zaskoczyć czymś swoja rodzinkę. Ja mam tak często lubię ich zaskakiwać i robić smakołyki , potem słyszę ach och hihi i wszyscy są zadowoleni. Składniki na biszkopt: jaja 6 szt maka pszenna 1 szklanka szczypta proszku do pieczenia ksylitol 3/4 szklanki Masa czekoladowa i waniliowa: - 4 jajka - 1,5 szklanki ksylitolu -1,1/2 kostki masła
Różowa kuchniałyżeczka soli 1 ,5 łyżki oliwy 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 ,5 szkl. ciepłej wody – nie gorącej! Drożdże wkruszyć do naczynka, zasypać łyżeczką cukru i maki, a następnie zalać połową ciepłej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia się drożdży. Odstawić na około 10 minut aż rozczyn „ruszy”. Do miski wsypać mąkę i sól, dolać oliwę, resztę cieplej
Moje domowe kucharzenieświeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody - nie gorącej! 1-2 garście suszonych jagód goji Drożdże wkruszyć do wysokiego kubka, zasypać łyżeczką cukru i maki, a następnie zalać połową ciepłej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Odstawić na około 10 minut aż rozczyn "ruszy". Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dolać oliwę, resztę cieplej wody, rozczyn
Grunt to przepis!łyżki oliwy 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 szklanki. ciepłej wody – nie gorącej! Przygotowanie : Drożdże pokruszyć i wsypać do oddzielnego naczynka, zasypać łyżeczką cukru i maki, a następnie zalać połową ciepłej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia się drożdży. Odstawić na około 10 minut aż rozczyn „ruszy”. Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dolać oliwę, resztę
Proste Potrawypestek dyni (my użyliśmy tych z suszonych pomidorów) 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii (lub 1-1,5 łyżki suszonej) pół łyżeczki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka maki z ciecierzycy (lub innej) sól, pieprz Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki ostudzamy i ugniatamy. Pomidory suszone i oliwki kroimy w kosteczkę. Bazylię siekamy. Dodajemy do ziemniaków. Dodajemy oliwę, mąkę oraz przyprawy
Bananowe Polesurówce ;) Składniki średnia kapusta pekińska 300 g suszonych grzybów shitake 3 dymki 250 ml rosołu z kury 4 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka maki kukurydzianej olej sezamowy Przygotowanie Grzyby zalałem wrzątkiem, moczyłem 30 minut. Odciąłem twarde ogonki. Kapustę umyłem, pokroiłem w paski. Oczyściłem dymki, posiekałem je, szczypior pokroiłem w długie paski
R'n'G Kitchenktóra wytwarza się przy robieniu soku z jabłek w sokowirówce. Osączyłam ją długo na sicie aż przestało zupełnie kapać. Pomyślałam ze szkoda wyrzucić taką fajną piankę jabłkową :) 1 szkl maki pszennej 1 szkl mąki krupczatki 3 żółtka 200 g masła 0,5 szkl cukru szczypta proszku do pieczenia jabłkowa pianka z kokosem 3 białka 600 g piany jabłkowej
Gotowanie jest łatweBezglutenowe, bez mleka, z jajkiem i oczywiście truskawkami oraz migdałami :) Bezglutenowe babeczki z truskawkami i migdałami 50 g orzechów laskowych 25 g płatków migdałowych + do posypania 125 g maki owsianej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia po 100 g cukru trzcinowego i margaryny bez mlecznej lub masła 1 jajko 8 pokrojonych na 4 części turskawek Orzechy i płatki migdałowe mielimy
Dzieje kuchennej Wiewióryskładniki na 1 biszkopt a potrzebujemy 2 szt: 110 g maki orkiszowej 25 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru 3 jajka (osobno białka i żółtka) 1 szczypta soli opcjonalnie: 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy z solą na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, miksujemy do połączenia się. Następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę
Domowy Smak Jedzeniaugotowałam to masełkiem polałam, tymianku, pieprzu i kiełków brokuł dodałam. Takie pierożki z pasztetem smakują genialnie i wyglądają niebanalnie. Składniki: ciasto: 1 jajko, 250 g maki pszennej typ 500, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki oleju rzepakowego, 50 g świeżego szpinaku (dwie garście), ponadto: 260 g pasztetu dworskiego, 50 g kiełków z brokułów, ziarenka kapary, masło klarowane, świeży tymianek
Moniki Smakołykisię lepić delikatnie, jeśli mocno dosypujemy po-trochu mąki z 1/4 szklanki. 2. Odrywamy kawałki i nakładamy albo całą truskawkę albo kawałki, zalepiamy i układamy na talerz wysypany maka. 3. Wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy od wypłynięcia przez 7-12 minut. 4. Podajemy jak u mnie z kefirem i rozgniecionymi truskawkami lub śmietana wymieszana z truskawkami i cukrem
Gotowanie...to proste !Ekstra szybkie, mięciutkie bułeczki pełne smaku. Są świeże następnego dni i naprawdę warto je upiec. Szybkie bułki ślimaki z pomidorowym pesto 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 400 g maki orkiszowej chlebowej łyżeczka soli łyżka cukru 220 g ciepłej wody 40 g oleju 30 g świeżych drożdży jajko, rozbełtane do posmarowania pesto pomidorowego wg tego przepisu Wszystkie składniki prócz jajka
Dzieje kuchennej Wiewióryszklanka orzechów nerkowca ½ szklanki orzechów brazylijskich 1 szklanka wiórków kokosowych 10 daktyli ½ szklanki soku z rokitnika 2 łyżki tahini 1 łyżka kurkumy do obtoczenia: wiórki kokosowe, mak, mielone orzechy Wykonanie Orzechy nerkowca i brazylijskie mielimy w młynku do kawy. Do daktyli (bez pestek) dodajemy sok z rokitnika i blendujemy na gładką masę. Orzechy mieszamy z daktylami, wiórkami kokosowymi
Apetyt na ZieloneSkładniki: 3 szklanki maki tortowej 1 margaryna palma 1 szklanka cukru 1 jajko 3 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 1/2 proszku do pieczenia 2 budynie śmietankowe 3 szklanki mleka 1 łyżka masła 600 g rabarbaru cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, jajko, żółtka, 3/4 szklanki cukru, margarynę, oraz
kgwjanczewoświeżym pieczywem. Smacznego :) SKŁADNIKI na 2 porcje 2 jaja 100 ml śmietany 75 gr ricotty 1 łyżka maki pszennej 2 łyżki startego parmezanu oliwa z oliwek sol, pieprz pomidorki PRZYGOTOWANIE Roztrzepujemy jaja, dodając stopniowo śmietanę, ricottę i mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Powstałą masę
La grande e la piccola cuoca