mak - 12131 przepisów (strona:427/809)

Kruche ciasteczka a'la pieguski w 3 wersjach 148

Każdego rodzaju wyszło 12 ciastek, łącznie 36 sztuk. Przepis pochodzi z bloga Dominiki Kasiak. Składniki: 250 g masła 3/4 szklanki cukru 1 jajko 2,5 szklanki maki pszennej pól łyżeczki soli pól łyżeczki sody  pól łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 łyżka kakao  1 łyżka przyprawy do piernika 2 paski czekolady drobno pokrojonej lub garść rodzynek, garść

Życie zaczyna się w kuchni
CIASTO Z NUTELLĄ I SUSZONYMI ŚLIWKAMI 217

Ciasto dla wielbicieli nutelli i pijanych śliwek - mój mąż uwielbia to zestawienie. Biszkopt kakaowy:   6 jajek 1 szklanka maki pszennej 3\4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao  Białka ubić ze szczyptą soli,dodać cukier. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao - delikatnie wmieszać. Upiec w 180st.C

Niespełnione zdolności kulinarne
kajzerki bulki 158

Składniki 3 szklanki maki 3/4 szklanki letniej wody 1 1/2 lyzeczki drozdzy instant 1 1/2 lyzeczki cukru 1 lyzeczka soli 1 jajko 2 lyzki masla  Wykonanie Składniki wymieszać w misce, wyrobic ciasto ,aż bedzie odstawać od scianek miski. Wyrabiac przez 5 minut, pozostawić na okolo 10 minut na odpoczynek ciasta i ponownie, wyrabiać   okolo 5 minut. Ciasto

w mojej kuchni
Kokosowo- szafranowe risotto z roladką drobiową w szynce parmeńskiej 151

Wigilia to jedyny dzień w roku kiedy rzeczywiście są ostatnim produktem, który bym zjadła. Jedynie makowiec nie nudzi mi się bo cały rok czekam na ten jeden kawałek a mak lubię, w sumie. Zatem czas po Świętach to zdecydowanie moment na wymyślanie nowych, smacznych potraw o jakich nie śniło się nikomu a o jakich marzy każdy.  Właściwie pomysł

Mango Papaja
Makowiec krucho-drożdżowy 198

Makowiec krucho-drożdżowy z tego przepisu jest bardzo szybki do przygotowania, gdyż nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Jest już po Świętach, ale moi goście stwierdzili

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Moja, twoja, nasza zupa 159

grudniowy wieczór wraz z kilkoma wspaniałymi kobietami ogrzewałyśmy dusze i ciała przy wspólnym stole. Monika Kucia (Siała Baba Mak, Culinary Trips to Poland), jak zwykle, zorganizowała nam przepyszny wieczór

Na moim stole
Świąteczne potrawy na ostatnią chwilę 368

wigilią trzeba nastawić zakwas na barszcz. Następnie trzeba upiec piernik, zrobić uszka, pierogi, namoczyć śledzie i je przygotować. Oprawić karpia, zrobić sałatki, a jeszcze trzeba mak namoczyć jeśli chcesz zjeść pysznego makowca. Wspomnę tylko, że inne ciasta też się same nie upieką!   Ja to wszystko rozumiem i jeśli ktoś ma czas

kuron.com.pl
Jak odchudzić tradycyjne świąteczne potrawy? 156

olbrzymie ilości tłuszczu. Wystarczy, że majonez zamienimy na jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu. Smak będzie taki sam, ale z pożytecznymi walorami odżywczymi.  Kutia Danie z dużą ilością maku, bakalii i miodu. Proponuję dodać mniejszą ilość bakalii, a miód zastąpić na przykład syropem z away czy syropem daktylowym. Ciasta i inne słodkości Serniki, makowce, sękacze czy pierniki. Goszczą

Truskawkowa Fiesta
Pierogi z kapustą i pieczarkami z rzeżuchą 138

chwile spędzone w kuchni się opłacają – pierogi zawsze smakują pysznie. Pierogi z kapustą i pieczarkami podałam z rzeżuchą, są pyszne, polecam Składniki: ciasto: 0,5 kg maki pszennej 1 jajko łyżeczka miękkiego masła szczypta soli gorąca woda – na oko , podczas dodawania wody do ciasta sami zobaczycie kiedy więcej jej nie dodawać, ciasto ma być elastyczne, nie lejące się

Zasmakuj Kuchni
Przepis na placek tulipan - kolorowa fantazja 209

dodajemy 4 żółtka i 2 łyżki mąki, mieszamy  Miseczka 2 - dodajemy kisiel wiśniowy bez cukru, mieszamy Miseczka 3 - 1 łyżkę kakao, mieszamy Miseczka 4 - 3 łyżki suchego maku, mieszamy  Następnie wykładamy dużą blachę papierem. Na środek blachy kładziemy po 3 łyżki ciasta z każdego rodzaju. Po wyłożeniu ciasta włożyć do piekarnika, piec przez 30 minut w temperaturze

Jak u mamy
Kuleczki migdałowe 176

naszych stołach nie może zabraknąć tradycyjnych elementów Bożego Narodzenia. W moim domu również i już zaczyna się rozchodzić zapach piernia i maku, który zresztą uwielbiam. Co roku staram się urozmaicać menu i coś zmieniać. W tym roku także pojawią się nowości, kilka już poznaliście ale to jeszcze nie koniec. Dziś mam dla Was migdałowe kuleczki czekoladowe, które są bardzo

Niezły Młynek
Domowy krem budyniowy 172

cukiernik sobie poradzić. Krem budyniowy może stanowić doskonałą bazę dla owocowych kremów opartych na bazie budyniu. Jak często robicie kochani takie typu kremy? Składnik: 750 ml mleka 360 g maki( 1 szklanka mąki pszennej + 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej) 300 g masła 100 g cukru 30 g cukru waniliowego(1 opakowanie lub 2-3 łyżki domowego cukru waniliowego) 3 żołtka

Ciasta z tradycjami
Kostka piernikowa 178

25x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy je ok 30 minut w 180 st.C Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki maki pszennej 2-3 łyżki kakao szczypta soli  Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, dodajemy cukier i żółtka,  następnie mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Pieczemy

Cynamonowe szczęście
Biszkoptowa krówka. 171

płatków migdałów Odlać 1 szklankę mleka, dodać żółtko i obie mąki. Dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego mleka wlać mieszankę maki z mlekiem. Cały czas mieszać żeby nie powstały grudki. Masę budyniową zostawić do wystudzenia. Co jakiś czas przemieszać żeby nie zrobiła się skorupa. Można też przykryć folią spożywczą. Masło utrzeć mikserem, dodawać

Agusiowe smakołyki