mak - 12131 przepisów (strona:454/809)

Przepis na ciastka ze skwarkami 488

tego rodzaju ciastka ze skwarkami są mniej znane i coraz rzadziej pieczone, chociaż kiedyś (dawno temu:) były bardzo popularne. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ciastek będziemy potrzebowali: 300 g maki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 150 g skwarek lekko zrumienionych (150 g skwarek wyjdzie z około 600 g słoniny) 100 g cukru pudru 3 płaskie łyżki śmietany

Uwaga Babcia Gotuje
Pieczeń full wypas 76

Wątrobę i skórkę i łopatkę gotuj z zielem angielskim, liściem laurowym i solą. Gotuj krótko żeby mięso nie było suche. Później zmiel wszystko dwa razy przez małe sitko (do maku) i dodaj jajka. Możesz też dodać podsmażoną cebulkę i zmielić ją z mięsem. Piecz około godziny w 180 stopniach. Gdy ładnie się zarumieni, wyciągnij z piekarnika

Keto Przepisy
Ciasto Rafaello. 117

przypadek. Przypomniałam sobie ten smak i nie mogłam się oprzeć. Musiałam zrobić. Może ktoś jeszcze ma ochotę ? :) Składniki na biszkopt: 5 jajek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki maki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypując cukier. Dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec wsypać obie mąki z proszkiem

Agusiowe smakołyki
Królewski chleb Jagiełły z cebulką prażoną 170

dużej misce wymieszać obydwie mąki z solą, siemieniem lnianym i prażoną cebulką. Dodać zaczyn drożdżowy. Stopniowo dolewać wod,  aby kontrolować stopień wilgotności ciasta - ze wzgl. na użycie maki żytniej, która bardziej chłonie płyny, musiałam tu jeszcze dolać 2-3 łyżki wody dodatkowo . Wyrobić na elastyczne ciasto - aż masa będzie odchodzić od boków miski . Jako że jestem "leniwcem kuchennym

Grunt to przepis!
Pierogi z piekarnika. 154

Ciasto jest zwykłe pierogowe. Kształt zrobiłam okrągły, bo takie bardziej mi się podobają:) Farsz może być dowolny, jak kto lubi. Składniki na ciasto: 2 i 1/2 szklanki maki 1 szklanka gorącej wody 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na 10 -15 minut żeby odpoczęło. Składniki na farsz: 400 g. mięsa

Agusiowe smakołyki
Filety śledziowe w tempurze 110

Przepis na śledzia inaczej.  Składniki 4 filety świeżego śledzia 1/3 szklanki mleka 1 jajko szczypta soli szczypta pieprzu szczypta wędzonej papryki pół szklanki mąki pszennej pół szklanki maki kukurydzianej sok z połowy cytryny szklanka oleju do smażenia ciemny sos sojowy     Przygotowanie   Filety ze świeżego śledzia umyłem, osuszyłem, pokroiłem w paski. Zamarynowałem w soku z cytryny

R'n'G Kitchen
Pierogi z soczewicą i cieciorką 138

tysiące lat wstecz. Jej nasiona zawierają aż 25% białka, stanowiąc nieodzowny składnik diety wegetarian i wegan. Wszystkich zainteresowanych produktami tej firmy zapraszam na stronę internetową - KLIK Składniki : 3 szklanki maki pszennej + do podsypania łyżeczka soli 1 jajko 2 łyżki oleju około 3/4 szklanki ciepłej wody 2 puszki po 400 g cieciorki 1 puszka 400 g soczewicy 1 łyżeczka soli

Sama słodycz i szczypta chili
PYSZNA BABKA PIASKOWA + FILMIK 131

ciasto pieczone w formie keksowej. Jest smaczna, delikatna i lekko krucha. Zawsze się udaje i pięknie rośnie, polecam ten przepis.  SKŁADNIKI :  150 g masła  150 g maki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu migdałowego PRZYGOTOWANIE :  Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy

Kulinarne Fantazje Marioli
Jesienny chleb. Październikowa piekarnia 142

Jest pyszny, bardzo chrupiący, równie smaczny na drugi i nastepny dzień. Składniki: 100 g puree z dynii 50 g aktywnego zakwasu 50 g razowej mąki orkiszowej 2000 400 g maki orkiszowej 630 5 g drożdży 230 ml wody 10 g soli 50 g suszonycg fig 30 g pestek z dynii Wykonanie: do misy dodać wszystkie składniki za wyjatkiem soli

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bezglutenowy deser chia z brzoskwinią i kokosem 248

typowe wiórki kokosowe, więc przy dbaniu o linię jest wyśmienita.   Gdyby ktoś miał wątpliwości zapewniam, że mąka kokosowa nadaje się nie tylko do pieczenia. W przeciwieństwie do tradycyjnej maki zbożowej, może być jedzona na surowo , stąd świetnie sprawdza się jako aromatyczny dodatek do jogurtów, koktajli i deserów na zimno . Ma lekko słodkawy posmak , stąd nie potrzebuje do towarzystwa zbyt

Grunt to przepis!
Ciastka makowe minutki 95

piekarniku ;-) Czas przygotowywania:  do 5 minut Czas pieczenia:  około 15 minut Ilość ciastek:  18-20 sztuk średnicy około 3-4 cm Składniki: • pół szklanki maku • garść rodzynek • płaska łyżka cukru • 2 białka jajek • 2 łyżki mąki pszennej tortowej

AniaGotuje.pl
SERNIK Z PIANKĄ I OWOCAMI 143

sernik, ale tym razem z prawdziwego twarogu i ulubione owoce na wierzchu. Kombinacja wyszła wspaniale i po serniku zostały tylko okruszki i oczywiście zdjęcia... Smacznego :) CIASTO : 2,5 szklanki maki pszennej kostka zimnej margaryny lub masła 250 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek  SER : 1,20 kg sera - użyłam twarogu w kostce, można

Pani na deser
CIASTO Z JABŁKAMI I DELIKATNĄ PIANKĄ 153

Wspaniała szarlotka na pysznym  kruchym cieście oraz bardzo puszystą pianką. Polecam :) CIASTO : 2,5 szklanki maki pszennej kostka zimnej margaryny lub masła 250 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek  PIANKA : 5 białek 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe lub waniliowe po 40 g 0,5 szklanki oleju ORAZ : 1 kg jabłek cukier

Pani na deser
Lasagne z porem i z kurczakiem 399

pomysłu na coś innego. Składniki na lasagne z porem i kurczakiem: Mały por 1 czerwona cebula 500 g piersi z kurczaka 1 czerwona papryka 25 g masła 40 g maki pszennej 500 ml ciepłego mleka 9 płatów makaronu lasagne (u mnie były po 3 na wersje, zależy jaki kształt naczynia używacie) 2 mozzarelle  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lasagne z porem

Delusional Trine
Szarlotka z pigwą 205

dorodne pigwy. Czy nam ciasto smakowało? Hmmm zbędne pytanie było rewelacyjne. W ciągu tygodnia musiałam je upiec dwa razy. Porcelana Edera Platin Bogucice Składniki: Ciasto kruche: 350 g maki pszennej 150 g mąki orkiszowej T 650 200 g masła zimnego 120 g cukru 10 g cukru z wanilią 2 jajka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 900 g pigwy

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania