300g masła - 200g ksylitolu (lub cukru) - 2 łyżki ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukru waniliowego) - 1 łyżka ekstraktu waniliowego - 1-1,5 łyżki kakao - 1-2 łyżki mleka roślinnego (lub zwykłego) - 3 płaskie łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia (lub 1 mały proszek pieczenia) Lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kilka kropli aromatu migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej śmietanki (u mnie 30%) - płatki
Smaczne Zdrowenerkowca 150 gramów orzechów włoskich 100 gramów masła 82% 50 gramów cukru pudru 1 żółtko 1 cukier z prawdziwą wanilią 20 gramów suszonej żurawiny 20 gramów suszonych rodzynek 1 kieliszek spirytusu Składniki na dekorację: 1/2 puszki masy kajmakowej 200 ml śmietany kremówki 200 gramów gorzkiej czekolady lukier czekoladowy zielona masa cukrowa do zdobienia cukierki w kształcie jajek Wykonanie mazurka: Podane
Garniec Magalieorzechów lub bakalii kilka łyżeczek soku gruszkowego (lub innego) kilka łyżeczek cukru pudru Owoce rozdrabniamy blenderem, dodajemy jajka i chwilkę miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy widelcem. Formujemy kulki, rozpłaszczamy i pieczemy około 15 minut w temp 180-190 stopni. Studzimy. Z soku i cukru robimy lukier , podgrzewając sok i rozpuszczając w nim cukier. Kiedy jest gładki i jasny
WYSPA SZCZĘSLIWAbędzie wtedy przywierać do silikonu. Aby przygotować glazurę, należy utrzeć mikserem cukier puder z sokiem z limonki i gorącą wodą - najlepiej robić to w wysokim, wąskim naczyniu, aby zawartość ne pryskała na boki. Utarta glazura musi mieć konsystencję półpłynn ą, t ro chę luźniejszą od lukru. Gdy babka ostygnie, wylać na ni ą powoli, wąskim strumieniem, glazurę. Babkę najlepiej
Grunt to przepis!składniki: 380 g mąki 100 g cukru pudru 220 g masła 1 jajko 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego parę kropli olejku migdałowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: ok. 1/2 szkl migdałów czerwony lukier wykonanie: Migdały zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 15 min. Następnie obieramy ze skórki i przepoławiamy wzdłuż
Domowy Smak Jedzeniaoczyszczanej 3/4 szklanki miodu Przygotowanie: mąkę przesiewamy z sodą, dodajemy miód i cukier puder oraz margarynę, siekamy, szybko wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę wyjmujemy z lodówki, wałkujemy, wycinamy ciasteczka w dowolnym kształcie, pieczemy 15-20 min w temp. 180'C po upieczeniu oblewamy lukrem:) Smacznego
Luźna Kuchniaobtoczyć w drobnym cukrze zmieszanym z cynamonem lub udekorować lukrem. Przepis z Moich Wypieków . Polecam! Mini pączki Składniki na 25-30 pączków: 3 jajka 300g homogenizowanego serka waniliowego 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia cukier puder do dekoracji Wykonanie: Jajka mieszamy z serkiem, aż powstanie gładka
Smak mojej kuchniWielkanocne. Do mojego mazurka przemyciłam mąkę pełnoziarnistą, a zamiast lukrem czy kajmakiem pokryłam go malinowym dżemem i białą czekoladą. Zniknął w oka mgnieniu i nie doczekał Wielkanocy, więc polecam:) Składniki: Spód: 100 g mąki pszennej typ 450 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g cukru pudru 160 g masła Dekoracja: 100 g białej czekolady 100 g dżemu
Smakowity Blog Kulinarnyrazowej 150 gram zimnego masła 4 żółtka 3,4 szklanki cukru pudru 1 łyżka śmietany Zagniatamy ciasto z podanych składników. Schładzamy w lodówce ok 30 minut. Ciasto wałkujemy na 3 mm i wycinamy ciasta. Pieczemy w 180 stopniach ok 10-13 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Robimy lukier plastyczny i dekorujemy. Moje anioły zapakowałam na prezenty
AZgotuj!momentu rozluźnienia jego struktury, dodać banany. ucierać jeszcze przez minutę. Łyżką delikatnie wymieszać z ubitą śmietanką. *jeżeli krem wydaje nam się mało słodki - proponuję dodać 1 łyżkę cukru pudru. Ja miałam tak słodkie banany, że było to zbędne Krem truskawkowy: - 250 gr serka mascarpone - 200 ml śmietanki kremówki - mały słoik dżemu truskawkowego* ( ok. 300 ml ) * ja użyłam domowego, jeżeli(...)grey - sok z 1/4 cytryny - 2 łyżki cukru Wymieszać do rozpuszczenia cukru w nasączu ( płyn w smaku ma być kwaśno słodki ) Złożenie: 1. Pierwszy blat nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć krem bananowy 2. Nałożyć drugi blat, nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć krem truskawkowy 3. Przykryć trzecim blatem. Delikatnie go nasączyć. Tort wykończyłam lukrem plastycznym ( klik ) . Zdobiły go cukrowe akcesoria ucznia
kawawszklanceIdealne ciasteczka do dekorowania np. lukrem. Nie tracą kształtu podczas pieczenia i nie łamią się, chociaż są bardzo kruche. Ciasto jest delikatne, więc podczas przenoszenia wyciętych kształtów najlepiej pomagać sobie płaskim nożykiem. Nie polecam dodawać więcej mąki niż podałam w przepisie, bo ciasteczka po upieczeniu będą(...)twarde. Składniki na ok. 50 średniej wielkości ciasteczek ( u mnie wielkanocne foremki) : 40 dkg mąki pszennej 20 dkg masła 2 jajka 15 dkg cukru pudru paska łyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru waniliowego, najlepiej z prawdziwej wanilii Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch, dodać jajka i miksować jeszcze przez
Maślane ciasteczkokilka razy w roku, najczęściej nadziewam je marmoladą i oblewam lukrem. Nie wyobrażam ich sobie bez skórki pomarańczowej, która jest wręcz obowiązkowa. Składniki: 500 g mąki 3 żółtka 1 jajko 1 szklanka mleka 50 g drożdży 1/3 szklanki cukru 60 g masła kieliszek rumu (lub spirytusu) marmolada cukier puder sok cytryny skórka pomarańczowa kandyzowana tłuszcz do smażenia (olej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzepis Pączki pieczone jak babeczki Szybkie oponki z lukrem Składniki: 500g sera półtłustego 500g mąki pszennej 100g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 żółtka 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka octu 250ml śmietany 18 % Dodatkowo: tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju) cukier puder do posypania Przygotowanie: Ser przeciskamy przez praskę
Swojskie jedzonkomożemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem (polecam tutaj pojemniczek do cukru pudru ze sklepu Makowski Kredens - klik ). SMACZNEGO! Do wypieków polecam kratkę do studzenia marki Wilton - dostępną tutaj . Dzięki studzeniu na kratce ciasta nie robią się wilgotne, szybciej się studzą. Kratka może również służyć jako podstawka do dekorowania lukrem lub czekoladą
Smak mojej kuchnikakao – 1 łyżeczka* soda oczyszczona – 0,5 łyżeczkiLUKIER KRÓLEWSKI:* duże białko – 1 szt* sok z cytryny – 1 łyżeczka* cukier puder – 150 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:PIERNICZKI:W garnku roztapiamy masło z miodem i cukrem pudrem.Dodajemy przyprawę do piernika , mieszamy , studzimy.Mąkę przesiewamy z odrobiną soli , sodą i kakao.Dodajemy jajko i przestudzoną ( taką letnią ) masę.Wyrabiamy gładkie ciasto(...)pierniczki!Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 13 minut.PS. jeśli chcecie, by pierniczki zawisły na choinkach pamiętajcie o zrobieniu dziurek!LUKIER KRÓLEWSKI:Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.Uwaga!Jeśli potrzebny nam jest do dekoracji bardziej gęsty, dodajemy więcej cukru pudru.A teraz bierzemy się za dekorowanie!Jeśli będziemy wypełniać pierniczki lukrem , najpierw
Ostra na Słodko