mak - 12131 przepisów (strona:427/809)

Gofry ziemniaczano-marchewkowe 129

tradycyjne placki ziemniaczane ale zawierają dużo mniej tłuszczu bo tylko 1 łyżkę oleju. Polecam #włączgościnność Składniki: 3 średnie młode ziemniaki 1 średnia młoda marchewka 1 jajko 2 łyżki maki pszennej 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i czosnku suszonego Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Przekładamy starte warzywa na sitko aby ociekły

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Torcik zaręczynowy 157

przepisów proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Żródło: książka Ciasta s. Anastazji Ciasto 250 g margaryny 9 jajek 200 g cukru kryształu 200 g maki pszennej 200 g gorzkiej czekolady 200 g suszonej żurawiny 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (na parze). Żurawinę namoczyć w gorącej wodzie, a następnie odcedzić

O kuchni z uczuciem
Królik w sosie śmietanowo koperkowym. 166

tusza królika (ok 1,2 kg) 2 marchewki 1 mała cebula 2 łyżki masła klarowanego sól i pieprz do smaku,( opcjonalnie słodka papryka) 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka maki pszennej 3 łyżki posiekanego koperku 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego   Przygotowanie; Królika myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje.  Przekładamy do większej miski, wsypujemy około 1 łyżeczki

Radość kipiąca uśmiechem.
Babka serowa 117

przepis, który dopiero nie dawno przetestowałam i mogę powiedzieć, iż był to strzał w dziesiątkę. Na pewno posmakuje również waszym gościom podczas rodzinnego przyjęcia. Polecam! Składniki: 350 g maki pszennej(2 szklanki) 250 g białego sera 200 g masła 200 g cukru 8 g proszku do pieczenia( 2 łyżeczki) aromat śmietankowy 4 jajka polewa 100 g czekolady deserowej

Ciasta z tradycjami
Tarta czekoladowo wiśniowa 177

szczypta soli 1 łyżka zimnej wody 2 łyżki cukru pudru 3 żółtka frużelina wiśniowa: 500 g wiśni wydrylowanych 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki maki ziemniaczanej 2 łyżeczki żelatyny masa serowa: 400 g sera twarogowego półtłustego 150 g jogurtu greckiego 100 ml śmietany kremówki 2 czubate łyżki kakao 1/2 budyniu śmietankowego 1 łyżka cukru waniliowego

wesoła kuchnia
Wiśniowa chmurka 272

kompotu) 3 galaretki wiśniowe 500ml gorącej wody Krem: 500 ml kremówki 250g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Beza: 3 białka 150g cukru 2 łyżeczki maki ziemniaczanej 40-50g płatków migdałowych Beza: Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier i mąkę ziemniaczaną. Miksować aż piana będzie szklista i lśniąca. Papier do pieczenia przyciąć

Smakołyki Asi
ROZMARYNOWE FOCACCIE Z PIECZONĄ ŚLIWKĄ, CZERWONĄ CEBULĄ I SEREM 139

makaronowych zapiekanek czy też inspirowanej Francją zupy serowej. Będzie również świetnym pomysłem jako składnik koreczków na imprezowy stół! Ja jednak stawiam na wypieki! Było pysznie! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI : * maka pszenna – 230 g * drożdże świeże – 20 g * masło min. 82% – 50 g * mleko – 125 ml * cukier – 10 g * jajko – 1 szt * sól – 1 łyżeczka * Ser Królewski Sierpc

Ostra na Słodko
Placuszki z mąki z ciecierzycy i borówkami 133

mąki z ciecierzycy z borówkami. Uwielbiam mąkę z ciecierzycy! Polecam wypróbować, gdyż nawet bez proszku do pieczenia świetnie nadaje pulchności. Składniki: 2 jaja 10 tabletek słodziku 5 łyżek maki z ciecierzycy szczypta proszku do pieczenia cynamon aromat borówki Sposób przygotowania: Jaja utrzeć z słodzikiem na puszystą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, aromat. Wszystko dokładnie miksować. Dodać borówki - wymieszać

Truskawkowa Fiesta
Ekspresowy jabłecznik 119

roślinnego (u mnie był to rzepakowy) 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu 50 g orzechów włoskich (garść)   Przygotowanie: Na idealnie gładką masę zblenduj banany, cukier i olej. Maki i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski i wymieszaj z masą bananową. W zależności od wielkości jabłek pokrój je na ćwiartki, w ósemki lub kostkę, oczywiście usuń gniazda nasienne

greenscarf
Muffinki czekoladowe z malinami 159

takie są dobre! ;) Do przygotowania tych słodkości użyłam mąki szymanowskiej - polski producent, idealna do ciast i innych wypieków. W fajnym opakowaniu, które każdorazowo można zamknąć i otworzyć. Używaliście tej maki w swojej kuchni? U mnie się sprawdziła :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku

Domowa cukiernia Ewy
Jaglano-migdałowa szarlotka 139

szarlotką kombinuję na wszelkie sposoby. Wykorzystuje maki jakie mam w swojej kuchni i z każdej wychodzą! Napiszę tylko, że szarlotka znikła w mgnieniu oka - rodzina była zachwycona! :) Składniki: Spód: 1 jajo 1/3 szklanki erytrytolu 1 szklanka mąki jaglanej 1/2 szklanki mąki migdałowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 80g oleju kokosowego 1 łyżka jogurtu naturalnego Mus: 3-4 średnie jabłka

Truskawkowa Fiesta
Ciasto drożdżowe bez zagniatania 260

Ciasto drożdżowe bez zagniatania to propozycja dla wszystkich leniuszków, którzy uwielbiają tak jak ja smak ciasta drożdżowego. To ciasto nie wymaga od Was zbyt wiele pracy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placki z ziemniakami, cukinią i chia 267

cukinię pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do naczynia miksującego dodać pozostałe składniki i zmiksować czas 20-30 s / obr 5-6 (gdy będzie zbyt wodniste dodaj trochę maki i ponownie wymieszaj) smażyć na rozgrzanej patelni na złocisty kolor z obu stron Można podawać z jogurtem, śmietaną lub bez niczego :) Smacznego

Gotowanie z pasją
Wieniec wiśniowo brzdącowy 178

kakao 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny masa biała: 200 ml śmietany 42 % frużelina wiśniowa: 250 g wiśni wydrylowanych 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka maki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny Beza: Białka wyjmuje wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Ubijam na sztywno z solą, i zaczynam dodawać po łyżce cukru stopniowo. Kolejna łyżka jak poprzedni

wesoła kuchnia
ODRYWANE BUŁECZKI Z DŻEMEM WIŚNIOWYM MOJEJ MAMY 120

odrywane bułeczki wypełnione po brzegi tym domowym dżemem! Zniknęły jeszcze gorące! Od nich nie dało się odejść! Serio! U Was będzie dokładnie to samo! Koniecznie spróbujcie! :)) SKŁADNIKI: CIASTO DROŻDŻOWE: * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 30 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 250 ml * cukier – 100 g * jajko – 1 szt + dżem wiśniowy SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO DROŻDŻOWE: Drożdże rozpuszczamy

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania