mace - 203 przepisów (strona:9/14)

Ciasto żydowskie Lekach i V Festiwal Opolskich Smaków 221

kuchni żydowskiej:- Lekach - miodowe ciasto z orzechami (przepis poniżej)- Sałatkę Izraelską ( z warzywami dojrzewającymi w opolskim Słońcu)- Kawior żydowski czyli siekaną wątróbkę z jajkami oraz jabłkami podawaną na macy- Cebularze z serem lub pieczarkamiWażne! Za porcję tych smakołyków nie zapłacicie pieniędzmi. Walutą będzie... Wasz przepis. Trzeba więc przynieść ze sobą na kartce recepturę ulubionych dań, ciast, deserów - wydrukowaną lub spisaną

Bon Appetit Małgorzaty
Karp w czerwonym winie 158

Karpia można zjeść przygotowanego tradycyjnie obtaczanego w jajku i macę, a później smażonego na oleju. Można też przygotować go w płatkach migdałów. Jednak nasze najnowsze odkrycie, zdecydowanie góruje nad tymi dwoma sposobami przyrządzania karpia. Jest to rybka smażona w delikatnym czerwonym winie z dodatkiem cebulki, marchewki i rodzynek. Kulinarne niebo na podniebieniu. Potrawa wolna od glutenu.Ilość porcji: 2Czas przygotowania

Kolizje Smaków
Schab duszony w warzywach 219

ziela angielskiego,sol,pieprz do smaku3 lyzki masla ghee lub oleju1 lyzka maki do obtoczenia kotletow250 ml rosolu lub wywaru warzywnegoSposob wykonania:Kotlety lekko rozbic,posolic,dodac pieprz.Obtaczamy w mace i obsmazyc na masle na mocno rozgrzanej patelni.Obrac i pokroic w piorka cebule,Dorzucic do obsmazanych kotletow i podsmazyc.W tym czasie obrac warzywa i zetrzec na grubych oczkach  tarki.Pora

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i szparagami 212

obierania,ani gotowania.Rozbite kawalki kurczaka posolic,oproszyc pieprzem ,posmarowac twarozkiem i ulozyc na nich liscie szpinaku.Na szpinaku ulozyc po dwa kawalki przycietych do wielkosci roladek szparagow.Spiac wykalaczka.Obtoczyc w mace ,usmazyc na rozgrzanym masle rumieniac je.Podlac winem i dusic 15 minut pod przykryciem.Tu mozna dodac ulubione ziolka.Dodalam tymianek.Na koniec do powstalego sosu dodac smietane i pogotowac jeszcze chwilke,do jego zgeszczenia.Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety z indyka w marchewkowo-migdałowej panierce 188

rozbic przykryte platem foli.Przyprawic sola i pieprzem , jednak mocniej niz zazwyczaj.Marchew umyc,obrac i zetrzec na tarce do warzyw na grubych oczkach.Wymieszac ze slupkami migdalow,odstawic.Jajko rozbeltac.Kotlet obtoczyc w mace,nastepnie w jajku ,a na koncu w marchwce z migdalami.Panierke docisnac.Na patelni rozgrzac maslo i smazyc kotlety na srednim ogniu po 6-7 minut z kazdej strony.Podawac z plasterkiem cytryny.Kotleciki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab duszony w pomidorach a`la pizza 214

lekko rozbic z obu stron.Doprawic sola i pieprzem.Przygotowac rondel ,w ktorym bedziemy dusic mieso i duza patenie.W garnku i na patelni rozpuscic po 2 lyzki masla klarowanego.Kotlety obtaczac w mace i smazyc na mocno rozgrzanej patelni z obu stron.Na rozgrzanym tluszczu w rondlu podsmazyc cebulke z czosnkiem.Gdy sie zezloci dodac pomidory z puszki.Do puszki wlac pare lyzek wody,przeplukac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dorsz w nalesnikowym ciescie piwnym 219

grudek,dodac jajko i przyprawy.Odstawic na pol godziny.Ciasto ma byc geste,nie moze sciekac z rybyrybe umyc ,pokroic na porcje ,skropic sokiem z cytryny i posolicfilety obtaczac w mace,nastepnie w ciescie piwnym i smazyc na rozgrzanym oleju  z obydwu stron do zrumienienia.Odkladac na talerz wylozony recznkiem papierowym ,by odsaczyc nadmiar tluszczupodawac u ulubionymi dodatkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenny Graham 181

pszennego z maki graham350 g maki chlebowej 750150 maki graham1 lyzka otrebow pszennych 300-350 g wody1,5 lyzeczki soli1 lyzeczka suchych drozdzy1 lyzeczka melasyWykonanie:wieczorem przygotowac zakwas na mace graham.1lyzke zakwasu zytniego dopelnilam maka graham i woda do 200 g.Przykryc folia i pozostawic do wyrosniecia na cala nocnastepnego dnia odmierzyc wszystkie skladniki i przygotowany zakwas ,umiescic w misie robota

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lin w smietanie 179

oczyszcic ze sluzu.Najlepiej to zrobic tak jak w przypadku karpia woda z octemrybe wypatroszyc ,odciac glowe,pletwy brzuszne.Dokladnie umyc.Pokroic w dzwonkakawalki ryby skropic sokiem z cytryny i posolicobtoczyc w mace i smazyc na rozgrzanym masle po kilka minut z kazdej strony do zrumienieniazalac rybe smietana wymieszana z chrzanem,patelnie przykryc pokrywka i dusic do miekkosci 15-20 minut.podawac suto posypana

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab w sosie kurkowym 214

smietany kremowki1 cebula koperek2 lyzki maki1 lyzeczka soku z cytryny-opcjonalnieWykonanie:umyte mieso pokroic w cienkie 1-1,5-cm plastry.Rozbic tluczkiem z obu stron,posolic,oproszyc pieprzem.Obtoczyc w mace i obsmazyc na rumiano z obu stron na masle ghee lub olejukurki wyplukac,by pozbyc sie piasku,oczyscic z listkow i igiel.Przepis na blyskawiczne oczyszczenie kurek podalam juz tutaj.Wieksze kurki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PIEROGI RUSKIE 187

mąki dodać jajko , sól , roztopione masło i wodę , wymieszać i zagnieść.Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać jeszcze troszkę mąki , jeśli za twarde dodać ciepłej wody.Jak wiadomo maka mace nie równa . Ciasto powinno być elastyczne , jeśli nie klei się do rąk to znaczy że jest dobrze wyrobione .Cebulkę pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle , dodać do ziemniaków wymieszanych

Sama słodycz i szczypta chili
Pierniczki katarzynki - domowe 189

łyżki kwaśniej śmietany)- rozwałkować ciasto na grubość 5mm- 1 cm nie cieniej i wykrawać foremką katarzynki.- posmarować je z wierzchu wodą i piec na natłuszczonej i wysypanej mace blaszce ok 12-15 minut nie spiec bo będą zbyt twarde w tem. 190 stopni.- schować do suchego pojemnika i czekać aż zmiękną :)*inspiracje przepisu z "Moje wypieki" Smacznego

Basia w kuchni
351 + Jadłospis. 152

śmietaną i cukrem trzcinowym(no i jeszcze większą ilością cynamonu)IV. Miseczka kalafiora (brak zdjęcia)V. 1/2 melona (brak zdjęcia)VI. Sałatka ( brokuły, makaron, wędzony łosoś, kukurydza)VII. Maca czosnkowa z sałatą, wędliną i pomidorem (brak zdjęcia)Pomiędzy tym wpadł jakiś tam skrawek chlebka watykańskiego, po siostrze ciotecznej której wczoraj pilnowałam

More food, love and dreams
Hummus, (nie)zwykłe danie na każdą okazję 175

lodówce przez 3 dni. Do jego przyrządzenia możecie również użyć ciecierzycy z puszki, która jest dostępna w sklepach. Hummus to danie proste, pożywne i pyszne. Klasycznie podawany z pitą, macą, bagietką lub krakersami, ale możemy go jeść z sałatkami, pieczonymi warzywami, a nawet z typowo polskim akcentem jakim są placki ziemniaczane :) Hummus jest doskonały na co dzień (np. jako smarowidło

Taste Of My Day
Sałatka z kuskusem i grzybami słomianymi 194

jogurt, ale można też sałatkę zostawić w postaci ,, na sypko,, też jest pyszna :). Sezonowo można dodać świeżego lub kiszonego ogórka. Smaczna jako sałatka lub jako pasta do kanapek lub macy. Smacznego

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania