misie miskera i utrzeć z mielonym ksylitolem lub cukrem pudrem na puch. Następnie dodajemy partiami ser, jajko oraz proszek budyniowy. Dokładnie ucieramy do połączenia składników. Masę serową wykładamy na schłodzony kruchy spód. Dodatkowo: - puszka brzoskwiń (u mnie średni słoik domowych) - czerwona porzeczka (u mnie mrożona) - 5 białek - 1 szklanka drobnego cukru trzcinowego (lub zwykłego) Brzoskwinie odsączone wcześniej z zalewy, pokroić(...)cukier, po każdym dodaniu dokładnie ubijamy. Masa powinna być b.gęsta. Masą bezową przykrywamy owoce. Wierzch obsypujemy schłodzoną kruszonką. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.45 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Z termoobiegiem krócej. Ciasto wystawiamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Ja moje polewam delikatnie lukrem (moi domownicy tak lubią) z mielonego pudru
Smaczne Zdrowesiódnym niebie . Dominika przygotowała je z kolorowym lukrem i posypkami, w iście królewskim wydaniu :) Składniki: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g zmielonego twarogu, u mnie ser na sernik z wiaderka 70 g cukru 1 jajko 100 g śmietany 18% 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego dodatkowo: cukier puder do posypania tłuszcz do smażenia u mnie
Życie zaczyna się w kuchninajlepszy. Na zdjęciu jest bez polewy i lukru, ponieważ narzeczony siostry nie może spożywać dużo cukru, dlatego dodatkowy cukier sobie odpuściłyśmy. Serdecznie polecam :) Składniki: (forma 35x25 cm lub tortownica 24–26 cm ) -na kruchy spód: 2 szklanki mąki tortowej 3/4 kostki masła ( kostka masła 200 gram) 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru
Wołowina od rekinaopcjonalnie masła) Przygotowanie: W jednej misce mieszamy mąkę, cukier puder, sól, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. W drugiej rozpuszczoną margarynę i mleko kokosowe. Następnie łączymy zawartość obu naczyń. Tak przygotowaną masę lokujemy w papilotkach i foremkach. Pieczemy w temperaturze 180 przez 20-30 minut. Ja, swoje muffinki, dodatkowo pokryłam lukrem po przestudzeniu. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function
Życie zamknięte w smakumnie Kasia) 180 gramów mąki 50 gramów cukru pudru 1 jajko - do ciasta dodajemy żółtko, ale jeśli nie mamy pomysłu na wykorzystanie białka, to możemy dodać całe jajko 1 łyżka śmietany 18% Ciasteczka można polać niedbale roztopioną w kąpieli wodnej, czekoladą - białą lub czarną, wedle uznania. Możemy też ozdobić lukrem. Wszystkie składniki na ciasto razem mieszamy, formujemy kulę i zawijamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compięknie pachnące, wilgotne i mięciutkie, dodatkowo polane cytrynowym lukrem, który wzbogaca smak.Do gorącej herbatki, jak znalazł! :) Ciasto:* mąka- 300 g* cukier brązowy- 180 g* jajka- 2 szt.* masło- 180 g* mleko- 120 ml* suszony imbir- 1,5 łyżeczki* imbir kandyzowany- 45 g* proszek do pieczenia- 1 łyżeczka* soda- 1 łyżeczkaLukier:* cukier puder- 1/2 szklanki* sok z cytryny- 2 łyżeczkiCiasto:Piekarnik
Kraina Miodem Płynącasosu: ok. 310 kcal1 porcja z sosem i cukrem pudrem: 350 kcal Propozycje: myślę, że do placków pasowałaby kwaskowa nuta, może jakiś sos wiśniowy lub truskawkowy? Albo do dyni dodać trochę startego jabłka (tak zrobię następnym razem, chyba, że ktoś wypróbuje wcześniej i się tutaj podzieli wrażeniami ;)) albo może polać lukrem z cytryny... ? Z okazji Halloween
Malowane smakiemmąki ziemniaczanej 90 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka ekstraktu pomarańczowego 1/2 szklanki cukru pudru + 1,5-2 łyżeczki wody kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji Sposób przygotowania: Do miski wbijamy białka dodajemy cukier i ubijamy na lśniącą masę, następnie dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Gdy masa się połączy dodajemy śmietankę, ekstrakt i drobno pokrojoną(...)obsypanej mąką pszenną formy z kominem. Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 35 minut - do suchego patyczka. Studzimy w formie. Ostudzone ciasto polewamy lukrem (c ukier puder łączymy z wodą) i dekorujemy skórką pomarańczową. Smacznego
Słodkie Przyjemnościcukru pudrusok z połówki cytrynyMasło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać sok i skórę otartą z cytryn, porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać pianę z białek. Upiec w blaszce 25x35 wyłożonej papierem. W moim piekarniku ok.40 min. w 180 st. W czasie pieczenia wykonać lukier tzn. utrzeć wszystkie składniki. Jeszcze gorące ciasto polać lukrem
Praktyczna plmiał okazji się nią delektować. Najprostsza, pachnąca wanilią z delikatnie wyczuwalnym aromatem skórki cytrynowej. Wilgotna w środku z mega chrupiącą skórką. Nie obyło się też bez klasycznego lukru na bazie soku z cytryny, no i kolorowej cukrowej posypki. Przepis trochę przywiał mi wspomnienia z dzieciństwa i babki pieczone w prodiżu. U mnie klasycznie i wiosennie... Zapraszam. Składniki(...)laski wanilii 1 łyżka ekstraktu waniliowego skórka otarta z 1 cytryny 5 jajek L 200 g cukru drobnego sok z połowy cytryny Ponadto: 3-4 łyżki cukru pudru sok z 1/4 cytryny szczypta kurkumy kolorowa posypka Ważne by wszystkie składniki znajdowały się w temperaturze pokojowej Wykonanie : 1. Jajka
vaniliowoczekoladowaszybko, oprócz miski, łyżki wystarczy jedynie sprawna ręka. Pierniczki wychodzą pyszne, delikatne. Świąteczne pierniczki Składniki: 3 szklanki mąki pszennej (1/2 kg) 4 pełne łyżki miodu lipowego 200 g cukru pudru 125 g margaryny Palma z Murzynkiem 1 jajko 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 3-4 łyżeczki przyprawy do pierników w zależności od producenta Margarynę, miód i przyprawę(...)piernika podgrzewamy aż masa stanie się płynna, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę z sodą i solą, dodajemy cukier puder, mieszamy, wlewamy rozpuszczoną margarynę z miodem i przyprawą, dodajemy jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę aby się schłodziło.Stolnicę delikatnie posypujemy mąką. Ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjestem zwolenniczką kolorowych barwników, sztucznych mas, lukrów i niejadalnych ozdób, dlatego postawiłam na prosty, klasyczny tort ze słodką i orzeźwiającą nutą bez niepotrzebnych dodatków. I niech dalsze latka także będą radosne i słodkie! Składniki: biszkopt : 3/4 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka, 1 szklanka cukru pudru, 6 jajek, 1 łyżeczka esencji waniliowej masa pomarańczowa: 200g
Raj dla Podniebienia300g białego maku 100g masy marcepanowej ¾ szkl. cukru pudru (ja nie dodawałam, gdyż nadzienie wydawało mi się samo w sobie wystarczająco słodkie) 100g orzechów włoskich 100g zblanszowanych migdałów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki gęstej śmietany 3 biszkopty lady fingers 1 roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka do posmarowania rogalików lukier posiekane migdały na posypkę Mak i orzechy sparzyć
Przepysznik - BLW i nie tylkoubijamy na sztywną pianę, pod koniec partiami dosypujemy cukier, cały czas ubijając. Masa ma być sztywna. Gotową masę wykładamy na owoce. Wierzch posypujemy schłodzoną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190*C i pieczemy ok.45-50 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Po wystudzeniu delikatnie lukrujemy wierzch ciasta. Lukier przygotowujemy z pudru trzcinowego, z dodatkiem kilki kropli aromatu migdałowego
Smaczne Zdrowedodatkiem mrożonych poziomek posypałam odrobiną cukru trzcinowego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C na programie góra-dół, bez termoobiegu ok.10 minut, następnie przełączamy na termoobieg i dopiekamy jeszcze 5 minut, do lekkiego przyrumienienia. Po lekkim przestudzeniu można je delikatnie polukrować, u mnie tradycyjnie lukier marcepanowy: kilka łyżeczek pudru trzcinowego, kilka kropli aromatu migdałowego i słodka kremówka, dokładnie rozmieszać, polukrować
Smaczne Zdrowe