trzy, a następne dwie zrobiłam tylko ser.papryka smażona, pomidor,ogórek i ser.Kiedy ser się rozpuścił wyjęłam z patelni i pokroiłam na trójkąty. Wiem że prawdziwa QUESADILLA powinna być z maki kukurydzianej jednak lubię kombinować i zrobiłam pszenną. Wyszły pyszne w obu wersjach
Różowa kuchniaPolskiej. Oba przepisy są bardzo zbliżone zarówno w składnikach, jak i w smaku, dlatego trudno mi ocenić, które są lepsze ;-))) Ciastka można wzbogacić np. o kakao, zmielone orzechy czy mak, ale ja nie ukrywam, że kocham tę najprostrzą, tradycyjną wersję. Jeśli nie posiadacie przystawki na maszynkę do ciastek, to spokojnie możecie ciasto rozwałkować i wycinać kieliszkiem, czy ozdobnymi foremkami dowolne
Walijskie Pichceniejestem, bo jeden drugiego częstuje i nie upilnuję niestety wrrrrr. Dobra, wyżaliłam się ;-). Babeczki polecam, bo rewelacyjne :-)). Miłego dnia :-)) Inspiracja: klik Składniki na około 20 szt: 300 g maki ( u mnie tortowa) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml jogurtu naturalnego 100 g cukru trzcinowego 2 jajka 125 g masła 1/2 łyżeczki cynamonu (można dać więcej) 2 duże jabłka
kruche babeczkiDrożdżowe racuchy RACUCHY Z JABŁKAMI (siostry Anieli z Anielskiej Kuchni ) Składniki: 50 dag maki 1 szkl. mleka 4 łyżki cukru 2 jaja 2-4 jabłka 3 dag drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju cukier waniliowy tłuszcz do smażenia Etapy przygotowania: Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i ciepłe (nie gorące) mleko, wymieszać i odstawić, aż drożdże zaczną
Aromatyczne Podróżegarnuszku. Gdy mięso przestygnie, zmielić je w maszynce do mielenia mięsa razem ze słoniną, jedną marchewką, wątróbką z cebulką i odsączoną bułką. Powstałą masę zmielić ponownie. (Tak jak domowy mak mielimy dwa razy). Miska, do której mielimy mięso powinna być obszerna, żeby później łatwo było mieszać. Do masy dodać jajka, pieprz i sól. Pieprz i sól dodajemy wg uznania. Trzeba
Posadzone i zjedzoneprzed erozją (osypywaniem się skarpy) - ze względu na dekoracyjne liście, kwiaty i dywanowy charakter, sadzi się ją między roślinami o dekoracyjnych liściach (jak irysy, funkie czy wieloletnie maki) urozmaicając kompozycję. Jak poradzić sobie z nadmiernym rozrastaniem się dąbrówki: - sadzenie jej w słonecznych miejscach sprawi, że nie będzie tak szybko rosła - podcinanie niechcianych pędów na bieżąco - można wkopać w ziemię
Posadzone i zjedzoneSKŁADNIKI na 4 porcje: 5 dużych surowych ziemniaków 1 duża cebula 1 duże jajko lub 2 małe 1 czubata łyżka maki 1/2 łyżeczki tymianku mielonego 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki pieprzu ok. 1/3 łyżeczki soli do smaku olej do smażenia 4 łyżki ziaren słonecznika na farsz: ok.400-500 g kurek (oczyszczonych) 1 średnia cebula 1 łyżka masła creme fraiche lub gęstej
Sztuka gotowania w/g Samiryserowej. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Spód i boki wylepiamy ciastem. Na ciasto na przemian nakładamy duże porcje masy serowej i maku. Obie masy lekko przemieszamy widelcem, by powstał marmurkowy wzorek. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni. Pieczemy ok. 40 minut. Ze śliwek wyjmujemy pestki
Pyszności Słodkościbardzo dobrze się składa. To ciasto robi się ekspresowo więc spokojnie można go upiec tuż przed przybyciem gości. Smakuje obłędnie... Składniki na biszkopt; 3 jajka 3 żółtka 3/4 szklanki maki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru 2- 3 jabłka Beza; 3 białka 4 łyżki cukru (lub więcej jeśli lubicie słodsze) 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie; Ubijamy białka
Radość kipiąca uśmiechem.smoothie, a dodatkowe zdrowe i pyszne! Składniki (wersja różowa): 1/4 awokado 1 banan (zamrożony) 1 szklanka mleka sojowego 1/2 szklanki mrożonych owoców leśnych Dodatki : orzechy pekan, migdały, mak, wiórki kokosowe, kilka malin i borówek Przepis: Do miseczki wkładamy wszystkie składniki (oprócz dodatków) i blendujemy do momentu aż uzyskamy gładkie smoothie. Można dolać odrobinę mleka żeby ewentualnie rozrzedzić smoothie
Emcia Pichcirobi się go bardzo prosto i szybko. Zniewala wyglądem, zachwyca smakiem i znika w mgnieniu oka ;) Składniki: Biszkopt: 10 jajek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Krem budyniowy: ½ l mleka + 1/2 szklanki do rozrobienia mieszanki ¼ szklanki cukru 2 żółtka 1 budyń waniliowy 1/3 szklanki
Kulinarna (nie)codziennośćszkl. ciepłej wody - nie gorącej! 1 szkl. dowolnych ziaren - u mnie siemię lniane, słonecznik i pestki dyni Drożdże wkruszyć do wysokiego kubka, zasypać łyżeczką cukru i maki, a następnie zalać połową ciepłej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Odstawić na około 10 minut aż rozczyn "ruszy". Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dolać oliwę, resztę cieplej wody, rozczyn z drożdży
Grunt to przepis!Składniki: 1 szklanka mąki jaglanej 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej 1 jajko 1 łyżka miodu 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady bez cukru 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki wody lub mleka Maki i sodę wymieszać. Dodać jajko, miód i wodę. Zagnieść ciasto. Czekoladę posiekać drobno i wmieszać do ciasta. Łyżeczką nabierać ciasto i formować kuleczkę wielkości orzecha laskowego. Spłaszczyć i układać
Chocolate Muffin Blognajmniejszy i garnek do połowy nakryć pokrywką (jeśli zakryjemy cały, kasza może nam wykipieć), gotować przez około 15-20 minut, aż pojawią się białe „ogonki” (jak przy gotowaniu maku). Następnie zdjąć z ognia i odstawić na około 5-10 minut. 3. Do ugotowanej, ciepłej komosy ryżowej dodać masło orzechowe i mieszać, aż składniki się połączą. Dodać jogurt, płynny miód
Mała Cukierenkaniż na blogu z którego zaczerpnęłam przepis, ale stwierdziłam, że będzie lepiej wyczuwalny farsz, a nie samo ciasto. Polecam :-). Miłego dnia życzę :-) Inspiracja: I love bake Składniki: 500 g maki pszennej 25 g drożdży 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 350 ml lekko ciepłej wody Farsz: ser mozzarella lub inny salami, szynka, kiełbaska (u mnie salami
kruche babeczki