ciepłej wody 250 g mąki pszennej 250 g mąki orkiszowej łyżeczka soli 60 g masła jajko 200 ml mleka FARSZ: 3 duże cebule 3 łyżki ziaren czarnego sezamu lub maku + jajko Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i ciepłą wodę. Całość dobrze wymieszaj. Odstaw na ok. 15 minut w ciepłe miejsce, aby zaczyn wyrósł. Do dużej miski
365 dni dookoła kuchnipolecam ciasto z dodatkiem kawy jest pyszne i szybko znika z talerzyków:) Kostka kawowa Składniki na ciasto kawowe: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżka maki ziemniaczanej 1/2 szklanki kawy Lavaaza crema e aroma 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duża łyżka oleju Jajka ubijamy z cukrem na gęsty kogel mogel, następnie dodajemy olej
Sama słodycz i szczypta chiliPolecam, z podanej porcji wychodzi jeden duży talerz :-) Miłego piątku :-) Składniki: 3 jajka 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 opakowania po 150 g serka homogenizowanego (u mnie waniliowy) 1/2 kg maki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli olej do smażenia cukier puder do posypania 1. Jajka ucieramy z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Następnie dodajemy serki homogenizowane, miksujemy
kruche babeczki100g masła 3/4 szklanki brazowego cukru (u mnie ciemny i było to widać na skończonych ciastkach) 1 jajko 1 łyżka goracej wody 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliiowego 1 1/2 szklanki maki szczypta soli 1/2 szklanki kropelek czekoladowych (u mnie - 48% kakao) Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, lub silikonowa mata. W dużej misce Ubij mikserem wszystkie składniki
Lejdi of the houseczęściej goszczą u nas, ale raczej przy specjalnych okazjach. Innym słodkim podarunkiem dla Babci i Dziadka mogą być ładnie zapakowane, banalnie proste rogaliki z makiem lub konfiturą (link) . Takie wykonane własnymi rękoma prezenty są najbardziej wartościowe, nawet jeżeli błyskawicznie znikają ze stołu Eklerki to nic trudnego Przekonaj się
kuron.com.plMożna je przygotować na wiele sposobów. Ugotowany makaron typu łazanki tradycyjnie podajemy wymieszany z kiszoną lub świeżą kapustą. Dodatkami do potrawy mogą być świeże grzyby leśne, pieczarki, boczek, kiełbasa, mak, pieczone lub duszone mięsa. Łazanki doprawiamy ulubionymi przyprawami, sosem sojowym, pieprzem czarnym bądź ziołowym, majerankiem, kminkiem itd. A oto wypróbowany przepis i składniki na łazanki z kiełbasą i kiszoną kapustą
Moja Książka Kucharskakońcu Ci się to wszytko przeje. Jest tyle sposobów na przyrządzanie posiłków, że głowa mała. Eksperymentuj w kuchni. Ciesz się tym, że możesz jeść wszystko (ważne żeby mak ro się zgadzało :D). Czerp radość z prowadzonej diety. Zdarzyło Ci się zjeść coś naprawdę niezdrowego, dosyć kalorycznego? nie wpadaj w panikę, to tylko jedno odstępstwo, nie zrujnuje to Twojej
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasczyli serniko-makowiec. Tym razem postanowiłam zrobić jasną wersję tego ciasta, tak, by jego nazwa jeszcze bardziej pasowała do bloga :-) Kruche ciasto na spodzie, na nim masa z białego maku i śmietanowa (która "udaje" serową ;-), a całość oblana jest polewą z dodatkiem mleka w proszku i posypana orzeszkami ziemnymi. Sama polewa smakuje podobnie jak biała czekolada i wspaniale
Arabeska waniliowaPyszna, kolorowa babka, w sam raz na Wielkanoc. Ciasto składa się z czterech warstw: jedna jest z dodatkiem kakao, druga z kisielem, trzecia z budyniem i ostatnia z makiem. Kolejność wykładania dowolna. Po przekrojeniu surowego ciasta nożem powinien powstać wzorek przypominający kwiat tulipana (stąd nazwa babki). Nie przejmujcie się, jeśli nie do końca Wam się to uda - abstrakcje też
Arabeska waniliowaskorupką migdałową na wierzchu. Niemiecki klasyk, a dla mnie nowość, bo nigdy wcześniej nie spotkałam się z ciastem drożdżowym przekładanym kremem (co innego pieczone razem z nadzieniem - dżem, ser, mak, a nawet nutella). Byłam zmuszona wprowadzić jednak pewną zmianę w przepisie, stąd moja wersja różni się nieco od tradycyjnego 'Bienenstich'. A mianowicie, różnica polega
Arabeska waniliowawersja jest bardziej cynamonowa (to wiadomość dla wielbicieli tej przyprawy, że tak też można ;-) ______________________________________________________________ Zachęcam do odwiedzania zakładki PASAŻ . Czasem można tam znaleźć coś dla siebie, jak np. biały mak do rogali świętomarcińskich ;-) ______________________________________________________________ Czytaj dalej
Arabeska waniliowabądź razie, przez to właśnie sitko wychodzą "robaczki" z ciasta, które sklejając się ze sobą tworzą takie fajne ciasteczka o fikuśnym kształcie. Można je też dodatkowo posypać makiem, jeśli ktoś lubi. Moje dzieci je uwielbiają :-) Czytaj dalej
Arabeska waniliowataka polewa nie maże się, ponieważ ma piankową konsystencję. Dodatkowo w serniku wyczuwalny jest akcent makowy, a to dlatego, ponieważ cała tortownica po wysmarowaniu masłem została na grubo posypana makiem. Mamy tu zatem całą paletę smaków, które tworzą razem bardzo udaną kompozycję. Czytaj dalej
Arabeska waniliowaSkładniki: 25 dkg masła,lub margaryny w temperaturze pokojowej 6 jajek 30 dkg mąki kartoflanki 20 dkg maki pszennej 25 dkg cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ulubiony olejek zapachowy - wanilia, migdał, cytryna tłuszcz do wysmarowania formy Wymiary formy: średnica dna: 13 cm, średnica góry: 17 cm, wysokość: ok 17 cm, wysokość kominka: 13,5 cm Wykonanie
mojej kuchni