Dziś przygotowałam bułki pszenne ze słonecznikiem i sezamem. Polecam bo, takie domowe pieczywo jest najlepsze. Wyszły pyszne, chrupiące idealne na śniadanie. Składniki: 450 g maki pszennej 300 ml wody 20 g drożdży 1 jajko 3 łyżki oleju 100 g słonecznika 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru dodatkowo 3 łyżki ziaren sezamu 1 jajko Wykonanie
magiczna kuchnia Kasidziurką: mąki pszennej 14 g drożdży 300 ml letniej wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Dodatki: 1 łyżka cukru 1 żółtko + 1 łyżka wody, do posmarowania sezam, mak lub inne ziarna do posypania Przepis na bułki z dziurką. Przepis na bajgle: Przygotowujemy rozczyn z drożdży. Pokruszone drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką cukru. Gdy staną się płynne, dodajemy 1 łyżkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzy nim zbyt wiele pracy, a smakuje o niebo lepiej niż ten z paczki. Składniki: 2 szklanki mleka (500 ml.) 1 żółtko 2 łyżki cukru 1 łyżka maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g. czekolady gorzkiej Wykonanie: W 1/2 szklanki mleka rozbełtać żółtko i dodać obie mąki. Wszystko dokładnie wymieszać żeby nie było grudek. Resztę mleka wlać do garnka
Agusiowe smakołykipestek słonecznika, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Na suchej patelni prażymy słonecznik, studzimy, następnie rozdrabniamy za pomocą blendera. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier, 100 g maki, płatki owsiane i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu, na 15 min do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy, sól, zmiksowany słonecznik i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą mąkę
Moniki SmakołykiWtorek, a ja zapraszam na pyszny tort makowy. Tym samym otwieram nim serię przepisów na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Dotąd torty makowe robiłam z suchego maku. Kto robił, ten wie, ile to zachodu z jego moczeniem i przynajmniej trzykrotnym mieleniem. Dzisiaj jednak użyłam gotowej masy Firmy Helio i wiecie co, to był świetny pomysł. Masa jest bardzo smaczna, świetnie
Gosia gotujebochenki. Podsumowując, nie jestem zadowolona z efektów. Składniki na 1 bochenek: zaczyn: 1 łyżka zakwasu 100 g mąki orkiszowej ciemnej 175 ml wody ciasto właściwe: cały zaczyn 325 g maki orkiszowej jasnej 90 ml wody 1 łyżeczka suchych drożdży 1 łyżeczka soli Wykonanie: skladniki na zaczyn wymieszać i odstawić na 14 godzin składniki na chleb odważyć i razem z zaczynem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy przez ok. 25 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na ciasto makowo kokosowe: 6 białek 150 g maku 150 g kokosu 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy wymieszane suche składniki i przy pomocy
Domowy Smak Jedzeniapodać jako samodzielny posiłek z sosem curry. W obu wersjach sprawdzi się idealnie! Składniki: jeden duży brokuł, ugotowany na pół twardo 2 jajka ugotowane na twardo 1 surowe jajko maka pszenna sól, pieprz cytrynowy, skórka otarta z jednej limonki łyżka posiekanej mięty Przygotowanie: Brokuła mielimy w maszynce lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków i przekładamy do dużej miski. Jajka ugotowane
Życie ze smakiemjajka 80 g masła 3 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika (użyłam przyprawy Kamis) łyżeczka sody oczyszczonej 140 g miodu wielokwiatowego 0, 7 kg przesianej maki pszennej 250 g cukru drobnego do wypieków Wykonanie: Masło z cukrem i miodem umieścić w rondelku z podwójnym dnem (użyłam garnuszka do gotowania mleka) i podgrzewać do czasu, aż cukier całkowicie
Krakowskie smaki Anipowstaje on z mąki i jajek. Taki makaron może być od razu ugotowany, może być też wysuszony i przechowywany np.w papierowej torebce. Składniki: ok 1,5 szklanki maki 2 jajka Przygotowanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę ,wbijamy jajka i zagniatamy ciasto. Będzie dośc cieżkie i twarde. Ugniatamy długo,aż osiągnie jednolitą konsystencje i elastyczność. Ciasto przykrywamy ściereczką
Życie zaczyna się w kuchniWiele osób rezygnuje z jedzenia pieczywa z powodów zdrowotnych. Że biała maka to niby taka niezdrowa, że gluten, że coś tam jeszcze... Dlatego właśnie dla tych osób (i w sumie dla wszystkich innych również) mam doskonałe rozwiązanie: chleb zupełnie bez mąki. Składa się z samych ziaren, płatków, otrębów, itp. Bez grama mąki. Samo zdrowie. I naprawdę smakuje doskonale. Osobiście lubię
Marder&Marder ManufactureSkładniki: 1 kostka marharyny (250 g) 3 szkl maki 1 niepełna szklanka cukru kokosowego ( look food – najlepszy ) można go kupić w Delikatesach Centrum 6 żółtek 2 całe jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z powyższych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części, jedną część rozwałkowujemy i wykładamy ciastem formę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej części ciasta dodajemy
MojaQchnia.pldrugie urosły ładnie, były rumiane, chrupiące i miały piękne dziurki ale jednocześnie pozostały mocno wilgotne :) Przepis znalazłam u Trufli . Vermont Sourdough i bułki zaczyn: 150 g maki pszennej chlebowej 188 g wody 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego. Wszystkie skladniki wymieszac, zakryc szczelnie folia zostawic na 12-16 godzin. ciasto właściwe: 750 g mąki pszennej chlebowej
Dzieje kuchennej WiewióryWydawałoby się, że beza, którą robi się z cukru i LCHF to dwa pojęcia, które wzajemnie się wykluczają. A jednak można nie wyłamując się z diety
Ola la LCHF