mak - 12131 przepisów (strona:469/809)

Mazurek z masą kajmakowo - orzechową 165

przepisem, bowiem przepis na ciasto  bardzo dobry, a to przecież podstawa wszystkich mazurków.    Ciasto 30 dag. mąki krupczatki 25 dag mąki tortowej  2 łyżki maki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia; 1/2 szklanki cukru; 5 żółtek; kostka margaryny. Dodatki do masy: 1/2 puszki masy kajmakowej 1/2 szklanki orzechów lasowych zmielonych 1/4 kostki masła dżem wiśniowy

W kuchennym oknie Ewy
Wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami 150

porze) z nutą cytrynową i płatkami migdałów. Idealny dla tych, którzy mają ochotę na coś innego na wielkanocnym stole. Polecam również mój ulubiony „ Świąteczny wieniec drożdżowy z makiem i lukrem „.     http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2017/04/d-3-wielkanocny-wieniec-drozdzowy-malinami-biala-czekolada-easter-yeast-wreath-cake-1170x874.jpg The post Wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Rarytas z krakersem i karmelem 206

przygotowania tego ciasta u siebie w domu . Wymiary blaszki: 28x24 cm Temp. pieczenia: 170C Czas pieczenia: 40-50 minut Składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 czubata szklanka maki 1 łyżka oleju 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 puszka kajmaku 200 g masła 2 paczki krakersów posiekane orzechy włoskie 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej

Różne smaki w kuchni
Sernik zebra czekoladowo waniliowy. 233

rodzinnych Świąt Wielkanocnych :) Polecam :) Składniki ( na tortownicę o średnicy 24 cm ) - 1 kg sera mielonego sernikowego z wiaderka - 4 jajka - 2/3 szklanki cukru - mały cukier waniliowy - 1,5 łyżki maki ziemniaczanej - 3 płaskie łyżki ciemnego kakao Dodatkowo - papier do pieczenia - tłuszcz do wysmarowania formy Wykonanie Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym, do zmiksowanych dodaję kolejno partiami ser, mąkę ziemniaczaną

Kuchnia z widokiem na ogród
Mini babeczki, muffinki piaskowe 179

święcenia. Miłego, tego pracowitego dnia Wam życzę :-) Składniki na 12 babeczek: 250 g masła 170 g cukru/ksyliotlu/erytrolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka L szczypta soli 200 g maki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej mini jajka jako dodatek lub co kto woli 1. Masło ucieramy na puszystą, jasną masę. Dodajemy stopniowo cukier, sól i żółtka. 2. Z białek ubijamy

kruche babeczki
Wielkanocne przepisy. Ponad 30 propozycji na ciasta i sałatki. 182

Babka w łaty (babka dwukolorowa) Pomarańczowy sernik na chałwowym spodzie Makowiec w cytrynowym cieście Cytrynowa babka z pomarańczową skórką Keks z kandyzowaną papają i rodzynkami Orzechowe ciasto Sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie Murzynek z serem Babka kokosowa Sernik z ananasem na słonawym spodzie Migdałowa babka Mleczna babka kukurydziana Śmietankowy sernik z gruszką Ciasto marcepanowe Łaciaty sernik

Słodkie okruszki
Czekoladowy mazurek na kruchym cieście 148

specjalnie dla was przygotowałam mazurek nieco bardziej pracochłonny czyli z dżemem porzeczkowym  i czekoladą. Smakiem dorównuje wszystkim pozostałym nawet mojemu faworytowi. Składniki na kruche ciasto : 300 gram maki + trochę do podsypywania 200 gram masła 100 gram cukru 2 żółtka szczypta soli 1 ogromna łyżka śmietany kwaśnej Składniki na wierzch mazurka: około 150 gram domowego dżemu z czarnej porzeczki

Życie zaczyna się w kuchni
20 przepisów na Wielkanoc 683

nadziane pieczarkami i cebulką SŁODKOŚCI   11. Domowa pasc h a   – przygotowana z zsiadłego mleka z dużą ilością bakalii 12. Babka makowa   – czyli pomysł na wykorzystanie suchego maku; babka prosta do przygotowania, tania i bardzo smaczna! 13. Babka piaskowa, dwukolorowa  – długo zachowuje świeżość 14. Sernik pieczony w kąpieli wodnej   – puszysty, miękki i niesamowity w smaku

Ugotować
Wielkanocna baba trzcinowo kakaowa na oleju rzepakowym 172

delikatnie osłodziłam i dodatkowo gorzko doprawiłam.     Składniki na dużą formę, na babkę: 40 g świeżych drożdży, 250 ml ciepłego mleka, 150 g cukru trzcinowego, 300 g maki pszennej typ. 550, 3 duże jaja, 50 ml oleju rzepakowego, szczypta soli, 2 duże łyżki kakao, ponadto: tłuszcz do wysmarowania formy, kakao do posypania formy, ok. 100 ml śmietanki

Moniki Smakołyki
CIASTECZKA WIELKANOCNE JAJKA 175

mąki pszennej (może być orkiszowa, ale ciasteczka wyjdą ciemniejsze) 0,5 lyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli kilka kropel aromatu wanilinowego lub 1 lyżeczka ekstraktu z wanilii maka do podsypywania ciasta DODATKOWO: lemon curd, okolo 3/4 porcji z tego przepisu cukier puder do posypania WYKONANIE: Do miski miksera wrzuć pokrojone w kostkę masło, dodaj pozostałe składniki i hakiem do mieszania

Słodko-Słony Świat Ilony
TORT- CZEKOLADOWY BISZKOPT Z KREMEM ŚMIETANOWYM I MALINAMI 171

biszkopt z kremem na bazie śmietany kremówki a całość udekorowałam malinami i prażonymi migdałami. Tort wyszedł pyszny, lekki a co najważniejsze smakował solenizantowi :) Do upieczenia biszkoptu użyłam  maki pszennej tortowej typ 450  od  Młyny Stoisław . Składniki na biszkopt: * 5 jajek * 3/4 szklanki cukru * 2/3 szklanki mąki tortowej * 1/3 szklanki kakao Dodatkowo: * 750 ml śmietany kremówki

Zrób to smacznie
Keks z bakaliami 124

gram mieszanych bakalii (rodzynki/żurawina, migdały,  orzechy, daktyle, kandyzowane owoce, skórka pomarańczowa, jagody goi)  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia trawa cytrynowa Przygotowanie: Bakalie mieszamy z łyżka maki w pojemniczki, wcześniej siekając je na mniejsze kawałki.  Miękkie masło ucieramy na kremową masę z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym. Do ucieranej masy dodajemy po jednym jajku

Życie zaczyna się w kuchni
Mazurek pomarańczowo-morelowy z białą czekoladą i różami 194

powinno użyć się mielonych orzechów, dowolnego gatunku, oraz prawdziwego masła, min 82%,  samo ciasto lubi długie leżakowanie w lodówce, a zagniatanie musi przebiegać szybko. Kruche ciasto 170 g maki 100 g mielonych orzechów 50 cukru pudru 150 g zimnego masła 1 żółtko Dodatkowo  2 garście suszonych moreli 3 łyżki skórki pomarańczowej 4 łyżki dużemu morelowego 150 g białej

Słodki Kompromis
Babeczki cytrynowo-majonezowe do koszyczka wielkanocnego 108

sprawia, że babeczki szybko nie wysychają. Całość? Reweeelacja. Zresztą sami spróbujcie! (U mnie wyszły 4 babeczki o średnicy 10 cm i 5 cm wysokości) 75g mąki pszennej 75g maki ziemniaczanej 150g cukru  3 jajka 3 łyżki majonezu (płaskie; u mnie Fanex ) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 szczypta aromatu cytrynowego (solidna) (*) Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru

Di gotuje
Ciasto orzechowo - serowe 145

łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto serowe: 1 szkl. cukru pudru 600 g białego sera ( użyłam z pudełka - Pilos) 125 g margaryny 6 jajek 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki maki pszennej 1/2 łyzki soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 1 szkl. kwaśnej śmietany 200 g masła 5 łyżek cukru Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej

Różne smaki w kuchni

Proponowane wyszukiwania