burgerach albo z lekką sałatką jako lunch do pracy. Składniki (na 8 kotletów): 300g filetu z kurczaka 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 kopiasta łyżka majonezu 1 łyżka maki 1 jajko sól pieprz czarny pół łyżeczki pieprzu ziołowego pół łyżeczki słodkiej papryki (może być wędzona) szczypta tymianku olej rzepakowy do smażenia Mięso oczyścić z błon, pokroić w drobną kostkę
Obiad gotowypierwszy i mam nadzieje ze nie ostatni przepis na pełnoziarniste ciastka z pieprzem i czekolada :) - 120g miękkiego masła - 50g cukru -1 łyżeczka melasy - 1 jajko - 150g maki razowej z dodatkiem ziaren ( na jakie tylko macie ochotę) ja użyłam mąki allison seed & grain wholemeal
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmiejsce. Ciasto właściwe 600 g mąki chlebowej - strong flour cały zaczyn 25g soli Mieszam wszystkie składniki. Ciasto będzie lepiące, ale nie dosypywać maki, wyrabiać tak długo aż będzie gładkie i sprężyste. Najlepiej dobrym mikserem lub w maszynie do chleba-ustawiając program na wyrabianie i wyrastanie (dough) około
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPrzepis zmodyfikowałam do swoich potrzeb, odsyłam Was jednak do wyżej wymienionego bloga, bo jest naprawdę skarbnicą kulinarnych tajemnic. Babka czekoladowa z coca-colą 500g maki tortowej 85g -90g kakao (musi być naprawdę dobre gorzkie) 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 2 szklanki cukru
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPrzepis na chałkę zamieszczę wkrótce :) Próbowałam różnych przepisów na bułeczki ale ten jest najlepszy pochodzi z bloga Moje Wypieki Przepis 475 g mąki pszennej (użyłam maki chlebowej) 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżeczka soli (użyłam czubatej łyżeczki) 1 łyżeczka cukru (użyłam płaskiej łyżeczki) 5 g suchych drożdży lub 10 g świeżych 275 ml wody
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPrzepis Ciasto brownie 200 g ciemnej czekolady 135 g masła 3/4 jasnego brązowego cukru (może być tez biały) 3 duże jaja 80 g maki pszennej aromat wanilii lub pasta waniliowa lub co kto ma Masło rozpuścić i wrzucić połamaną czekoladę- rozpuścić wszystko na maleńkiej mocy
Piekarz-Kucharz-Garkotłukrodziny po prostu za mały ...stanowił doskonałą przekąskę dla chłopaków .... Jedyne czego potrzebujecie to garnek żeliwny i dobre chęci Spróbujcie !!!!!! 450 g mąki pszennej typ 550( ja użyłam maki pszennej chlebowej) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 20 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suchych drożdży 300 g zimnej wody Dzień przed wypiekiem chleba należy przygotować ciasto. Powinno się
Piekarz-Kucharz-Garkotłukskładniki na ciasto kruche: 300 g maki orkiszowej lub pszennej 130 g cukru pudru 5 żółtek 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez ok. 40 min. w lodówce. Następnie dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy i przekładamy
Domowy Smak Jedzeniasmak i zapach kojarzy się z dzieciństwem, kiedy to z pieca wydobywał się nieziemski aromat tych małych pyszności! Dzięki marce Stovit dziś poczułam się jak dziecko :) Składniki: 1 kg maki 1 litr mleka 1 szklanka oleju 10 dag drożdży 4 łyżki cukru 2 cukry waniliowe 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1 żółtko jaja 1 łyżka śmietany 18% marmolada
Tradycyjna Kuchniaupieczone według tego przepisu. A przepis pochodzi z książki “The Hummingbird Bakery. Life is sweet” - oczywiście został przeze mnie nieco zmodyfikowany ;) SKŁADNIKI: Na około 20 ciastek. Ciastka: 170 g maki pszennej 90 g ciemnego gorzkiego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 140 g miękkiego masła 300 g cukru 3 łyżki mleka
W kuchni Katieryba pod warzywami. Smaczny, sycący i prosty przepis na rybę. Polecam Wam na obiad! PRZEPIS NA RYBĘ POD WARZYWAMI SKŁADNIKI: - 2 -3 flądry - sól morska - 3-4 łyżki maki pszennej - masło + oliwa do smażenia Rybę umyj, osusz na ręczniku, oprósz solą i mąką, smaż na złoty kolor. Warzywa: - 2-3 szalotki - 2 duże marchwie - 500 ml przecieru
SMYKWKUCHNIwody 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy 7g suchych drożdży 1 łyżeczka soli 1 /2 łyżeczki cukru np. Trzcinowego 180 g mąki żytniej chlebowej 1 50 g maki pszennej typ 550 PRZYGOTOWANIE: Do maszyny wlewam najpierw mokre składniki a potem suche. Naciskam program podstawowy, chrupka skórka oraz waga 500g. Całkowity czas w maszynie wyniesie ok 3 godzin
Gotowanie Patkipierwszy były pieczone w Rzeczypospolitej Obojga Narodów pod koniec XVII wieku. Za czasów Stanisława Augusta Poniatowskiego rozpowszechniły się w krajach europejskich, a szczególnie we Francji Składniki: 13 łyżek maki mieszanej ( pszenna, ziemniaczana, krupczatka) 1 kostka masła (250 g) lub margaryny 1 szklanka cukru 5 jaj 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy utarta skórka z cytryny wanilia Przepis: Masło
Gotowanie-ukcytryny, po czym zagnieść ciasto. Na koniec ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną lekko maka i rozwałkować na grubość około 3 - 5 mm. Foremką o dowolnym kształcie (ja użyłam kwiatka, zajączka i owieczkę) wyciąć ciasteczka. Przed włożeniem ciasteczek do piekarnika, posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasteczka wyłożyć
Ciastka - domowe słodkościformie na babkę z kominem. składniki na formę do babki z kominem 5 jajek 1 szklanka cukru kryształu 1/2 szklanki chłodnej wody 3/4 szklanki oleju 2 szklanki maki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3 łyżki budyniu waniliowego cukier puder do posypania ciasta przepis W misce ubijamy jajka z cukrem na jasną puszystą masę
Smakowite Dania