mace - 203 przepisów (strona:8/14)

Hamburgery wołowe z sosem a'la Big Mac 129

wołowe to danie, które smakuje z wieloma dodatkami. Kluczowe jednak w dobrych hamburgerach są sosy - to one decydują o niepowtarzalności i głębi smaku. Dziś sos a'la Big Mac - majonezowo-musztardowy, charakterystyczny i kultowy. Sos z tego przepisu smakuje podobnie do oryginału a nawet... hmm... lepiej dzięki zamianie ogórków marynowanych na rydze

Milion Smaków
McFalafel 105

ciecierzycy - czyli falafel właśnie. To co czyni tą kanapkę fast foodowego giganta wyjątkową jest również to, że jej skład jest znany. Zamiast pilnie strzeżonego sosu a'la Big Mac mamy tutaj pastę Tahini. Do tego dołożymy świeże warzywa i otrzymujemy burgera, którego naprawdę warto spróbować i którego nie znajdziemy w restauracjach w naszej części świata

Milion Smaków
Makaron z serem po meksykańsku 382

Blueberry Corner by "jagodzianka" Bardzo smaczne i sycące danie kuchni amerykańskiej, znane jako „Mac and Cheese”. Dzięki dodatkowi kurczaka, warzyw i meksykańskich przypraw staje … Przeczytaj cały artykuł Post Makaron z serem po meksykańsku pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Hot - dog XXL na miarę Bic Maca, czyli fast-food najbardziej pospolity w pysznej odsłonie imprezowej 179

gotowe. Dodatkowo., przed włożeniem warzyw można posmarować bułkę musztardą. Czynnikiem, który robi różnicę i totalnie odmienia hot - doga jest sos. Jest przepyszny - smakuje jak ten w kultowej kanapce Bic Mac. Poznaliśmy z Mężem jego tajemnicę dzięki autorowi filmiku na YouTube . Pozdrawiamy autora ;)  To nagranie zmieniło nasze spojrzenie na fast - food. Od tamtej pory możemy w domu wyczarować cuda smaczniejsze

Kuchnia po mojemu
Sos hamburgerowy niczym w Big Macu. Domowa wersja kultowego smaku 203

dosłownie do wszystkiego: zapiekanek, hot - dogów , kotletów , sałatek , a nawet do samej zrumienionej na grillu bułeczki. Głównym jego zastosowaniem jest jednak wydobycie z każdego hamburgera smaku na miarę Big Maca. I uwierzcie mi - naprawdę taki smak poczujecie. A najlepiej to nie wierzcie, tylko spróbujcie sami. Autorowi oryginału jeszcze raz gratuluję i dziękuję. Kuchnia po mojemu w pewnych aspektach nie była

Kuchnia po mojemu
Hummus pomidorowy 179

mnie idealnie sprawdziła się jako smarowidło do kanapki. Nie mogłam jej się oprzeć także w połączeniu z krakersami. Hummus możemy podawać również z innymi dodatkami, takimi jak – pitą, macą

Pink Envelope
Grzyby suszone panierowane 179

łyżek bułki tartej 3 łyżki oleju sól przepis Grzyby myjemy w letniej wodzie i gotujemy do miękkości z cebulą, dodatkiem soli i pieprzu. Ugotowane grzyby odsączamy, otaczamy w mace, rozmąconym jajku, tartej bułce i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor

Smakowite Dania
Śląskie domowe nudle, czyli makaron 654

jako makaron do zup, sosów, bringoli , pierogów , ale również, jako płatki do lazanii , czy ciasto pierogowe, albo jako przysmak sam w sobie, czyli makaron upieczony ma patelni, czyli tzw. maca (wystarczy zrobić makaron, rozwałkować i pokroić na większe kawałki, a następnie upiec go na patelni, bez dodatku tłuszczu). To, w jaki sposób użyjecie makaronu zależy już od Was, a więc

Smakowy Raj
Hummus pomidorowy 194

mnie idealnie sprawdziła się jako smarowidło do kanapki. Nie mogłam jej się oprzeć także w połączeniu z krakersami. Hummus możemy podawać również z innymi dodatkami, takimi jak - pitą, macą lub z chrupiącymi i świeżymi warzywami. Od niedzieli można w sieci znaleźć nowy magazyn kulinarny "Kocioł", w którym miałam swój udział. "Kocioł" tworzy grupa dolnośląskich blogerów, z którymi macie okazję poznać

pink envelope
Makaron z pulpecikami, gałką i cynamonem 149

kosteczkę cebulę i zmiażdżony przez praskę czosnek. Tak przygotowaną masę mięsną wyrabiałam około 10 min. Następnie uformowałam pulpeciki ( z tej porcji wyszło mi 15 szt), które lekko obtoczyłam w mace. Patelnię nagrzałam, wlałam 3 łyżki oleju i smażyłam pulpety  do momentu zarumienienia (około 7 min). W międzyczasie ugotowałam na półtwardo makaron. Następnie  na patelni na której smażyłam pulpeciki

Gosia gotuje
TU I TAM nr 29. Niech króluje czosnek! Pieczony. I galaretka 188

starych cywilizacji śródziemnomorskich. Już Egipcjanie cenili czosnek. Według Herodota dawali go na wzmocnienie niewolnikom pracującym przy Wielkiej Piramidzie.  Powszechnie wiadomo, że Mojżesz wyniósł z Egiptu mąkę na mace. Choć Biblia o tym milczy, schował też pewnie do kieszeni kilka główek czosnku.  Tak czy inaczej, Żydzi w starożytnym Izraelu za czosnkiem po prostu przepadali. Ze względu na smak

KUCHARNIA
Marchewkowe muffiny z jagodami Goji, chałwowym kremem i świeżym granatem 332

stopniowo mąkę przesianą przez sito wraz z sodą, proszkiem, cynamonem i kakao. Na koniec - najlepiej drewnianą łyżką - dodajemy marchewkę i delikatnie mieszamy. Teraz dorzucamy sparzone i obtoczone w mace jagody Goji, delikatnie mieszając łączymy z masą. Muffiny wstawiamy do  nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na około 25 do 30 minut.  Muffinki zaraz pójdą do pieca... Takie piękne

Sajkofanka smaku
Bagietka z paluszkami rybnymi i pure z groszku, Dzika pycha i Piaty smak, czyli Srodowe Rybki odc.54 201

gładko. Doprawiamy sokiem i skórką cytryny (troszkę zostawiamy do śmietany), solą oraz cukrem. Rybę osuszamy, kroimy na kawałki grubości palca. Rozgrzewamy patelnię z olejem. Kawałki ryby obtaczamy w mace (wymieszanej z solą i pieprzem), białkach i bułce. Smażymy na chrupiąco i rumiano. Bułkę podgrzewamy chwilę w piekarniku, przekrawamy na pół. Jedna połowę smarujemy śmietaną i posypujemy skórką startą z cytryny

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pizza na cienkim cieście z papryką i salami 355

jakiś czas. Od puszystego, doszłam do cienkiego, ale to, które właśnie pokazuję na zdjęciach, najcieńsze jeszcze nie jest. Najcieńsze, które zrobiłam, było również drożdżowe, ale w smaku przypominało macę i smakowało mi najbardziej ze wszystkich dotychczasowych. Czytaj więcej

bistro mama
Pączki na piwie 169

drożdży* 1/2 szklanki cukru* 80 g masła lub margaryny* 1/4 szklanki mleka* 1 piwo ( niecałe 500 ml)* marmolada* 1 litr olejuSposób wykonaniaPrzesianą mąkę wsypać do garnka, w mace zrobić dołek, wlać mleko,rozkruszyć drożdże,wsypać 2 łyżeczki cukru, nieco rozmieszać i zostawić do wyrośnięcia.Rozpuścić masło i wystudzićŻółtka utrzeć z cukrem i wlać do mąki, wlać również masło i piwo

Mix smaku

Proponowane wyszukiwania