niedawno odkryłam te :) PS. ten sos idealnie nadaje się także do zwykłej pizzy ;) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g startego żółtego sera 1 jajko sezam, mak, płatki chulli, gruboziarnista sól Sos: 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej papryki lub 1/2 świeżej czerwonej papryki 3 pomidory lub 1 puszka pomidorów 150 ml wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego
Malinowo w kuchniPorcje 8 Składniki 1/2 szklanka seler naciowy tarty 1/2 szklanka marchewka tarta 2 szt jajko 1 szklanka mąka kukurydziana lub dowolna, inna 1 łyżeczka proszek do pieczenia 4 łyżeczka mak 2/5 szklanka erytrol lub inne słodziwo 1/4 szklanka olej kokosowy Sposób przygotowania Selera obieramy z łyka i ścieramy na tarce o małych oczkach. Marchewkę także ścieramy na tarce o małych
Kucharzycałyżeczka ciepłej wody Ciasto 600g mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 75ml ciepłego mleka 175ml ciepłej wody Na wierzch jajko do posmarowania bajgli sezam, czarnuszka, mak Sposób przygotowania W miseczce rozkruszamy drożdże, dodajemy wodę, cukier. Mieszamy. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Ciasto Łączymy składniki ciasta, dodajemy zaczyn i wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy do miski
Mieszam w Garnkureszta jest dowolna:) SKŁADNIKI Olej kokosowy 2 czubate łyżki wiórki kokosowe 150g 1 łyżka miodu płynnego DODATKI : Różnego rodzaju orzechy pokruszone, wiórki kokosowe, kakao, rodzynki, rozdrobniona suszona żurawina, cynamon, mak. Dokładnie mieszamy olej z wiórkami i miodem możemy do środka dodać nie za dużo ulubionych dodatków. Włożyć na chwilę do lodówki żeby trochę stwardniało. Po wyjęciu robimy małe kulki wielkości
harrisaminut (ja piekłem 70 minut) w temperaturze 250oC, pod koniec pieczenia temperaturę można obniżyć do 200-220oC. Studzić na kratce, można posmarować skórkę chleba "kisielkiem" z maki ziemniaczanej. Smacznego chleba
Przepisy na domowy ser i chlebskrzydełek drobiowych 1 łyżka chilli 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku 1,5 łyżki soli 1 łyżeczka cukru panierka : 2 jajka 1/3 szklanki wody gazowanej 1/2 szklanki maki pszennej troszkę ,mniej niż 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka mielonego pieprzu 2 łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki dodatkowo do obtoczenia : 1/2 szklanki mąki
Ogrodnik w podróżynazwa wskazuje jest to połączenie murzynka z sernikiem, zwane tez przez niektórych sernikiem izaura, lub czekoladowym sernikiem. Polecam :) Składniki ( na blachę 35x25 cm) Ciasto - 250g margaryny - 2 szklanki* maki - 1,5 szklanki cukru - 3 łyżki ciemnego kakao - 4 jajka - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - cukier waniliowy - 10 łyżek wody Masa serowa - 0,5 kg sera białego ( twarogu
Kuchnia z widokiem na ogródszkl. płatków owsianych garść pestek słonecznika garść siemienia lnianego Garść otrąb pszennych 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka czarnuszki Do posypania: słonecznik, mak, płatki owsiane Sposób przygotowania Drożdże rozkruszyć w 100 ml ciepłej, ale nie gorącej wody. Dodać cukier. Odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie odmierzyć pozostałe składniki. Dodać wodę
Mieszam w Garnkuwręcz z sosem czosnkowym czy innym, a także wszelkimi pastami czy hummusem. Doskonale komponują się z piwem. Przepis jest bazą, ale krążki świetnie smakują z dodatkiem granulowanego czosnku, kminku, maku czy czarnuszki. Najlepsza przekąska imprezowa ever Tak przypadły do gustu, na nieformalnej imprezie integracyjnej u męża, że koledzy pytali się, gdzie je można kupić. A odpowiedź jest prosta.. nigdzie
Mieszam w Garnkumąki orkiszowej lub pszennej 45 g drożdży 250 ml wody 40 g oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli dodatkowo: żółto wymieszane z 1 łyżeczką wody czarnuszka, mak, sezam do posypania wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem oraz ok. 4 łyżkami letniej wody. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, rozmieszane drożdże, pozostałą wodę oraz olej. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Formujemy
Domowy Smak Jedzeniaowsianej 50 g płatków owsianych 1,5 łyżeczki dobrej soli mąka do obsypania chleba Przygotowanie Do ciepłej wody wsypcie płatki owsiane i zostawcie na kilka minut, niech namokną. Wszystkie maki połączcie, przesiejcie. Wymieszajcie z drożdżami i solą i wsypcie do namoczonych płatków. Przez około 10 minut zagniatajcie ciasto (ja używam często do tego miksera z hakiem)- będzie miękkie
OliveandThymenudzie nie ma już mowy. Dzieciaczki maja zabawę w ogródku, a mama w kuchni. W końcu są wakacje, nie ma czasu na nudę :) Składniki 125 g masła 200 g maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1łyżeczka cynamonu szczypta soli 4 jaja w temperaturze pokojowej, , 170 g drobnego cukru trzcinowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
OliveandThymewygląda bardzo ładnie. Tradycyjny przepis wzbogaciłam dodając starty parmezan, czarnuszkę i suszone oregano, bo lubię takie ziołowo-serowe smaki. Focaccia z parmezanem, czarnuszką i oregano Składniki: 2 1/2 szklanki maki pszennej 100 g świeżych drożdży 1/4 szklanki startego parmezanu 2 łyżki suszonego oregano 1 łyzka czarnuszki 1 łyżeczka soli 250 ml ciepłej wody 1/4 szklanki oliwy z oliwek plus oliwa
Moja smaczna kuchniaMałe co nieco do kawki 🙂 Składniki 50 dkg maki + 3 łyżki 5 dkg drożdży 1 szklanka mleka 1/4 kostki masła 1/3 szklanki cukru + 3 łyżki 1 jajko 20 … Czytaj dalej Bułeczki drożdżowe z borówkami
czarrna od kuchnimarchewkę. Smażyłam na maśle klarowanym. Kolacja 19:00 Chlebek z ziarnami bez mąki, dostajemy od mojego taty (piecze sobie co dwa dni). Jest pyszny, według mnie smakuje jak makowiec (maku w nim nie ma 😄). Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła w środę? 1 Co Lila jadła w środę? 2 Co Lila jadła w środę? 3 Co Lila jadła
lady-och-mistrzyni.blogspot.com