dodać do ciastek swoje ulubione ‘słodkie’ przyprawy – cynamon, anyż gwiazdkowy, mielony kardamon, tłuczone goździki, skórkę otartą z pomarańczy, pastę waniliową czy choćby mieszankę przypraw do piernika. Sezam, chia i mak też tu fajnie zagrają. Mniej dbającym o linię pożeraczom zdrowych ciasteczek polecam czekoladę – zwykłą gorzką, bogatą w magnez, albo specjalną do wypieku ciastek (np. kropelki czekoladowe do zapiekania, nie rozpuszczają
Karo in the Kitchenziemniaki 150 ml wytrawnego wina łyżka ciemnego sosu sojowego liść laurowy sól i pieprz tłuszcz do podsmażenia. Nudle: 500 g maślanki (lub jogurtu) 2 łyżeczki sody oczyszczonej 700 g maki pszennej 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju. Wykonanie: Danie należy przygotować w garnku z grubym dnem lub takim, który mamy sprawdzony
Poezja Smaków - blog kulinarnyprzygotowania i bardzo smaczne. Nie liczymy kalorii, nie odchudzamy się, ale jemy :) Więcej przepisów na karnawałowe wypieki znajdziecie na moim blogu w zakładce CIASTKA. Składniki 500 g maki pszennej 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 500 g sera twarogowego (dałam półtłusty) 1/2 szklanki cukru 4 żółtka 200 g jogurtu greckiego olej do głębokiego smażenia cukier puder Ser skręcić przez maszynkę
O kuchni z uczuciemzakwasu markerem i zostawiam do podwojenia objętości (ok. 2-3 godziny). Ciasto właściwe: Bezpośrednio po drugim dokarmieniu zakwasu robię autolizę: Mieszam ze sobą dokładnie: 350 g woda 15 g mak niebieski 15 g nasiona chia 100 g aktywny zakwas pszenny, przygotowany j.w. 450 g mąka jasna pszenna typ 550 lub 650 (tu użyłem mąki Lubella 550 i włoską Manitoba Divella
Przepisy na domowy ser i chlebpasowały bardzo - długo wybierali swoje ulubione, mniej, lub bardziej łaciate... Przepis z ksiażki '1mix, 100 muffins' . Składniki: (na 12 sztuk) szklanka = cup = 250ml 2 szklanki maki 1 łyżka proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli 1/2 szklanki drobnego cukru 2 duże jajka 1 szklanka mleka 6 łyżek oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki niesłodzonego kakao Rozgrzej
Lejdi of the houseczyli około 10 porcji) 2 duże jajka 125ml oleju 85g miękkiego brazowego cukru 2 niewielkie cukinie (okolice 350g), starte na tarce o dużych oczkach 1 łyżeczka ektraktu waniliowego 300g maki 2 łyżeczki cynamonu spora szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 50g orzechów włoskich, połamanych na kawałki 100g sułtanek dodatkowo, opcjonalnie 150g serka kremowego typu Philadelphia
Lejdi of the houseInspiracja z bloga She Bakes Here . Składniki: (mnie wyszło 36 sztuk) szklanka = 250ml 2 szklanki maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka nasionek chia 115g masła lub margaryny do pieczenia 3/4 szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny 1 jajko, roztrzepane w miseczce 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Rozgrzej piekarnik
Lejdi of the houseSkładniki: (mnie wyszło 20 małych) szklanka = 250ml 3 szklanki ziemniaków purée, zimnych, najlepiej pozostałości z poprzedniego dnia 2 jajka ugotowane na twardo i posiekane 1 jajko surowe 3 łyżki maki (skrobi) ziemniaczanej, lub skrobi kukurydzianej 1 szklanka kukurydzy z puszki, dobrze odcedzonej po 1 łyżeczce suszonej natki pietruszki i koperku sól i pieprz, do smaku bułka tarta olej do smażenia
Lejdi of the housesamo, jak eBay!'... :) Składniki: (u mnie - foremka silikonowa 20cm średnicy, ale odrobinę większa, może 23cm, byłaby lepsza) 125g masła lub margaryny 55g drobnego cukru do wypieków 180g maki 60g mielonych migdałów Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj foremkę - silikonowa może zostać 'goła', inne dobrze jest wyłożyć kawałkiem papieru do pieczenia. W dużej misce wymieszaj makę i cukier. Dodaj masło/margaryn
Lejdi of the houseSkładniki: (na 12 sztuk) 125g cukinii 125g marchewki 2 szklanki maki 1 łyżka proszku do pieczenia 1/2 szklanki drobnego cukru 1/4 szklanki złotych rodzynek 2 duże jajka 1 szklanka maślanki (lub 3/4 szklanki jogurtu naturalnego i 1/4 szklanki mleka) 6 łyżek oleju Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki z 12 papilotkami. Zetrzyj cukinię, odciskajac nadmiar płynu, i włóż
Lejdi of the houseświeżego szpinaku szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki crème fraîche 1 opakowanie rozwałkowanego ciasta francuskiego (320g) 1 jajko, roztrzepane, lub odrobina wody (opcjonalnie) sól i pieprz sezam, lub mak, do posypania po wierzchu (opcjonalnie) Oliwę rozgrzej na sporej patelni, dodaj cebulę i czosnek, smażymy 3 - 4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodaj pieczarki duś, aż zmniejszą objętość
Lejdi of the housesztuk) 75 g masła 100 g ciemnej czekolady, połamanej 150 g serka kremowego typu philadelphia 100 g drobnego cukru 1 jajko, roztrzepane 50 g mielonych migdałów 50 g maki, przesianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Piekarnik nagrzej do 180stC. Wyłóż papilotkami foremkę do muffin (10 sztuk). Masło i czekoladę rozpuść w misce umieszczonej nad parującą wodą, lub w rondelku
Lejdi of the houseSkładniki: (spokojnie na 12 sztuk, a myślę, że dałoby się wykroić może 14 mniejszych) szklanka = 250ml 2 szklanki maki z proszkiem do pieczenia (self-raising) 3/4 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki crème fraîche* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 400g puszka koktajlu owocowego/mieszanych owoców, bardzo dokładnie odcedzonych z zalewy
Lejdi of the housepewno na syty posiłek dla 1 dorosłej osoby i 3 mocno zjadliwych dzieci) 500g ziemniakow, tłuczonych, zimnych, najlepiej z poprzedniego dnia 250 twarogu tłustego 1 jajko szklanka maki + 1-2 lyzki + do podsypywania 1.5 lyzki skrobi kukurydzianej Wyłóż ziemniaki do sporej miski. Dodaj rozgnieciony dokładnie widelcem twaróg, a następnie jajko, makę, szczyptę soli i skrobię. Dokładnie wymieszaj i zagnieć
Lejdi of the houseproszek do pieczenia. Przepis, minimalnie zmieniony, z bloga Sio-smutki . Składniki: (na 8-10 sztuk) 250g opakowanie serka quark (oryginalnie gładki twaróg z wiaderka) 5 łyżek maki 2 jajka 2 łyżki miodu olej do smażenia Wymieszaj dokładnie jajko z twarogiem (łyżką, nie mikserem, bo masa będzie zbyt rzadka), dodaj mąkę i miód. Powinno powstać gęste ciasto. Wykładaj
Lejdi of the house