Sos z cielęciną zapiekany z makaronem 241makaron mogę jeść codziennie…Jestem jednak bardzo dzisiaj zajęta, na chodzie non stop, więc siłą rzeczy postawiłam na szybki obiad , stąd makaronowy maraton na blogu. Sos z cielęciną to wersja słynnego sosu bolognese . Przyrządzam bolognese na przeróżne sposoby nawet pakuję go w kanapki . Równie dobrze sprawdza się w zapiekance
codojedzenia
Biszkopt z prostymi kremem, owocami i polewą 362galaretką bardzo pozytywnie mnie zaskoczył Biszkopt z kremem, owocami i polewą Składniki na blachę: 25×40 cm Biszkopt: – 7 jajek (białka i żółtka osobno) – 200 g maki pszennej – 170 g masła – 170 g czekolady gorzkiej – 250 g cukru – 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Najlepiej zrobić biszkopt w pierwszej kolejności. Masło wrzucamy
Relaxtime
Golabki i gesty sos warzywny 182delikatny, lekko gorzkawy smak. Ze względu na mocny aromat rośliny, potrawy należy przyprawiać niewielką ilością świeżych lub suszonych liści. Przede wszystkim jest to dobry dodatek do wzmacniania s maku zup, sosów, potraw mięsnych i rybnych oraz dań z ryżu i makaronu. Przyprawę powinno się dodawać pod koniec sporządzania dania, aby zachowała swoje właściwości (zarówno lecznicze jak i smakowe). Jako
w mojej kuchni
Sernik malinowy jaglany bez pieczenia. 344łyżeczki żelatyny na 80 ml wody cukier z prawdziwą wanilią cukier puder lub inna substancja słodząca np. słodzik do poprawienia smaku i nadanie słodyczy Wykonanie: Ciasteczka rozkruszyć na mak. Masło rozpuścić w garnuszku, po czym dołożyć do ciastek, zmiksować i wyłożyć nimi spód blachy, dokładnie uciskając. Kaszę dokładnie wypłukać, najlepiej 3-4 razy, po czym odsączyć. W rondlu zagotować
Poezja Smaków - blog kulinarny
Wegański bezglutenowy chlebek kukurydziany 226dobry 3-4 dni, tj. nie wyschnie na wiór, jeżeli będzie przechowywany zawinięty w ściereczkę. Składniki na keksówkę nie dłuższą niż 25 cm (moja był ciut dłuższa): 500 g maki kukurydzianej 400 ml mleka sojowego + 100 ml octu jabłkowego lub 400 ml wegańskiego jogurtu naturalnego czubata łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia łyżeczka soli 3 łyżki oleju roślinnego 100 g kukurydzy
greenscarf
Placuszki piernikowe 287Przepis bierze udział w konkursie „Przepis na Kopernika” 🙂 #przepisnakopernika Składniki: 1 opakowanie pierników Katarzynki Kopernik 1 szklanka mleka 4 kopiaste łyżki maki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka proszku do … Czytaj dalej Placuszki piernikowe
czarrna od kuchni
Magiczne ciasto budyniowe 863należy ściśle trzymać się receptury, w tym przepisie samowolka może zakończyć się zakalcem. 4 jajka 130 g cukru 1 łyżka zimnej wody 125 g masla 125 g maki pszennej szczypta soli 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1/2 l. mleka cukier puder do posypania Wykonanie : Rozbić jajka- oddzielić żółtka od bialek. Bialka ubić ze szczypta soli
Jadło i czytadło
Roladki schabowe. 218rondelka wsypać wszystkie przyprawy, dodać musztardę i gorącą wodę. Wymieszać i zalać podsmażone rolady. Dusić pod przykryciem 1 godzinę i 20 minut. Powstały sos można zagęścić mąką.( 1 łyżeczkę maki rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody i wlać do gorącego sosu, cały czas mieszając żeby nie zrobiły się grudki). Z tej porcji wyszło mi 7 rolad
Agusiowe smakołyki
Kruche szaleństwo z masą porzeczkową i kruszonką 204masła 2 łyżki śmietany 3 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia masa 800 g oczyszczonej porzeczki 200 g cukru 1 budyń waniliowy kruszonka 140 g maki 100 g masła 100 g cukru Przygotowanie: ciasto mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i masło posiekaj ze sobą nożem lub umieść wszystko w naczyniu miksującym. Następnie dodaj żółtka i śmietanę
Niezły Młynek
Ciasto Fistaszek 371jajka, ½ szklanki cukru, 4 łyżki oleju, 1 szklanka mąki, 1,5 łyżki kakao, 1 łyżka octu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 łyżki maki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 opakowania cukru waniliowego, 5 łyżek cukru pudru, 200g masła. PRZYGOTOWANIE: 1. Masa orzechowa: Masło rozpuszczam w garnuszku. Dodaję cukier, miód oraz orzechy ziemne. Mieszam
Tradycyjna kuchnia Kasi
Czystek lepszy niż zielona herbata, czyli czy warto go pić?? [ENG] 238jest słodkie!) co sprawia, że jest idealny dla diabetyków i osób na diecie 💖💖 ➕ producent twierdzi, że jest naturalny i brak w nim konserwantów (i tak smakuje) ➖ s mak nie powala, ale da się wypić (w końcu to tylko 2 łyżki dziennie 30 min przed posiłkiem 😉). Because I'm not a big fan of drinking
Better Life By Auntie Ju
Ciasto ucierane z jeżynami 163Składniki; 1,5 szklanki maki tortowej, 3/4 szklanki cukru, 3 jajka, 1/2 szklanki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,i owoce jakie chcesz...ja dodałam jeżyny . Jajka ubijać mikserem z cukrem około 10 min, potem pomału wlewać oliwę i znowu ucierać piec minut. Mąkę zmieszać z proszkiem i dodawać do masy mieszając już łyżką ,nie mikserem. ,wylać do blaszki 20x20
Anioły w kuchni
Placek z cukinią Ewy Wachowicz 229szukałam po necie czegoś oryginalnego wg. mnie, i znalazłam na stronie Ewy Wachowicz. Ciasto muszę przyznać pyszne... Składniki; 3 szklanki cukinii startej na tarce, 6 jajek, 3 szklanki maki, 2 szklanki cukru, cukier waniliowy, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka oleju, 2 łyżki kakao, 3 łyżeczki cynamonu, Wykonanie; Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy przesianą mąkę
Anioły w kuchni
Drożdżowe Ze Śliwkami I Kruszonką 169mąki 40 g masła roztp. i ostudzonego 2 żółtka 1/3 szkl cukru parę kropel esencji waniliowej szczypta soli 300 g śliwek Kruszonka: 60 g masła 5-6 łyżek maki 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1. Najpierw tworzymy zaczyn i odstawiamy go do podrośnięcia (wkruszamy drożdże do mleka dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy). 2. Do miski dajemy mąkę
Gotowanie...to proste !
malinowa chmurka 957ciasto się zrumieni. Po upieczeniu cisto odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a najlepiej upiec je dzień wcześniej. składniki na bezę: 3 białka 150 g cukru 2 łyżeczki maki ziemniaczanej wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo po 1 łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając, aż białka masa będzie lśniąca. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Na duża blachę wykładamy papier
Domowy Smak Jedzenia