drożdży (lub 1 g suchych) 500 g wody Na początku do mąki dodajemy jedynie część wody - 370 g oraz drożdże. Mieszamy do czasu, aż nie będzie widać śladów suchej maki (nie dłużej). Przykrywamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 30-60 (autoliza). Po tym czasie ciasto wyrabiamy ręcznie lub przy użyciu miksera tak długo, aż stanie się gładkie
Przepisy na domowy ser i chlebmięty 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka suszonej mięty (może być herbata miętowa) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki maki z ciecierzycy lub pszennej olej do głębokiego smażenia Przygotowanie falafeli krok po kroku: 1. Ciecierzycę namocz przez noc w zimnej wodzie. Do przepisu nie możesz użyć ciecierzycy z puszki
Chilli Czosnek i Oliwaskładniki na biszkopt kakaowy: 140 g maki orkiszowej lub pszennej 200 g cukru 5 jajek (białka oddzielone od żółtek) 20 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Make przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Stopniowo wsypujemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. 1/2 przekładamy
Domowy Smak Jedzeniaprześliczne i smakowite. Panowie... nic w nich trudnego, więc na dzień kobiet zachęcam do wypieku ;) Składniki na 1 blaszkę ciasteczek: 1 i 1/2 szkl mąki pszennej ( najlepiej 1/2 szkl maki pszennej zastąpić krupczatką ) 2 żółtka 100 gr masła 1/2 szkl cukru razem z waniliowym (waniliowego 1-2 łyżki) ewent. 2 łyżeczki śmietany kwaśnej 18-12% ewent. kilka kropel esencji waniliowej
Gotowanie...to proste !idealny! Składniki: 2 jaja 1/2 szklanki cukru brązowego 5 łyżek oleju 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 20 sztuk namocoznych daktyli + maka do obtoczenia 1/2 szklanki wiórek kokosowych aromat Sposób przygotowania: Na początku daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy ok. 15 minut. Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej. Dokładnie
Truskawkowa Fiestaopcjonalnie łyżka wiórków kokosowych lub innych mielonych orzechów Do misy miksera wsypujemy suche składniki oraz pocięte na kawałeczki masło. Rozdrabniamy masło mikserem lub nożem tak by stworzyło drobinki wśród maki. Dolewamy mleko, wsypujemy czekoladę i zagniatamy zwarte ciasto. Formujemy z niego wałek o średnicy ok 4 cm. Zawijamy w folie spożywczą i chowamy do zamrażalnika na pół godziny. Nagrzewamy piekarnik
Dzieje kuchennej Wiewióryporcję farszu, sklejamy i formujemy kształtną bułeczkę. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy do wyrośnięcia na około 30 minut. DODATKOWO: jajko do smarowania sezam, mak, czarnuszka do posypania Piekarnik nagrzewamy do temperatury około 190°C. Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut. Studzimy
Rozpustne gotowaniemąka pszenna razowa chlebowa, 300g mąka żytnia jasna, 100g mąka pszenna chlebowa, 100g sól, 10g drożdże instant, 10g woda, 340ml miód, 2 łyżki pestki słonecznika, 80g pestki dyni, 80g mak, 20g sezam, 80g len, 60g Przygotowanie Wszystkie mąki, sól i suche drożdże mieszamy w ogrzanej misce. Stopniowo dodajemy letnią wodę, miód i nasiona (odkładamy połowę nasion sezamu do posypania). Wyrabiamy
Gotowanie moimi oczamichleb, to typowy razowiec - ciemny, kwaskowy i wilgotny. Dodatek miodu nadaje mu lekko słodki posmak. Chleb zachowuje długo świeżość, nawet lekko czerstwy jest bardzo smaczny. Składniki: 250 g maki żytniej razowej typ 2000 + mąka do wysypania formy i posypania ciasta 300 g żytniej typ 720 200 g zakwasu żytniego (aktywnego, dokarmionego dzień wcześniej) 17 g soli 80 g miody
Codziennik Kuchennyinspiracji na ich wykorzystanie. W efekcie powstała ta oto apetyczna tarta, która z pewnością na stałe zagości na naszym stole. Składniki: Na ciasto: 115 g miękkiego masła Szklanka maki pszennej Szklanka mąki razowej żytniej 1/3 szklanki cukru 2 łyżki rumu Na masę: 150g pianek Marshmallow Pół szklanki mleka 150g śmietany kremówki Dodatkowo:100g mrożonych miękkich owoców (u mnie maliny
Pyry na Gazprostszą wersję, z lanym ciastem, które zdecydowanie przyspiesza całe wykonanie. Tort jest przepyszny, wiec powinniście koniecznie wypróbować. Składniki: 3/4 szklanki cukru kostka masła 4 duże jajka 3/4 szklanki maki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia masa: 2 kubki po 330 ml każdy śmietany kremówki 330 ml śmietany 18% cukier puder- do smaku dodatkowo: pomiksowane herbatniki
Z Majeczką w kuchnistolnicę przesiać mąkę, zrobić dołek,dodać żółtka, wlać stopione masło, posolić i wyrobić ciasto, dolewając w miarę potrzeby wody.Ciasto przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut.Przygotować farsz:mak z puszki wyłożyć do miski wraz z orzechami, miodem , koniakiem i skórką pomarańczową, wymieszać.Posypać stolnicę mąką, rozwałkować ciasto, wyciąć krążki, wypełnić farszem, dokładnie skleić i wrzucić na osolony wrzątek
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimąka pszenna, 1 i 1/2 szkl + dodatkowo 2 łyżki cukier waniliowy, 1 opak proszek do pieczenia, 2 łyżeczki olej, 1 szkl kakao, 1 łyżka kisiel wiśniowy, 1 opak mak suchy, 3 łyżki Składniki na masę serek waniliowy, 400g 5 kolorowych galaretek Przygotowanie Białka ubijamy w sporym naczyniu na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy
Gotowanie moimi oczaminadziane mięskiem. Pomysł na farsz znalazłam w książce Hanny Szymanderskiej: "Encyklopedia Polskiej Sztuki Kulinarnej, a przepis na ciasto jest "po mojemu". Koniecznie spróbujcie! (4-5 porcji) Ciasto: 400g maki pszennej 1 jajko około 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz: 1 szklanka soczewicy 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 cebule (spore) 1 jajko ugotowane na twardo
Di gotujeprawda dawno po śniadaniu, ale na jutro przygotowanie takiego chleba będzie błyskawiczne. Nie trzeba wyrabiać ciasta, wystarczy zamieszać by cieszyć się smakiem domowego pieczywa. Składniki: 40 dag maki pszennej t-750 do wyrobu chleba Młynomag 400 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1/8 kostki drożdży- kostka 100 g oliwa z oliwek do posmarowania z wierzchu
Z Majeczką w kuchni