mak - 12131 przepisów (strona:415/809)

Babka piaskowa - adwokatka. 208

jednej części dodam kakao, lub kawę. Oczywiście podzielę się z Wami przepisem :) Składniki: 4 jajka (jeśli małe to 5) 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanki maki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g. masła lub margaryny 1/2 szklanki likieru advocat Wykonanie: Margarynę roztopić w rondelku i zostawić do przestudzenia. Jajka ubić z cukrem na puszysta

Agusiowe smakołyki
Chałka z wanilią na zakwasie - styczniowa piekarnia 95

godzinie zrobiła się chałka-gigant – ledwo zmieściła się, leżąc po przekątnej na blaszce o długości i szerokości piekarnika. Posmarować chałkę roztrzepanym jajkiem, posypać tym, co się lubi – ja posypałam makiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, lekko naparowanego (np. spryskiwaczem). Piec ok. 30 minut, moja chałka, mimo że wielka, piekła się 26 minut. Tak wyrosła, że pojedyncze

Stare Gary
Ciasto chatka Puchatka 248

Ciasto chatka Puchatka to deser zrobiony na bazie sernika. Swoim wyglądem przypomina chatę, stąd właśnie jego nazwa :) Deser ten nie wymaga od nas pieczenia więc jego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chałka bez mleka i jajek. 134

mąki 25 g. drożdży 300 ml. ciepłej wody 70 g. cukru (3 pełne łyżki) 50 g. masła szczypta soli Kruszonka: 25 g. masła 1 łyżka cukru 2 łyżki maki Wykonanie: Masło roztopić i zostawić do przestudzenia. Drożdże wkruszyć do ciepłej wody, dodać cukier i wymieszać. Odstawić na 10-15 minut. Następnie wsypać mąkę, sól i wlać masło. Wyrobić ręcznie

Agusiowe smakołyki
Kukurydziane placuszki z jagodami 137

przekładam drożdże, dodaję dwie łyżki mąki  i mleka letniego tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję szczyptę cukru. Odstawiam na 30  minut. Do zaczynu wsypuję resztę maki, wlewam resztę mleka letniego, jogurt grecki, cukier, sól, zarabiam mikserem i odstawiam na 40 minut aż ciasto podwoi swoją objętość. Do wyrośniętego ciasta dodaję jagody zamrożone. Nie rozmrażam ich wcześniej

wesoła kuchnia
Ciasto makowe z bakaliami 383

wersję Piegusa znalazłam w jednej z gazetek z przepisami. Ciasto robi się szybko i jest bardzo smaczne. Kto się skusi na kawałeczek? CIASTO MAKOWE z BAKALIAMI Składniki: 350 g maku 220 g mąki 330 g cukru 120 g masła 300 g śmietany 18% 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego skórka otarta

Bon appetit mon amie
Bułeczki bezglutenowe, Najlepsze w Formie Tostów 94

mogą spożywać glutenu, spróbowałam bułkę zapiec w formie tostów i także okazała się rewelacyjna. SKŁADNIKI: 10g świeżych drożdży 400ml zimnej wody 30g płatków owsianych bezglutenowych 10g siemienia lnianego 170g maki gryczanej 1/2 łyżeczki soli 10g łusek babki jajowatej papier do pieczenia firmy FPHU Green Pack WYKONANIE: 1. Drożdże rozpuścić w wodzie. 2. Połączyć z pozostałymi dodatkami, przemieszać łyżką drewnianą

Dziś Ja gotuje
Gulasz z wołowiną i dynią 115

wołowiny 1 cebula 50 dkg dyni hokkaido 2 papryki czerwone 4 ogórki korniszony 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz czarny i czerwony czubrica czerwona papryka słodka, wędzona 2 łyżki maki pszennej olej rzepakowy natka pietruszki 2 łyżki przyprawy w płynie do zup i sosów  Wołowinę kroję w kostkę, obtaczam w mące. Cebule kroje drobno i przesmażam w głębokim garnku

wesoła kuchnia
Kotlety mielone z porem, śmietaną i pieczywem graham + kilka kotletowych porad 332

masy mięsnej to najlepsze do tego są jajka, ale przekonanie, że czym więcej tym lepiej i smaczniej jest błędne. Zamiast jajka można dodać gotowanego ziemniaka, odrobinę kaszy manny lub maki ziemniaczanej, lecz tu też pamiętajcie o umiarze. - A o smażeniu przeczytaliście już wyżej

Di gotuje
Babeczki-mini makowce 220

Nawet jak nie bardzo lubicie makowce(tak jak ja),pokochacie ten przepis,babeczki są wilgotne,bardzo kremowe a smak nutelli i maku-mniam,po prostu spróbujcie.Mój mąż stwierdził ,że innych makowców już nie chce,bo tak mu posmakowały,polecam Składniki: 350 g masy makowej 150 g nutelli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki miodu 4 jajka 1 jabłko

Swojskie jedzonko
Ciasto Basia. 3215

mogli porównać która wersja bardziej Wam pasuje :) Piekłam w blaszce 32 cm. na 23 cm. Składniki: Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 1 litr śmietanki 30% 1 łyżka cukru waniliowego (miałam domowy) Nasączenie: 1/2 szklanki letniej wody 1 łyżka soku

Agusiowe smakołyki
Gwiazda drożdżowa z makiem i żurawiną 84

końcami do sąsiadującego paska. Smarujemy gotową gwiazdę roztrzepanym jajkiem, posypujemy żurawiną. Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut. Artykuł Gwiazda drożdżowa z makiem i żurawiną pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Biszkopt z kremem i orzeszkami ziemnymi ala snickers 143

łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy : 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 żółtka 25 dkg margaryny Dodatkowo: 300 gram orzeszków ziemnych solonych 1 puszka masy kajmakowej krówkowej 1 mleczna czekolada 1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier

Kuchnia u Bietki
Seromakowiec 178

wysmarować tłuszczem, na spód blachy wyłożyć ciasto, włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do 180stop i podpiec ciasto, przez 10 minut, na ciasto wylać masę makową i łyżką wylewać na mak, masę serową. Blachę z ciastem włożyć do piekarnika i piec przez ok. 65 minut w 180 stop. Polewa: Śmietankę przelać do rondelka, podgrzać, zdjąć rondel z ognia, dodać czekoladę, mieszając

Kuchnia Danusi
Makowiec zawijany 148

Upieczone makowce wyjmujemy z piekarnika, rozcinamy papier. Jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem  (1 szklanka cukru pudru i 3-4 łyżki gorącej wody). Wierzch posypujemy skórką pomarańczową  lub makiem. Smacznego

Pyszności Słodkości

Proponowane wyszukiwania