daktyle, skórka pomarańczowa, wiórki kokosowe) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Bakalie mieszamy z łyżka maki w misce, wcześniej siekamy je na mniejsze kawałki. Miękkie masło ucieramy na kremową masę z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym. Do ucieranej masy dodajemy po jednym jajku, ciągle
Życie zaczyna się w kuchni