mak - 12131 przepisów (strona:427/809)

Biszkoptowa krówka. 192

płatków migdałów Odlać 1 szklankę mleka, dodać żółtko i obie mąki. Dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego mleka wlać mieszankę maki z mlekiem. Cały czas mieszać żeby nie powstały grudki. Masę budyniową zostawić do wystudzenia. Co jakiś czas przemieszać żeby nie zrobiła się skorupa. Można też przykryć folią spożywczą. Masło utrzeć mikserem, dodawać

Agusiowe smakołyki
SERNIK NA KRUCHYM CIEŚCIE 344

MASA SEROWA: * ser biały 3 x mielony ( może być z wiaderka, ale gęsty, bardzo dobrej jakości ) – 1 kg * cukier puder – 250 g * budyń śmietankowy – 1 op * maka ziemniaczana – 2 łyżki * śmietana gęsta kwaśna – 1 szkl / 250 ml * cukier waniliowy – 1 łyżka * białko – 8 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO

Ostra na Słodko
Maślano-orzechowe ciastka czyli kaukaskie Kata (poWeekendowe Łakocie odc.167 208

śmietany ziarenka z połowy laski wanilii 250 g zamrożonego i startego na grubej tarce masła nadzienie: 200 g masła, zamrożonego i startego 200 g cukru 150 g maki pszennej 50 g uprażonych i zblendowanych orzechów włoskich lub pekan do posmarowania: 1 jajko Przygotowujemy ciasto. W misce łączymy mąkę, proszek i sól. W drugim naczyniu łączymy jajko, śmietanę, wanilię. Do mąki

Dzieje kuchennej Wiewióry
PUSZYSTA BABKA SEROWO-CYTRYNOWA 187

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 3 jajka 200g cukru 150g miękkiej margaryny lub masła skórka starta z połowy cytryny 250g maki pszennej 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ( dałam mniej) 1 opakowanie kisielu cytrynowego 2 łyżeczki cukru waniliowego sok z połowy cytryny 1 opakowanie serka waniliowego homogenizowanego np. Danio 150g Wykonanie

Słodkie zapomnienie
Ciasteczka owsiane makowo - sezamowe 232

Składniki ½  szkl. mąki pszennej 200 g płatków owsianych błyskawicznych  1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ cukru 3 jajka 100 g miękkiego masła 5 łyżek sezamu  4 łyżki maku  Sposób Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Dodać pozostałe składniki, wszystko razem zmiksować. Na nasmarowaną tłuszczem blachę nakładać łyżeczką porcje ciasta, spłaszczając je ręką i formując

Kuchenne aromaty
Uszka z pasztetem z jeleniem i barszczem czerwonym. 228

propozycję na uszka,ale nie te wigilijne z grzybami ale świąteczne z pasztetem. Zapraszam!  Składniki na uszka; 19 dag pasztetu z jeleniem  - polecam DUDA 35 dag maki pszennej 1 jajko ok. pół szklanki ciepłej wody szczypta soli 2 łyżki oleju 1 cebula Przygotowanie; Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżce oleju do zrumienienia. Do miski przekładamy

Radość kipiąca uśmiechem.
BABECZKI KORZENNE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 235

Moja córka uwielbia babeczki i muffinki. Ja z kolei cenię w nich szybkość i prostotę wykonania. W ciągu kilku minut mamy smaczne drugie śniadanie zamiast „

Ola la LCHF
PYSZNE RAFFAELLO Z ADWOKATEM 189

temp 180* około 20min MASA nr 1 SKŁADNIKI: 3-4 żółtka 3-4 łyżki cukru 1 szkl mleka 25 dag masła 3-4 łyżki kawy cappuccino 1 łyżka maki ziemniaczanej WYKONANIE: W odrobinie mleka roztrzepać żółtka i mąkę ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka(z cukrem). zagotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć, dodać zimny budyń oraz kawę cappuccino. MASA

Dziś Ja gotuje
Szybkie pierniczki edycja 3 + lukier królewski 179

zacznie piec pierniczki,  pierniki i inne ciasteczka. Te pierniczki goszczą u mnie już kolejny rok z rzędu,  są mega szybkie i mega pyszne .  Składniki: 300 gram maki pszennej 100 gram mąki żytniej pełnoziarnistej 130 gram cukru pudru 100 gram roztopionego masła 100 gram miodu sztucznego 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duża łyżka kakao

Życie zaczyna się w kuchni
Tarta makowo-jabłkowa z bezą. 10 rad jak zrobić idealny kruchy spód do tarty. 206

względu na mak trochę już Świątecznie, ale patrząc na scenerię nadal jeszcze jesiennie. Chcecie wiedzieć kto jest sprawcą tego zamieszania? Otóż pyszna tarta z makowo-jabłkowym nadzieniem oraz chrupiącą bezową pinką na orzechowym, kruchym spodzie. Brzmi jak bajka, tylko co robić, aby ta bajka zakończyła się happy endem, a kruche było kruche i cudownie rozpływało się w ustach? Poniżej znajdziecie

Fitsweet.me
Czekoladowa i potrójnie orzechowa tarta bożonarodzeniowa 260

orzechów, gorzkiej czekolady i żurawiny. Na takie idealnie wyważone połączenie smaków dzisiaj Was zapraszam! #beko #ciastojakzobrazka PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNĄ TARTĘ: CIASTO SKŁADNIKI: - 100 g zmielonych orzechów laskowych - 150 g maki pszennej typ 450 - 80 g mąki krupczatki - 140 g zimnego masła - 2 łyżki cukru pudru - 1 łyżka przyprawy korzennej do pierników - 2 łyżki masła orzechowego - 1 jajko ekologiczne - 1/3 łyżeczki

SMYKWKUCHNI
makowiec zaplatany 216

składniki na ciasto drożdżowe: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 ml mleka 1 żółtko 15 g drożdży 50 g masła 35 g cukru 1 szczypta

Domowy Smak Jedzenia
Zupa z ciecierzycy z kasztanami 192

którym się gotowała. 9. Dodać rozmaryn, doprawić solą i pieprzem. Gotować kilka minut. 10. Na talerzu zupę polać oliwą. W spotkaniu uczestniczyłam na zaproszenie Moniki Kuci i siała baba mak .   * „ f rancuska marka Staub , należąca obecnie do niezwykle prężnej i potężnej grupy Zwilling J.A. Henckels,  słynie na całym świecie z luksusowego, wyśmienitej jakości kolorowego żeliwa . Marka Staub wykroczyła

królestwo garów
Chleb pszenny wieloziarnisty 208

każdą okazję. -- Potrzebujemy 1 kg mąki pszennej typ 650, 50 g drożdży, ~2 szkl. ciepłej wody, 1 łyżkę soli,  1 łyżkę cukru, 2 średnie ziemniaki, po garści ziaren maku, siemienia, słonecznika, sezamu... Najpierw z wody, cukru, drożdży i 2-3 łyżek mąki robimy zaczyn, który pod przykryciem odstawiamy na 10-15 minut w ciepły kąt do wyrośnięcia. Pozostałe produkty

chleba naszego