Mazurki to obowiązkowy punkt Wielkanocy. Nasz ulubiony to ten właśnie z kajmakiem, ale w bezpiecznej wersji dla osób na LCHF, diabetyków i nietolerujących laktozy ponieważ karmel
Ola la LCHFprzepis na Wielkanocnego Baranka z nutą cytryny, który jest pyszną i piękną ozdobą naszego świątecznego stołu. Składniki: Ciasto: 100g masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki maki pszennej 1 łyżeczka do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny skórka z połowy cytryny Masa śmietanowa: 200g śmietany 30% 200g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 8 łyżek
Szalona Kuchnia EwelinyZabrałam się dziś za robienie mazurka,codziennie coś innego robię. Dzielę sobie smakołyki bo Wielkanoc zaraz nadejdzie :) Składniki: mąką tortowa 400 g maka krupczatka 200 g masło 300 g żółtka 3 szt jajko 1 szt śmietana 18% 5 łyżek cukier 3/4 szklanki proszek do pieczenia 1.1/2 łyżeczki Dodatkowo: kajmak słonecznik 50 g galaretka pomarańczowa ( połowę) kwiatki płatki Wykonanie
Różowa kuchniaolej i wlewamy wrzątek. Wyrabiamy ciasto. Gładkie i lśniące w dodatku jeszcze ciepłe.Ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy najlepiej na stolnicy silikonowej( nie podsypujemy już ani grama maki) Literatką wykrawamy kółka i nakładamy warsz. Zlepione pierożki kładziemy na przygotowaną wcześniej ściereczkę i następnie na gorącą osoloną wodę wrzucamy.Cebule drobno pokrojoną dusimy i dodajemy do naszych pierożków. Smacznego
Różowa kuchniaserem, wyszło smacznie. Kto powiedział, że borówka nadaje się tylko i wyłącznie do mięs?! Udowadniam, że do ciast także pasuje idealnie! Składniki na ciasto; 4 0 dag maki pszennej 1 opakowanie suszonych drożdży instant ( na pół kg. mąki) 200 ml mleka 5 dag masła 3 łyżki cukru szczypta soli 1 jajko Nadzienie
Radość kipiąca uśmiechem.mąki 50 g drożdży 100 g masła 2 całe jajka 2 żółtka 3 łyżki cukru 10 łyżek śmietany 30% aromat waniliowy Masa makowa: 400 g suchego mielonego maku lub 2 puszki gotowej masy makowej (wtedy nie dodajemy mleka) 500 ml gorącego mleka 4 łyżki miodu 2 łyżki masła bakalie wg uznania (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa) 3 łyżki rumu lub innego
Malinowo w kuchnimarchewki Suszoną morelę tnę w paski. Wszystkie składniki blenduję, z wyrobionej masy roluję kulki obtaczam w posypkach. Posypki widoczne na zdjęciach: kulki "gołe" bez żadnej posypki biały mak zmielona na płatki suszona marchewka Złote rady - przygotowywanie dowolnych kulek mocy: Kulki mocy najlepiej przechowywać w lodówce. Zrób test daktyli, spróbuj zblendować małą porcję. Jeśli Twój blender sobie
Gotowanie i blogowaniekilka dni temu. Wyszły bardzo aromatyczne, mięciutkie i fajnie delikatnie wilgotne. Muffinki bezglutenowe możecie jeść czy to do kawki czy to na drugie śniadanie. PRZEPIS: - 3 jajka - 110 g maki owsianej - 70 g mąki kukurydzianej - 60 g mąki ryżowej lub jaglanej - łyżka mąki ziemniaczanej - 100 ml oleju rzepakowego - 65 g jogurtu - 60 ml mleka - 1 łyżeczka sody - 1/2 łyżeczki cynamonu
SMYKWKUCHNImielone mięsa wieprzowo – wołowego 1 cebulka, posiekana i przesmażona bułka tarta jajko surowe sól, pieprz, majeranek suszony olej do smażenia sos: 1 łyżka masła, 2 łyżeczki maki, szklanka wywaru jarzynowego, 3 łyżki chrzanu, szklanka śmietanki 18%, sól, pieprz biały, łyżka posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Do miski przekładamy mięso, cebulkę, dodajemy surowe jajko, bułkę tartą oraz sól, pieprz i majeranek
Życie ze smakiemwarstwa z bułki tartej i mąki ziemniaczanej nadaje im smaku. Polecam na obiad codzienny lub od święta. Składniki: 5 szt sznycli z indyka panierka: łyżka bułki tartej 2 łyżki maki ziemniaczanej 1 jajko sól, pieprz, odrobinka przyprawy curry (na czubek łyżeczki) olej do smażenia puree: ugotowane, utłuczone ziemniaki plus mleko salsa meksykańska: opakowanie mieszanki meksykańskiej od Hortex 200 m przecieru
Życie zaczyna się w kuchniCiasto brzdąc to nic innego jak delikatny biszkopt przełożony czekoladową bitą śmietaną z dodatkiem konfitury z wiśni. BISZKOPT : 6 dużych jajek 150 g maki ziemniaczanej 130 g mąki pszennej 120 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu
Kulinarne Fantazje Mariolisobotę, więc zdąży się zakisić. Wracając do ciasta to piekłam w blaszce 24 cm na 34 cm. Składniki na biszkopt: 6 jajek szczypta soli 1 szklanka cukru 1 szklanka maki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Składniki na masę: 500 ml. śmietanki 30 % 1 galaretka pomarańczowa 1 szklanka wody 100 g gorzkiej czekolady
Agusiowe smakołykiświęta nie upiekę drożdżowych bab ale za to przygotuję Brioszki z przepisu Anny Włodarczyk znalezionego w "Retro Kuchni". Wielkanocne Brioszki Maślane 100 ml mleka 380 g przesianej maki pszennej 50 g cukeu 20 g świeżych drożdży szczypta soli 3 jajka + 2 żółtka 170 g miękkiego masła 75 g nienamoczonych rodzynek żółtko z łyżką mleka do posmarowania Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem
Dzieje kuchennej Wiewióryrazu do pieczenia, można je również schłodzić, lub zamrozić, zetrzeć na tarce i użyć do pieczenia kiedy będziemy potrzebować. Częścią ciasta wykładamy blaszkę, dodajemy ulubione dodatki jak jabłka, mak, ser, przykrywamy drugą połówką ciasta i pieczemy. Zapraszam do obejrzenia filmiku
Kulinarne Fantazje Mariolibardziej wyczuwalna. SKŁADNIKI ( 12 małych lub 6 dużych muffinek): 140 g masła 60 g gorzkiej czekolady 3 czubate łyżki kakao 2 jajka 0,5 szklanki cukru 0,75 szklanki maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 0,5 szklanki śmietany 12 - 18 % Czekoladę łamiemy w kostkę lub jeszcze drobniej. W garnuszku rozpuszczamy masło. Gdy już się całe stopi dosypujemy
Kuchnia od dwojga