jajko kurze , małe 0,5 kg łopatki wieprzowej 1 cebula 2 -3 strąki papryczek chilli w różnych kolorach 1 ząbek czosnku 1 łyżka sosu worcester sól do smaku maka pszenna do obtoczenia Jajka przepiórki gotujemy . Czyli wrzucamy na wrzątek , czekamy 3 minuty , zlewamy i zalewamy zimną wodą na następne 3 minuty . Obieramy ze skorupek , to ta najmniej przyjemna czynność . Mięso
Ogrodnik w podróżygłównie z roślin strączkowych, napojów roślinnych wzbogacanych w wapń (np. mleko roślinne), zielonych warzyw (brokuły, kapusta pak choi, jarmuż). W wapń bogate są także figi i nasiona, np. mak i słonecznik. Należy jednak pamiętać, że przyswajalność wapnia z produktów roślinnych jest zazwyczaj mniejsza niż z mleka i jego przetworów. Źródła: 1. www.portaldietetyka.pl Polskie Towarzystwo Dietetyki; 2. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Calcium-HealthProfessional
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki 40 g drożdży świeżych 500 g mąki orkiszowej chlebowej - użyłam ekologicznej ( + 1/2 szklanki do podsypywania) pół szklanki ciepłego mleka migdałowego duże jajo + żółtko do posmarowania chałki + mak 2 łyżki masła/ lub oleju kokosowego 4 łyżki wody 1/2 szklanki cukru trzcinowego/ miodu/ ksylitolu ( użyłam ksylitol) Przygotowanie: 1. Drożdże rozkruszyć dodać łyżkę cukru/ksylitolu/miodu, wlać letnie mleko rozmieszać
AZgotuj!pikniki z dziećmi... :) W ramach przestrogi: ciasto wychodzi bardzo, ale to bardzo kruchutkie. Delikatne i nawet klejace. Takie ma być. Trzeba tylko cierpliwości przy wałkowaniu i gotowej garści maki do podsypywania. Przepis z bloga My culinary art . Składniki: (zależnie od wielkości foremek okolice 20-25 sztuk) 110 g mąki pszennej 1 op. budyniu waniliowego (40g) 50 g cukru pudru
Lejdi of the housewszyscy przy stole są szczęśliwi Składniki : 5-6 udek sól posypka: 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki mąki kartoflanej 1 szklanka mąki pszennej ciasto : 3 cebule 1 szklanka maki pszennej 2 łyżki mąki kartoflanej 1 łyżeczka słodkiej musztardy 1 łyżka curry 1 płaska łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka papryki ostrej 1/2 szklanki wody gazowanej Udka dzielimy na części
Ogrodnik w podróżycały kurczak Zagrodowy 1 kg szpondra wołowego 1 włoszczyzna 3 cebule białe 5 liści kapusty zwykłej 3 limonki 3 laski cynamonowe porządna garść suszonych śliwek rozmaryn/lubczyk Ciasto: 500 g maki pszennej 2 łyżki oleju ok. ½ szklanki mleka ok. ½ szklanki gorącej wody ½ łyżeczki soli Wykonanie: Kurczaka wraz ze szpondrem i włoszczyzną pieczemy w piekarniku (180 stopni) około 1 godzinę, po czym
Kulinarne przygody Gatityziarenek pieprzu, dodajemy ok. 1/3 łyżeczki soli. Chwilę gotujemy i do wywaru dodajemy całą pozostałość, która została po pieczeniu mięsa. W osobnym naczyniu dokładnie rozpuszczamy łyżeczkę maki pszennej (pozbywając się ewentualnych grudek) w ok. 1/5 szklanki wody - wlewamy do wywaru i energicznie mieszamy do zgęstnienia sosu. Chwilę gotujemy. Studzimy. Po przestudzeniu sosu dodajemy ok. łyżkę śmietany 18%. Przygotowanym sosem
Słodka Stronazeszycie czekając na swoją kolej i się doczekał. Szybkie, przepyszne i maślane ciasteczka. Składniki: 200 g masła w temperaturze pokojowej 1 szkl cukru 1 jajko 2 i 1/2 szkl maki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 150 g czekolady Przygotowanie: Masło ucieramy na puch dodajemy cukier i mieszamy do połączenia. Dodać jajko i jeszcze chwile miksować. Mąkę wymieszać
Motylkowa Kuchniaszynki wieprzowej tzw. kulki 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki maggi kawałek wędzonki , najlepiej domowej kilka kulek, ziela angielskiego smalec sól , pieprz do smaku maka rozmieszana z woda do zagęszczenia sosu kopytka : 1 kg ziemniaków 1 jajko 1 niepełna szklanka, mąki pszennej , plus trochę do podsypywania sól , szczypta Ziemniaki obieramy , gotujemy . Studzimy , przeciskamy dwukrotnie, przez praskę do ziemniaków
Ogrodnik w podróżyjest zdrowszy od cukru i bakaliami. Orzechy, sezam, słonecznik, pestki dyni, żurawina. Jesienne placuszki na poprawę jesiennej chandry. Dynie dodałam pieczoną bo zawiera mniej wody niż gotowana. 2 szklanki maki pszennej 2 dkg drożdży szczypta soli 1 łyżka cukru trzcinowego 1 banan 200 g puree z dyni 2 jajka 2 łyżki oleju 100 ml mleka 3 łyżki jogurtu greckiego
wesoła kuchniachyba pora najwyższa, by podzielić się przepisem. Spieszcie się upiec, póki śliwki jeszcze są;) Kruche ciasto ze śliwkami i pianką Składniki: ciasto: 1 i 1/3 szklanki maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 120g masła 3 żółtka pianka: 3 białka 0,5 szklanki cukru 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej ok 300g śliwek węgierek Mąkę przesiać
Obiad gotowyantyoksydantów, które chronią organizm przed m.in.: szybkim starzeniem się, chorobami sercowo-naczyniowymi, nowotworami. Pizza blue corn ciasto: 100 gram mąki z niebieskiej kukurydzy 100 gram mąki ryżowej 50 gram maki ziemniaczanej 150 ml ciepłej wody 1 jajo łyżeczka soli pół łyżeczki cukru pół saszetki suszonych drożdży 1 łyżka dobrej oliwy Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Składniki zagniatamy
AZgotuj!kapusta włoska 1 kg łopatki wieprzowej 2 szklanki ryżu 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 1/2 szklanki jęczmienia 4-5 cebul 3/4 kg pieczarek 1 szklanka mleka 2 płaskie łyżki maki … Czytaj dalej Gołąbki z sosem pieczarkowym
czarrna od kuchnizapiekania sól i pieprz do smaku 2 ząbki czosnku (zmiażdżone i posiekane) 1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego szczypta chili lub pasty z chili - Sambal kopiasta łyżka 82% masła kopiasta łyżka maki pszennej mleko (ok. szklanki) sól i pieprz do smaku Nie wiem jak inni ale ja po prostu uwielbiam potrawy zapiekane pod beszamelem a do tego starty na beszamel
Sztuka gotowania w/g Samiry