lukru plastycznego oraz suchych barwników, przedstawiający symboliczne przyjście Wiosny - według dawnych Słowian oraz współczesnych Rodzimowierców, ta pora roku nadchodzi, gdy Perun pokonuje panującego nad światem Welesa (żmija). Mazurek to oczywiście nieodłączny element Wielkanocy. Moim ulubionym jest ten czekoladowy, który w tej wersji może zaskoczyć. :) Ciasto: 120g miękkiego masła (raczej nie polecam margaryny) 4 łyżki stołowe cukru pudru 2 żółtka
Kuchenna Kontrrewolucyacukru (dałam 120g mielonego ksylitolu)- 1,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej- 1 łyżka masła (dałam 30g- 2 łyżki)- 8-10g przyprawy piernikowej (dałam Kotanyi, ma bardzo intensywny smak)- 1 średnie jajko- 1/3 szklanki letniego mleka (dałam 82g)- 3/4 płaskiej łyżeczki cynamonu (nie trzeba)Dodatkowo:- 1 jajko do posmarowania pierniczków- dowolne ozdoby i lukier: kilka łyżeczek pudru trzcinowego, kilka kropli
Smaczne ZdroweNiebawem Mikołajki więc ja co roku przygotowaliśmy pierniczki, którymi częstuje się Mikołaj zostawiając prezenty pod poduszką Pierniczki robiłam z Wikusią a do dekorowania (lukrem niskowęglowodanowym) zasiadła cała rodzinka Zgadnijcie, który pierniczek ozdobiła Wikusia? Jako, że od jakiegoś czasu staram się nie poddawać obróbce termicznej orzechów i nasion, musiałam popracować nad nowym przepisem bo poprzedni zawierał mąkę migdałową. I tak powstały(...)przechowywać przez 7-10 dni w puszce, gdzie nieco zmiękną. Składniki na 40 małych pierniczków: 90 g mąki kokosowej 80 g rozpuszczonego oleju kokosowego 30 g zmielonego na cukier puder ksylitolu lub erytrolu albo innego słodzika niskowęglowodanowego 30 g ksylitolu lub erytrolu 3 jajka 1 żółtko 4 g – 1 łyżka zmielonego cynamonu 2 g – 1 łyżeczka mielonego imbiru
Ola la LCHFlukrem. Śmiało może zastąpić nam piernik świąteczny. Składniki: 170 g cukru 3 jajka 100 g masła 300 g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki przyprawy korzennej 2 łyżki kakao 150 g zmielonych orzechów 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej 50 g wiórków kokosowych 250 ml mleka dodatkowo: sok z cytryny cukier puder
Życie zaczyna się w kuchniłyżki cukru 7 żółtek 150 g masła 125 ml letniego mleka kieliszek spirytusu szklanka śmietanki kremówki płynnej dodatkowo: 2 słoiczki śliwki prażonej z czekoladą o smaku orzechowym Stovit szklanka cukru pudru kilka łyżek wrzątku 150 g skórki kandyzowanej z pomarańczy 2 litry oleju do smażenia (może być pół na pół ze smalcem) Masło rozpuścić w rondelku i wystudzić. Śmietankę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaczekoladę wytkamy ozdoby. Gotowe ciasto chłodzimy. UWAGA! Na kemie z mascarpone nie wolno kłaść dekoracji z lukru angielskiego – rozpuszczą się w kontakcie z tłuszczem. BISZKOPT 18cm średnicy 3 jajka L – ważymy (½ wagi jajek) mąki pszennej tortowej (12 wagi jajek ) drobnego białego cukru do wypieków (na dużą tortownicę 22-25cm ilość składników podwajamy) DOKŁADNY OPIS ROBIENIA BISZKOPTU(...)TUTAJ KREM MASCARPONE o smaku CAPPUCCINO 125g serka mascarpone – bardzo zimnego 125ml śmietany 36% – bardzo zimnej 3-4 pełne łyżki cappuccino rumowego 2 pełne (z lekkim czubkiem) łyżki cukru pudru (na dużą tortownicę 22-25cm ilość składników podwajamy) POLEWA Z KAPIĄCEJ CZEKOLADY 100g dobrej gorzkiej czekolady 65g masła 82% tłuszczu (na dużą tortownicę 22-25cm ilość składników podwajamy
Karo in the KitchenTe „pierniki na szybko” można upiec nawet w Wigilię , bo od razu po upieczeniu są miękkie , lekko kruche i nadają się do jedzenia. Najsmaczniejsze
Kulinarne PrzebojeTo staropolski przepis na wielkanocną babkę drożdżową. Wzbogaciłam ciasto sokiem z pomarańczy i ziarnami siemienia lnianego. Babka jest niezwykle aromatyczna i wilgotna. Składniki Ciasto 4 i
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatycucchiaino di cannella 1/2 cucchiaino di zenzero in polvere un pizzico di noce moscata un pizzico di chiodi di garofano PRZYGOTOWANIE Miękkie masło pokrojone w kostkę miksujemy z mąką, cukrem pudrem, sodą, przyprawami, miodem i jajkiem. Ciasto dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. pół centymetra. Wycinamy foremkami swoje ulubione kształty ciasteczek. Ciasteczka(...)układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 10 minut. Upieczone ciasteczka układamy na kratce i odstawiamy do wystygnięcia. Ciasteczka dekorujemy lukrem. **** PREPARAZIONE Mescolate il burro ammorbidito tagliato a pezzetti, la farina setacciata con il bicarbonato, lo zucchero a velo, il miele, un uovo e le spezie. Amalgamate bene
La grande e la piccola cuocauroku. Eliminacja cukru i glutenu jest ograniczeniem? Nic podobnego! Składniki na około 40 pierniczków średniej wielkości: 250 g mąki gryczanej 75 g mąki ziemniaczanej 85 g oleju kokosowego 100 g syropu daktylowego/klonowego/lub syrop z melasą trzcinową w proporcji 50:50 1 lekko czubata łyżka kakao/karobu 1 łyżka ksylitolu (najlepiej ksylitolowego pudru lub ksylitolu zmielonego na puder) 2 duże jajka(...)ciasta zagnieść i ponowić rozwałkowywanie/wykrawanie aż do wyczerpania ciasta. Upieczone pierniczki przez chwilę pozostawić na blasze, po czym przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia. Wystudzone pierniczki można ozdobić lukrem z ksylitolu. Ksylitolowy lukier: 30 g białka jajka kurzego (jajko przed rozbiciem wyparzyłam wrzątkiem) około 150 – 170 g ksylitolowego pudru (najlepiej jest użyć kupnego, gotowego produktu, można również ksylitol bardzo
Even Better Foodorzechów włoskich posiekanych - 2 jajka - 2 łyżki oleju - 1 cytryna - 1 pomarańcza - 1 łyżeczka cynamonu - szczypta soli - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - szczypta gałki muszkatołowej Polewa cytrynowa: - 1/2 szklanki cukru pudru - 1 łyża soku z cytryny Tortownica 17 cm. Najpierw wszystkie owoce suszone kroimy na drobniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Następnie z pomarańczy wyciskamy sok i zalewamy nim owoce(...)tortownicę i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 150 stopni . Pieczemy ok. 1 godziny. Po wbiciu patyczka w ciasto ma być on suchy. Po ostudzeniu ciasta robimy lukier. Mieszamy cukier z sokiem z cytryny, wylewamy go na ciasto i posypujemy startą skórką z pomarańczy. Smaczne i treściwe ciasto, którego słodycz owoców idealnie komponuje się z kwaśnością lukru cytrynowego Dodatkowo należy
Kuchenne Wariacjepomarańczowej Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianę i dodać cukier puder. Dokładnie wymieszać tak aby powstała masa lukrowa. Odstawić filiżankę masy. Do mieszanki lukrowej dodać migdały, cynamon i wódkę. Dobrze wymieszać i szybko zagnieść ciasto. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na 1h. Stolnicę lekko oprószyć cukrem i rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm. Z placka wycisnąć(...)foremką gwiazdki i łożyć je na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Gwiazdeczki pokryć pozostałym lukrem i dostawić ciastka na 12 h do wysuszenia w temperaturze pokojowej (najlepiej na całą noc). Nagrzać piekarnik na 160 C i piec gwiazdki ok 6-8 minut. Smacznego
Niezły MłynekPierniczki świąteczne Pierniczki zawsze przygotowujemy na święta , to świetna zabawa dla całej rodziny :-) Dzieciaki mają mega frajdę przy wykrawaniu kształtów foremkami , jak i przy zdobieniu lukrem :-) Nasz 2,5 letni synek już drugi rok z rzędu asystuje nam przy ich pieczeniu , a później lukrowaniu :- ) Co prawda , później cała nasza kuchnia nadaje się do gruntownych porządków , a synek prosto(...)mięciutkie już zaraz po upieczeniu. Po upieczeniu najlepiej przełożyć je od razu do metalowej puszki , dzięki temu zachowają swoją puszystość. Składniki : 0,5 kg mąki 250g cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 1 płaska łyżka sody oczyszczonej 2 jajka 1/2 kostki masła 3 łyzki miodu 42 gramy świeżych drożdży białko
Aromatyczne Podróżecukier trzcinowy) i dokładnie ubijamy. Masa powinna gładka i szklista. Gotową, sztywną masę bezową wykładamy, przykrywamy nią owoce. Na bezie rozsypujemy schłodzoną kruszonkę. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok.35 bez termoobiegu, na programie góra-dół lub ok.25-30 z termoobiegiem. Blaszkę wystawiamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Po schłodzeniu ciasto polewam delikatnie lukrem. Lukier marcepanowy(...)kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kilka kropli olejku migdałowego - kremówka W miseczce umieścić puder, dodać kilka kropli dobrego olejku migdałowego i mieszając dolewać kremówkę, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Miesza się dłużej niż zwykły puder, ale po czasie powstanie gładka, jednolita masa. Takim lukrem tworzę łyżeczką esy-floresy... Smacznego
Smaczne Zdrowe