mak - 12131 przepisów (strona:431/809)

Ciasto z truskawkami i rabarbarem 114

szklanka cukru 1 cukier wanilinowy 1 margaryna Palma (z murzynkiem) 6 dużych jajek 3 łodygi rabarbaru ½ kg truskawek Cukier puder do posypania Ciasto z truskawkami i rabarbarem Wykonanie: Obie maki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę Palme rozkruszyć rękami w mące, pod koniec dodać cukier i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać jajka (jeżeli mamy małe to można dodać 7 sztuk

Pomysłowa kuchnia
Pizza blanca ze szparagami 154

flammkuchen (przepis tutaj ). Doskonałe ciasto na pizzę przygotujesz z  tego przepisu. Prosta, pyszna i nie ma potrzeby wcześniejszego obgotowywania szparagów. Polecam! Składniki na 2 pizze: 250 g maki orkiszowej jasnej 140 ml wody 15 g drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki oleju/oliwy Na nałożenie: 200 g szparagów 1 cebula 200 ml śmietany kremówki sól

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Łaciate ciasto z truskawkami. 174

akurat mamy sezon, ale możecie wykorzystać dowolne owoce. Co kto lubi, pełna dowolność. Piekłam w blaszce 24 cm na 34 cm. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki maki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryna PALMA 1 łyżka kakao 1 łyżka dżemu truskawkowego Dodatkowo: truskawki cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Margarynę

Agusiowe smakołyki
Chlebek bananowy. Najprostszy... 154

zostawiła niewiele dla Samiry :) i wyznała, że chciałaby, by jej chlebki bananowe tak wychodziły. Czyli sukces zupełny piekarniczego eksperymentu...   Przepis - Easy banana bread . Składniki: (na 1 bochenek) 200g maki 200g drobnego cukru 50g masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 3 bardzo dojrzałe banany Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę/foremk

Lejdi of the house
Omlet z truskawkami 161

Składniki: 2 jajka 2 łyżki naturalnego jogurtu (nie powinien być zbyt rzadki) 1 łyżka cukru kokosowego – do nabycia w  AWBIO 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki maki pszennej – do nabycia w AWBIO odrobina oleju kokosowego do smażenia kilka małych truskawek + dowolne dodatki do podania (u mnie trzcinowy cukier puder) Przygotowanie: Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy jogurt

Słodkie okruszki
czebureki - czyli tatarskie po polsku 176

szklankę wody zagotowałam z solą, cukrem i olejem. Wsypałam 1 szklankę mąki i szybko zamieszałam. Zgasiłam ogień i ucierałam dalej. Jak ciasto przestygło dodałam go do pozostałej części maki, wbiłam żółtko i dodałam ocet. Wlałam 1/3 szklanki gorącej wody. Wyrobiłam ciasto. Bardzo fajnie wyrabia się ciasto parzone. Jest takie cieplutkie i plastyczne. Rozwałkowałam grubiej niż na pierogi. Z tej porcji

Pieprzyć z Fantazją
sernik z budyniem czekoladowym :D bezimienne ciasto :D 113

kiedy będzie można jeść? Zapakowałam go później do lodówki, by trochę stężał. W końcu wszyscy się doczekali. Poszły od razu wielkie kawały ciasta. Dobre czyli :D Ciasto: * 2 szklanki maki * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 jaja * 1/2 szklanki cukru * 5 dkg masła * śmietana wg potrzeby Wszystkie składniki zagniotłam i schłodziłam w lodówce. Następnie rozwałkowałam i wyłożyłam na blaszkę

Pieprzyć z Fantazją
ciasto drożdżowe z serem 180

masła * aromat waniliowy * cukier waniliowy Ser: * 30 dkg białego sera tłustego bądź półtłustego * 2 żółtka * cukier waniliowy * 1/4 szklanki cukru Kruszonka: * 10 dkg masła * 1/2 szklanki cukru * 1/2 szklanki maki pszennej Masło rozpuściłam i pozostawiłam do ostygnięcia. Zrobiłam zaczyn. Mleko lekko podgrzałam i dodałam do niego drożdże oraz łyżkę cukru i 3 łyżki  mąki z wymierzonych wcześniej składników

Pieprzyć z Fantazją
CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM Z AWOKADO (keto, LCHF, paleo, optymalne, wegańskie, raw bez glutenu, laktozy, cukru i jajek) 193

Choć sama rzadko jadam keto desery to czasem robię coś dla rodziny i gości oraz oczywiście dla Was więc podrzucam tym razem pomysł na uniwersalne ciasto

Ola la LCHF
Rzodkiewki nadziewane, w jadalnej ziemi 134

ciasto niż znamy. Tu jest to wielowarstwowe ciasto (kruche/półkruche) przekładane kremem. Otwarcie ogródka świętowaliśmy popijając Marengo, ukraińskie wino musujące - bardzo przyjemne „prosecco”.   Degustowałam na zaproszenie siała baba mak i restauracja Kanapa . deska wykonana przez    Deski Deseczki

królestwo garów
Polędwiczki w sosie jogurtowo musztardowym 160

pasy polędwiczek wieprzowych (1/2 kg ) - po pół papryki czerwonej i żółtej - cztery młode cebulki wraz ze szczypiorem -100 g masła -olej - sól - pieprz kolorowy Na sos: -1 łyżka maki pszennej - 100 ml mleka - 150 g jogurtu naturalnego - 3 łyżeczki musztardy miodowej Oczyszczone z błon polędwiczki d zielimy na  cztery kawałki. Osuszamy ręcznikiem papierowym, obsypujemy z każdej strony solą

Kulinarne przemyslenia
Truskawkowe shoty z imbirem i matcha 117

Dziś byliśmy na łące. Cała w rumiankach, a gdzieniegdzie rosły czerwone polne maki. Potem piliśmy truskawkowe shoty. Lato w pełni. truskawki 500 g herbata matcha 1 łyżeczka (opcjonalnie) syrop z agawy  2 łyżki mięty kilka listków imbir tarty 1 łyżeczka Umyte truskawki przełożyć do naczynia i zblendować, dodać syrop z agawy i imbir. Wymieszać, przelać do kieliszków

AZgotuj!
Szparagi zapiekane pod beszamelem 178

wykonanie. Gorąco polecam :) Składniki: 1 wiązka zielonych szparagów 2 średnie pomidory 1/2 papryczki chili 1 kulka sera mozzarella 3 jajka sól do smaku Sos beszamel: 1 łyżka maki 1 łyżka masła około 3/4 szklanki mleka 50 g sera morskiego 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól do smaku 1 łyżka masła Sposób przygotowania: Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Włożyć do garnka

Gosia gotuje
Batony owsiane z musem jabłkowym i polewą czekoladową 122

posiekanych migdałów  1/2 szklanki poppingu z amarantusa  1/2 szklanki suszonej żurawiny  1/4 szklanki sezamu  1/2 szklanki słonecznika  1/2 szklanki rodzynek  3 łyżki suchego maku  1/3 łyżeczki cynamonu  1/3 łyżeczki kardamonu  2 łyżki syropu klonowego lub z agawy  2 łyżki oleju  ok. 150 g dobrej gorzkiej czekolady  Przygotowanie: Wsypujemy

Moja Mama Gotuje
Sernik na kakaowym spodzie z borówkami amerykańskimi 286

Nie znam osoby, która nie kochałaby sernika, mokrego z kakaowym spodem przyozdobionym borówkami amerykańskimi. To ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem gdzie babcia robiła chyba najlepszy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania