jednolitą, gęstą masę. Ciasto drożdżowe przygotowuje się tak samo jak na strucle z makiem . Mąkę przesiać na stolnicę. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru pudru, wymieszać ze śmietaną. Do mąki dodać resztę cukru, masło, cukier wanilinowy, posiekać. Dodać jajko, żółtka i drożdże wymieszane ze śmietaną. Szybko zagnieść niezbyt ścisłe ciasto. Podzielić je na 3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć(...)piekarnika nagrzanego do 120 stopni) nie domykając drzwiczek . Gdy ciasto podrośnie (ok. 30 minut) podnieść temperaturę do 180 stopni, zamknąć piekarnik i piec jeszcze 30 - 35 minut. Oblać lukrem lub polewą czekoladową
Praktyczna pltrzcinowym, lubię bowiem posmak cukru trzcinowego w ciastach... Podgrzewać na małym palniku, nie mieszając tak długo aż cukier z ksylitolem się stopią. Można tylko lekko poruszać patelnią. Na skarmelizowany cukier wrzucamy pokrojone jabłka i dopiero wówczas całość mieszamy. Smażymy tak kilka minut aż jabłka lekko zmiękną i odparują. Na końcu dodajemy cynamon. Ja dałam 3 łyżeczki, ale ilość jest dowolna(...)nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.50 minut na termoobiegu. Następnie tortownicę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Ja swoje ciasto polukrowałam jeszcze delikatnie lukrem migdałowym (naszym ulubionym) Lukier migdałowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kilka kropli dobrego olejku migdałowego - kremówka Do pudru z kilkoma kroplami aromatu migdałowego dolewamy stopniowo kremówkę i mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji lukru (u mnie
Smaczne Zdrowegotować około 30-40 minut. Przestudzony mak odcisnąć z nadmiaru wody, po czym bardzo dokładnie zblendować. Do maku dodać cukier puder. aromat migdałowy, bakalie i amaretto i dokładnie wymieszać. W garnuszku roztopić masło, brązowy cukier i miód, po czym dodać do maku, ponownie dokładnie wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przygotowanie ciasta Do przygotowanej wcześniej masy makowej dodać(...)masy makowej i delikatnie wymieszać. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w temperaturze 180-190 stopni około 30-35 minut. Po lekkim przestudzeniu polukrować ( tutaj przepis na lukier pomarańczowy ) i posypać skórką pomarańczową lub rodzynkami
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata125ml słodkiej kremówki - 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu - 4 jajka - 30g mąki ziemniaczanej - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy W misie miksera ubić jajka z cukrem lub ksylitolem i ksylitolem z wanilią, przełożyć do mniejszej miseczki. Do misy przełożyć ser, rozkręcić go. Wsypać mąkę ziemniaczaną i zamieszać dokładnie. Następnie dodawać stopniowo masę jajeczną na zmianę(...)góra-dół (bez termoobiegu) ok.70-80 minut. Ja piekłam 78 minut. Po upieczeniu pozostawić w uchylonym piekarniku na ok.30 minut. Następnie odstawić do całkowitego wystudzenia. U mnie polany lukrem z pudru trzcinowego z kilkoma kroplami aromatu migdałowego i dodatkiem kremówki. Posypałam także delikatnie płatkami czekoladowymi (z ksylitolem). Smacznego
Smaczne Zdrowełyżka cukru waniliowego >>klik , 4 żółtka , 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia . Żółtka, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Mąkę, proszek do pieczenia i tłuszcz posiekać nożem, dodać utarte z cukrem żółtka i zagnieść szybko ciasto. (Ciasto nie powinno być ogrzewane rękami zbyt długo, gdyż potem straci na kruchości(...)nagrzać do temperatury 180 stopni i piec ciastka przez około 25-30 minut, do lekkiego zrumienienia. Upieczone wystudzić i dekorować kremem. Wystudzone ciastka udekorować najpierw gęstym białym lukrem, a kiedy wyschnie na środku nałożyć łyżkę żółtego kremu. Ja użyłam lemon curd, na który przepis pojawił się wczoraj >>klik Takie jajeczka można chyba ułożyć
Codzienna kuchnia niecodziennamąki 25 dkg masła 20 dkg cukru pudru 2 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia Bajaderka: 1 łyżka kakao szklanka mleka 5 łyżek marmolady lub gęstego dżemu bakalie ( rodzynki, żurawina, morele, orzechy, śliwki suszone- wg własnego uznania) 1 – 2 kieliszki rumu Mąkę z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem, dodać cukier i jajka. Ciasto wyrobić, podzielić na dwie części(...)misce, dodać kakao, rozdrobnione bakalie, rum i utrzeć ze szklanką mleka na masę. Drugi placek posmarować marmoladą, a następnie wyłożyć masę bakaliową. Górę ciasta polać polewą czekoladową lub lukrem i dowolnie udekorować. Kategoria: Ciasta
kuchcikowniałyżki wody Przygotowanie: Zaczynamy od kruchego ciasta. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, posiekanym masłem i szybko mieszamy, aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Dodajemy żółtka i zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie robimy nadzienie do rondelka wsypujemy migdały, cukier, sól, dodajemy masło i miód - podgrzewamy chwilę na małym ogniu często(...)formy (ok. 20-35 cm) wyłożonej pergaminem. Na wierzch wykładamy równomiernie masę migdałową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut. Po wystudzeniu polewamy gdzieniegdzie lukrem królewskim - przepis znajdziecie tu: lukier królewski
Kulinarne Inspiracjeżółtka * 2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy * 15 ml soku wyciśniętego z pomarańczy * kilka kropli aromatu pomarańczowego * szczypta soli Sposób wykonania Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, żółtka, szczyptę soli, skórkę i sok z pomarańczy, aromat pomarańczowy, masło pokrojone w kostkę i szybko zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 2 godziny(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180°C , ok. 15 min. Upieczone ciastka chłodzić na kratce, po wystudzeniu można udekorować czekoladą lub lukrem
Mix smakubiałek, dodając resztę cukru, połączyć z sypkim budyniem, a następnie z makiem. Dodać alkohol. Mąkę przesiać na stolnicę. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru pudru, wymieszać ze śmietaną. Do mąki dodać resztę cukru, masło, posiekaną wanilię, przesiekać. Dodać jajko, żółtka i drożdże wymieszane ze śmietaną. Szybko zagnieść niezbyt ścisłe ciasto. Podzielić je na 3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć(...)piekarnika nagrzanego do 120 stopni) nie domykając drzwiczek . Gdy ciasto podrośnie (ok. 30 minut) podnieść temperaturę do 180 stopni, zamknąć piekarnik i piec jeszcze 30 - 35 minut. Oblać lukrem lub polewą czekoladową
Praktyczna plpodrosły. Ale kilka mutantów przeżyło. I te właśnie skończyły w ciastkach przygotowanych według inspirującego przepisu z bloga creme de la crumb . Ciastkach nietypowych- miękkich i wilgotnych, z niezwykle dekadenckim lukrem. Polane nim świetnie pasują do gorzkiej kawy, a same idealnie pasują na śniadaniową przekąskę. Najlepsze tuż po upieczeniu, ale drugiego dnia też zachwycą miękkością. Ktoś coś? CUKINIOWE CIASTKA Z KREMOWĄ(...)dopiero wtedy zważyć) 200g greckiego jogurtu 1 jajko 100g brązowego cukru 100g białego cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego albo wanilinowego 300g mąki tortowej 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cynamonu Na polewę (mała porcja) 20g serka kremowego (coś typu Philadelphia) 1 łyżka masła 30g cukru pudru (*czyt. przepis) szczypta cukru waniliowego albo wanilinowego Zaczynamy od utarcia
les mirabellesPrzygotowanie: W miseczce robimy zaczyn do pokruszonych drożdży dodajemy trochę ciepłego mleka, trochę cukru i trochę mąki. Mieszamy i zostawiamy żeby drożdże zaczęły pracować. W drugiej misce z reszty cukru pudru i żółtek ukręcamy kogel mogel. Do dużej miski przesiewamy mąkę mieszamy z resztą mleka, olejem, spirytusem, wcześniej zrobionym koglem moglem i zaczynem z drożdży. Odstawiamy na godzinę w ciepłe(...)swojej wysokości. Z powodzeniem można z tego ciasta porobić małe pączuszki. Ja takie zrobiłam na prośbę dziecka. Część pączków pozostawiłam bez nadziewania tylko z jednej strony pomoczyłam w lukrze, a część nadziałam dżemem (niestety brak konfitury z róży
Państwo Wojtczuk gotujągodzinę , aby wyrosły. 13. W szerokim garnku podgrzewamy dobrze smalec i przygotowujemy talerze, bądź tacki i wkładamy na nie ręczniki papierowe . 14.Przygotowujemy jeszcze przed pieczeniem glazurę z cukru pudru i soku z pół pomarańczy. 15. Gdy już mamy nagrzany tłuszcz na początek wkładam jednego , zwykle najmniej udanego pączka, smażąc go, obserwuję jak się rumieni – w razie potrzeby zmniejszam albo(...)następnie odwracamy patyczkiem i ponownie przykrywamy na kolejną minute . 17. Usmażone pączki wyjmujemy i kładziemy na ręczniki papierowe, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze gorące smarujemy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową. Z podanej ilości składników wyszło mi 38 średnich pączków. Życzę smacznego
Pysznosci Babci Basimaku 150 g cukru pudru 200 g masła 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy 1/2 część cukru, miksujemy. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę orkiszową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, pozostały cukier, mak, skórkę z cytryny oraz masło. Całość dodajemy(...)obsypanej bułką tartą tortownicy (24 cm średnicy) z kominem. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 45 min., do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu dowolnie dekorujemy np. gęstym lukrem
Domowy Smak Jedzeniagalaretka niebieska+ tyle samo cukru galaretka czerwona + tyle samo cukru galaretka różowa+ tyle samo cukru czekoladowe kuleczki kółeczka kolorowe Krok 1 Do miski wsypujemy mąkę krupczatkę, dodajemy cukier puder, żółtka i margarynę.Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto wałkujemy, przykładamy szablon i wycinamy nożem 3 zające. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia(...)wąsy robimy z rodzynek a ogonek z płatków migdałowych. Niżej robimy pisanki kolorowe. Krok 2 galaretkę wsypujemy do młynka i tyle samo cukru miksujemy, Przekładamy do miseczki i dodajemy odrobinę gorącej wody. Mieszamy i mamy lukier niebieski i tak z każdym kolorem identycznie
Różowa kuchniałyżki mleka ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki esencji migdałowej Lukier czekoladowy: 100 g cukru 1 białko 30 g kakao sok z ½ cytryny Do przybrania: Orzechy laskowe, włoskie, Migdały, oraz inne suszone bakalie Sposób wykonania: Przygotować ciasto: Płatki zarumienić na patelni lub w piekarniku, ostudzić i wymieszać z mlekiem. Żółtka utrzeć z cukrem do białości i połączyć z płatkami. Dodać esencję(...)małej, mniejszej blachy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 – 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Przygotować polewę: 1 białko ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej piany dodać sok z cytryny i kakao. Ostudzone ciasto polukrować i udekorować orzechami, migdałami, suszonymi owocami i pomarańczami. Smacznego
Na słodko lub wytrawnie