mak - 12131 przepisów (strona:503/809)

Biało-czarna babka z zatopionymi wiśniami 245

szklanki oleju 3/4 szklanki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta  soli 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki pszennej 200 g wydrylowanych świeżych wiśni odrobina maki do obtoczenia wiśni  czekolada do polania oraz wiśnie do dekoracji Przygotowanie : białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, cały czas miksując dodaj powoli żółtka, następnie olej i przesianą mąkę

Niezły Młynek
Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie 153

odstawiamy na 30 min. Po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki natłuszczonej i posypanej otrębami. Odstawiamy do wyrośnięcia na potrzebny czas. Wierzch smarujemy wodą i posypujemy ulubionymi nasionami (czarnuszka, mak, sezam, słonecznik, dynia itp). Nagrzewamy piekarnik, pamiętając o naparowaniu. Pieczemy 10 min w 230 stopniach. Skręcamy temperaturę do 200 stopni pieczemy 20 min. Skręcamy temperaturę do 190 stopni pieczemy

Mieszam w Garnku
CIASTO CZEKOLADOWE Z KAJMAKIEM I KREMEM TOFFI – bardzo szybkie! 192

cukier – 100 g * mąka pszenna – 70-80 g KREM TOFFI: * masło – 130 g * syrop Victoria’s Toffi ( Victoria Cymes ) – 130 ml * maka kajmakowa – 1 czubata łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Czekoladę roztapiamy z masłem nad kąpielą wodną, odstawiamy. Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę, dodajemy mąkę, syrop Toffie oraz roztopioną i przestudzoną czekoladę. Wszystko

Ostra na Słodko
Chleb potrójnie czosnkowy 268

piekłam. Dodatkowo pożonglowałam trochę mąk ą w przepisie, bo miałam akurat do wykorzystania resztę mąki żytniej. Składniki na 1 okrągły bochenek: 350g mąki pszennej - tortowa, typ 450 150g maki żytniej żurkowej - typ 1200   30g świeżych drożdży - dałam trochę więcej niż w oryginalnym przepisie, bo moje były już niestety nie pierwszej świeżości   250ml ciepłej wody 25ml oliwy 1 łyżeczka

Grunt to przepis!
Pierogi z pasztetem (szybkie) 107

zniknęły w ciągu jednego. To chyba o czymś świadczy, prawda? Dodam jeszcze, że ciasto wychodzi mięciutkie i idealnie się skleja. Sami spróbujcie!  (4-5 porcji) Ciasto: 400g maki pszennej 1 jajko około 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz:   500-600g pasztetu (u mnie z koperkiem - Profi ) Dodatkowo: cebula olej Przygotować ciasto. Mąkę należy przesiać

Di gotuje
Kotlety z ziemniaków 266

bułki 1 jajko ugotowane na twardo 1 jajko surowe 1 białko sól pieprz 1 cebula 1 łyżeczka tłuszczu tarta bułka do panierowania 150 g tłuszczu do smażenia 2 łyżki maki do posypywania   Przygotowanie   Obrane ziemniaki ugotowałem, odcedziłem, ostudziłem, zmieliłem w maszynce. Wyłożyłem je na deskę grubo posypana mąką, dodałem tartą bułkę, surowe jajko, białko i jajko ugotowane

R'n'G Kitchen
Wegańskie i bezglutenowe grillowane burgery z quinoą 126

białej quinoy 2 puszki białej fasoli 3 niezbyt duże cebule 2 łyżki mielonego siemienia lnianego  3 łyżki oliwy z oliwek pół pęczka natki pietruszki pół pęczka świeżej kolendry maka z ciecierzycy do obtoczenia burgerów 10 -12 pieczarek 2-3 pomidory malinowe kilka ogórków małosolnych szczypiorek kwiaty czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie) słoiczek chrzanu (koniecznie sprawdźcie skład) 5-6 łyżek pasty tahini

Quinoa Raz!
Czekoladowe ciasto z malinami 98

ciasto robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej znika z talerza. Mocno czekoladowe plus maliny, dla mnie lepszego połączenia nie mogło być – po prostu jest pyszne! Składniki 120g maki pszennej 100g gorzkiej czekolady 120g masła 2 łyżki kakao 150 ml wody 150 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko szczypta soli 100g malin ( ja miałam mrożone) Sposób

Pink Envelope
Ciasto Świętego Jakuba 604

Jest pyszne, nie za słodkie, ale trochę pracochłonne. Potem smak wynagradza wszystko, więc warto zrobić :) Blaszka 24x34 cm. Udanego weekendu Wam życzę :-)) Inspiracja: klik Składniki ciasto: 3,5 szklanki maki pszennej 250 g masła 6 żółtek 1 szklanka kwaśniej śmietany 18% 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 6 białek 3 opakowania kisielu wiśniowego 6 łyżek cukru

kruche babeczki
Ciasteczka maślane 108

był "strzał w dziesiątkę". Teraz piekę je dość często. Ciasteczka są przepyszne - cudownie kruche, maślane i aksamitne w smaku. To jedne z najlepszych ciasteczek! (18 sztuk) 160g maki pszennej 120g masła 50g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: cukier do obtaczania ciasteczek Mąkę, masło i oba cukry dokładnie wymieszać. (Ciasto powinno być miękkie.) Z ciasta uformować kulki (mniejsze od orzechów

Di gotuje
Ciasto zebra z masą kryształową 169

lubią zebrę więc postanowiłam ją nieco odmienić, przełożyłam ją masą śmietanową z galaretkami. Ciasto jest smaczne i ładnie się prezentuje, idealne do popołudniowej kawy.  Składniki: Ciasto: 3 szklanki maki tortowej Stoisław 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka wody gazowanej 5 jajek 2 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany

Bajeczna Kuchnia
Bezglutenowe wrapy z ciecierzycy. 264

może być też hummus czy dobrej jakości ketchup), posyp przyprawami, dodaj wybrane dodatki i zawijaj jak naleśnika.   WAŻNE WSKAZÓWKI jeśli ciasto rozpada się na patelni, dosyp odrobinę  maki ziemniaczanej do smażenia placków świetnie nadaje się patelnia z nieprzywierającym dnem, najlepiej ceramiczna do naleśników smaż placek aż zrobi się sztywny i da się łatwo przewrócić na druga stronę jeśli

Powiedz dietom nie
Drożdżówki z serem i jagodami 181

Pyszne drożdżowe bułeczki z serem i jagodami idealne na śniadanie jak i do popołudniowej kawki . Polecam ,łatwe i pyszne zachwycą wszystkich gości. Składniki na 28 sztuk : ciasto - 600 g maki - 50 g świeżych drożdży - 130 g masła - 2 jajka i 1 białko ( żółtko + łyżka mleka do posmarowania bułek) - 380 ml mleka - olejek waniliowy nadzienie : - 650 g sera białego

Wypieki Rene
Drożdżówki z serem i jagodami 204

Pyszne drożdżowe bułeczki z serem i jagodami idealne na śniadanie jak i do popołudniowej kawki . Polecam ,łatwe i pyszne zachwycą wszystkich gości. Składniki na 28 sztuk : ciasto - 600 g maki - 50 g świeżych drożdży - 130 g masła - 2 jajka i 1 białko ( żółtko + łyżka mleka do posmarowania bułek) - 380 ml mleka - olejek waniliowy kilka kropel nadzienie : - 650 g sera

Wypieki Rene
Karpatka 217

soli 200 g masła 6 jajek masa: 3 szklanki mleka 250 g masła/margaryny 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 kopiaste łyżki mąki pszennej 4 kopiaste łyżki maki ziemniaczanej 2 żółtka łyżka skórki startej z cytryny Ciasto: W rondelku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli po czym zdejmujemy z ognia i wsypujemy mąkę. Całość mieszamy do uzyskania

sierotka maRysia w kuchni

Proponowane wyszukiwania