każdą okazję. -- Potrzebujemy 1 kg mąki pszennej typ 650, 50 g drożdży, ~2 szkl. ciepłej wody, 1 łyżkę soli, 1 łyżkę cukru, 2 średnie ziemniaki, po garści ziaren maku, siemienia, słonecznika, sezamu... Najpierw z wody, cukru, drożdży i 2-3 łyżek mąki robimy zaczyn, który pod przykryciem odstawiamy na 10-15 minut w ciepły kąt do wyrośnięcia. Pozostałe produkty
chleba naszegoPierniczki Nastał czas łuskania orzechów, mielenia maku, siekania migdałów, przesiewania mąki – na co dzień trudno się za to zabrać – ale przed świętami… Pierniczki To rytuał, który pozwala nam wrócić wspomnieniami do dziecięcych lat. Roztaczający się wokół zapach pieczonego piernika sprawia, że święta w rodzinnym domu są magiczne
Pomysłowa kuchniamasła 50 g cukru 25 g świeżych drożdży 1 białko cukier puder do dekoracji nadzienie 250 g dżemu lub 200 g świeżych owoców(20 g cukru i 20 g maki ziemniaczanej) Przygotowujemy rozczyn.Drożdże rozgniatamy w metalowym naczyniu z jedną łyżką cukru, jedną łyżką mleka(letniego) oraz dwoma łyżkami mąki pszennej. Przygrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce, aby urosły
Ciasta z tradycjamistopniach. Groszki ptysiowe przez 10 minut, ptysie przez 15-20 minut, a spody i blaty przez 25 minut. Studzimy. Mój przepis na ciasto ptysiowe: Składniki: 180 g maki 125 ml wody 100 g masła 4 jajka Wodę zagotowujemy z masłem. gdy masło się rozpuści, a woda zacznie wrzeć dodajemy mąkę. Całość mieszamy, aż składniki się połączą. Garnek z ciastem odstawiamy
Ciasta z tradycjamibrzmi jak idealny pomysł na Święta? Ja myślę, że tak! Takie drożdżówki możecie zrobić nie tylko z powidłami, ale także z masą z niebieskiego lub białego maku. Uważam, że będzie to mega opcja na Boże Narodzenie, zwłaszcza dla tych, co lubią tradycyjne przepisy, ale nie przepadają za nudą na stole. ;) * SKŁADNIKI na 16 drożdżówek Ciasto drożdżowe: 600 g mąki pszennej
Food SquarePrzygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do malaksera i miksuj do momentu, w którym możliwe będzie ulepienie kulek. Dodatkowo możesz je obtoczyć w wybranych dodatkach, u mnie surowe ziarna kakao, mak oraz wiórki kokosowe. Jeżeli dodatki nie chcą się trzymać kulki, zwilż ją zanurzając w wodzie
Zdrowie na języku :Pwigilijną kolację. Składniki: Farsz: 100 suszonych grzybów- u mnie borowiki 500 g kiszonej kapusty 1 marchewka 1 pietruszka sól i pieprz 3 łyżki oleju 2 cebule Ciasto: 300 g maki pszennej 1 łyżeczka soli 4 g drożdży instant (ok. 1/2 paczuszki) lub 10 g świeżych 2 łyżki oliwy 180 ml mleka Przygotowanie: Farsz: grzyby opłucz, zalej zimną wodą i odstaw
Oka w rosole czyli KaFka gotujewłoskie. Myślę, że to właśnie dodatek orzechów powoduje, że jest tak pyszna. Sama tłukłam orzechy, tłuczkiem do mięsa :) Trochę mi przy tym zeszło, ale było warto. Składniki: 2 szklanki maki 1/2 szklanki cukru 100 g. masła lub margaryny 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na nadzienie: 1 kg jabłek 3 łyżki cukru 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka cynamonu
Agusiowe smakołykiPiekarnik włączyłam na 180 ° C (termoobieg). Masę biszkoptowo-piernikową przełożyłam do rękawa cukierniczego z okrągła mała tylką. Wyciskałam okrągłe placuszki. Na wierzchu obsypałam zmielonymi orzechami (kilka sztuk obsypałam ziarenkami maku) i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 10 minut. Następną porcję ciasta wyciskałam na drugą blaszkę tuż przed wyjęciem poprzedniej z piekarnika, bo placuszki szybko się rozlewają i spłaszczają. Upieczone
Kuchnia u KrysiSkładniki 300g maki pszennej 175g masła,lub margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g cukru 125g orzechów 1 białko - z 1 jajka Wykonanie cukrem,masłem,mąką z proszkiem do pieczenia Zmielić orzechy ,lub posiekać na drobne kawałki. Połączyć je z cukrem,masłem,mąka z proszkiem do pieczenia ,oraz jednym białkiem. Zagnieść ciasto,zawinąć w folię i włożyć do lodówki
w mojej kuchnitego chrupiąca beza kokosowa. Mniam Składniki: 500 g ricotty 3 jajka + 2 białka 4 czubate łyżki cukru pudru + 2 łyżki 1/4 łyżeczki zmielonej laski wanilii 1 czubata łyżka maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego 1 duże jabłko 1/2 szkl wiórków kokosowych tortownica o śred. 26 cm Przygotowanie: Do miski przekładamy ricottę, dodajemy jajka, cukier puder i mieszamy. Następnie
słodkie i nie tylko historie kulinarneorzechami pekan Proporcje na formę 25 x 25 cm Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 4 duże jajka 1 szklanka oleju 180 g brązowego cukru 1 spora marchewka 250 g maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 1/3 łyżeczki kardamonu Polewa 100 g serka śmietankowego 30 g masła
Kulinarne przygody GatityMusicie upiec dwa takie ciasta aby po przekrojeniu uzyskać cztery blaty) 3 jajka 1 szklanka cukru 150 ml mleka 130 g oleju słonecznikowego 1 łyżeczka pasty waniliowej 150 g maki 60 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki proszku sody Formy, lub tortownice wyłóżcie papierem do pieczenia(samo dno) Jajka roztrzepać z mlekiem, olejem i cukrem, na koniec
Piekarz-Kucharz-Garkotłukinnych deserów. Masa makowa HELIO ma odpowiednio gęstą konsystencję i charakteryzuje się tradycyjnym smakiem oraz naturalnym aromatem. Produkt zapewni dużą oszczędność czasu - nie wymaga dodatkowej obróbki termicznej ani mielenia maku – stanowi gotowe nadzienie do ciasta. Dodatkowym atutem produktu, jest to, że wypieki, w których zastosowano masę makową HELIO mogą być zamrażane. Masy makowe HELIO są najczęściej wybieranymi produktami
Sama słodycz i szczypta chilipowodują uczucia przeciążenia tak typowego przy spożywaniu produktów pszennych. Bardzo polecam :-) * * * Składniki (na blachę z kominem): 100 g skrobi ziemniaczanej 80 g mąki z ziaren amarantusa 80 g maki kukurydzianej 3/4 szklanki cukru 200 g masła 4 jajka (żółtka i białka osobno) 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia tarta skórka z cytryny sok z połowy cytryny Składniki na lukier
Kawa z mlekiem