mak - 12131 przepisów (strona:472/809)

Pełnoziarnista Szarlotka Kanadyjska Forda 170

Zachciało mi się coś słodkiego i padło na tą właśnie szarlotkę...Powiem szczerze, że zakochałam się w niej od razu jest cudowna, może to zasługa tej maki pełnoziarnistej..? Składniki na tortownicę 18 cm 2 jabłka 3/4 szkl mąki pełnoziarnistej 2 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 40 gr masła 1/2 szkl cukru brązowego 1 duże jajko + 1 łyżka mleka 1 łyżeczka

Gotowanie...to proste !
Czekoladowe ciasto ze śliwkami i białą kruszonką 210

puszysta masa. Dodawać po jednym żółtku (białka odłożyć) i po każdym dobrze zmiksować. Wsypać 1/3 mąki, krótko zmiksować, wlać 1 łyżkę mleka, krótko zmiksować. I tak aż do wyczerpania maki i mleka. Na koniec ubić pianę z białek i delikatnie połączyć ją z ciastem. Masę przełożyć do foremki, ułożyć śliwki skórką do dołu i posypać kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego

Posadzone i zjedzone
Ciabatta 172

pewnie Was korciło do dodania mąki i zagniecenia ciasta. Nie róbcie tego, bo wytłoczycie powstałe w czasie wyrastania ciasta bąbelki powietrza. Drukuj Ciabatta window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 500g maki pszennej + troszkę do oprószenia sól 10 g suchych drożdży 40 ml oliwy 400 ml wody semolina do oprószenia ciasta (opcjonalnie) Sposób przygotowania Smarujemy oliwą dwie długie keksówki. Do miski wrzucamy

Mieszam w Garnku
Ciastka owsiane z dynią 223

muszę przyznać, że nie powaliły mnie na kolana. Składniki: 500 g musu z dyni 5 łyżek miodu 1,5 szklanki płatków owsianych 4 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki suchego maku 2 łyżki ziaren słonecznika 100 g suszonych moreli 50 g suszonej żurawiny ½ łyżeczki gałki muszkatołowej mleko - jeśli mus z dyni jest gęsty Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto powinno być żadzie

Mama Gotuje
Serowe róże drożdżowe 207

puszyste drożdżówki wypełnione pyszną masą serową. Są bardzo proste w przygotowaniu i długo zachowują świeżość. Musisz koniecznie wypróbować, bo u mnie zniknęły w mgnieniu oka :) Ciasto: 550 g maki (z tego 2 łyżki do zaczynu) ½ szklanki cukru (z tego 1 łyżka do zaczynu) 3 żółtka 200 ml mleka 30 g świeżych drożdży szczypta soli 100 g rozpuszczonego masła Nadzienie

Kulinarna (nie)codzienność
“Tradycje kulinarne Korei” – recenzja 142

ryż. Moją ulubioną koreańską potrawą jest bibimbap , czyli ryż z wołowiną i dodatkami, który często robię w domu. Po tej lekturze koniecznie ugotuję wołowinę bulgogi, gimbap, które przypominają japońskie maki sushi, pierożki mandu i habokjuk, czyli rodzaj zupy z dyni i kulek ryżowych. Uwielbiam kiszonki, więc na pewno zrobię kkadugi, czyli kiszonkę z pokrojonej w kwadraty białej rzodkwi, kiedy tylko

Ugotowane pozamiatane
Ciasto z ptasim mleczkiem 262

wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i wlać ciasto. Piec w temp 180 stopni C około 30 minut. Krem 4 żółtka 1/2 szklanki cukru 2 łyzki maki pszennej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki mleka 250 g masła Żółtka utrzeć z cukrem , dodać kawę, mąkę i mleko i dokładnie wszystko wymieszać. Zagotować stale mieszając aż powstanie budyń

O kuchni z uczuciem
Szarlotka z migdałami i nutą cytryny 176

piany z białek sok z cytryny i startą skórkę z cytryny. Szarlotka wyszła pyszna, jak to szarlotka :-))). Polecam, blaszka 24x34 cm. Udanego poniedziałku :-)) Składniki: 3,5 szklanki maki tortowej 3/4 szklanki cukru trzcinowego 250 g masła 50 g smalcu 3 łyżki kwaśnej śmietany 5 jajek L 2 łyżeczki proszku do pieczenia Środek: 3/4 szklanki cukru pudru do piany 2 łyżki

kruche babeczki
Halyszki ziemniaczane (kartoplani haluszki) – danie regionalne 239

rozpadały.  Sekret ich przygotowania w jakości ziemniaków jest schowany, używaj polskich, a sukces będzie gwarantowany ! :) Składniki: ciasto na halyszki: 1 kg ziemniaków polskich (nie wodnistych !), 4 kopiaste łyżki maki pszennej, 1 jajko wiejskie, 1 płaska łyżeczka soli, ponadto: surowy boczek, 100 g bryndzy podkarpackiej, słonina, sól gotowania, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie:  Obrane ziemniaki trzemy

Moniki Smakołyki
Świąteczne muffiny z żurawiną 156

Święta to także słodkości! Mak, korzenne przyprawy i bakalie są wyznacznikami świątecznych wypieków i ciepłych potraw, jak na przykład makiełki, czy kutia. Skorzystałam z tych dwóch ostatnich, łącząc w przepisie goździki z żurawiną. Ciepło korzennych goździków, aromat pomarańczy, cierpko- słodki smak żurawin i delikatność białej czekolady sprawiają, że cała słodkość Świąt zostaje zamknięta w niewielkiej, mieszczącej się w dłoni, miękkiej

Kuchnia w Słońcu Skąpana
PROJEKT ŚNIADANIE: Chrupiąca sałatka z mozzarellą i ziołowym dressingiem balsamicznym 197

mleczne kawałki mozzarelli i wspaniały dressing, który zmienia poprzerzucane ze sobą warzywa z serem w spaniałą i kompletną całość! :D Ach! Jest jeszcze żurawina! Malutka słodycz jeszcze bardziej podbijająca mak sałatki, a przy tym pełna witamin z grupy B. Do sałatki możecie dodać więcej różnych warzyw, niż ja podałam w przepisie, bo prawdę mówiąc, ona nigdy nie wychodzi taka sama

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Tort makowy z masą budyniową 263

Uwielbiam ciasta z makiem, więc wykorzystałam zalegającą w spiżarce puszkę masy makowej i stworzyłam to cudo :) Smakuje jak najlepszy, najbardziej wilgotny makowiec! Tort jest niezawodny, więc nie ma opcji by się nie udał ;) Składnik na biszkopt makowy (tortownica 26 cm): 1 puszka (850 g) masy makowej 3-4  jajka ½ szklanki cukru 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku

Kulinarna (nie)codzienność
Bułeczki ślimaczki. 186

mąki  pszennej chlebowej Młynów Stoislaw   75 g roztopionego masła 2 jajka 1 łyżeczka soli 25 g drożdży Wykonanie : Do ciepłego mleka dodać drożdże, łyżkę cukru,łyżkę maki i wymieszać.Odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać resztę mąki z solą, dodać rozczyn i jajka. Zarobić ciasto, następnie dodać roztopione masło i zagnieść ciasto.Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia

Sama słodycz i szczypta chili