mak - 12131 przepisów (strona:409/809)

Kopciuszek 186

łyżeczki proszku do pieczenia Jajka wbić do miski, dodać cukier i całość zmiksować na puszystą masę. Partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia nie przerywając miksowania. Wsypać mak i delikatnie połączyć składniki. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Pianka malinowa :  2 galaretki o smaku malinowym

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki pszenno-owsiane 104

małej dłoni. Bułeczki pszenno-owsiane (jak każde pieczywo) możecie zamrozić, aby mieć je na zaś Oczywiście możecie poszaleć i na wierz bułeczek dodać inne dodatki, jak sezam, czarnuszka czy mak. Mam nadzieję, że chętnie skorzystacie z poniższego przepisu. Zachęcam Was także do sprawdzenia innych przepisów od Pawła Małeckiego, do których zamieszczam odnośniki niżej. Być może tak samo, jak ja polubicie

Kuchnia Bazylii
Drożdżowe zajączki wielkanocne z szynką 168

jajko -2,5-3 szkl mąki pszennej tortowej DODATKOWO -1 jajko do posmarowania zajączków -pieprz w ziarnach -8 plastrów dowolnej szynki Do miski dajemy drożdże, cukier, 1 szklankę maki i mleko-wszystko mieszamy i odkładamy na 20 minut. Następnie dodajemy olej, jajko, i 1,5-2 szkl mąki-mąkę dodajemy stopniowo wyrabiając ciasto. Ma ono być gładkie i elastyczne. Ciasto

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Strucla drożdżowa z serem. 110

pszennej 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki ciepłego mleka 30 g. drożdży 1/3 szklanki oleju 1 jajko 2 żółtka 1/2 łyżeczki soli Na kruszonkę: 50 g. masła 2 kopiaste łyżki maki 1 łyżka cukru Na masę serową: 500 g. twarogu 2 żółtka 3 pełne łyżki cukru pudru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy Wykonanie: Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru

Agusiowe smakołyki
Cytrynowa babka z kolorową posypką 114

kolorowa posypka Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o średnicy 22,5 cm Składniki: 1 szklanka drobnego cukru Diamant 225 g masła 4 jajka 2,5 szklanki maki pszennej szczypta soli   1,5 łyżeczki proszku do pieczenia sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny skórka otarta z 1 dużej dobrze umytej cytryny Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru Diamant

Kulinarne przygody Gatity
Pyszny kotlet schabowy 156

Ten kotlet schabowy w wykonaniu Madzi to istna poezja. Delikatny w smaku, z rumianą panierką, kruchym i wilgotnym mięsem. Pyszności… Możecie go podać z ziemniakami

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makowe pierogi orkiszowe z ruskim farszem 131

Ciasto na pierogi 1/2 kg mąki orkiszowej jasnej ( fajnie też dodać mąki razowej orkiszowej)  2 łyżeczki maku 1 jajo szczypta soli 3/4 szklanki gorącej wody ( tyle ile zabierze mąka) Na stolnicę wsypujemy mąkę, robimy dołek, wbijamy jajko i szczyptę soli. Zaczynamy zagniatać mąkę w jajkiem, następnie wlewamy dość wolno wodę i drugą ręką zagniatamy w ciasto. Po wyrobieniu wkładamy

AZgotuj!
Ciasteczka twarogowe... 153

chrupi ą ce, o strukturze ciasta francuskiego, lekko karmelowo-słodkawe od rozpuszczonego cukru. Przepis z bloga Simply Food . Składniki: (na 3 blachy ciasteczek, jakieś 40 sztuk) 250g twarogu 250g maki 250g masła dodatkowo: cukier demerara   Rozgrzej piekarnik do 180stC. Do miski wsyp mąkę, dodaj twaróg i masło w temperaturze pokojowej. Zagnieć gładkie ciasto i podziel na 2-3 części

Lejdi of the house
SERNIK Z MUSEM CZEKOLADOWYM + FILMIK 115

Sernik z musem czekoladowym to pyszne, delikatne casto które rozpływa się w ustach. Senik pieczony z mlekiem jest bardzo smaczny i kremowy, połaczony z musem jest

Kulinarne Fantazje Marioli
Bajgle 145

łyżeczka soli • 500 g mąki pszennej typ 550 • 20 g drożdży • 3 łyżki cukru • 60 g oleju kukurydzianego lub rzepakowego ponadto : • 1 białko do posmarowania • ziarna do posypania (mak, sezam) Przygotowanie : Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, odrobiną wody i mąki. Odstawić na ok. 15 min. Po tym czasie wyrobić wszystkie składniki bardzo dokładnie na koniec dodając olej. Odstawić pod przykryciem

KUCHNIA POLSKA
Naleśniki wegańskie... 98

ciasto bez jajek jest jednak delikatniejsze i mniej elastyczne, niż tradycyjne. Przepis z bloga Mr.Breakfast .  Składniki: (jakieś 10-12 sztuk, ale zależy od wielkości patelni) 1 szklanka maki 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczki soli 1/2 szklanki napoju mlekopodobnego/'mleka' roślinnego (sojowe, kokosowe,owsiane) 2/3 szklanki wody 1/4 szklanki oleju dobry chlust ekstraktu waniliowego (jakieś 2-3 łyżeczki, zamiast oryginalnych

Lejdi of the house
ŚWIĄTECZNY KONKURS WIELKANOCNY NA IDEALNĄ BABKĘ 111

świętami. U mnie przeważnie gości babka bez żadnych dodatków, czyli tradycyjna babka wielkanocna. Chciałabym się dowiedzieć jaka babka gości na waszych, Wielkanocnych stołach. Czy pieczecie ją z dodatkami Kakao, maku lub orzechów itp. Jaka waszym zdaniem jest najlepsza :) A teraz konkurs z Floriną- Emalia Polska Pleszew Jestem bardzo ciekawa waszych pomysłów i patentów na babkę wielkanocną. Najlepszy przepis wygra zestaw

Kulinarne Fantazje Marioli
SMACZNE CIASTO CAPPUCCINO + FILMIK 257

Cappuccino to czekoladowy biszkopt przełożony masą cappuccino i bitą śmietaną. Ciasto jest bardzo smaczne i delikatne.  SKŁADNIKI :  6 jaj 1/2 szklanka cukru 6 łyżek maki pszennej, tortowej 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kulinarne Fantazje Marioli
Kukurydziany filet z kurczaka faszerowany włoskimi smakami 128

domowy szybki obiad z piekarnika. Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 80g mozzarelli 8 sztuk suszonych pomidorów 2 garście świeżej rukoli 120g płatków kukurydzianych 1/3 szklanki mleka 14 łyżki maki pszennej 1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1/3 łyżeczki przyprawy curry sól pieprz olej Wykonanie: 1. Płatki kukurydziane pokruszyć dość drobno za pomocą dłoni, wałka lub w malakserze. 2. Mleko zmiksować

Szalona Kuchnia Eweliny
Drożdżówki z borówką, budyniem i kruszonką 104

kilka minut. Gotowy budyń pozostawić do wystudzenia. 3. Kruszonka: Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki. 4. Ciasto: Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru, 1 łyżkę maki i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać

Szalona Kuchnia Eweliny

Proponowane wyszukiwania